Mødedato: 02.04.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Folkeoplysningspolitik 2023-2026 - efter høring

Se alle bilag

Folkeoplysningsudvalget skal drøfte svar fra høring over udkast til Folkeoplysningspolitik.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget drøfter svar fra høringer over udkast til Folkeoplysningspolitik,
  2. at Folkeoplysningsudvalget beslutter eventuelle justeringer i Folkeoplysningspolitikken,
  3. at Folkeoplysningsudvalget anmoder den tidligere nedsatte følgegruppe vedrørende folkeoplysningspolitikken om sammen med forvaltningen at vurdere, om nogle forslag giver anledning til justeringer af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, og
  4. at Folkeoplysningsudvalget beslutter at sende Folkeoplysningspolitikken til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Problemstilling

Folkeoplysningsudvalget behandlede udkast til Folkeoplysningspolitik for perioden 2023-2026 efter høring på sit møde den 20. februar 2024. Udvalget besluttede at sende udkastet i yderligere høring.

Løsning

Forvaltningen har i den supplerende høringsrunde modtaget 17 høringssvar, jf. bilag 4.

De samlede svar fra begge høringsrunder er opsummeret i bilag 2. Forvaltningen har i bilaget vurderet, om forslagene kan indarbejdes i udkastet til Folkeoplysningspolitik. Vurderingen ”Ikke egnet” dækker dels over, at forslaget allerede er omfattet (typisk i mere bred forstand), dels over at forslaget efter forvaltningens vurdering ikke egner sig til en politik (på grund af detaljeringsgrad, indhold eller andet).

Svar der kan give anledning til præcisering, uddybning eller tilføjelse af og til Folkeoplysningspolitikken

  • Præcision af at skiftet fra en aktivitet til en anden også skal være nemt på tværs af foreninger.
  • Understøttelse af flere foreningsbaserede aktivitetsmuligheder for seniorer/pensionister
  • Inklusion og integration af mennesker med handicap i forhold til aktiviteten bør nævnes
  • ”Opdateringsmøder” for foreningerne f.eks. hvert andet år, for at inspirere til at bruge de mange muligheder der er for området, gerne opdelt på typer
  • Tilskyndelse til aftenskoleaktivitet i ”aftenskoletynde” områder (eks. Sydhavnen)
  • Fokus på en bedre udnyttelse af idrætsfaciliteter i dagtimerne, herunder især for seniorer samt børn og unge (skoler og daginstitutioner) og i ydertidspunkter (tidlig morgen og sen aften samt weekends/helligdage).
  • Bedre udnyttelse af faciliteter på skoler, herunder styrkelse af samarbejdet med skolen om udvikling af faciliteter, rekvisitter, opbevaring o.a. som både skolerne og foreningerne kan have gavn af.
  • Styrkelse af det ”idrætssociale” arbejde – som sikrer at der afsættes tider på faciliteterne og etableres et stærkere samarbejde mellem sociale aktører og foreningslivet.
  • Folkeoplysningspolitikken bør understøtte lige aktivitetsmuligheder for alle uanset køn, alder, kulturelle- sociale- og økonomiske forhold samt hensynet til mennesker med særlige behov i forhold til bedre rammer for foreningslivet og understøttelse af de mange frivillige, der er med til at sikre udfoldelsesmuligheder indenfor de folkeoplysende aktiviteter, herunder kulturelle aktiviteter samt idræts- og motionslivet.
  • Det bør fremhæves, at politikken vil understøtte lige adgang til aktivitetsmuligheder uanset race, alder, stand eller køn.
  • Anbefaling af, at målgruppen ”udsatte” også tilgodeses ligesom personer med handicap ift. faciliteter og medlemstilskud. Gruppen bør også inkluderes i ambitionen om, at København skal være toneangivende på Folkeoplysningsområdet.
  • Prioritering af faciliteter, der understøtter fællesskaber ”udenfor banen”, dvs. opholdssteder/klubhuse/steder at hænge ud i forbindelse med træningen.
  • Anbefaling af, at der arbejdes både for plads til flere børn og unge, der ønsker sjov, fællesskab og motion – men også plads til de talentfulde unge, der har særlige ønsker og behov for dygtiggørelse.
  • Anbefaling af at understøtte events med deltagelse af københavnske talenter og eliteudøvere, så foreningernes, udøvernes og kommunens langvarige, understøttende udviklingsarbejde kommer til sin fulde ret for både udøverne, byen og indbyggerne.

    Svar der kan give anledning til præcisering, uddybning eller tilføjelse af og til Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København

  • Mulighed for at dele facilitetstid med andre.
  • Personer mellem 25 og 59 år bør ikke udgøre ikke en økonomisk byrde ved beregningen af driftstilskud.
  • Mulighed for huslejetilskud til andre aktiviteter end den primære aktivitet.
  • Fortrinsret til lokale idrætsforeninger i lokale idrætsfaciliteter.
  • Manglende plads til nye foreninger i fordelingsrunder.
  • Omkostninger for lejede og offentlige faciliteter bør sidestilles.

Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter de indkomne svar, om der skal foretages justeringer i Folkeoplysningspolitikken, at udvalget udpeger den nedsatte følgegruppe vedrørende Folkeoplysningspolitikken til sammen med forvaltningen at vurdere, om nogle høringssvar giver anledning til overveje ændringer/præciseringer i Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København, og at udvalget overfor Borgerrepræsentationen indstiller, at Folkeoplysningspolitikken godkendes.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen indarbejder Folkeoplysningsudvalgets eventuelle ønsker i Folkeoplysningspolitikken, hvorefter politikken bliver sendt til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.

 

Mads Kamp Hansen

                                                    /Rikke Lauritzen

Beslutning

Udvalget gennemgik de indkomne høringssvar og anmodede forvaltningen om at revidere udkastet til Folkeoplysningspolitik. Udvalget besluttede, at udkastet til Folkeoplysningspolitik herefter sendes til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Udvalget anmodede endelig den tidligere nedsatte følgegruppe vedrørende folkeoplysningspolitikken om sammen med forvaltningen at vurdere, om nogle forslag giver anledning til justeringer af Retningslinjer for støtte til folkeoplysning i København. Repræsentanterne for aftenskoleområdet udpeger en ny deltager til følgegruppen som erstatning for Kåre Emtoft, der er udtrådt af udvalget.

Til top