Håndtering af de fortsatte Corona-restriktioner på folkeoplysningsområdet
Folkeoplysningsudvalget udsatte på sit møde den 2. februar 2021 drøftelserne af eventuelle yderligere initiativer i forbindelse med Corona-restriktionerne.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Folkeoplysningsudvalget afsætter pulje på to mio. kr. finansieret af rammen for Udviklingspuljen for børn og unge til dækning af merudgifter eller mindre-indtægter,
- at Folkeoplysningsudvalget drøfter, om der skal gennemføres en ny undersøgelse af Corona-situationens påvirkning af folkeoplysningsområdet i Københavns Kommune, og
- at Folkeoplysningsudvalget drøfter, om der er behov for yderligere tiltag på folkeoplysningsområdet.
Problemstilling
Folkeoplysningsudvalget besluttede senest på sit møde den 2. februar 2021, at aftenskoler og foreninger ikke skulle miste tilskud på grund af manglende aktivitet i første halvår af 2021 med forbehold for gyldig lovhjemmel.
På sit møde den 2. februar 2021 udsatte udvalget drøftelsen af, om der er behov for yderligere tiltag på folkeoplysningsområdet, og af om der skal gennemføres en ny undersøgelse af Corona-situationens påvirkning af folkeoplysningsområdet i Københavns Kommune i lighed med den, der blev gennemført i foråret 2020.
I forbindelse med Overførselssagen var aftaleparterne enige om at afsætte 4,5 mio. kr. til øget medlemstilskud til børn og unge under 25 år i godkendte folkeoplysende foreninger i 2021. Aftaleparterne var endvidere enige om at anmode Folkeoplysningsudvalget om hurtigst muligt at fremrykke 5. pulje og anvende den som del af Udviklingspuljen for børn og unge.
Løsning
Aftenskole- og foreningslivet har været stærkt påvirket af Corona-krisen, og det har for nogles vedkommende kostet deltagere og/eller medlemmer. Til trods for statslige hjælpepakker, hvor nogle, men ikke alle, har kunnet søge kompensation for mistede udgifter, er der aftenskoler og foreninger, der er økonomisk udfordrede.
Tilskud til aftenskoler og foreninger
Folkeoplysningsudvalget besluttede på sit møde den 2. februar 2021, at aftenskoler og foreninger ikke skal miste tilskud i første halvår af 2021 (til og med juni 2021) som følge af manglende aktivitet forårsaget af efterfølgelse af myndighedernes anbefalinger om håndtering af smitterisiko ved Corona-virus. Det betyder, at aftenskoler og foreninger vil kunne beholde det oprindeligt afsatte tilskudsniveau uanset nedgang i aktiviteter. Med "Bekendtgørelse om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysende virksomhed som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19" har Kulturministeren - nu til og med juli 2021 - blandt andet givet mulighed for at fravige folkeoplysningslovens bestemmelser om tilskud og bestemmelser fastsat i medfør af folkeoplysningsloven.
Midler fra Udviklingspuljen for børn og unge til Corona-pulje for de frivillige folkeoplysende foreninger
Folkeoplysningsudvalget anmodede på sit møde den 2. februar 2021 forvaltningen om at udarbejde forslag til kriterier for støtte som følge af Corona-krisens påvirkning.
Forvaltningen foreslår, at der afsættes en pulje på to mio. kr. til dækning af merudgifter eller mindre-indtægter, der ikke kan dækkes af de statslige puljer til Corona-relaterede udgifter i forbindelse med genåbningen af foreningslivet, som for eksempel udgifter til værnemidler m.m. For at kunne søge skal den enkelte forening have realiseret et underskud i 2020. Foreningerne skal dokumentere merudgifterne/mindre-indtægterne. Der vil være ansøgningsfrist den 3. maj 2021, og ansøgningerne forelægges Folkeoplysningsudvalget på dets møde den 1. juni 2021 til udmøntning.
Midler fra Overførselssagen
I forbindelse med forhandlingerne om Overførselssagen har det for aftaleparterne været vigtigt at understøtte de frivillige foreninger yderligere. Derfor blev det med Overførselssagen besluttet at afsætte 4,5 mio. kr. til ekstraordinært ekstra medlemstilskud til de frivillige folkeoplysende foreninger, svarende til omkring 44 kr. pr. medlem. De ekstra medlemstilskud udbetales, når Overførselssagen er endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen.
Forvaltningen overvejer desuden hvor meget af 5. pulje, der kan rykkes frem. Denne del vil blive udmøntet samtidig med det ekstraordinære medlemstilskud.
Corona-krisens påvirkning af aftenskole- og foreningsområderne
Kultur- og Fritidsforvaltningen gennemførte ultimo april - medio maj 2020 spørgeskemaundersøgelser blandt aftenskolerne og foreningerne i Københavns Kommune for at belyse Corona-situationens påvirkning af områderne, jf. bilag 1 og 2.
Aftenskoler og foreninger har i perioden siden den første undersøgelse i begrænset omfang kunnet gennemføre aktiviteter under iagttagelse af de restriktioner, Corona-situationen har medført. Der er ikke på nuværende tidspunkt et overblik over, hvilken betydning Corona-restriktionerne har haft for medlems- og deltagertal.
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter, om der på det foreliggende grundlag er behov for yderligere tiltag som følge af Corona-situationens påvirkning af folkeoplysningsområdet, og om der bør gennemføres en ny undersøgelse af, hvordan aftenskoler og foreninger er påvirket af situationen. En ny undersøgelse vil i givet fald blive samtænkt med paraplyorganisationers eventuelle undersøgelser.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen arbejder videre med eventuelle initiativer på baggrund af udvalgets drøftelser.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Lauritzen
Beslutning
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 6. april 2021:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Udvalget besluttede, at der gennemføres en ny undersøgelse af Corona-situationens påvirkning af folkeoplysningsområdet i Københavns Kommune. Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af Anders Berner og Søren Hemmingshøj til sammen med forvaltningen at udforme spørgsmål til undersøgelsen, som koordineres med eventuelle lignende undersøgelser hos for eksempel forbund.
Udvalget besluttede, at 5. pulje rykkes frem og fordeles som ekstra medlemstilskud inden sommerferien.
Udvalget besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde kriterier for fordelingen af de 4,5 mio. kr., der blev afsat til ekstra medlemstilskud i forbindelse med Overførselssagen 2021. Arbejdsgruppen består af Jakob Næsager, Jonas Bjørn Jensen, Anders Berner, Flemming Jensen og Søren Hemmingshøj. Kriterierne sendes til beslutning ved skriftlig votering i udvalget.
Udvalget besluttede, at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde kriterier for Corona-støtte til voksenundervisningsområdet finansieret af Udviklings- og Aktivitetspuljen for aftenskoler. Arbejdsgruppen består af Ole Sørensen og Peter Hollbaum-Hansen.