Mødedato: 29.11.2000, kl. 08:00

Ny økonomifordelingsmodel på daginstitutionsområdet (Bilag)

Ny økonomifordelingsmodel på daginstitutionsområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. november 2000

 

Sager til beslutning

6. Ny økonomifordelingsmodel på daginstitutionsområdet (Bilag)

FAU 685/2000 J.nr. 214/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i overensstemmelse med styregruppens anbefalinger godkender,

at der for nye daginstitutioner indføres en ny økonomifordelingsmodel fra år 2001 og frem.

at eksisterende daginstitutioner i løbet af en femårig periode overgår til gennemsnitsløn.

at de kommende års merudgifter til pensionsbidrag tilføres daginstitutionernes budgetter, samt at denne finansieres via en reduktion i det mulige pladstal.

at der oprettes en bufferpulje på 2,5 mill. kr. til særligt vanskeligt stillede institutioner. Puljen finansieres inden for den eksisterende ramme på daginstitutionsområdet.

at der nedsættes en arbejdsgruppe med daginstitutionsledere, som vurderer dispensationstimer, åbningstid og fordeling af lønarbejdertimer i de eksisterende daginstitutioner.

RESUME

I 2000 har en styregruppe arbejdet med at udvikle en ny økonomifordelingsmodel for daginstitutionsområdet. Styregruppen består af 22 daginstitutionsledere.

Den foreslåede økonomifordelingsmodel på daginstitutionsområdet medfører, at der indføres gennemsnitsløn i de eksisterende daginstitutioner for pædagoger, pædagogmedhjælpere, gårdmænd samt køkken- og rengøringsmedarbejdere. Bortset fra indførelse af gennemsnitsløn sker der ingen ændringer af institutionernes budgetter.

For nye daginstitutioner fastsættes institutionens budget som et konkret fastsat grundbeløb til ejendom, vedligeholdelse, løn til lederen, forsikringer m.v. samt et beløb pr. plads, der fastsættes på grundlag af den budgetterede pladspris for nyepladser.

SAGSBESKRIVELSE

Med budget 2000 blev der indført selvforvaltning på daginstitutionsområdet. Det indebærer, at institutionsleder og forældrebestyrelse i princippet frit kan disponere over institutionens driftsmidler. Derfor er der behov for ensartede økonomiske rammer for sammenlignelige institutioner.

I dag er der store forskelle på daginstitutionernes rammer. Der er op til 20 procents forskel på driftsbudgetterne for sammenlignelige institutioner.

Forskellene skyldes primært:

  • forskelle i lønudgifter på grund af anciennitet og pension
  • forskelle i institutionernes åbningstid
  • dispensationstimer for bygningsmæssige forhold
  • forskelle i fordelingen af lønarbejdertimer (køkken, rengøring og gårdmænd).

Selv om der er behov for ensartede økonomiske rammer, har København med sin meget sammensatte institutionsmasse en række bygningsmæssige og andre forhold, som der stadig må tages hensyn til.

Indførelsen af Ny Løn på daginstitutionsområdet har aktualiseret problemet med forskelle mellem institutionerne. Daginstitutionerne bør have lige vilkår til at bruge Ny Løn til at tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere.

Styregruppen foreslår, at der for eksisterende daginstitutioner indføres gennemsnitsløn over en periode på 5 år, mens nye institutioner modtager et konkret fastsat grundbeløb til ejendom, vedligeholdelse, lønudgift til lederen, forsikringer m.v. og et beløb pr. plads.

Desuden foreslår styregruppen, at økonomisk dispensationer for særlige forhold og institutionernes åbningstid undersøges nærmere, og at der på grundlag af denne undersøgelse eventuelt fremsættes konkrete forslag om fordelingen af ressourcer på daginstitutionsområdet.

Styregruppen anbefaler følgende model:

Eksisterende daginstitutioner

For de eksisterende daginstitutioner indføres der gennemsnitsløn på følgende områder:

  • pædagoger
  • pædagogmedhjælpere
  • køkken- og rengøringsmedarbejdere
  • gårdmænd

Institutionens ledelse (leder, souschef og eventuelle afdelingsledere) er ikke omfattet af gennemsnitslønninger, for at undgå uligheder mellem meget små og store institutioner. Der beregnes fælles gennemsnitsløn for køkken- og rengøringspersonale.

Pensionspulje

Pension til tjenestemands- og reglementsansatte ledere, souschefer, afdelingsledere og pædagoger har ikke været afholdt inden for budgettet for den enkelte daginstitution. I stedet har Økonomiforvaltningen dækket pensionsudgifterne. Pension til overenskomstansatte ledere, souschefer og pædagoger afholdes inden for daginstitutionernes budgetter. Det betyder, at en institution vil få en merudgift til pension, hvis en tjenestemands- eller reglementsansat pædagog erstattes af en overenskomstansat pædagog.

