Mødedato: 30.03.2005, kl. 15:30

Analyse af kørselsudgifter vedrørende specialbørnehaver og dagtilbud for voksne handicappede (bilag) (udsat fra FAU d. 16. marts 2005)

Analyse af kørselsudgifter vedrørende specialbørnehaver og dagtilbud for voksne handicappede (bilag) (udsat fra FAU d. 16. marts 2005)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. marts 2005

 

 

6.      Analyse af kørselsudgifter vedrørende specialbørnehaver og dagtilbud for voksne handicappede (bilag) (udsat fra FAU d. 16. marts 2005)

 

FAU 136/2005  J.nr. 124/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie og Arbejdsmarkedsudvalget tager rapport vedr. analyse af kørselsudgifter til efterretning

 

 

RESUME

I forbindelse med udarbejdelsen af budgetmodeller på handicapområdet blev der konstateret store forskelle i kørselsbudgetterne for specialbørnehaver og dagtilbud for voksne. Efterfølgende er der i forbindelse med budgetforliget for 2005 vedtaget en besparelse på kørselsområdet på kr. 500.000 i 2005 og varigt 1 mill. kr. fra 2006.

 

Analysen af kørselsområdet har derfor haft 2 formål: at finde dækning for de vedtagne besparelser og at udarbejde nøgletal vedr. kørsel for hhv. specialbørnehaver og dagtilbud for voksne.

 

Analysen viser, at der er store prisforskelle på kørsel mellem sammenlignelige institutioner. I analysen lægges op til en ensretning af kørselsbudgetterne for sammenlignelige tilbud. Dette sker ved beregning af nøgletal. Beregningsmetoden medfører en omfordeling mellem institutionerne.

 

Analysen viser desuden, at der på voksenområdet er sket en stigning i kørselsomfanget fra 2003 til 2004. Tilbuddene har relativt flere brugere, der bliver kørt mellem bo- og dagtilbud – og relativt færre brugere, der er selvtransporterende. Der tages i analysen højde for denne udvikling i aktiviteten.

 

Analysen medfører, at taksterne for solgte pladser revideres. Der er hidtil ikke været opkrævet nok til dækning af de reelle kørselsudgifter vedrørende solgte pladser.

 

Samlet besparelse, specialbørnehaver og dagtilbud for voksne:

Besparelse som følge af budget udfra nøgletal, børneområdet: kr. - 412.441

indtægt som følge af km. - tillæg ved solgte pladser:  kr. - 891.000

Stigning i udgiften, voksenområdet pga. øget kørselsaktivitet: kr. 168.511

Udgift til afstandstabel:  kr. 19.500

Besparelse i alt kr. - 1.115.430

SAGSBESKRIVELSE

Analysen af kørselsområdet har til formål at finde dækning for de vedtagne besparelser og at udarbejde nøgletal vedr. kørsel for hhv. specialbørnehaver og dagtilbud for voksne, så sammenlignelige tilbud får sammenlignelige kørselsbudgetter.

 

Budgetterne til kørsel skal fremover dække udgiften til kørsel inden for kommunegrænsen.

 

Som et led i analysen er det blevet undersøgt, om taksten vedr. solgte pladser afspejler den faktiske udgift vedr. kørsel i forhold til solgte pladser og hvordan problematikker vedr. kørsel til aflastningsophold bedst kan løses.

 

Analysen er gennemført i samarbejde med institutionernes ledere. Lederne har været repræsenteret i en arbejdsgruppe, samt deltaget i flere møder, hvor det er blevet drøftet, hvilke forhold der skal tages højde for i analysen. Der har for begge områder generelt været opbakning til nøgletalsmodellen på baggrund af et ønske om lige vilkår for institutionerne.

 

Forskelle i udgiftsniveauet, takstopkrævning vedr. solgte pladser og problematikker vedr. aflastningsophold

 

Analysen viser, at der i takstopkrævningen vedr. solgte pladser ikke har været taget højde for, at kørselsudgiften er højere vedr. fremmede kommuners børn end københavnske børn. Dette problem løses ved fremover at beregnet et tillæg til taksten pr. km. mellem Københavns Kommunes grænse og centrum i bopælskommunen. Tillægget beregnes på baggrund af et program fra Krak. Tillægget vedr. den enkelte institutions solgte pladser tilskrives budgettet. Tillægget vil variere op og ned med antal solgte pladser og hvilke kommuner, der køber pladserne.

