Mødedato: 31.05.2000, kl. 08:00

Sektorplaner for områderne børnefamilier med særlige behov og misbrugere samt ændret proces for planarbejdet.

Sektorplaner for områderne børnefamilier med særlige behov og misbrugere samt ændret proces for planarbejdet.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 31. maj 2000

 

Sager til beslutning

8. Sektorplaner for områderne børnefamilier med særlige behov og misbrugere samt ændret proces for planarbejdet.

FAU 378/2000 J.nr. 121/00

 

INDSTILLING

Det indstilles,

at der udarbejdes sektorplaner for områderne børnefamilier med særlige behov og misbrugere, og

at planerne udarbejdes ud fra nedenstående forslag til proces, indhold og tidsplan.

 

RESUME

Som erstatning for Socialplan 1997 udarbejdes sektorplaner for alle målgrupper inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område.

I 1999/2000 er vedtaget sektorplan for psykisk syge, ligesom der forventes vedtaget sektorplaner for områderne beskæftigelse samt handicappede.

De to næste områder, der udarbejdes sektorplaner for, er børnefamilier med særlige behov samt misbrugere.

Tidsplanen for planarbejdet sigter mod vedtagelse primo 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Formålet

Sektorplanen på de 2 områder fastlægger de politiske målsætninger og mål samt en overordnet udviklingsplan for de kommende år. Sammen med budgettet udgør sektorplanen således de mål og rammer, der sikrer en overordnet politisk styring af indsatsen.

Baggrunden for valg af de to områder:

  1. Misbrugsområdet: Der er sket en væsentlig udvidelse og ændring af indsatsen de senere år, som bør tages op til en samlet vurdering. Det gælder bl.a. omlægningen af indsatsen med overførslen af ambulatorierne i 1997, den nye decentrale struktur i forvaltningen med etableringen af rådgivningscentre, stigende efterspørgselspres samt ændringer i sammen-sætningen af misbrugerne.

2) Børnefamilier med særlige behov: Der er behov for omlægning af indsatsen på døgninstitutions- og familieplejeområdet samt den forebyggende indsats både ud fra økonomiske og kvalitetsmæssige hensyn samt ønsket om en ny samlet strategi for hele området.

Proces:

Erfaringen med udarbejdelsen af de første 3 sektorplaner i 1999/2000 har været, at de politiske målsætninger og mål bør komme tydeligere frem og indgå i planarbejdet på et tidligere tidspunkt.

Det foreslås derfor,

  • at planarbejdet startes med en overordnet temadebat i udvalget med henblik på at give input og retningslinjer for de kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål, der skal udarbejdes på området.
  • at udvalgets temadebat tager udgangspunkt i en statusredegørelse fra forvaltningen samt beskrivelse af forventede ændringer i målgruppens behov, ønsker og forventninger. Status og perspektivering samles op i oplæg med de udfordringer udvalget i de kommende år vil stå over for på det pågældende område.
  • at udvalget derefter drøfter forslag til kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål ud fra oplæg fra forvaltningen.
  • at udvalget holder dialogmøder med brugere og andre interessenter ud fra udkast til kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål.
  • at revideret udkast til sektorplan herefter sendes til skriftlig høring hos brugere, interes-senter og samarbejdspartnere, ligesom den sendes til intern høring i forvaltningen.

Der kan evt. involveres et eksternt konsulentfirma, der har gode erfaringer med at tilret-telægge en dialogform, hvor der kan udledes både fælles mål samt præciseres, hvor der evt. er divergerende politiske holdninger til mål og midler.

Ovenstående forslag til proces har til formål at styrke udvalgets mulighed for at udarbejde en sektorplan, der lever op til formålet om at være den politiske udviklingsplan for den kommen-de periode. Hermed udgør planen sammen med det årlige budget den overordnede, politiske ramme for indsatsen på området.

Opfølgning efter planens vedtagelse sker både gennem løbende tilbagemelding til udvalget med konkrete målingsresultater. Samtidig igangsættes en dialog internt i forvaltningen, såle-des at der sikres udmøntning af planens mål i det konkrete arbejde i forvaltningen.

Tidsplan:

Juni – juli Forvaltningen udarbejder oplæg til status og perspektiveringsafsnit og samler dette op i et "udfordringspapir"

August Første drøftelse i udvalg: input og retningslinjer fra udvalget (1. behandling i udvalg).

September Udvalget drøfter og godkender kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål ( 2. behandling i udvalget).

September Udsendelse af debatoplæg til brugere m.fl.

Oktober Dialogmøder mellem udvalg, brugere og interessenter.

November Resultaterne af dialogmøderne drøftes (3. behandling) og samles op i endeligt forslag til udarbejdelse af sektorplan inkl. handlingplansafsnit.

December Skriftlig høring

Januar/ marts Endelig vedtagelse af sektorplan i udvalget (4. behandling).

April Sektorplan godkendes i BR

Sektorplanen indgår i budget 2002 forslaget.

ØKONOMI

Udgifter til bl.a. dialogmøder samt evt. ekstern bistand afholdes over bevillingen på budgetområde 7: Funktion 6.51: Administration.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

 

Ingen.

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top