Mødedato: 30.03.2005, kl. 15:30

Etablering af kontaktpersonordning for handicappede (bilag)

Etablering af kontaktpersonordning for handicappede (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. marts 2005

 

 

9.      Etablering af kontaktpersonordning for handicappede (bilag)

 

FAU 132/2005  J.nr. 132/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at den allerede eksisterende kontaktpersonordning i teamene dækker en stor del af behovet, og at der ikke er afsat midler til den beskrevne styrkelse af kontaktpersonordningen i budget 2005.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, hvorvidt der skal arbejdes videre med en kontaktpersonordning, der er tværgående for de syv forvaltninger i Københavns Kommune

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, hvis det vedtages at arbejde videre med en kontaktpersonordning, der er tværgående for de syv forvaltninger i Københavns Kommune, retter henvendelse til de øvrige forvaltninger om muligheden for at etablere en sådan kontaktpersonordning

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter om etablering af kontaktpersonordning for handicappede skal optages på budget 2006

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager høringssvarene til efterretning.

 

RESUME

Som en udløber af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets behandling af udkast til handicappolitik for Københavns Kommune på udvalgets møde d. 16. juni 2004 blev det efter ændringsforslag fra SF, Enhedslisten, Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre vedtaget

·        at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ønsker at få belyst, hvordan der kan etableres en ordning, så den enkelte handicappede kan få tilbudt en kontaktperson, som sikrer kontakten mellem den handicappede og kommunens forskellige forvaltninger.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede d. 20. oktober 2004 en indstilling om etablering af kontaktpersonordning. Indstillingen behandlede to scenarier. En styrkelse af den nuværende kontaktpersonordning, der er forankret i handicapcentrene og etablering af en kontaktpersonordning, der er forankret udenfor kommunen. Af indstillingen fremgik det, at der ikke er afsat midler til at styrke kontaktpersonordningen i budgettet for 2005. På mødet blev det vedtaget, at forslaget skulle sendes i høring hos relevante interessenter.

 

D. 1. december 2004 blev indstillingen udsendt til centerrådene på handicapcentrene, Det Sociale Brugerråd, DSI og Det Centrale Handicapråd. Der er modtaget svar fra Det Centrale Handicapråd, Det Sociale Brugerråd, Centerrådet på Handicapcenter Lærk evej og Centerrådet på Handicapcenter Irlandsvej. Høringssvarene beskæftiger sig især med den kontaktpersonordning, der er forankret i handicapcentrene og ser positivt på en styrkelse af koordinering.

 

Den nuværende kontaktpersonordning, der er forankret i teamene, blev indført med den brugerrettede forvaltning i 1998 med henblik på at sikre en samlet og tværfaglig sagsbehandling, der betød, at borgeren kun skulle henvende sig et sted. Etableringen af handicapcentrene i juni 1999 var også et led heri.

 

Kontaktpersonen skal samle sagen i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi og holde tæt kontakt til borgeren. Kontaktpersonen kan indstille samt indhente information og afgørelser i de øvrige forvaltninger men ikke indgå på borgerens side i forhold til de øvrige forvaltningers afgørelser eller sagsbehandling.

 

Det er indtrykket, at den nuværende kontaktpersonordning er velfungerende, og de nyeste undersøgelser viser, at koordinationen mellem handicapcentre og lokalcentre fungerer.

 

En kontaktpersonordning, der er forankret udenfor kommunen, kendes ikke fra andre kommuner. Der er interesseorganisationer f.eks. Dansk Blindesamfund, der har tilbud om omsorgskonsulenter, der også kan fungere som en form for advokat eller bisidder for brugeren. Etablering af en kontaktpersonordning forankret udenfor kommunen vil i modsætning til en styrkelse af den nuværende kontaktpersonordning, der er forankret i handicapcentrene, ikke styrke fagligheden og indsatsen i teamene f.eks. i form af at give flere ressourcer til koordination af sagsforløb.

 

En tredje mulighed er en kontaktpersonordning, der er tværgående for Københavns Kommunes syv forvaltninger. En tværgående kontaktpersonordning vil betyde, at hver enkelt forvaltning skal afgive kompetence til den forvaltning, hvor en sådan kontaktpersonordning vil blive forankret, sådan at kontaktpersonerne kan handle, tage initiativ og indgå i sagsbehandling og afgørelser på tværs af forvaltningerne.

