Håndtering af eventuelle fremtidige Corona-restriktioner på folkeoplysningsområdet
Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til aftenskolers og foreningers tilskudsberettigelse i forbindelse med eventuelle Corona-restriktioner i 2022.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at aftenskoler og foreninger ikke mister tilskud på grund af manglende aktivitet som følge af eventuelle Corona-restriktioner i 2022,
- at Folkeoplysningsudvalget bemyndiger forvaltningen til at fremrykke udbetalingen af tilskud, hvis det på baggrund af Corona-restriktioner konkret skønnes nødvendigt eller formålstjenligt, og
- at regnskaber for 2019 lægges til grund for tilskudsberegningen for 2023 for aftenskoler og foreninger, medmindre en aftenskole konkret ønsker, at et af regnskabsårene 2020 eller 2021 lægges til grund.
Problemstilling
Med "Bekendtgørelse om visse midlertidige foranstaltninger for den frie folkeoplysende virksomhed som led i forebyggelse og afhjælpning i forbindelse med Covid-19" har Kulturministeren blandt andet givet mulighed for at fravige folkeoplysningslovens bestemmelser om tilskud og bestemmelser fastsat i medfør af folkeoplysningsloven i 2022.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at aftenskoler og foreninger i 2022 ikke skal miste tilskud, hvis der igen i 2022 bliver indført restriktioner som følge af Corona. Aftenskoler og foreninger vil således ikke miste tilskud, hvis Corona-restriktioner betyder, at der i perioder ikke kan gennemføres aktiviteter. Det betyder, at aftenskoler og foreninger vil kunne beholde det oprindeligt afsatte tilskudsniveau for en nedlukningsperiode uanset nedgang i aktiviteter som følge af konkrete Corona-restriktioner.
Det er en forudsætning, at hvis der opnås kompensation for tab fra statslige hjælpepakker til enkelte budgetposter, så kan der ikke anvendes tilskud til det, der allerede er kompenseret for.
Der skal aflægges tilskudsregnskaber efter de sædvanlige instrukser, men det er anerkendt, at budgetterne kan ændre sig. Af regnskaberne skal det endvidere fremgå, hvis der er nye indtægter, herunder indtægter fra statslige hjælpepakker.
Kultur- og Fritidsforvaltningen noterer alle oplyste ændringer på de relevante sager og vil, når regnskaberne aflægges, kunne opgøre såvel tab som tilbagebetalinger af eventuelle uforbrugte tilskud.
Forvaltningen foreslår endvidere, at udvalget bemyndiger forvaltningen til at fremrykke kommende tilskud, hvis det på baggrund af eventuelle Corona-restriktioner efter en konkret vurdering skønnes nødvendigt eller formålstjenligt.
Da Corona-relaterede nedlukningsperioder i de første otte måneder af 2021 betyder nedgang i aktivitet for mange aftenskoler og foreninger, foreslår forvaltningen desuden, at regnskaberne for 2021 ikke anvendes til tilskudsberegningen for 2023. Det foreslås, at regnskaberne for 2019 i stedet lægges til grund for tilskudsberegningen for 2023, dog kan aftenskoler og foreninger, som har haft mere aktivitet i 2020 eller 2021 anvende et af disse regnskabsår som tilskudsgrundlag for 2023.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen meddeler udvalgets beslutning til aftenskoler og foreninger gennem Nyhedsbrev til foreninger og aftenskoler.
Mads Kamp Hansen
/Rikke Lauritzen
Beslutning
Thomas Mathiesen ønskede, at forvaltningen ser på musikforeningernes situation, eftersom de i Corona-årene - trods nedlukninger - har skullet betale gebyr.
Folkeoplysningsudvalgets beslutning på mødet den 1. marts 2022:
Anders Berner foreslog, at indstillingens 3. at-punkt også skal omfatte foreninger, der ønsker, at et af regnskabsårene 2020 eller 2021 lægges til grund.
Med denne tilføjelse blev indstillingen godkendt.