Mødedato: 01.06.2021, kl. 16:30
Mødested: Teams

De uniformerede korps i fem af Danmarks største kommuner

Se alle bilag
Folkeoplysningsudvalget orienteres om undersøgelse af de uniformerede korps i 5 af Danmarks største kommuner.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Folkeoplysningsudvalget tager orienteringen til efterretning, og
  2. at Folkeoplysningsudvalget drøfter, om undersøgelsen giver anledning til tiltag i Københavns Kommune.

Problemstilling

Forvaltningen orienterede den 15. september 2020 Folkeoplysningsudvalget om deltagelsen i en undersøgelse af de uniformerede korps' vilkår og rammer. Ålborg, Randers, Århus, Odense og Københavns Kommuner har sammen anmodet Videncenter for Folkeoplysning (VIFO) om en undersøgelse af rammerne for de uniformerede korps i de 5 kommuner. 

Løsning

VIFO færdiggjorde sin rapport i april 2021, jf. bilag 1. Rapporten fokuserer på tilskud, lokaler, kommunale puljer og retningslinjer for de uniformerede korps i de 5 deltagende kommuner og konkluderer, at der trods stor variation i rammerne for korpsene også er flere ligheder.

Det fremgår blandt andet af undersøgelsen, at langt de fleste spejdere/FDF'ere er under 25 år. Det fremgår endvidere, at der er relativt færre spejdere/FDF'ere i København end i de øvrige kommuner. Mens 2,3 % af alle københavnere under 25 år i 2019 var medlem af et uniformeret korps, var det tilsvarende tal for Ålborg, som har den største tilslutning, 4 %. I forhold til det ydede medlemstilskud ligger København i den bedste halvdel. Undersøgelsen giver ikke entydigt svar på, hvad der er den gode facilitet for de uniformerede korps - dog er muligheden for selv at kunne påvirke og indrette de lokaler, der er til rådighed, vigtig. Et væsentligt fællestræk for de uniformerede korps er, at de generelt er tilfredse med forholdet til kommunerne, og de støttemuligheder de har.

Rapporten er opdelt i 6 kapitler:

  1. De uniformerede korps i Danmark.
  2. De uniformerede korps i de fem kommuner.
  3. Rammerne for de uniformerede korps.
  4. Gruppernes/kredsenes geografiske placering.
  5. Kommunernes samarbejde med de uniformerede korps.
  6. Perspektivering.

Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter, om undersøgelsen giver anledning til at iværksætte særlige tiltag i Københavns Kommune.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre på baggrund af udvalgets tilkendegivelser.

 

Mads Kamp Hansen

/Rikke Lauritzen

 

Beslutning

Malene Thøgersen og Aline van Bedaf (Videncenter for Folkeoplysning) gennemgik undersøgelsen og svarede på spørgsmål fra udvalget.

Anders Berner ønskede en diskussion af, hvad det folkeoplysende indhold er i forhold til klubhuse og hytter. Han ønskede endvidere en dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om foreningernes bruge af Københavns parker, og at der arbejdes på mulighed for adgang til de grønne centre under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Udvalgets beslutning på mødet den 1. juni 2021:

Indstillingen blev godkendt.

Til top