Mødedato: 30.01.2002, kl. 19:30

Medlemsforslag fra Finn Rudaizky (A) vedrørende redegørelse om "Det lille Univers" (Bilag)

Medlemsforslag fra Finn Rudaizky (A) vedrørende redegørelse om "Det lille Univers" (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. januar 2002

 

Sager til beslutning

7. Medlemsforslag fra Finn Rudaizky (A) vedrørende redegørelse om "Det lille Univers" (Bilag)

FAU 17/2002 J.nr. 17/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning.

at der ikke foretages nedsættelse eller reduktion i forældrebetalingen.

RESUME

Medlem af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget Finn Rudaizky (A) har ønsket spørgsmålet vedrørende "Det lille Univers" optaget på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets dagsorden den 30. januar 2002.

Vuggestuen "Det Lille Univers" er en 56 børns vuggestue med lokaler i en pavillonbygning, som før var placeret i Thorshavnsgade på Ny Tøjhusgrunden. Bygningen blev flyttet og retableret i løbet af efteråret 2001, og forældrebestyrelsen har efter indflytning i bygningen henvendt sig til borgmesteren og til pressen med et antal klagepunkter i forbindelse med færdiggørelsen af byggeriet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har afholdt et møde i institutionen, hvor retningslinjer og tidsplan for udbedringen af de sidste mangler blev aftalt.

SAGSBESKRIVELSE

Medlem af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget Finn Rudaizky (A) har stillet følgende forslag:

"Jeg skal venligst anmode om, at spørgsmålet vedrørende vuggestuen "Det lille Univers" på Islands Brygge sættes på næste mødes dagsorden. Der ønskes en redegørelse fra forvaltningen om vuggestuen herunder belysning af problemerne med gravemaskiner m.m tæt på vuggestuen. Desuden ønskes forslag til en hurtig løsning af den nuværende situation."

1. Baggrund

Vuggestuen "Det Lille Univers" er en 56 børns vuggestue med lokaler i en pavillonbygning, som før var placeret i Thorshavnsgade på Ny Tøjhusgrunden. I foråret 2000 stod det klart, at vuggestuen skulle flytte senest 31. december 2000, fordi Freja, som er ejer af arealet, selv skulle bruge det. Blandt forskellige løsningsmuligheder blev det i første omgang besluttet, at institutionen skulle genhuses i nyt byggeri på den såkaldte Moskégrund i Njalsgade. Pga. uenighed med Freja om grundkøb blev beslutningen i foråret 2001 ændret til, at de eksisterende pavilloner skulle flyttes til Moskégrunden på et lejet areal. Projekteringen af dette blev igangsat, og pavillonbygningen blev flyttet og retableret i løbet af efteråret 2001.

Institutionen flyttede 31. december 2000 til forvaltningens nødinstitution i Ryvang, og har således været udflytterinstitution her i næsten et år, før de kom tilbage til deres gamle bygning. Indflytningen foregik den 28.-30. november 2001.

2. Sagsfremstilling

Forældregruppen har sendt et brev dateret december 2001, hvor de bl.a. anfører følgende punkter i forbindelse med færdiggørelsen af byggearbejderne:

  1. Bygningen lever ikke op til den stand forældrene var blevet stillet i udsigt
  2. Udearealer og skure var ikke færdiggjort ved indflytningen
  3. Håndværkerne har ikke taget tilstrækkeligt hensyn til børnene

I starten af januar er sagen også blevet omtalt i medierne.

De fleste af klagepunkterne kan henføres til problemer med at få godkendelse af kloakprojektet, hvilket har medført forsinkelse af øvrige udvendige arbejder.

3. Byggearbejder

Projektet for flytning af pavillonbygningen indebærer, at pavillonen i princippet er i samme vedligeholdelsesstand efter flytningen, som den var før flytningen. Samlinger af de enkelte pavillonelementer samt installationer er retableret. Bygningerne er opstillet på nye fundamenter, mens legepladsen nyetableres.

Herudover har der i projektet været afsat 100.000 kr. til diverse indvendige istandsættelsesarbejder så som indvendige og udvendige malerarbejder, udskiftning af linoleumsbelægninger samt delvis udskiftning af vandrør. Desuden er der efter bygningens ibrugtagning blevet bevilget og igangsat udskiftning af toiletter, renovering af gulvkonstruktion i personalebad samt udskiftning af hoveddøren.

4. Udearealet

Arbejderne på udearealet blev forsinket fordi kloakprojektet måtte ændres i sidste øjeblik. I det oprindelige kloakprojekt var der regnet med tilslutning til en hovedkloakledning i Njalsgade, efter anvisning fra Københavns Energi, men det blev i oktober 2001 oplyst, at denne ledning ikke havde tilstrækkelig kapacitet, og spildevandet måtte tilsluttes et kloakstik, der lå så langt væk, at det var nødvendigt at etablere en pumpebrønd. Der måtte således ske en omprojektering, som indebar anvendelse af en brønd på Seruminstituttets område. Som følge af omprojekteringen kunne kloakledninger og regnvandsbrønde ikke placeres på det planlagte tidspunkt, og belægningerne og udearealet i øvrigt kunne hermed heller ikke etableres.

