Mødedato: 30.04.2003, kl. 19:00

Kapitalbevilling til køb af ejerlejlighedsparti med henblik på opførelse af daginstitution i Universitetskvarteret i Ørestad Nord (Bilag)

Kapitalbevilling til køb af ejerlejlighedsparti med henblik på opførelse af daginstitution i Universitetskvarteret i Ørestad Nord (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. april 2003

 

Sager til beslutning

20. Kapitalbevilling til køb af ejerlejlighedsparti med henblik på opførelse af daginstitution i Universitetskvarteret i Ørestad Nord (Bilag)

FAU 229/2003 J.nr. 229/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler:

at der gives kapitalbevilling til køb af et ejerlejlighedsparti med henblik på etablering af en fleksibel daginstitution til 36 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn i kommende boligbebyggelse på del af matrikel nr. 78, Eksercerpladsen København, i Ørestad Nord. Ialt beløb 16.566.000. kr.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indledt et samarbejde med Boligselskabet FSB med henblik på, at opføre en daginstitution i stueetagen i en del af FSB´s kommende boligbyggeri i Ørestaden. Byggeriet sendes, efter forudgående prækvalifikationsrunde, i omvendt licitation i slutningen af 2003. Daginstitutionen, forventes færdig i efteråret 2005. Byggeriet opføres inden for rammerne af den gældende lokalplan.

Daginstitutionen opføres for at dække det pladsbehov, der opstår, i takt med, at Ørestaden bebygges med familieboliger. Institutionen, som bliver på ca. 850 m2 med et tilsvarende udeareal, planlægges som en fleksibel daginstitution med 5 grupper. Institutionen indrettes og disponeres i overensstemmelse med retningslinierne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggeprogram for daginstitutioner og Københavns Kommunes pjece Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri.

Projektet indgår ikke i FAF´s projektplan for 2002-04 fordi daginstitutionsprojektet følger boligprojektet, hvortil der søges skema A godkendelse tidligere end oprindelig forventet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns nye bydel på Amager, Ørestaden, skal i de kommende 30 år bebygges med en række institutioner til offentlige og private formål, til serviceerhverv, administration og liberale erhverv, samt med op til ca. 6.000 familieboliger. Udbygningen sker i overensstemmelse med en række lokalplaner for hele Ørestadsområdet, og i en nøje fastlagt tidsrækkefølge. I perioden 2003-2008 er der, blandt mange andre initiativer planlagt en udbygning med ca. 650 familieboliger i den del af Ørestaden, som er beliggende i Ørestad Nord eller Universitetskvarteret, som bydelen vil blive benævnt i fremtiden. De ca. 650 nye boliger vil erfaringsmæssigt udløse et behov for en 5 gruppers integreret daginstitution, idet der dog skal tages højde for, hvad der i øvrigt ligger af daginstitutioner i de bydele, der grænser umiddelbart op til den nye bydel

Overordnede Planforhold

Den nye bydel er omfattet af lokalplan 301 med tillæg. Lokalplanen afstikker rammerne for områdets fremtidige anvendelse og omfang, samt for bebyggelsens ydre fremtræden. I den del af lokalplanområdet, delområde 1E og 1F, som skal rumme hovedparten af de nye boliger i den såkaldte Boligslange, er der mulighed for at etablere en daginstitution. Daginstitutionen vil blive en integreret del af denne boligbebyggelse, der strækker sig langs metroen og universitetet i nordøst, og slynger sig som en boligslange langs den landskabelige kanal ned gennem byparken, for til sidst at afsluttes i sydvest mod den store grønning. Den kommende daginstitution placeres i stueplanet i boligslangens sydvestlige hjørne med legeplads mod den store grønning.

Lokalplanforhold for delområde 1E og 1F

Lokalplanen afstikker relativt restriktive rammer for hele boligslangens udformning. Der skal blandt andet etableres et gennemgående tag i en bygningshøjde på 18 - 26 meter i hele bebyggelsens længde. Derudover er der angivet retningslinier for facadeflugter, husdybder og materialer. Den kommende daginstitution vil blive opført i overensstemmelse med de krav, der stilles i lokalplanen og således, at den uden at miste sit særkende, harmonisk indføjer sig i boligbebyggelsen.

Overordnet projektbeskrivelse.

Udbygningen af Ørestaden styres overordnet af Ørestadsselskabet i et tæt samarbejde med Plan og Arkitektur. Boligselskabet FSB har indgået købsaftale med Ørestadsselskabet om den sydligste del af Boligslangen i delområde 1F. Boligselskabet har derved erhvervet sig en byggeret på 12.000 m2 som skal udmønte sig i 112 almene boliger og en daginstitution, som FSB vil opføre i tæt samarbejde med Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen. FSB har fået udarbejdet skitseforslag til projektet. Skitseforslaget danner fundament for det videre arbejde med daginstitutionen, friarealerne og boligdelen, hvortil der er søgt boligstøtte. Ansøgning om støtte til byggeriet er af FSB fremsendt til Bygge og Teknikforvaltningen, og forventes behandlet på BTUs møde den 14. maj. Institutionen udstykkes som et selvstændigt ejerlejlighedsparti, der tilskødes Københavns Kommune.

Projektbeskrivelse og tidsplan for Boligselskabet FSBs byggeri

Boligselskabet udbyder hele byggeriet i omvendt licitation, hvor der konkurreres på ydelser og kvalitet i forhold til en fastlagt pris. Licitationsformen skal sikre størst mulig kvalitet for pengene. Licitationen afholdes efter en indledende prækvalifikations runde, hvor fem bydende er blevet udvalgt på et nærmere beskrevet grundlag. Kriterierne for udvælgelsen, bliver bl.a. defineret af en projektgruppe, der på bygherres vegne opstiller krav og ønsker til byggeriet. Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil deltage i projektgruppen for at sikre, at institutionens behov opfyldes. Efter afholdt licitation og efterfølgende detailforhandlinger med den vindende totalrådgivergruppe, planlægges byggestarten til august 2004. Med en byggetid på omkring 18 måneder, vil hele det samlede byggeri, være afsluttet i begyndelsen af 2006. Daginstitutionen forventes at kunne tages i brug i december 2005. Pladserne vil indgå i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kommende projektplan for daginstitutioner.

