Mødedato: 06.12.2005, kl. 15:00

Bevillinger 2006

Se alle bilag

Bevillinger 2006

Folkeoplysningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. december 2005

 

 

6.      Bevillinger 2006

(FOU  70/2005)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at korrigeret budget jf. bilag 1 lægges til grund for fordeling af midler

at Folkeoplysningsudvalget godkender fordeling af tilskud, som det fremgår af bilag 2 A og 2 B,

 

at 3 foreninger bevilges tilskud til aktiviteter for børn og unge, jf. bilag 3,

 

at Folkeoplysningsudvalget godkender afvigelser fra det af foreningerne ansøgte, med de begrundelser, der fremgår af bilag 4,

 

at Folkeoplysningsudvalget godkender de i bilag 5 anførte nye foreninger som folkeoplysende foreninger.

 

 

RESUME

Fordelingen til kendte foreninger tager udgangspunkt i regnskabstal for 2004 og alle foreninger er som udgangspunkt indstillet til et løntilskud svarende til det beløb, de maksimalt kunne have opnået i 2004. Undtagelser herfra fremgår af bilag 4.

Kommunens største folkeoplysende forening KKA gik konkurs i foråret 2004 og er dermed ikke længere aktiv på området. En del af KKA's aktivitet er i løbet af efteråret 2004 overgået til eksisterende foreninger. Som konsekvens heraf blev der afsat en "KKA-pulje" i 2005, som blev fordelt af Folkeoplysningsudvalget på mødet i april 2005 på baggrund af de enkelte foreningers tilskudsregnskab for 2004. I nærværende indstilling er der taget højde for denne fordeling i 2005.

Regionalskoleordningen ændres pr. 1. januar 2006 så de kommunale tilskud betales via den mellemkommunale refusion. På baggrund af talmateriale fra foreningernes regnskaber for 2004, vil denne omlægning indebære et nettoprovenu på ca. 200.000 kr., der ikke er taget til indtægt i det korrigerede budget. Provenuet fremkommer ved, at den mellemkommunale sats er baseret på et tilskudsloft på 8/9, men Københavns Kommune har fastholdt et loft på 7/9. Selvom Københavns Kommune skal anvise 10 % af den samlede løntilskudsramme, hvilket ikke er omfattet af den mellemkommunale refusion, indebærer refusionssats og vores tilskudsloft et positivt provenu ved at omlægge ordningen. Omlægningen indebærer samtidig en betydelig administrativ for enkling for de 4 implicerede foreninger, da de nu kun skal fremsende én ansøgning, mod tidligere 20 ansøgninger.

Efter Folkeoplysningsudvalgets beslutning foretages efterfølgende budgetkorrektioner, men dog således at nettorammen forbliver uændret.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Fordelingen til kendte foreninger tager udgangspunkt i regnskabstal for 2004 og alle foreninger er som udgangspunkt indstillet til et løntilskud svarende til det beløb, de maksimalt kunne have opnået i 2004. Undtagelser herfra fremgår af bilag 4.

Enkelte foreninger indstilles til korrigeret bevilling med henvisning til retningsliniernes punkt 2.6.1, da de har gennemført deres aktivitet med et gennemsnitligt deltagertal, der afviger væsentligt fra det normale på området.

Kommunens største folkeoplysende forening KKA gik konkurs i foråret 2004 og er dermed ikke længere aktiv på området. En del af KKA's aktivitet er i løbet af efteråret 2004 overgået til eksisterende foreninger, og der er foretaget en udlodning til disse foreninger på Folkeoplysningsudvalgets møde i april 2005 baseret på de enkelte foreningers tilskudsregnskaber for 2004, som for så vidt angår 2. halvår har været påvirket af KKA's konkurs i det omfang, de har overtaget tidligere KKA-aktiviteter.

