Mødedato: 29.10.2003, kl. 12:00

Status for Gaderummet (Bilag)

Status for Gaderummet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 29. oktober 2003

 

Sager til beslutning

7. Status for Gaderummet (Bilag)

FAU 569/2003 J.nr. 569/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter at forsætte med at yde økonomisk støtte til Gaderummet

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal forsøge at finde egnede og lovlige lokaler til Gaderummet i Københavns Kommune

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver Gaderummet frist til d. 1. januar 2004 til at blive godkendt af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver Gaderummet frist til d. 1. februar 2004 til at blive godkendt af Civilretsdirektoratet

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at give Gaderummet et engangsbeløb på 345.924 kr. til ekstra udgifter i sidste halvår af 2003

alternativt

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter at ophøre med at yde økonomisk støtte til Gaderummet med udgangen af 2003, da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke kan godkende Gaderummet som opholdssted for voksne jf. Serviceloven § 91 jf. §94a.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at give Gaderummet et engangsbeløb på 345.924 kr. til ekstra udgifter i sidste halvår af 2003

at vedlagte beredskabsplan godkendes og ibrugtages

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen laver et tilbud for Gaderummets målgruppe ud fra samme budgetmæssige ramme som angivet i satspuljeaftalen med Socialministeriet, når den økonomiske støtte til Gaderummet ophører. Koncept på tilbuddet forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden Socialministeriet kontaktes med henblik på en aftale om, at de reserverede midler til Gaderummet overføres til dette tilbud.

RESUME

Gaderummet har siden 1. maj 2002 haft et krisebudget på 100.000 kr. per måned jævnfør tidligere beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 90/2002) fulgt op af møde i den politiske følgegruppe april 2002. Konsulentkompagniet og Gaderummet anmoder nu om at få anvist yderligere midler.

Bevilling fra Socialministeriet (satspuljemidler) afventer, at forudsætningerne (selvejende institution med juridisk holdbar bestyrelse, nye godkendte lokaler m.v.) beskrevet i satspuljeaftalen med Københavns Kommune, er opfyldt.

5. salen i Gaderummet brændte d. 5. april 2003. Gaderummet fungerer nu på 4. salen. En verserende retssag omkring lovligheden af at benytte lokalerne til overnatning er netop afsluttet i byretten. Dommen lyder på, at Gaderummet skal fraflytte lejemålet straks. Sagen er anket til landsretten.

Civilretsdirektoratet meddelte d. 12. september 2003, at de ikke vil godkende Gaderummet før Københavns Kommune har godkendt Gaderummet jf. Servicelovens § 91 (regler for godkendelse af opholdsteder for voksne), og i den forbindelse har indgået en samarbejdsaftale vedrørende tilsynet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke godkende Gaderummet som opholdssted for voksne jf. Serviceloven § 91 p.t. blandt andet på grund af, at Gaderummet ikke har myndighedernes godkendelse til at bo på stedet, og da stedet indholdsmæssigt ikke lever op til lovens krav.

Gaderummet har jævnligt været behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøder i knap 2 år. Den politiske følgegruppe opstillede marts 2001 en række fokuspunkter for Gaderummet, som Gaderummet skulle leve op til, men som Gaderummet samlet set ikke lever op til endnu.

SAGSBESKRIVELSE

Status i forhold til Gaderummet

1.1 Gaderummets økonomi

Gaderummet har siden 1. maj 2002 haft et krisebudget på 100.000 kr. per måned jævnfør tidligere beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 90/2002) fulgt op af møde i den politiske følgegruppe april 2002. Konsulentkompagniet og Gaderummet (statusrapport maj-juni 2003) anmoder nu om, at få anvist 50.000 kr. til dækning af uforudsete udgifter for perioden 1. januar 2003 – 31. maj 2003, samt om at få forhøjet deres arbejdsbudget til 125.000 kr. per måned fra 1. juni 2003. Gaderummet redegør selv i brev af d. 11. august 2003 for et yderligere finansieringsbehov svarende til 545.541 kr. for resten af 2003. Konsulentkompagniet gør i deres sidste statusrapport opmærksom på, at Gaderummet mangler 345.924 kr. til ekstraudgifter for resten af 2003 bl.a. begrundet i en beslutning som bestyrelsen har taget i juni, som Konsulentkompagniet først er blevet vidende om i september 2003.