 

Etablering af en tværgående kontaktpersonordning eller af en kontaktpersonordning forankret udenfor kommunen må formodes at beløbe sig til minimum det beløb, der er afsat til en styrkelse af kontaktpersonordningen, der er forankret i handicapcentrene. Det er anslås i bilag 1, at en styrkelse af kontaktpersonordningen, der er forankret i handicapcentrene vil beløbe sig til 5,3 mil kr. i 2006.

SAGSBESKRIVELSE

Etablering af kontaktpersonordning for handicappede i Københavns Kommune

Ud fra den brugerrettede forvaltning blev der i sin tid indarbejdet en kontaktpersonordning i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Hver bruger skal tildeles en kontaktperson, der skal sørge for at koordinere indsatsen i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi og indhente afgørelser og information fra de øvrige forvaltninger. Hensigten er, at borgeren i pagt med hensigtserklæringerne i den brugerrettede forvaltning kun skal henvende sig et sted.

 

Med kontaktpersonordningen blev det muligt at give en helhedsorienteret og tværfaglig sagsbehandling og rådgivning, hvor alle relevante parter inddrages uden, at nærheden til borgeren sættes over styr, for kontaktpersonen har overblikket og den tætte kontakt til borgeren. Det er hensigten at skabe samarbejdsrelationer på tværs af teams og centre, for at øge den faglige kompetence i alle dele af forvaltningen.

 

På handicapområdet får en del brugere ydelser fra forskellige teams i handicapcentrene og fra lokalcentrene. Derfor var der behov for at koordinere indsatsen, sådan at brugerne ikke skulle henvende sig til flere forskellige teams, men havde en kontaktperson, der kunne indhente information og samle trådene i brugerens sag.

 

Kontaktpersonen vælges ud fra brugerens behov og så vidt muligt ud fra brugerens ønske om kontaktperson, selvom det måske ikke er i det team eller hos den sagsbehandler, at den største del af sagen er placeret. Det vigtigste er, at brugeren føler sig hørt, har tillid til og er tryg ved den person, der skal varetage så vitale opgaver i brugerens liv. På brugerens foranledning bør der kunne skiftes kontaktperson, hvis det i øvrigt er muligt.

 

Kontaktpersonordningen har været indført både på lokalcentrene og handicapcentrene siden den brugerrettede forvaltning blev indført i 1998. Der har været gennemført evaluering af kontaktpersonordningen, hvor de fire handicapcentre har ligget med en score på næsten fuldt implementeret og på fuldt implementeret. Handicapcentrene ligger derfor på samme niveau som lokalcentrene. Koordinationen af sagsforløb mellem lokalcentre og handicapcentre viser i de seneste undersøgelser, at der er sket en klar forbedring i at jævne snitfladerne ud, sådan at der sker en koordination af borgerens sag.

 

Kontaktpersonordningen i handicapcentrenes børneteam

På børneområdet er kontaktpersonen altid børnerådgiveren, som er en socialrådgiver. Børnerådgiveren har på mange måder udviklet en meget bred viden, som kan sammenlignes med en amtslig specialkonsulent. Børnerådgiveren har mellem 40 og 55 sager, og det giver mulighed for en bred rådgivning, der ofte også rækker ind i de andre forvaltningers ressort f.eks. til PPR, specialskoler og fritidstilbud under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

Børnerådgiveren har bevillingskompetencer til det sociale område og udarbejder en social handleplan. I forhold til de øvrige forvaltningers ressort kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen alene indhente information og afgørelser samt indstille. Det er ikke muligt for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at indgå på brugerens side i ansøgninger og afgørelser i andre forvaltninger. Hver enkelt forvaltning har i pagt med sektoransvarlighedsprincippet ansvar for og kompetence til at træffe beslutninger på sit ressort. Alt i alt har børnerådgiveren således allerede i dag en rolle som tværgående kontaktperson.

 

Kontaktpersonordningen i handicapcentrenes voksenteam

På voksenområdet sikrer kontaktpersonen på vegne af et tværfagligt team, at brugerens kontakter går til det rette sted i teamet. På voksenområdet er den uddannelsesmæssige indsats primært i forhold til revalidering, som også administreres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der er derfor et betydeligt mindre behov for tværgående rådgivning. Der er dog variationer f.eks. indenfor hjerneskadeområdet, hvor der er behov for at samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

For de udviklingshæmmede brugere vil kontaktpersonen ofte være den person, som ser brugeren i hverdagen f.eks. hjemmevejlederen eller hjemmehjælperen. Denne hjemmevejleder har et tæt samarbejde med teamets øvrige medarbejdere med hensyn til job, forsørgelse, hjælpemidler og hjemmepleje.

