Udviklingspuljen for børn og unge
Indstilling og beslutning
- at Folkeoplysningsudvalget godkender de indstillede ansøgninger under pkt. 1 - 6 (bilag 1 - 6), og
- at Folkeoplysningsudvalget tager de administrative bevillinger samt Forudsætningsaftale mellem Team Succes og Kultur- og Fritidsforvaltningen til efterretning (bilag 7 - 8).
Problemstilling
En forening har søgt Folkeoplysningsudvalget om midler fra Udviklingspuljen for børn og unge til 1. års bevilling af et toårigt projekt. Udvalget skal tage stilling til ansøgningen.
En forening har søgt Folkeoplysningsudvalget om midler fra Udviklingspuljen for børn og unge. Udvalget skal tage stilling til ansøgningen.
En forening fik på udvalgets møde 23. april 2013 bevilget 100.000 kr. Udvalget skal tage forudsætningsaftalen til efterretning.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har administrativt bevilget 4 projekter midler fra Udviklingspuljen for børn og unge. Forvaltningen orienterer herom.
Løsning
Svømmeklubben er med over 4800 medlemmer en af danmarks største idrætsforeninger, er godt organisatorisk struktureret og har tilstrækkeligt administrativt personale.
Fælles for de 4 projekter er:
- at projekterne er født af lokale ønsker og behov
- at projekterne skaber nye muligheder for at rekruttere medlemmer
- at der skabes mangfoldighed i svømmeklubben
- at HSK ønsker at støtte en intern trænerudvikling på holdene for at øge integration og fokus på den gode rollemodel
- at alle haltider er søgt og bevilget
Alle 4 projekter er treårige.
Børn og unge med særlig behov.
1. Hovedstadens Svømmeklub er indstillet til en bevilling på 73.250 kr. som støtte til første år af projektet "Tingbjerg boys vandaktiviteter med udspring og vandpolo". Der søges støtte til projektlederløn (43.750 kr.), trænerløn (22.000 kr.) og PR (7.500 kr.).
Formål og målgruppe.
De sidste 2 år har ISA varetaget svømmeundervisningen som et led i Tingbjerg heldagsskole. Nærværende projekt er opstået i samarbejde med ISA, Tingbjerg skole og områdesekretariatet, i et ønske om at bibeholde svømmeundervisningen på Tingbjerg skole. HSK vil fremover varetage svømmeundervisningen i foreningsregi. Holdene skal undervises i vandtræning, svømning og vandtilvænning. Herudover vil der blive undervisning i udspring og vandpolo. Et vigtigt element i projektet er at forankre tilbuddet lokalt, ved løbende i processen at rekruttere og uddanne lokale trænere og hjælpetrænere.
Målgruppen er drenge fra Tingbjerg, Husum og Brønshøj i alderen 5 - 15 år.
Varighed.
Projektperioden er 1. september 2013 til 31. august 2016.
Succeskriterier.
Foreningen forventer at få 48 nye drenge som medlemmer, at projektet forankres lokalt, samt at alle deltagere opnår AquaChamp diplom i disciplinerne udspring og vandpolo.
Metode.
Tingbjerg Skole, Områdesekretariatet og ISA hjælper med rekruttering og oplysning i lokalsamfundet. Undervisningen skal ske i svømmehallen på Tingbjerg Skole og forestås af svømmeklubbens trænere. Det forventes, at der i løbet af projektperioden vil blive involveret uddannede lokale hjælpetrænere på alle svømmehold.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der bevilges 73.250 kr.
Børn og unge med særlige behov.
2. Hovedstadens Svømmeklub er indstillet til en bevilling på 73.250 kr. som støtte til første år af projektet "Tingbjerg girls vandaktiviteter med synkron og vandaerobic". Der søges støtte til projektlederløn (43.750 kr.), trænerløn (22.000 kr.) og PR (7.500 kr.).
Formål og målgruppe.
Som i drengeprojektet har ISA varetaget svømmeundervisningen i Tingbjerg de sidste 2 år. Nu ønsker ISA, Tingbjerg Skole og Områdesekretariatet at videreføre pigesvømningen i Tingbjerg. HSK vil fremover varetage svømmeundervisningen i foreningsregi. Udover almindelig svømmeundervisning, skal pigerne undervises i synkronsvømning og vandaerobic. Formålet er, at pigerne skal skabe et fællesskab omkring aktiviteterne og herigennem opnå selvtillid og troen på sig selv.
Målgruppen er piger i alderen 5 - 15 år, hovedsageligt med anden etnisk baggrund end dansk.
Varighed.
Projektperioden er 1. september 2013 til 31. august 2016.
Succeskriterier.
Foreningen forventer at få 48 nye piger indmeldt i klubben, at aktiviteterne vil blive forankret lokalt, og at deltagerne vil opnå AquaChamp diplom i aktiviteterne. Herudover vil hver sæson udmunde i en opvisning for mødrene. Projektets delmål er at integrere mødrene i foreningens arbejde.