Dette forhold er der taget højde for i denne indstilling, idet halvdelen af det ekstra tilskud en række foreninger fik i foråret 2005, som skulle dække de ekstra udgifter ved at have overtaget tidligere KKA-aktivitet, er tillagt deres maksimale løntilskud for 2004 (da overtaget KKA-aktivitet kun afspejler sig i de enkelte foreningers tilskudsregnskab i 2004 med en halvårsvirkning).

Der er afsat midler på budgettet til følgende 3 områder i 2006:

1.      Kofoeds Skole har tidligere gennemført folkeoplysende voksenundervisning i samarbejde med KKA. Efter KKA's konkurs er Kofoeds Skoles Oplysningsforbund etableret. I 2005 blev det besluttet at anvise et årligt tilskud til denne forening på 2.500.000 kr. – Da området som sådan i 2006 skal spare 4 mio. kr. samtidig med, at der er kommet flere foreninger og lønsatser, der reguleres fra centralt hold, er stigende, mangler der ca. 10 % i rammen til at kunne yde maksimalt tilskud. I denne indstilling påføres Kofoeds Skoles Oplysningsforbund en besparelse af samme størrelsesorden. Skal Kofoeds Skoles Oplysningsforbund holdes skadesløse, vil det betyde, at tilskuddet til foreningerne vil skulle reduceres med yderligere ca. 5 %.

2.      Idrætsskolen for Udviklingshæmmede er en videreførelse af samarbejdet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

3.      I 2005 har der i samarbejdet med Sundhedsforvaltningen været gennemført en aktivitet under betegnelsen Nærgymnastik. Et særligt tilbud til ældre immobile borgere om motion. Projektet er p.t. ved at blive evalueret, men de foreløbige meldinger tyder på, at projektet skal revurderes. Besluttes det at fortsætte vil beløbet skulle tages af den afsatte ramme på 630.379 kr. til nye initiativer m.v.

 

Kommunerne i FKKA, Frederiksberg og Københavns Kommuner har alle i midten af 90'erne godkendt, at IOF (Invalideredes Oplysnings Forbund), BOS (Blindes Oplysnings Forbund), Skolen for Apopleksi- og Afasiramte og SUKA (Specialundervisning Københavns Amt), har regional status. Ordningen var et udtryk for, at man ikke ville diskriminere mennesker med handicap, da de ofte er nødsaget til at deltage i særlig tilrettelagt undervisning i en anden kommune end bopælskommunen. Det indebærer normalt, at man ikke kan få det særlige tilskud til pensionister, arbejdsledige m.v., da det normalt kun ydes, såfremt man deltager i undervisning i bopælskommunen. Regionalskoleordningen indebærer, at hjemkommunen yder det særlige tilskud uanset hvor i regionen undervisningen gennemføres. Ordningen indebærer også, at de pågældende foreninger har adgang til at søge lokaler i hele regionen, så undervisningen kan placeres mest hensigtsmæssigt.

Ordningen har indtil nu betydet, at de enkelte regionalskoler skulle søge tilskud i de kommuner i regionen, hvor de havde deltagere fra, men kun aflevere et samlet tilskudsregnskab til den kommune, der var udpeget til at være "administrationskommune".

Københavns Kommune har indtil nu været "administrationskommune" for IOF, BOS og Skolen for Apopleksi- og Afasiramte, mens Gladsaxe Kommune har været det for SUKA.

Med den nye ordning overtager Københavns Kommune også SUKA.

På grund af ændret regionalskoleordning foretages en budgetkorrektion, der dog ikke ændrer på nettorammen til den folkeoplysende voksenundervisning.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der henvises til bilag 1.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Bilag 1. Forslag til korrigeret budget 2006

Bilag 2 A og B. Tilskud 2006 – fordelt på de enkelte foreninger

Bilag 3. Fordeling af tilskud til børn og unge aktiviteter.

Bilag 4. Oversigt over foreninger, hvor objektive kriterier ikke er anvendt.

Bilag 5. Nye foreninger, der indstilles til godkendelse som folkeoplysende foreninger.

 

                      Mads Kamp Hansen

                                            / Niels-Anton Svendsen

 


 

Til top