Ændringen af kloakprojektet har samtidig medført en forsinkelse af etablering af el- og vandstik, da disse lægges i samme udgravning som kloakstikket.

5. Overtagelse af institutionen

Der har været et godt samarbejde mellem forvaltningen, det rådgivende arkitektfirma og institutionens ledelse, som har været inddraget i alle beslutninger i forbindelse med byggearbejderne.

Institutionen havde planlagt at holde lukket i 3 dage i forbindelse med flytningen, og forældrene havde i den forbindelse arrangeret selv at passe deres børn. Da det blev klart at udearealet ikke kunne blive færdigt, blev det overvejet at udsætte flytningen, men det blev i samarbejde med institutionslederen besluttet ikke at udsætte, dels pga. det sene tidspunkt overvejelserne skete, samt at der var indskrevet en del nye børn pr. 1. december 2001, og dels på grund af den lange udflytterperiode institutionen havde været igennem.

Det er naturligvis beklageligt, når forældrene oplever, at der ikke er blevet taget hensyn til børnene under de afsluttende arbejder. De håndværkere, der har arbejdet i bygningen, er vant til at arbejde i børneinstitutioner, og det er blevet klargjort over for dem, at der var børn i institutionen fra den 1. december.

6. Mangeludbedring

Det er ikke unormalt, at der er et mindre antal mangler ved afleveringen af et byggeri, og i denne sag har der ikke været flere end normalt. De supplerende vedligeholdelsesarbejder, der er blevet igangsat, kan være med til at give et ufærdigt indtryk.

Familie- og Arbejdsforvaltningen har deltaget i et møde på institutionen den 11. januar 2002, hvor de resterende mangler blev besigtiget, og en tidsplan for arbejdets færdiggørelse blev aftalt. Blandt andet blev det besluttet, at der opsættes et midlertidigt hegn mod de områder på legepladsen, som skal være tilgængelig for håndværkere, således at en del af legepladsen kan benyttes fra starten af uge 3. Udearealet som helhed er med forbehold for vejret planlagt færdiggjort 1. februar 2002, dog kan plantning først ske i foråret. Derfor arbejdes der nu på en løsning, så trådhegnet mod Njalsgade dækkes med plader eller pileflet, der kan skærme. De små resterende indvendige mangler vil også være udbedret til 1. februar.

Forvaltningen har tilbudt institutionen at afholde omkostninger til busudflugter med børnene, indtil udearealet er færdigt. Dette har institutionen ikke ønsket på grund af mange nyindskrevne børn. I stedet dækker forvaltningen udgifterne til busudflugter for børn og forældre den 31. januar og 1. februar 2002, hvor institutionen er lukket på grund af pædagogiske dage.

7. Eventuel nedsættelse af forældrebetalingen

Det har fra forældrebestyrelsens formand været et ønske om nedsat forældrebetaling med halvdelen for perioden 1. december 2001, hvor indflytning fandt sted, til den 1. februar 2002, hvor de håndværksmæssige arbejde skal være tilendebragt.

Forældrene har ikke lidt økonomisk tab i forbindelse med omflytningen/ombygningen, som der bør kompenseres for. En ombygning giver ikke besparelse i driftsudgifterne for kommunen, som medfører at betalingen skal nedsættes for at opfylde lovens krav om, at forældrebetalingen ikke må overstige 30 procent af udgifterne for ophold i dagtilbud.

Lokalcentret har kulancemæssigt ydet ekstratimer med 25 pr. uge fra 3. december 2001 – 1. februar 2002 for manglende udendørs faciliteter på grund af omflytningen. Timerne har ikke kunnet udnyttes på grund af sygdom i personalekredsen, men kan budgetoverføres til år 2002. Derudover er der efter ønske fra institutionen ydet ekstratimer til vask af legetøj.

Der er ikke praksis for delvis at refundere/nedsætte forældrebetaling i situationer som den foreliggende. De situationer, hvor en refusion har været på tale, har været institutionslukninger f.eks. på grund af strejke, hvor forældrene ikke har modtaget dagpasning. Dette gør sig ikke gældende her, hvor institutionen har passet børn i den fulde åbningstid. At der har været visse håndværksmæssige gener er beklageligt, men disse har ud over selve omflytningen været begrundet i nogle vedligeholdelsesarbejder, der var påkrævet i institutionen på grund af dennes slid og ælde. Der forekommer ikke at være grundlag for at imødekomme forældreønsket om nedsat forældrebetaling.

MILJØVURDERING

De tiltag, der er foretaget, har ikke medført nogle miljømæssige ændringer.

ØKONOMI

Det aftalte holdes inden for anlægsbevillingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • E-mail af 10. januar 2002 fra Finn Rudaizky til Lina Thieden
  • Forældregruppens henvendelse til borgmester Bo Asmus Kjeldgaard
  • E-mail af 7. januar 2002 fra Casper Burlin til Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard
  • Brev af den 11. januar 2002 fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard til "det lille Univers"
  • Brev af 16. januar 2002 fra bestyrelsesformand Jørgen Hoffmann og leder Solvej Hansen
  • Brev fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 9. kontor af 22. januar 2002 til forældrebestyrelsen ved "Det Lille Univers"

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top