Mødedato: 30.04.2003, kl. 19:00

Orientering om årsberetning fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp for 2002 (Bilag)

Orientering om årsberetning fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp for 2002 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. april 2003

 

Sager til beslutning

13. Orientering om årsberetning fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp for 2002 (Bilag)

FAU 233/2003 J.nr. 233/2003

 

INDSTILLING

Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller:

at Familie og Arbejdsmarkedsudvalget tager Klagerådets beretning til efterretning.

RESUME

Klagerådet har i 2002 fra Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samlet behandlet 119 sager .

Der er sket et samlet fald på i alt 108 sager i forhold til året før. Der er givet helt eller delvis medhold i 36 af sagerne.

Flertallet af de samlede klager har drejet sig om visitering til indkøbs- og vaskeordninger, samt serviceniveauet i øvrigt.

Klagerådet har behandlet 14 klager over Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Modsat det generelle fald i klagesager til Klagerådet er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel steget med 5 flere sager i forhold til året før. Der er givet medhold i 4 af sagerne. Ingen afgørelser, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, er blevet indbragt til Det sociale Nævn.

Flertallet af de klager, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, har drejet sig om indkøbsordninger. Der har været dialog med de private leverandører om de faktorer, der hindrede en optimal funktion af ordningen. Indkøbsordningen formodes, at fungere optimalt herefter.

SAGSBESKRIVELSE

  1. Klagerådsstruktur.
  2. Klagerådets struktur blev ændret den 1. januar 2002. Til forskel fra tidligere år er der nu et centralt klageråd, der behandler klager fra hele kommunen. Klagerådet behandler således klagesager fra både Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltnigen.

  3. Klagerådssager, Københavns Kommune.
  4. Klagerådet har i 2002 modtaget 117 sager. Der er sket et samlet fald på modtagne sager på i alt 108 i forhold til året før. Klagerådet har behandlet 119 sager. Der er givet helt eller delvis medhold i 36 af sagerne.

    Flertallet af de samlede klager har drejet sig om visitering til indkøbs- og vaskeordninger samt serviceniveauet i øvrigt.

    De klager, hvor en bruger har indbragt afgørelsen for Det sociale Nævn, har nævnet givet kommunen medhold i afgørelserne.

  5. Klagerådssager, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  6. Klagerådet har behandlet 14 klager over Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Modsat det generelle fald i klagesager til Klagerådet er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel steget med 5 flere sager, 50 %, i forhold til året før. Der er givet medhold i 4 af sagerne.

    Indhold i klager, fordelingen mellem Handicapcentre og lokalcentre, samt afgørelsens udfald er således:

    Klagens indhold

    Handicapcenter

    Lokalcenter

    Borger fået medhold i klagen

    Borger ikke fået medhold i klagen

    Afslag på hjælp

    2

      

    2

    Indkøbsordning

    7

     

    1

    6

    Diverse klager

    2

     

    1

    1

    Svigt i hjælpen

    2

    1

    2

    1

    I alt

    13

    1

    4

    10

    Ingen af afgørelserne, der vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, er blevet indbragt for Det Sociale Nævn.

    Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i alle tilfælde fulgt Klagerådets indstilling.

    Det bemærkes at indkøbsordningen tegner sig for halvdelen af klagesagerne. I 5 ud af de 7 klager om indkøbsordningen omhandlede faktorer, der betød, at indkøbsordningen ikke fungerede optimalt. Der har været dialog med de private leverandører om de faktorer, der hindrede en optimal funktion af ordningen. Leverandørerne tog klagerne til efterretning og rettede op på problemstillingerne. Indkøbsordningen formodes, at fungere optimalt herefter.

  7. Kvalitetsstandarder i Københavns Kommune.
  8. Kvalitetsstandarderne for hjemmehjælpsydelser gældende for henholdsvis Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke ens.

    Klagerådet bemærker, at det er uheldigt, at brugerne af hjemmehjælpen, ikke har mulighed for de samme ydelser, uanset hvilken forvaltning de modtager hjælp fra.

  9. Ændring af organiseringen af hjemmepleje indsatsen.

Med baggrund i L130 "Ændring af lov om social service, lov om hjemmeservice, lov om resikkerhed og administration på det sociale område og lov om individuel boligstøtte. (Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v.)" har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen valgt at indføre BUM-modellen, der adskiller myndighed og leverandører. Modellen forventes implementeret inden udgangen af 2003.

Som en del af BUM-modellen vil der blive udført tilsyn med, at leverandøren udfører de bestilte ydelser efter aftalen. Det kan derfor formodes, at bestiller (myndighed) vil få mulighed for at udvise mere agtpågivenhed og lydhørhed i dialogen med borger og leverandør. Potentielle klagesager kan således forventes afsluttet, inden de bliver egentlige klagesager, der sendes til Klagerådet.

MILJØVURDERING

Der er ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Årsberetning 2002 fra Klagerådet vedrørende hjemmehjælp i Københavns Kommune.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top