Der er således divergerende opfattelser af opsamlet underskud og månedligt ekstrabehov mellem Konsulentkompagniet og Gaderummet.

1.2 Boligsituationen

5. salen i Gaderummet brændte lørdag d. 5. april 2003. Det var i disse lokaler de unge overnattede. Gaderummets brugere er siden hen rykket sammen på 4. salen, hvor nogle af de unge nu overnatter. Der overnatter 5-10 unge mod tidligere 20-30. Det er endnu ikke lykkedes Gaderummet at finde nye lokaler, og Konsulentkompagniet, som har forsøgt at være behjælpelig, udtrykker, at ingen ønsker Gaderummet "i deres baggård".

Blandt andet på grund af brandmyndighedernes krav til brandsikkerhed har udlejer ophævet lejemålet med Gaderummet d. 14. august 2001, hvilket dog har ført til en retssag mellem udlejer og Gaderummet. Der faldt d. 20. juni 2003 dom ved Københavns Byret. Dommen lyder på at ophævelsen af lejemålet er lovlig og gyldig, og Gaderummet tilpligtes i konsekvens heraf at fraflytte lejemålet straks. Sagen er anket af Gaderummet til Landsretten d. 4. juli 2003. Det er svært at bedømme, hvor lang tid der går inden sagen afgøres, men behandlingstiden i byretten har taget knap 2 år.

Det fremgår af domsudskriften, at der desuden skal betales forhøjet husleje tilbagevirkende samt sagsomkostninger på 15.500 kr. til sagsøgeren.

Udskrift af dombogen bilagt.

1.3 Selvejende institution

Gaderummet skal organisere sig som selvejende institution i overensstemmelserne med reglerne i fondsloven, jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 11. december 2002 (FAU 544/2002) fulgt op af beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. maj 2003 (FAU 321/2003).

Gaderummet har d. 21. juni 2003 anmodet Civilretsdirektoratet om at vurdere, hvorvidt Den Selvejende Institution Gaderummet-Regnbuen er en fond i fondslovens forstand.

Civilretsdirektoratet har i brev af d. 4. juli 2003 meddelt såvel Gaderummet som Københavns Kommune, at de medsendte vedtægter ikke er udformet, så der er tale om en fond i fondslovens forstand.

Gaderummet har blandt andet ønsket at stifte fonden med en kapital på 0 kr. Fondslovens krav er minimum en kapital på 10-12.000 kr., som der så skal søge s dispensation for, da beløbet normalt er på 250.000 kr. Dette fremgår også af beslutningsprotokollen fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning af d. 28. maj 2003 (FAU 321/2003). Gaderummet har således ikke fulgt de anvisninger, som fremgår af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutningsprotokol. Civilretsdirektoratets brev er bilagt.

Gaderummet har på ny søgt Civilretsdirektoratet om godkendelse d. 11. august 2003, men Civilretsdirektoratet meddeler Gaderummet d. 12. september 2003, at Gaderummet ikke kan godkendes efter reglerne i fondsloven. Dette er begrundet i, at Københavns Kommune ikke har godkendt Gaderummet efter Servicelovens § 91, jf. § 94a, og der derfor ikke er indgået nogen aftale om tilsyn mellem institutionen og kommunen. Civilretsdirektoratets brev er vedlagt.

