Principper og satser for tilskud til Folkeoplysning - Budget 2015
Indstilling og beslutning
- at Folkeoplysningsudvalget tager beskrivelse af gældende principper og satser for tilskud til folkeoplysning i Københavns kommune til efterretning, og
- at Folkeoplysningudvalget beder Kultur- og Fritidsforvaltningen om på baggrund af udvalgets drøftelse at komme med forslag til regulering af disse principper og satser for Budget 2015.
Problemstilling
Løsning
I 2014 så budgetrammen således ud:
Tilskudsområde |
Beløbsramme (t.kr) |
IM bevilling |
1) Aftenskole |
49.752 |
03.38.72.1 |
2) Børn og unge |
24.677 |
03.38.73.1 |
3) Lokaler |
66.468 |
03.38.74.1 |
Folkeoplysningsloven er bygget op over en række SKAL-bestemmelser, som kommunalbestyrelsen skal give tilskud til, samt en række KAN-bestemmelser, som kommunalbestyrelsen selv kan vælge, om de skal indgå i kommunens støtte til folkeoplysning. I Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København har Borgerrepræsentationen vedtaget, hvorledes reglerne er i Københavns Kommune, samt hvordan tilskuddet administreres i henhold til lovens bestemmelser. Fordelingen af midlerne sker på baggrund af aftenskolernes aktivitetsniveau året før. Kommunalbestyrelsen fastsætter en tilskudsmodel på baggrund af lokale forhold (FL § 11, stk. 1).
Hvad gives der tilskud til?
Aftenskole
Tilskuddet til aftenskoler gives som:
- tilskud til leder- og lærerløn (til kursusaktiviteter samt studiekredse og foredrag. Herunder er afsat 10 % øremærket til debatskabende aktiviteter ("10 %-midler")
- tilskud til lokaleudgifter (særligt udstyrede lokaler, eller hvis Københavns Kommune ikke kan stille et egnet lokale til rådighed inden for det ansøgte tidsrum)
- børn- og ungeaktiviteter afholdt af aftenskoler under visitkortmodellen
Aftenskolerne kan også søge tilskud til:
- at nedsætte deltagerbetalingen for særlige grupper (PEA-tilskud) - støtte til økonomisk svage grupper (Pensionister, Efterlønsmodtagere, Arbejdsløse, studerende m.fl.)
- handicapbetingede udgifter
- udvikling af nye aktiviteter samt aftenskolernes kompetencer inden for nærmere definerede formål igennem Udviklingspuljen (søges særskilt)
Derudover ydes der inden for aftenskolerammen tilskud til:
- Aftenskolernes Samråd
- særlige indsatsområder (Kofoed Skole, Idrætsskolen for udviklingshæmmede)
I bilag 1 er beskrevet de nærmere satser og principper for tilskud til aftenskoler.
Børn og unge
Tilskuddet til børn- og ungeforeninger gives som:
- Medlemstilskud: Foreningen modtager tilskud pr. medlem under 25 år
- Driftstilskud til godkendte foreningers egne eller lejede lokaler
- Tilskud til voksenundervisningsaktiviteter afholddt af børn- og ungeforeninger under visitkortmodellen
- Udviklingspuljen til udvikling af nye aktiviteter (Bemærk, at dette tilskud ligger i IM-bevilling 3.38.70.1)
- Puljen for lederkurser
I bilag 2 er beskrevet de nærmere satser og principper for tilskud til børn og unge.
Lederkurser
Foreninger, der modtager tilskud til aktiviteter med børn og unge, kan søge tilskud til lederkurser. Formålet er at styrke deres frivillige arbejde omkring aktiviteter med børn og unge under 25 år.
Lederkurserne støttes med (maksimalt) 800 kr. for første kursusdag og 400 kr. pr. efterfølgende kursusdage, dog højst 80 % af prisen for kurset inklusiv transport. Samlet kan der maksimalt opnås et tilskud på 10.000 kr. pr. kursist pr. år.
Tilskuddet er ikke lovbestemt, og Folkeoplysningsudvalget kan således ændre i indhold og tilskuddets størrelse.
I budget 2014 er der afsat 1,2 mio.kr.
Udviklings- og aktivitetspuljer
Der skal årligt afsættes en beløbsramme til udviklingsarbejde inden for lovens område (FL § 6, stk. 1). Det er kommunalbestyrelsen, der fastsætter beløbsrammen, og hvordan den administreres samt indhold og formål med puljen. Der er således en udviklingspulje for børn- og ungeforeninger og en for aftenskoler.
Beløbsrammen til Udviklingspuljen for børn og ungeforeningerne er fastlagt i det af Københavns Kommunes udmeldte budget (IM 3.38.70.1) og var i 2014 på 5.565 t.kr., mens beløbsrammen til udviklingspuljen for aftenskoler findes i aftenskolerammen. Aftenskolernes udviklingspulje lød i 2014 på 800.000 kr.
I bilag 3 er beskrevet der nærmere formål og fordelingsprincipper for udviklingspuljerne.
Økonomi
Videre proces
Mads Kamp Hansen
/ Marianne Kruckow