 

For de fysisk handicappede brugere er kontaktpersonen som oftest den medarbejder, der har job- og forsørgelsessagen. Denne gruppe af brugere er ofte meget bevidst om voksenteamets forskellige faglige medarbejdere, og brugerne henvender sig gerne direkte til evt. fagspecialister i teamet.

 

For brugere med nyerhvervet handicap, og brugere der står over for væsentlige ændringer f.eks. flytning, pensionering m.v. er der dog behov for et intensiveret kontakt- og rådgivningstilbud, som kan blive svært at nå ved siden af det daglige arbejde med ydelsesopgaver til ca. 200 brugere pr. kontaktperson.

 

En kontaktpersonsordning forankret udenfor Københavns Kommune

Der synes ikke at være etableret kontaktpersonordninger for handicappede i andre kommuner eller amtskommuner, der er forankret udenfor kommunen. Enkelte interesseorganisationer så som Dansk Blinde Samfund har en konsulentordning for synshandicappede, der kan hjælpe og vejlede den blinde eller svagsynede på en række områder herunder i forhold til de offentlige forvaltninger. Denne ordning er forankret i interesseorganisationen.

 

I en kontaktpersonordning forankret udenfor kommunen vil kontaktpersonernes rolle minde om en bisidders. For at kunne varetage en sådan funktion, kan kontaktpersonen ikke være ansat i Københavns Kommune eller på anden vis have interesser i Københavns Kommune. En sådan kontaktpersonordning vil derfor ikke direkte styrke indsatsen og fagligheden i den nuværende kontaktpersonordning i teamene. Skal ordningen fremstå som uafhængig af Københavns Kommune, er det nødvendigt at den rent fysisk placeres i separate lokaler.

 

I Dansk Blinde Samfunds konsulentordning er der alene ansat konsulenter med synshandicap, så konsulenten bedre kan sætte sig i brugerens sted og kender til problematikkerne fra sig selv. I kontaktpersonordningen, der er forankret i teamene, ansættes medarbejderne med en faglig uddannelse. Det er hensigten, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen som Københavns Kommune i øvrigt i sin medarbejder sammensætning afspejler befolkningen. Det betyder, at det også skal tilstræbes at gøre arbejdet i team tilgængeligt for medarbejdere med handicap.

 

En tværgående kontaktpersonordning forankret i en af kommunens forvaltninger

En tværgående kontaktpersonordning for hele Københavns Kommune vil betyde, at det er muligt at samordne borgerens sag på tværs af flere forvaltninger. En kontaktperson vil have mulighed for at indgå i sagsbehandlingsforløb, rådgive borgeren samt rette henvendelse til de forskellige parter i forskellige forvaltninger med hinanden.

 

Det vil betyde, at det enkelte fagudvalg skal afgive kompetence til det udvalg og den forvaltning, hvor en tværgående kontaktpersonordning vil blive forankret. På den baggrund indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter en tværgående kontaktpersonordning og herunder forankring og økonomi med de øvrige forvaltninger.

 

En styrkelse af den nuværende kontaktpersonordning forankret i teamene

Som udgangspunkt eksisterer kontaktpersonordningen indenfor budgetrammen. Skal der gøres en ekstra indsats i forhold til at styrke kontaktpersonordningen kan man overveje at udvide antallet af stillinger.

 

Med en styrkelse på to stillinger i hvert børneteam er der ingen tvivl om, at børnerådgiverne i endnu højere grad vil være i stand til at prioritere den tværgående rådgivning. På Handicapcenter Irlandsvej kan der være behov for mere end på de øvrige centre grundet handicapcentrets størrelse.

 

Med en tilførsel på f.eks. to medarbejdere i hvert voksenteam kunne der gives et langt bedre tilbud til nye borgere med erhvervet handicap, og borgere med væsentlige ændringer i deres livssituation. Det ville også kunne forøge samarbejdet med brugeren om den sociale handleplan.

