Mødedato: 06.12.2005, kl. 15:00

Rapport om frivillighed i København

Rapport om frivillighed i København

Folkeoplysningsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 6. december 2005

 

 

7.      Rapport om frivillighed i København

(FOU  71/2005)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget tager rapporten "Guf" og "Gab" - Foreninger og frivilligt arbejde i Københavns Kommune til efterretning,

at der bevilges 35.000 kr. til trykning af rapporten,

at trykningen finansieres af tilbagebetalte midler i forbindelse med regnskaberne for 2004 for de frivillige folkeoplysende foreninger for børn og unge.

 

 

Folkeoplysningsudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2005

Indstillingen tiltrådt.

Rapporten drøftes på Folkeoplysningsudvalgets seminar i juni 2006.

 

 

RESUME

På Folkeoplysningsudvalgets møde den 21. april 2004 fremlagde forvaltningen en rapport om de frivillige folkeoplysende foreningers tilskudsvilkår. Rapporten blev taget til efterretning. Rapporten anbefalede bl.a. iværksættelse af en undersøgelse om tiltrækning og fastholdelse af frivillige i det frivillige foreningsliv, da det var uklart, hvad der var fakta og myter i den forbindelse. Den 29. september 2004 besluttede udvalget at iværksætte en undersøgelse om frivilligt arbejde i foreninger. Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund v. Bjarne Ibsen på Syddansk Universitet fik opgaven.

Der foreligger nu en rapport med titlen "Guf" og "Gab" Foreninger i frivilligt arbejde i Københavns Kommune. I undersøgelsen har12 meget forskellige københavnske foreninger medvirket.

Af rapporten fremgår det, at københavnerne er mindre frivillige end man er i andre dele af landet, men flere foreninger har vist, at der er et stort potentiale for frivilligt engagement.

 

Endvidere viser undersøgelsen, at det ikke er det samme, som motiverer og engagerer de frivillige. Der er 'gab-opgaver' og 'guf-opgaver' i enhver forening, men der er forskel på, hvad der opfattes som 'gab', og hvad der opfattes som 'guf'.

Endelig viser undersøgelsen, at det som fungerer i en forening, ikke altid kan bruges i en anden.

Undersøgelsen afsluttes med 6 forslag til foreningerne om, hvordan foreningerne kan styrke det frivillige arbejde. Der er også 6 forslag til kommunen om, hvordan man kan støtte det frivillige foreningsliv.

Det foreslås at holde et temamøde i foråret 2006, hvor Bjarne Ibsen fortæller nærmere om undersøgelsen med henblik på, at udv alget kan drøfte eventuelle initiativer for at fremme frivilligheden yderligere i Københavns Kommune.

 


 

Til top