Torsdagsklubben forelægges FOU til genbehandling
Torsdagsklubben forelægges FOU til genbehandling
Folkeoplysningsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 1. juni 2004
10. Torsdagsklubben forelægges FOU til genbehandling
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
at folkeoplysningsudvalget meddeler tilskud for 2003. Tilskuddet baseres på dokumenteret gennemførte aktiviteter og betalende medlemmer i klubben i 2003.
at folkeoplysningsudvalget godkender tilskud for 2004 såfremt det besluttes at give tilskud for 2003. Tilskuddet baseres på dokumenteret gennemførte aktiviteter og betalende medlemmer i klubben i 2004.
RESUME
Sagen blev behandlet på FOU-møde d. 9. marts 2004, hvor indstillingen blev forkastet efter afstemning. Sagen forelægges derfor på ny.
Torsdagsklubben har søgt folkeoplysningsudvalget om støtte
efter folkeoplysningsloven i 2003. Folkeoplysningsudvalget har på sit møde den
10. december 2002 givet afslag til Torsdagsklubben. Som følge heraf har
Torsdagsklubben klaget til Klageudvalget, der har besluttet at hjemvise sagen
til folkeoplysningsudvalget. Klageudvalget begrunder deres afgørelse med at
folkeoplysningsudvalgets afgørelse ikke lever op til forvaltningslovens
begrundelseskrav. Forvaltningen indstiller, at der bevilges tilskud til
Torsdagsklubben for 2003. Torsdagsklubben har fået afslag på tilskud for 2004 uden
at klage over afgørelsen.
SAGSBESKRIVELSE
Torsdagsklubben har søgt folkeoplysningsudvalget om støtte efter folkeoplysningsloven i 2003. Folkeoplysningsudvalget har på sit møde den 10. december 2002 givet afslag til Torsdagsklubben. Som følge heraf har Torsdagsklubben klaget til Klageudvalget, der har besluttet at hjemvise sagen til folkeoplysningsudvalget. Klageudvalget begrunder deres afgørelse med at folkeoplysningsudvalgets afgørelse ikke lever op til forvaltningslovens begrundelseskrav.
På folkeoplysningsudvalgets møde den 9. marts 2004 blev forvaltningens indstilling om tilskud forkastet efter afstemning. Sagen forelægges derfor folkeoplysningsudvalget til fornyet behandling.
Folkeoplysningsudvalget begrundede den 10. december 2002 sit
afslag med
"at det af foreningens
ansøgning fremgik, at der foregår klubaktiviteter på torsdage fra kl. 17.00 –
20.15. En klubaften kan bestå af formidling af kristendomskundskab, sang, lege,
underholdning, sport, udflugter m.v."
Ovennævnte opfattede folkeoplysningsudvalget ikke som faste, planlagte, kontinuerlige folkeoplysende aktiviteter.
Torsdagsklubben har efterfølgende over for Klageudvalget beskrevet, at de følger et fast program. Dvs. at der er sang, lege, konkurrencer mv. på samme tid, i rækkefølge hver torsdag. Blot er der et nyt emne (fx venskaber, frygt, racisme) og selvfølgelig nye konkurrencer mv. til hver klubaften. Programmet ser således ud:
Kl. 17.00 |
Medarbejderne mødes. Aftenens emner tales igennem og de forskellige rekvisitter og stole stilles frem. |
Kl. 17.45 |
Vi går over på Lukretiavej og henter børnene |
Kl. 18.00 |
Vi ankommer til klubben |
Kl. 18.05 |
Aftenens program starter: Velkomst – sang Reglerne gennemgås Introduktion til aftenens emne 2-3 konkurrencer Vi synger et par sange Dukketeater, skuespil, videoklip eller lign. Kreativ undervisning Historie, fx med "lysbilledshow", billeder via overhead eller lign. |
Kl. 19.15 |
Vi går i grupper, hvor vi får saftevand og taler om ugen der er gået, hvad der sker i skolen, på fritidshjemmet, og der hjemme m.v. |
Kl. 19.30 |
Børnene følges hjem igen. Herefter er der oprydning, og evaluering af aftenen indtil ca. kl. 20.00 |
Torsdagsklubben har beskrevet at de henvender sig til indvandrerbørn, hvoraf størstedelen kommer fra belastede hjem. Medlemslisten som er fremsendt med ansøgningen består af 5 medlemmer, hvor alle er bosiddende på Lukretiavej 16.
Forvaltningen har aflagt Torsdagsklubben et besøg i forbindelse med afholdelse af klubbens aktiviteter. Aktiviteterne følger ganske nøje ovenstående skema. Forvaltningens indtryk er, at alle aktiviteterne var af forkyndende karakter.
På besøgsdagen var der 17 børn tilstede i klubben.
Torsdagsklubben overholder alle formelle krav til vedtægter og organisering beskrevet i folkeoplysningsloven. I bemærkninger til folkeoplysningslovens § 33, stk. 3 står:
"Aktiviteter for børn og unge af idébestemt, politisk og religiøs art skal sidestilles med anden folkeoplysende aktivitet for børn og unge. De nævnte aktiviteter kan derfor ikke undtages fra kommunens generelle tilskudsordninger."
I undervisningsministerens svar på spørgsmål 39 til Folketingets Uddannelsesudvalg står:
"Der vil ikke være noget til hinder for, at et børne- eller ungdomsarbejde kan modtage støtte til folkeoplysende aktiviteter, selvom enkelte aktiviteter af folkeoplysningsudvalget anses for gudsdyrkelse. Aktiviteter med karakter af gudsdyrkelse, dvs. egentlige kirkelige handlinger som f.eks. afholdelse af gudstjeneste, dåb konfirmation eller konfirmationsforberedelse, vil dog ikke kunne indgå i tilskudsgrundlaget. Folkeoplysningsudvalget skal således i princippet i hvert enkelt tilfælde vurdere og begrunde, om en konkret aktivitet af religiøs art, er en folkeoplysende virksomhed og dermed tilskudsberettigede."
Forvaltningen finder ikke, at Torsdagsklubbens aktiviteter har karakter af gudsdyrkelse forstået som egentlige kirkelige handlinger.
Derfor indstiller forvaltningen at folkeoplysningsudvalget meddeler tilskud for 2003. Tilskuddet baseres på dokumenteret gennemførte aktiviteter og betalende medlemmer i klubben i 2003.
Torsdagsklubben har søgt tilskud for 2004. Her fik de afslag. Dette afslag er der ikke klaget over.
Såfremt folkeoplysningsudvalget godkender tilskud for 2003, bør der også meddeles tilskud for 2004, da ansøgningen var baseret på samme funktion og indhold som ansøgningen fra 2003. Tilskuddet baseres på dokumenteret gennemførte aktiviteter og betalende medlemmer i klubben i 2004.
MILJØVURDERING
Der er ikke foretaget miljøvurdering.
ØKONOMI
Tilskudsbeløbet bliver taget fra børne- og ungeområdets konto 3.73.1 til aktivitets- og medlemstilskud samt på konto 3.74.1 til lokaletilskud. Kontiene kan dække tilskudsbeløbet.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen kendte.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
BILAG
Bilag 1. Klageudvalgets afgørelse.
/