 

Der er ikke afsat midler til en styrkelse af kontaktpersonordningen i 2005, og det indstilles, at dette tages til efterretning. I 2006 kan der afsættes midler til at ansætte kontaktpersoner. Fire kontaktpersoner pr. handicapcenter vil betyde en lønudgift på kr. 5,1 mil pr. år.

 

HØRING

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede ved behandlingen af forslaget om etablering af en kontaktpersonordning i Københavns Kommune d. 20. oktober 2004, at forslaget skulle sendes i høring til relevante interessenter.

 

D. 1. december 2004 blev indstillingen udsendt til centerrådene på handicapcentrene, Det Sociale Brugerråd, DSI og Det Centrale Handicapråd. Der er modtaget svar fra Det Centrale Handicapråd, Det Sociale Brugerråd, Centerrådet på Handicapcenter Lærkevej og Centerrådet på Handicapcenter Irlandsvej. Generelt er høringssvarene positive overfor kontaktpersonordningen og vurderingen er, at en styrkelse af kontaktpersonordningen vil betyde en bedre, mere helhedsorienteret og tværfaglig sagsbehandling og service.

 

Det Centrale Handicapråd (bilag 2) mener, at en tilførsel af flere medarbejdere vil kunne give et bedre tilbud, men har i øvrigt ingen bemærkninger. Centerrådet ved Handicapcenter Lærkevej (bilag 3) tilslutter sig, at det vil styrke indsatsen, hvis der tilføres ressourcer til kontaktpersonordningen. Sker det peger centerrådet på, at det er vigtigt

·        At brugerne oplever en bedre og mere tværsektoriel rådgivning

·        At styrkelsen medfører flere hjemmebesøg/kontakter, herunder opfølgning på handleplaner

·        At der gennem s ystematisk vidensdeling skabes støtte viden om handicap hos kontaktpersonerne

·        At der skabes flere netværksaktiviteter for forældre med børn og voksne med handicap.

 

Både fra Handicapcenter Valdemarsgade (bilag 4) og Centerrådet ved Handicapcenter Irlandsvej (bilag 5) peges på, at det er svært at leve op til formålet med de nuværende ressourcer.

 

Centerrådet ved Handicapcenter Irlandsvej rejser i forbindelse med en kontaktpersonordning forankret udenfor Københavns Kommune forskellige spørgsmål vedr. loyalitet samt nødvendigheden af en klar information til borgeren om omfanget af Københavns Kommunes tilbud.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

En styrkelse af kontaktpersonordningen ved ansættelse af f.eks. 2 kontaktpersoner i hvert af handicapcentrenes børneteams og 2 i hvert voksenteam vil medføre en ekstraudgift på 5,3 mill. kr. årligt i 2006. Lønudgiften til en kontaktperson er 330.000 kr. årligt i 2006.

 

Etablering af en kontaktpersonordning forankret udenfor kommunen vil med det samme aktivitetsniveau også beløbe sig til kr. 5,3 mill. Kr. i 2006. Kontorlokaler, der er centralt beliggende i København beløber sig til ca. 1.000 kr. pr m2. Der regnes med ca. 20 m2 pr. medarbejder. Et centralt beliggende kontor med plads til 16 medarbejdere vil på månedsbasis beløbe sig til 320.000 kr. i leje.

 

En tværgående kontaktpersonordning, der er forankret i en af Københavns Kommunes forvaltninger, vil som ved en styrkelse af kontaktpersonordningen i handicapcentrene betyde en merudgift på 5,3 mil. kr., hvis samme aktivitetsniveau fastholdes. Da der er tale om en tværgående funktion må det forventes, at der er medfinansiering fra de øvrige forvaltninger.

 

Der er ikke afsat midler til styrkelse eller etablering af nogen af de nævnte kontaktpersonordninger i 2006. Derfor skal der enten foretages en besparelse på andre tilbud eller forslaget skal sættes på ønskelisten. (se bilag 1)

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

BILAG

·        Bilag 1 Finansiering af styrkelse af kontaktpersonordning.

·        Bilag 2 Høringssvar fra Det Centrale Handicapråd

·        Bilag 3 Høringssvar fra Centerrådet ved Handicapcenter Lærkevej

·        Bilag 4 Høringssvar fra Handicapcenter Valdemarsgade

·        Bilag 5 Høringssvar fra Centerrådet ved Handicapcenter Irlandsvej

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

 

                                                Carsten Stæhr Nielsen

 


 

Til top