Derfor har styregruppen forudsat, at der afsættes ekstraordinære midler til dækning af institutionernes merudgifter til pension. Den centrale pulje skal dække de tilfælde, hvor en tjenestemands- eller reglementsansat medarbejder fratræder, og der i stedet ansættes en medarbejder på overenskomstsvilkår. Puljen skal omfatte ledere, souschefer, afdelingsledere og pædagoger.

Omfordeling af budget til institutioner med lønbudgetter under gennemsnittet

Institutionernes budget er tidligere blevet reguleret i forhold til de faktiske lønudgifter. Den nye økonomifordelingsmodel medfører, at der indføres gennemsnitsløn i de nuværende daginstitutioner, så daginstitutionernes budgetter fremover ikke vil blive reguleret i forhold til de faktiske lønudgifter. Det vil medføre en omfordeling mellem institutionerne i forhold til det budget institutionerne modtager i dag:

Figur 1: Afvigelser på grund af gennemsnitsløn pr. stillingskategori

Pension til pædagoger er ikke medtaget i beregningerne af gennemsnitslønnen (eksklusiv leder, souschef og afdelingsleder). Afvigelserne er beregnet i forhold til det totale budget.

Den samlede omfordeling mellem daginstitutionerne udgør 9 mill. kr.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i midten af oktober orienteret daginstitutionerne om den nye økonomifordelingsmodel og omfordelingen.

Overgangsordning

Lederne har drøftet et forslag om en overgangsordning for tilpasningen af daginstitutionernes budget. Forslaget indebærer, at afvigelser i institutionernes budgetter reguleres i år 2001 med op til 1 procent af det totale budget. I årene 2002-2005 afvikles der årligt en fjerdedel af den resterende forskel, så modellen er gennemført for alle institutioner fra år 2005.

Flere af de ledere og forældrebestyrelser fra daginstitutioner, der skal afgive midler, og personaleorganisationerne, har udtrykt ønske om en mere lempelig overgangsordning. På baggrund af disse indsigelser foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at tilpasningen af institutionernes budgetter sker over en femårig periode fra år 2001 til år 2005, således at institutionernes budgetter årligt reguleres med en femtedel af den samlede afvigelse.

Bufferpulje

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefaler, at der oprettes en central bufferpulje på 2,5 mill. kr., der skal afbøde virkningerne af den nye økonomifordelingsmodel for særlig vanskelig stillede institutioner.

Bevillinger fra puljen sker ud fra en helhedsvurdering af institutionernes handlemuligheder.

Institutioner vil kunne komme i betragtning under forudsætning af, at de er i en særlig situation på grund af at de både skal afgive midler i henhold til den nye økonomifordelingsmodel, samtidig med at de på grund af manglende personaleudskiftning ikke har tilstrækkelige handlemuligheder i forhold til det beløb, der skal afgives.

Disse institutioner kan ansøge om tilskud som følge af manglende personaleudskiftning, herunder

  • øgede udgifter til obligatoriske lønstigninger og eventuelle pensionsudgifter til pædagogmedhjælpere i henhold til de gældende overenskomster
  • efteruddannelse, som institutionen ikke har realistiske muligheder for selv at finansiere.

Pladsreguleringer

Når der er tale om normeringsændringer (flere eller færre pladser i institutionen), vil institutionens budget blive reguleret i forhold til den budgetterede pladspris for nye institutioner. Imidlertid får eksisterende institutioner i forvejen dækket deres faktiske lønudgifter til ledelse. Derfor er pladsprisen til eksisterende institutioner fratrukket udgifter til ledelse.

Tabel 1: Pladspriser for normeringsændringer i eksisterende institutioner (år 2000-niveau)

 

beløb pr. plads

Vuggestuepladser

87.010 kr.

Børnehavepladser

45.216 kr.

Pladsprisen er ekskl. udgifter til ledelse.

De kommunale gårdmænd

Hidtil har de lokale centre ansat og fordelt gårdmænd til de kommunale daginstitutioner, mens de selvejende daginstitutioner selv har ansat gårdmænd efter en konkret vurdering af deres behov.

Det foreslås, at den enkelte kommunale institution får mulighed for at fremsætte et vejledende ønske om hvor mange gårdmandstimer, institutionen ønsker fra lokalcentrene i 2001. De lokale centre skal efterfølgende tilpasse gårdmandskorpset til institutionernes behov. Hvis institutionerne samlet set ønsker færre gårdmandstimer end centeret har ansat, må lokalcenteret reducere gårdmandskorpset i det omfang, det er muligt at tilbyde de ansatte gårdmænd omplacering.

Hvis lokalcenteret kan efterkomme en institutions ønske om færre gårdmandstimer, opreguleres den pågældende institutions budget i forhold til de kommunale gårdmænds gennemsnitsløn.

Nye institutioner

Budgettet for nye institutioner sammensættes af et grundbeløb og et beløb pr. plads.