Projektbeskrivelse af daginstitutionen

Som en følge af udbudsformen er der ikke på nuværende tidspunkt udarbejdet detaljeret projekt for den kommende daginstitution. Det foreløbige skitseforslag, og Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningens generelle byggeprogram for daginstitutioner vil danne grundlag for det arbejde, der skal finde sted i projektgruppen. Det er dog på nuværende tidspunkt fastlagt, at der vil blive tale om en integreret daginstitution til 36 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn.

Institutionen vil blive placeret i stueetagen af Boligslangens sydlige afslutning, og legepladsen vil blive placeret ud til den sto re grønning på dette sted. Størrelsen på institutionen vil blive ca. 850 m2 plus diverse skure og liggehaller. Institutionen vil blive indrettet med grupperum, der fungere som det enkelte barns base i institutionen. Derudover vil der være fællesrum, aktivitetsrum og alle de øvrige faciliteter, der knytter sig til en daginstitution. Det vil blive tilstræbt at skabe rum med forskellige karakterer, der hver især udfordre til forskelligartede aktiviteter fra stille sysler og værkstedsfunktioner til stor fysisk aktivitet.

Legepladsen vil blive indrettet, så den appellerer til børnenes fantasi, og indbyder til mangeartede aktiviteter i al slags vejr. Der vil blive direkte adgang til legepladsen fra flere af institutionens rum, og den vil få en størrelse, der minimum svarer til institutionens størrelse. Uden for institutionens åbningstid er legepladsen offentlig tilgængelig.

Institutionens materialevalg vil til en vis grad være dikteret af de retningslinier, der er udstukket i lokalplanen. Det vil dog blive tilstræbt at anvende sunde og miljørigtige materialer, således at de minimumskrav og anbefalinger, der fremgår af Københavns kommunes pjece Miljø-orienteret byfornyelse og nybyggeri bliver opfyldt.

Arbejdet i projektgruppen - Detailprojektering

De overordnede rammer for den kommende daginstitution er beskrevet ovenfor, og vil senere udmønte sig i et konkret projekt. Dette projekt vil blive udarbejdet i tæt samarbejde med Familie og Arbejdsforvaltningen, og vil være et resultat af de krav og ønsker, der stilles i projektgruppen. Projektgruppen nedsættes i foråret 2003, og skal i hele forløbet frem til byggestart, indgå i et tæt samarbejde med alle byggeriets parter. Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningens deltagelse i projektgruppen skal sikre, at den kommende daginstitution lever op til de krav og visioner Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen stiller til en moderne daginstitution.

MILJØVURDERING

Byggeriet vil opfylde København Kommunes minimumskrav for miljøorienteret nybyggeri, og der vil i byggeriet blive indtænkt miljørigtige løsninger, hvad angår vand, varme og el m.m. Der er ikke kendskab til forurening på grunden. Der må dog som minimum påregnes en udskiftning af det øverste 50 cm jordlag på legepladsen. Denne oprensning af grunden samt opførelse af byggeriet vil i en kortere periode påføre naboerne en del støj- og støvgener. Generne vil blive søgt minimeret ved overholdelse af Miljøkontrollens regler for udførelse af bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune.

STATISTIK

Den nye daginstitution normeres til 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser. Dækningsgraden for Amager som helhed er pr. 1. november 2002 og med befolkningstal pr. 1. oktober 2002 følgende:

 

Amager

Hele kommunen

11 mdr. - 2 årige

78 (80)

79

3 – 5 årige

93 (95)

98

Tallet i parentes viser dækningen efter tilvækst af de nye pladser.

ØKONOMI

Da der som tidligere nævnt endnu ikke er udarbejdet et konkret projekt, er den økonomiske beregning baseret på de nøgletal der er grundlaget for Boligselskabet FSBs økonomiske beregninger i forbindelse med byggeriet af boligdelen. Grundkøbssummen samt byggeudgifterne er beregnet ud fra den m2 pris, der vil blive lagt til grund for den omvendte licitation.

Den samlede udgift til byggeriet af daginstitutionen er beregnet til 16.566.000. kr. ved byggeindeks 169,9 pr. 1. januar 2003.

Udgifterne fordeler sig således:

Byggeudgift inkl. omkostninger

13.532.000kr.

Grundudgifter inkl. omkostninger

1.934.000 kr.

Særlige udgifter – forureningsudgifter kendes ikke

Montering m.m.

1.100.000 kr.

I alt

16.566.000kr.

Projektet indgår ikke i FAF´s projektplan for 2002-04 fordi daginstitutionsprojektet følger boligprojektet, hvortil der søges skema A godkendelse tidligere end oprindelig forventet.

Det forudsættes, at kassemæssig dækning opnås ved finansiering fra Økonomiudvalget i 2004 med 5.691.000. kr. og i 2005 med 10.875.000. kr.

Den samlede pladspris (omregnet til 60 vuggestuepladser) inklusive grundkøb er på 276.093. kr. Fra regnes grundkøbet, bliver pladsprisen 243.864. kr. Til sammenligning ligger den budgetterede pladspris i 2003 på 264.000 kr. pr. vuggestueplads.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

Bilag

  • Illustrationsplan af Ørestad Nord
  • Situationsplan
  • Skitse af daginstitutionen.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top