Tilsyn med Musikforeningen Vesterbro (MUVE)
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til konsekvenserne for Vesterbro Musikforenings (MUVE) som følge af gennemførte tilsyn.
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Folkeoplysningsudvalget,
-
at MUVEs bestyrelse pålægges inden en måned fra udvalgets beslutning at udarbejde en plan for at sikre overholdelse af folkeoplysningsloven og Københavns Kommunes retningslinjer for støtte til folkeoplysning i foreningens daglige virke. Planen skal godkendes af Kultur- og Fritidsforvaltningen, og
-
at Kultur- og Fritidsforvaltningen fører skærpet tilsyn med foreningen indtil videre.
Problemstilling
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i årene 2011, 2012 og 2013 gennemført tilsyn og givet påtale bl.a. foranlediget af flere klager fra medlemmer af MUVEs bestyrelse. Sammenfattende har klagerne, sagsbehandlingen samt forvaltningens påtale særlig omfattet:
- Overholdelse af foreningens vedtægter
- Gennemskuelighed og demokratisk kontrol med foreningens økonomiske dispositioner
- Åbenhed i beslutninger og klare regler for håndtering af habilitetsspørgsmål
- Krav om, at foreningen er åben for alle
Beskrivelse af de enkelte punkter og forvaltningens vurdering heraf:
1. Overholdelse af egne vedtægter
Foreningen har fået påtale om at overholde egne vedtægter, herunder regler for bestyrelsesarbejdet og regler for økonomiske dispositioner. MUVE har efter påtalen i 2011 ikke afholdt det vedtægtsfastsatte antal bestyrelsesmøder i 2012. Endvidere er der foretaget overførsler af midler til Foreningen Vesterbro Festival (FVF) i strid med de generalforsamlingsvedtagne retningslinjer. Efter almindelige foreningsretlige regler og folkeoplysningsloven skal en forenings vedtægter overholdes. Da der samtidig er betydelige beløb på spil og blot en snæver personkreds involveret, skærpes dette krav.
MUVE beklager de manglende bestyrelsesmøder, men hæfter sig ved, at dette efterfølgende er godkendt af generalforsamlingen og dermed accepteret af foreningens øverste organ.
2. Gennemskuelig og demokratisk kontrol med foreningens økonomi
Det er ikke muligt for forvaltningen eller medlemmerne i MUVE at føre kontrol med tilskud tildelt FVF. Overførsler til FVF er i flere år godkendt af bestyrelsen efter selve tilskudsudbetalingen, senest i 2012, hvor generalforsamlingen havde vedtaget særskilte retningslinjer for tildeling af tilskud til festivallen, idet disse skulle godkendes af generalforsamlingen. Den almindelige demokratiske kontrol med foreningen og dens midler er således gentagne gange blevet tilsidesat.
MUVE hævder, at der er vedtaget et budget på generalforsamlingerne. Dette fremgår imidlertid ikke af det materiale, forvaltningen har til rådighed. MUVE ser i øvrigt ingen foreningsretlige vanskeligheder ved forløbene, idet bestyrelse hhv. generalforsamling har godkendt forløbene efterfølgende, og dermed er forløbet accepteret af de respektive besluttende organer.
3. Krav om klare regler og håndtering af habilitetsspørgsmål
I MUVE er Jesper Jensen formand og Peter Møller bestyrelsesmedlem. De indgår samtidig i FVF's ledelse. De udgør også direktionen i Ny dansk Musik ApS (NDM), som hyres af FVF til at afvikle selve festivalen. Dette personsammenfald kræver særlig opmærksomhed på inhabilitet i overførsel af midler mellem de to foreninger. Forvaltningen har flere gange påpeget behovet for klare habilitetsbestemmelser, hvilket MUVE indtil videre har siddet overhørig.
MUVE og FVF er som to selvstændige foreninger to juridiske enheder med hver sit sæt vedtægter. MUVE som godkendt folkeoplysende forening er yderligere underlagt kravene til selvstændighed i.h.t. folkeoplysningsloven.
MUVE ser den historiske sammenhæng imellem MUVE og den af MUVE stiftede søsterforening (FVF) som årsag til, at der kan være personsammenfald mellem MUVE og festivalforeningen. MUVE ser ingen inhabilitet grundet personsammenfald i sig selv, idet MUVE siden festivalens start og frem til i dag anser festivalen for fortsat at være en af MUVE's hovedaktiviteter. MUVE ser alene et habilitetsproblem i udvælgelse af bands, ansættelser og lønspørgsmål.
4. Åbenhed for alle
MUVE har forhindret en person i at blive medlem af foreningen. Foreningen tog imidlertid forvaltningens kritik til efterretning og indmeldte medlemmet.
Forvaltningens konklusion:
Den manglende efterlevelse af egne vedtægter, den manglende demokratiske kontrol af økonomiske dispositioner samt bestyrelsens tilsidesættelse af habilitetshensyn stiller krav til en betydelig opstramning. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at en tilbagekaldelse af foreningens godkendelse som folkeoplysende forening og opsigelse af driftsaftalen vil være ude af proportioner på det foreliggende grundlag.
Derfor indstilles til Folkeoplysningsudvalget at beslutte, at MUVE inden for en måned fra udvalgets beslutning skal udarbejde en plan for, hvordan forholdene kan rettes op. Planen skal godkendes af Kultur- og Fritidsforvaltningen. Endvidere vil forvaltningen føre et skærpet tilsyn med foreningen indtil videre.
Såfremt planen ikke leveres eller ikke overholdes, vil forvaltningen fremlægge en indstilling for udvalget om tilbagekaldelse af MUVE's godkendelse som folkeoplysende forening og ophævelse af driftsaftalen for øvelokalerne i den brune kødby.
Økonomi
Videre proces
Mads Kamp Hansen
/Anders Christensen
Beslutning
"3. at forudsætningen for fortsat driftsaftale for øvelokalerne er afholdelse af en ekstraordinær generalforsamling med valg til ledelsen og vedtagelse af plan for overholdelse af folkeoplysningsloven og Retningslinjerne for støtte til folkeoplysning i København. Generalforsamlingen skal afholdes inden udgangen af august 2013."
Indstillingens 1. og 2 beslutningspunkt blev vedtaget uden afstemning. Der blev begæret afstemning om 3. beslutningspunkt, som blev vedtaget med 11 stemmer for og 4 imod. To medlemmer undlod at stemme.