Grundbeløbet fastsættes konkret på grundlag af vilkårene i den enkelte daginstitution og består af

  • Ejendomsudgifter (husleje, el, gas, vand og varme samt skatter og afgifter)
  • Vedligeholdelsesudgifter
  • Forsikringer
  • Lønudgift til institutionens leder
  • Administrationsbidrag til selvejende institutioner

Desuden kan der afhængigt af de konkrete forhold indgå følgende elementer i grundbeløbet

  • Udflytterbuskørsel
  • Dispensation på grund af bygningsmæssige forhold (normalt vil nyetablerede institutioner ikke få dispensation, men efter en konkret, individuel vurdering kan der i enkelte tilfælde være grundlag for en dispensation)
  • Lønudgift til gårdmænd ansat på institutionen efter gennemsnitslønmodellen

Lønudgiften til lederen indgår i grundbeløbet, fordi lokalcenteret aftaler lederens lønniveau.

Beløbet pr. plads for nye institutioner skal dække løn til det øvrige personale og øvrige fleksible driftsudgifter. Beløbet vil blive fastsat på grundlag af den budgetterede pladspris for nye institutioner. Beløbet pr. plads fremgår af følgende tabel.

Tabel 2: Pladspriser for nye institutioner (år 2000-niveau)

 

beløb pr. plads

Vuggestuepladser

91.666 kr.

Børnehavepladser

49.872 kr.

Pladsprisen er ekskl. udgifter til leder. Der er en mindre korrektion i forhold til tidligere udsendt pladspris for vuggestuepladser. Ændringen skyldes, at dele af ledelsen har været indregnet to gange i beregningen af pladsprisen.

Pladsprisen for nye institutioner er ikke fraregnet udgifter til ledelse, men alene udgifter til institutionens leder. Pladsprisen for nye institutioner er derfor større end den pladspris, der anvendes i forbindelse med normeringsændringer i eksisterende institutioner, hvor udgifter til ledelse er fraregnet (jf. tabel 1).

Undersøgelse af andre afvigelser

Styregruppen anbefaler, at der nedsættes en arbejdsgruppe med daginstitutionsledere, der i 2001 skal gennemføre en nærmere undersøgelse af institutionernes budgetter og fremsætte forslag til eventuelle udligninger. Undersøgelsen kan omfatte dispensationer, åbningstid, vedligeholdelse samt fordelingen af lønarbejderressourcer.

ØKONOMI

Det forventes, at det vil medføre merudgifter på ca. 8 mill. kr. over de kommende ti år at dække institutionernes udgifter i forbindelse med afgang af tjenestemænd og reglementsansatte pædagoger og efterfølgende ansættelse af overenskomstansatte pædagoger med pension.

Tabel 3: Oversigt over skønnet afgang af tjenestemands- og reglementsansatte pædagoger

 

Beregnet afgang

Merudgift

2001

72

1,7 mill. kr.

2002

58

1,4 mill. kr.

2003

48

1,1 mill. kr.

2004

39

0,9 mill. kr.

2005

32

0,7 mill. kr.

2006

27

0,6 mill. kr.

2007

21

0,5 mill. kr.

2008

13

0,3 mill. kr.

2009

11

0,3 mill. kr.

2010

9

0,2 mill. kr.

I alt

mill. kr.

Da udgiften ikke kan undgås som følge af den indgåede aftale om pensionsbidrag, foreslås udgiften finansieret ved at forøge den budgetterede pladspris i de enkelte år, hvilket indebærer en begrænset reduktion af det mulige pladstal. Hermed vil udgiften blive finansieret inden for den afsatte ramme på daginstitutionsområdet.

I 2001 svarer merudgiften på 1,7 mill. kr. til driften af ca. 37 børnehavepladser. (Der er taget udgangspunkt i nettoprisen pr. børnehaveplads for år 2000, som er på 45.380 kr.). I alt svarer den samlede merudgift på 7,7 mill. kr. for perioden 2001-2010 til driften af ca. 170 børnehavepladser.

Hvis merudgiften til pensionsbidrag ikke tilføres området, vil konsekvensen være, at udgiften skal finansieres af det nuværende lønbudget til de berørte institutioner.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at der etableres en central bufferpulje på 2,5 mill. kr. til særlig vanskeligt stillede institutioner. Puljen finansieres inden for den eksisterende ramme på daginstitutionsområdet.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Forslaget om ny økonomifordelingsmodel er behandlet på HSU d. 27. oktober 2000.

Forslaget har været drøftet med de faglige organisationer på en række mødet i efteråret 2000. På det sidste møde den 20. november 2000 blev det opnået enighed om overgangen til en ny økonomifordelingsmodel. Beslutningsreferat fra mødet fremgår af bilag 1.

BILAG

  • Bilag 1: Beslutningsreferat fra møde den 20. november 2000 med organisationerne.

Grethe Munk / Sven Bjerre

 

Til top