 

En del af brugerne bliver nogle dage kørt i aflastning i stedet for hjem I nogle situationer bor aflastningsfamilierne uden for København, hvilket fordyrer kørslen. I kørselsanalysen gives budget til kørsel inden for Københavns kommunes grænse. Såfremt en bruger har en aflastningsfamilie, der bor uden for kommunegrænsen, skal kørslen til aflastning bevilliges via aflastningsbevillingen.

 

Institutionerne har oplevet, at der er blevet stillet krav fra købskommuner om dækning af kørselsudgiften til aflastningsophold for de fremmede borgere. Fremover skal denne udgift dækkes af købskommunen. Forvaltningen vil i forbindelse med salg af pladser nøje præcisere overfor købskommunen, hvilke kørselsydelser, der er med i taksten, og hvilke der vil blive opkrævet særskilt.

 

Analysens resultater

 

Børneområdet

Budgetterne beregnes ud fra pladstallet x nøgletal. Der arbejdes med 3 forskellige nøgletal, der afhænger af institutionernes størrelse. Til nøgletallene lægges 2  tillæg: et for kørsel med ledsager og et vedrørende solgte pladser.

 

Besparelsen på børneområdet udgør i alt 1.303.441 kr. En del af besparelsen – skønnet 891.000 vil dog blive tilført specialbørnehaverne via en merindtægt på køb/salgsbudgettet via det opkrævede km - tillæg. Besparelsen på børneområdet udgør derfor reelt kun 412.441 kr.

 

Jf. nøgletallene sker der en omfordeling af kørselsbudgetterne mellem specialbørnehaverne.

 

 

Voksenområdet

For dagtilbuddene for voksne er der udregnet fire forskellige nøgletal for kørsel på baggrund af en kategorisering af brugerne udfra hvor mange der sidder i kørestol og hvor mange brugere, der har en udadreagerende adfærd.

 

Derudover er der udregnet et nøgletal for kørsel til de dagtilbud for voksne, der har mange hjemmeboende brugere. Der beregnes et tillæg for de brugere, der har behov for at køre med ledsager og til enekørsler. Der beregnes km-tillæg vedr. solgte pladser.

 

For dagtilbuddene for voksne er det ikke muligt at bruge pladstallet som grundlag i beregningen, da brugerne dels har et varierende antal hjemmedage pr. uge, og en del brugere er selvtransporterende. Udgangspunktet for budgetberegningen er derfor, det antal brugere, der køres pr. dag. Dette antal har været stigende de senere år, hvilket der tages højde for i analysen.

 

På baggrund af nøgletallene og stigningen i kørselsomfanget, stiger budgetudmeldingen på voksenområdet som følge af analysen med i alt 168.511 kr.

 

På samme måde som på børneområdet medfører det nye budget, en omflytning af midler mellem tilbuddene.

 

MILJØVURDERING

Sagen er omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste. Sagen er miljøvurderet, og vurderes i det pågældende tilfælde ikke at have miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Den vedtagne besparelse på 500.000 kr. i 2005 og varigt 1 mill. kr. fra 2006, gennemføres ved udmøntning af analysens resultater som det fremgår af tabel 2.

 

Tabel 1. Samlet besparelse, specialbørnehaver og dagtilbud for voksne.

Område

Kr.

Besparelse som følge af budget udfra nøgletal, børneområdet

 - 412.441

indtægt som følge af km-tillæg ved solgte pladser

- 891.000

Stigning i udmelding, voksenområdet pga. øget kørselsomfang

168.511

Udgift til afstandstabel

19.500

Besparelse i alt

- 1.115.430

 

Nogle af institutionerne vil få beskåret deres budget til kørsel, når analysens resultater udmøntes. For at sikre, at alle institutioner kan nå at tilpasse kørselsaftalerne til det nye kørselsbudget, vil 2005 være overgangsår.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Alle institutioner er hørt både under udarbejdelse af nøgletal og vedrørende de benyttede principper. Der er opbakning til modellen. Enkelte institutioner, der bliver beskåret, er bekymrede i forhold til realiseringen af besparelsen. Der nedsættes derfor en gruppe bestående af lederrepræsentanter og forvaltningen, der skal  bistå institutionerne i forhandlingen af aftaler med vognmændene..

 

BILAG

·        Rapport vedr. kørselsanalysen

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Sven Bjerre

 


 

Til top