Metode.
Tingbjerg Skole, Områdesekretariatet og ISA hjælper med rekruttering og oplysning i lokalsamfundet. Undervisningen skal ske i svømmehallen på Tingbjerg Skole og forestås af svømmeklubbens trænere. Det forventes, at der i løbet af projektperioden vil blive involveret uddannede lokale hjælpetrænere på alle svømmehold.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der bevilges 73.250 kr.
Børn og unge med særlige behov.
3. Hovedstadens Svømmeklub er indstillet til en bevilling på 63.750 kr. som støtte til første år af projektet "Familiesvømning mor og barn". Der søges støtte til projektlederløn (43.750 kr.), trænerløn (15.000 kr.) og PR (5.000 kr.).
Formål og målgruppe.
Efter et ønske fra foreningsguider, motionsguider og sundhedsplejersker i Københavns Kommune, som svømmeklubben har et godt samarbejde med, ønskes dette projekt gennemført. Projektet ønsker at skabe et tilbud, hvor frihed i vand kan følges op af fælles kompetencer inden for vandbasis og sikkerhed i vand. Udover vandtilvænningen er der et ønske om at skabe større fællesskab mellem børn og mødre og ligeledes et fællesskab holddeltagerne imellem.
Målgruppen er børn i alderen 2 - 7 år og deres mødre.
Varighed.
Projektperioden er 1. september 2013 til 31. august 2016.
Succeskriterier.
Foreningen har en forventning om at få 20 børn og unge under 25 år som medlemmer i klubben, og at børnene og mødrene bliver motiverede til at fortsætte i foreningens aktiviteter.
Metode.
Mødrene og deres børn vil blive rekrutteret via foreningsguider og forebyggelsescentre i Tingbjerg, Husum og Brønshøj.
Undervisningen skal ske på Hyltebjerg Skole, hvor svømmebassinet har en størrelse, der gør det velegnet til vandtilvænning. Det er svømmeklubbens erfaring, at målgruppen er mobil, hvorfor det ikke er nogen hindring, at undervisningen foregår i Vanløse.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der bevilges 63.750 kr.
Børn og unge med særlige behov.
4. Hovedstadens Svømmeklub er indstillet til en bevilling på 57.000 kr. som støtte til første år af projektet "Svømmeundervisning for piger fra Al Huda på Nørrebro". Der søges støtte til projektlederløn (42.000 kr.) og trænerløn (15.000 kr.).
Formål og målgruppe.
Med dette projekt tilgodeses Al Huda Skolens ønske om at tilbyde skolens piger svømning som skoleidrætstilbud. Skolen er en muslimsk friskole på Nørrebro, og det er p. t. kun skolens drenge, der tilbydes svømning. Projektet vil oprette et hold, der udelukkende er svømmefagligt, og hvor målsætningerne sættes efter pigernes niveau. Pigerne tilbydes distancesvømmemærke i slutningen af sæsonen.
Undervisningen forankres som et foreningstilbud, hvor pigerne betaler nedsat kontingent, og skolen støtter økonomisk. Projektet har en fast kontakt på skolen.
Målgruppen er piger fra Al Huda Skolens 2. og 3. klassetrin.
Varighed.
Projektperioden er 1. september 2013 til 31. august 2016.
Succeskriterier.
Foreningen forventer at få 40 piger fra Al Huda skolen som medlemmer af klubben. Samtidig lægges der vægt på, at pigerne får godt kendskab til foreningslivet og får indsigt i, hvordan man begår sig på et idrætsanlæg m.v.
Metode.
Pigerne rekrutteres udelukkende via Al Huda Skolens kontaktperson, der har kontakt til børn og forældre. Undervisningen foregår i Hillerødgade Bad, hvor foreningen har aftale om lån af svømmehallen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der bevilges 57.000 kr.
Rekruttering af medlemmer og trænere.
5. Boldklubben Union er indstillet til en bevilling på 105.000 kr. som støtte til projektet "Nye tider i BK Union". Der søges støtte til instruktørløn (57.750 kr.) og rekvisitter (47.250 kr.).
Formål og målgruppe.
Boldklubben Union er en fodboldklub med beliggenhed i Københavns Nordvest kvarter. Klubben har 390 medlemmer under 25 år, hvoraf ca. 40 % er med anden etnisk baggrund end dansk. For klubbens medlemmer i alderen 14-18 år har klubben gentagne gange lukket hold p.g.a. voldsomme disciplinære episoder. Det kræver, at klubbens trænere har sociale kompetencer og stor rummelighed for at fastholde både nye og gamle medlemmer.
Klubben har løbende søgning til de mindste årgange, men oplever stor udfordring i at fastholde medlemmerne, når de kommer i 14-15 års alderen. Med dette projekt vil klubben målrettet arbejde på at fastholde og etablere en ny U17 afdeling i samarbejde med lokalområdets institutioner. Herudover har projektet fokus på at tiltrække flere piger til klubben.
