Drøftelse af ældres adgang til idrætsfaciliteter
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- At Folkeoplysningsudvalget drøfter mulighederne for, at flere ældre får adgang til idrætsfaciliteter, og
- at Folkeoplysningsudvalget drøfter, om ældregruppen skal have adgang til udvalget gennem en tilforordnet.
Problemstilling
På baggrund af hensigtserklæringen fra budget 2020 om ældres adgang til idrætsfaciliteter blev der nedsat en arbejdsgruppe, der kom med anbefalinger til, hvordan Københavns Kommune kunne arbejde konkret med hensigtserklæringen.
To af forslagene omhandler Folkeoplysningsområdet:
At ældre prioriteres ved tildeling af lokaler i dagtimerne, og at Ældrerådet repræsenteres i Folkeoplysningsudvalget ved en tilforordnet.
Løsning
Københavns Kommune har 36 ældreklubber (som modtager kommunal støtte efter Servicelovens § 79). I en undersøgelse lavet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen giver omkring 20 % af ældreklubberne udtryk for, at de oplever det svært eller umuligt at låne/leje kommunale lokaler i deres nærhed.
Den adspurgte gruppe er ikke organiseret som folkeoplysende foreninger, samtidig kan det være svært at identificere folkeoplysende foreninger med ældre som målgruppe, dels fordi ældre kan være medlem af en forening, der har medlemmer i mange aldersgrupper, dels fordi ikke alle foreninger kan dokumentere medlemmernes individuelle alder.
I kortlægningen af området blev ansøgningerne fra folkeoplysende foreninger til fordeling af indendørsfaciliteter gennemgået, og 231 ansøgninger blev identificeret som ansøgninger til aktiviteter for ældre. Denne identifikation foregik på baggrund af holdenes navngivning og kendskab til foreningens medlemsdemografi. Der blev givet tilsagn til 162 af disse ansøgninger, og 69 ansøgninger modtog afslag.
I forhold til tidsrum fordelte tilsagnene sig således (jf. bilag 2):
- 157 tilsagn til aktiviteter i tidsrummet kl. 8-16
- 4 tilsagn til aktiviteter i tidsrummet kl. 16-20
- 1 tilsagn til aktiviteter i tidsrummet kl. 20-23
Folkeoplysningsloven og Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København betegner ikke ældre som en særlig gruppe, men derimod som en del af gruppen af voksne på 25 år og derover. Derfor er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at prioritere ældre over øvrige voksne medlemmer af folkeoplysende foreninger. Hvis ældre skal prioriteres, skal der ske en yderligere segmentering i retningslinjernes "voksengruppe".
Samtidig vil en udspecificering af ældre som en særlig målgruppe ikke ændre på den placering i hierarkiet af tildelingskriterier i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, som foreningsaktiviteter for voksne allerede indtager. Retningslinjerne prioriterer aktiviteter for voksne i foreninger med børn og unge højere end aktiviteter kun for voksne. Dermed er der incitament for, at ældre organiserer sig i allerede aktive foreninger, der har medlemmer i alle aldersgrupper.
I forhold til kommunale idrætsfaciliteter er de prioriterede deltagergrupper beskrevet dels i folkeoplysningsloven og dels i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København. Grupper, der ikke er organiserede som folkeoplysende foreninger, sidestilles med selvorganiserede brugere. Selvorganiserede brugere har adgang til kommunale idrætsfaciliteter mod betaling. Dermed vil en prioritering af ældre deltagere i folkeoplysningsaktiviteter ikke umiddelbart komme de 36 ældreklubber til gavn.
Hensigtserklæringen indeholder en anbefaling om, at Folkeoplysningsudvalget beslutter at ændre Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, så ældre indskrives som en prioriteret målgruppe ved tildeling af lokaler i dagtimerne (mellem kl. 8-16). Som retningslinjerne er nu, skelnes der ikke mellem hvilke målgrupper, der prioriteres i dag- og aftentimerne, og ældre fremgår ikke eksplicit som en prioriteret målgruppe. En eventuel ændring kan ikke ændre på folkeoplysningslovens kriterier, hvor udgangspunktet for prioriteringer er: 1. Aktiviteter for børn og unge, 2. Folkeoplysende voksenundervisning, herunder aktiviteter i tilknytning hertil, 3. Aktiviteter for voksne. Ved anvisning af lokaler, der er særligt egnede til aktiviteter for handicappede, skal anvisning til disse aktiviteter dog normalt ske før anden anvisning.
Hensigtserklæringen indeholder endvidere en anbefaling om, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at en repræsentant fra Københavns Ældreråd får plads som tilforordnet (uden stemmeret) i Folkeoplysningsudvalget. Der er i dag tre tilforordnede hvor to udpeges af Danske Handicaporganisationer, København og en udpeges af Københavns Kommunes Ungdomsskole. Forslaget skal sikre, at Folkeoplysningsudvalget altid har en repræsentant fra den ældre målgruppe tilstede, som kan rådgive om ældres behov og ønsker.
Alle løsningsforslag fremgår af bilag 1.
Hvis flere ældre, der ikke er organiserede i folkeoplysende foreninger, skal have adgang til idrætsfaciliteter, skal løsningen søges uden for rammerne for folkeoplysning.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med løsningsmuligheder vedrørende ældres adgang til idrætsfaciliteter på baggrund af Folkeoplysningsudvalgets drøftelser.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Lauritzen
Beslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 6. april 2021:
Udvalget var generelt positivt indstillet over for, at ældre i folkeoplysende foreninger får bedre adgang til ledige faciliteter i dagtimerne. Forvaltningen vender tilbage til udvalget med et oplæg.
Der var ikke opbakning til en ekstra tilforordnet til udvalget: Udvalgets holdning var generelt, at ældres interesser allerede er repræsenteret i udvalget gennem både voksenundervisningsområdets og det frivillige folkeoplysende foreningsområdes repræsentanter.