Mødedato: 04.06.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgningsskema til Udviklingspuljen for børn og unge

Folkeoplysningsudvalget skal beslutte anbefaling til Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om ansøgningsskema for Udviklingspuljen for børn og unge.

Tidligere beslutninger


Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at der kan anvendes et særligt elektronisk ansøgningsskema til Udviklingspuljen for børn og unge.

Problemstilling

I 2009 besluttede Københavns Borgerrepræsentation, at der skulle implementeres fælles standarder for ansøgning og evaluering af integrationsprojekter (AMES). Beslutningen var motiveret af, at der var behov at skabe større overblik over og monitorering af integrationsprojekter. 

Erfaringerne viser nu, at foreningerne pålægges unødvendige administrative byrder blot for at skabe gennemsigtighed for kommunen selv. 

Løsning

Med indførelsen af AMES blev det besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle indgå med to puljer, Brobygningspuljen og Udviklingspuljen for børn og unge. Brobygningspuljens formål var at udbrede kendskabet til danske foreningstraditioner blandt etniske minoriteter og at fremme integration af børn og unge under 25 år med anden etnisk baggrund end dansk. Udviklingspuljen for børn og unge har som formål at understøtte udviklingen af folkeoplysende aktiviteter i København. 

Brobygningspuljen blev pr. 1. januar 2012 omlagt og indgår ikke længere i AMES. I samme periode er retningslinjerne for Udviklingspuljen for børn og unge blevet ændret, så der ikke længere kan søges særskilt til integrationsprojekter, men derimod til projekter, der sigter mod at inkludere børn og unge under 25 år med særlige behov i foreningslivet. Puljen benytter således et bredere inkluderingsperspektiv end kun integration af etniske minoriteter.

Hovedparten af de projekter med støtte fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, der er blevet monitoreret i AMES, har haft en delt finansiering med tilskud fra både Brobygningspuljen og Udviklingspuljen for børn og unge. Med lukningen af Brobygningspuljen, der udelukkende gav tilskud til integrationsprojekter, kan Kultur- og Fritidsforvaltningen aflæse et fald i antallet af integrationsprojekter, som skal monitoreres gennem AMES. Hvor der i 2011 var 7 integrationsprojekter i Udviklingspuljen, som skulle monitoreres, var det tal i 2012 nede på 3 projekter ud af de i alt 46 projekter, som fik bevilget midler fra Udviklingspuljen. Det er altså en ganske lille andel af det samlede antal projekter, som ligger inden for formålet med AMES, nemlig monitorering af integrationsprojekter  

Med indføringen af AMES er Udviklingspuljens ansøgningsskema blevet væsentligt længere og mere kompliceret for ansøgerne. I modstrid til alle øvrige bestræbelser om til stadighed at at gøre det nemmere og mindre bureaukratisk at være folkeoplysende forening og frivillig i København, betyder AMES, at det er blevet mere arbejdskrævende:
  • Ansøgningsskemaet fylder minimum 15 sider.
  • Evalueringsskemaet fylder 12 sider.
  • Over halvdelen af ansøgerne giver i ansøgningsprocessen udtryk for, at de har svært ved at overskue skemaet.
  • Mange af spørgsmålene i ansøgningsskemaet passer ikke til de oplysninger, der skal bruges af ansøgere til Udviklingspuljen. Det betyder, at mange ansøgere skal søge ekstra rådgivning eller udfylder skemaet forkert.
  • Rent layout-mæssigt er flere af felterne i AMES svære at overskue for ansøgerne, hvilket også resulterer i, at ansøgerne skal søge ekstra rådgivning i forbindelse med udfyldningen.
  • Budget-delen i AMES er så begrænset, at den ikke kan rumme projekternes budgetter. Det betyder, at ansøgerne skal udforme egne budgetter og vedhæfte dem.

Københavns Kommune arbejder til stadighed med at gøre det administrativt lettere og mindre bureaukratisk at være folkeoplysende forening udfra en overordnet målsætning om at kunne tilbyde københavnerne et varieret og mangfoldigt fritidstilbud. Forudsætningen for, at det kan ske, er et dynamisk foreningsliv, der fleksibelt kan udvikle sig og skabe nye tilbud til byens borgere. AMES har gjort det mere kompliceret for foreningerne at søge udviklingspuljen og dermed sikre udvikling på området. Løsningen er, at Udviklingspuljen for børn og unge trækkes ud af AMES og får sit eget ansøgnings- og evalueringsskema. 

Økonomi

Det er muligt for Kultur- og Fritidsforvaltningen at udvikle sit eget ansøgnings- og evalueringsskema, og der er derfor ingen udgifter forbundet med Udviklingspuljens overgang fra AMES til et eget system.

Videre proces

Under forudsætning af Folkeoplysningsudvalgets beslutning herom vil indstillingen blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til vedtagelse. 

Mads Kamp Hansen

                                                                                                                    /Anders Christensen

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt.
Til top