Projektet har indgået samarbejde med DIF, der yder økonomisk støtte til klubbens ungdomsformand. Støtten gives for at han målrettet kan arbejde med klubudvikling og fastholdelse af medlemmer. Denne fastholdelse kræver, at der uddannes flere trænere, og at de nuværende trænere opgraderes. Ungdomsformanden skal herudover aflaste trænerne i forhold til administrative opgaver og de udfordringer, trænerne møder i hverdagen.
Der vil blive afholdt en procesdag for klubbens trænere og ledere i samarbejde med DIF og DBU København. På denne dag vil der blive udarbejdet handlingsplan og udfærdiget mål. Projektet skal etablere kontakt til lokalområdets skoler om et heldagstilbud. I første omgang Rødkilde Skole og Fritids- og Ungdomsklubben Borup.
Der vil blive inviteret til åbne træningssamlinger bl.a. for at rekruttere foreningsuvante børn til klubbens U17 drengehold. For pigerne vil der blive arrangeret en "Store Pigedag".
Målgruppen er drenge og piger i alderen 13 - 18 år.
Varighed.
Projektperioden er 1. juli 2013 - 30. juni 2014.
Succeskriterier.
Projektet forventer, at 100 børn vil deltage, og at foreningen vil få 40 nye medlemmer under 25 år i løbet af projektperioden. Herudover vil 4 - 6 trænere blive uddannet.
Metode.
Deltagerne vil blive rekrutteret via skolerne i lokalområdet og Fritids-og Ungdomsskolen Borup. Herudover vil der blive annonceret i lokale medier.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der bevilges 105.000 kr.
Partnerskab. Toårigt projekt.
6. Stevnsgade Basketball Klub er indstillet til en bevilling på 53.100 kr. til projektets første år, som støtte til projektet "Basketball på folkeskolerne på Nørrebro". Der søges støtte til trænerløn (43.100 kr.), materialer (5.000 kr.) og PR / information (5.000 kr.).
Formål og målgruppe.
Stevnsgade Basketball Klub har 368 medlemmer, hvoraf halvdelen er under 18 år. Klubben har hold for alle aldersgrupper fra "Nano" hold for 3 - 5 årige, der spiller med deres forældre, og til "Old boys", hvor den ældste er 67 år.
Med dette projekt vil klubben de kommende år sætte fokus på skolernes 3. og 4. klassetrin, for derigennem at rekruttere og opbygge en naturlig tilgang til klubbens ungdomshold, eller øvrige hold.
Der er indgået partnerskab med skolerne med det formål at præsentere basketball for børnene i skolernes idrætstimer. Projektet har indgået skriftlige aftaler med idrætslærerne på Nørrebro Park Skole, Blågårds Skole, Rådmandsgades Skole og Guldbergs Skole. Det er projektets mål, at komme ud på Nørrebros folkeskoler mindst een gang pr. skoleår for at præsentere Basketball for eleverne. Denne præsentation vil blive fulgt op af træning tilrettet de børn, der får interesse for sporten.
Konceptet for den træning, børnene skal gennemgå, kaldes "Easy-Basket" og er udviklet af Dansk Basketball Forbund og Skolesport.
Målgruppen er drenge og piger fra skolernes 3. og 4. klassetrin.
Varighed.
Projektperioden er 11. august 2013 - 12. juni 2014.
Succeskriterier.
Klubben forventer, at 500 børn deltager i projektet, og at klubben får 30 nye medlemmer under 25 år i løbet af projektperioden.
Metode.
Børnene vil blive rekrutteret på skolen ved introduktion af basketball. Der vil blive udarbejdet informationsmateriale til børn og forældre. Herudover vil der blive annonceret i lokale aviser.
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der bevilges 53.100 kr.
7. Team Succes fik på Folkeoplysningsudvalgets møde den 23. april 2013, bevilget 200.000 kr. til projektet Mission Team Succes. Bevillingen fordeles med 100.000 kr. i 2013 og 100.000 kr. i 2014. Forvaltningen har udarbejdet Forudsætningsaftale (bilag 7), der vedlægges til orientering.
Økonomi
Der er indstillet 6 projekter til dette møde med et samlet forbrug på 425.350 kr., og der er meddelt 4 administrative bevillinger med et samlet forbrug på 236.755 kr.
På Folkeoplysningsudvalgets møde den 23. april 2013, blev der foruden de indstillede projekter, bevilget 100.000 kr. i 2013 og 100.000 kr. i 2014 til Team Succes.
For 2013 fordeler bevillingerne sig således:
Resterende midler i Udviklingspuljen efter FOU 23. april | 3.970.035 kr. |
Indstillet til dette møde | 425.350 kr. |
Administrative bevillinger | 236.755 kr. |
Rest på budget 2013 | 3.307.930 kr. |
Mads Kamp Hansen
/Anders Christensen