1.4 Status på satspuljeansøgning og politiske fokuspunkter

I den aftale Københavns Kommune har indgået med Socialministeriet om satspuljemidler er der formuleret en række krav til Gaderummet. Krav og status er:

  • at Gaderummet omdannes til en selvejende institution med en juridisk holdbar bestyrelse – er ikke afsluttet
  • at Gaderummet fastholder indhold, målgrupper og økonomi, således som det fremgår af ansøgning til satspuljen til social udsatte – er ikke realiseret
  • at det hele tiden har og forsat er Gaderummets eget ansvar at finde nye lokaler, som opfylder brandmyndighedernes krav til brandsikring – er ikke realiseret

Aftalen skal godkendes i Borgerrepræsentationen i forbindelse godkendelse af budget 2004, som forventes vedtaget oktober 2003.

Ovenstående krav omhandler samme temaer, som er indeholdt i de fokuspunkter, den politiske følgegruppe opstillede marts 2002. Fokuspunkter og status:

  • At der er orden i økonomien – uorden p.t.
  • At der ansættes fagfolk – der er ansat en psykolog mere
  • At der samarbejdes med diverse faglige ekspertiser – der er ikke indgået aftale med H:S. Der forhandles med psykiater Henrik Rindom
  • At der udarbejdes planer for den enkelte beboer – er ikke en realitet
  • At Gaderummet forholder sig aktivt til misbrugsproblematikken - uafklaret
  • At der sker en klar adskillelse mellem Regnbuen og Gaderummet – beskrevet i satspuljeansøgning
  • At der arbejdes hen i mod, at stedet primært bruges af københavnere – det er Konsulentkompagniets vurdering at stedet primært bruges af københavnere
  • At beboerne er reelt boligløse - uafklaret
  • At målgruppen for fremtidens Gaderum defineres – er beskrevet i satspuljeansøgning
  • At der ledelsesmæssigt er tale om pluralisme og reel brugerindflydelse.
  • At der er åbenhed om beslutninger/beslutningsgange – Konsulentkompagniet vurderer at der er åbenhed om beslutninger.

Ovenstående blev suppleret med beslutningen på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgs–møde d. 11. december 2002 (FAU 544/2002):

  • At der skal indarbejdes rutiner omkring målopsætning og dokumentation for arbejdet i Gaderummet – er ikke en realitet
  • At der skal være tale om midlertidigt bo-ophold – beskrevet i satspuljeansøgning

1.5 Evaluering

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 11. december 2002 (FAU 544/2202), at Gaderummet skulle evalueres igen. Beslutningen lød på følgende:

  • at der laves en ny evaluering om ca. 1 år, hvor de mål følgegruppen opsatte i marts måned evalueres, inklusiv kvantificeres udfra veldefinerede opgørelsesmetoder

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har endnu ikke iværksat en ny evaluering grundet den uafklarethed der har hersket omkring Gaderummet i indeværende år. Forvaltningen har afventet, at Gaderummet bliver etableret som selvejende institution og flytter til godkendte lokaler, som forudsætning for at Gaderummet kan evalueres på et "ikke-kriselignende" grundlag.

2. Gaderummet her og nu – og i fremtiden

2.1 Godkendelseprocedurer

Af Socialministeriets vejledning (bilagt) punkt 4.1. om Servicelovens regler om godkendelse af og tilsyn med visse private botilbud for voksne fremgår det:

"I overvejelserne om godkendelse skal der fra amtskommunens side foretages en samlet vurdering af bl.a. de organisatoriske og økonomiske forhold, de fysiske rammer, det pædagogiske indhold samt medarbejdergruppens personlige og faglige kvalifikationer, alt sammenholdt med den målgruppe man ønsker at arbejde med.

Som væsentlige elementer i vurderingen af, om et opholdssted kan godkendes som egnet, indgår således

  • om de økonomiske og organisatoriske forhold ligger inden for rimelige rammer,
  • om medarbejdersammensætningen og medarbejdernes kvalifikationer er rimelige i forhold til den målgruppe,
  • om de fysiske rammer er tilfredsstillende, herunder om der foreligger nødvendige godkendelser fra andre myndigheder i relation til myndighedskrav samt
  • om der er sikret rimelig faglig støtte, og om botilbuddet er indstillet på at modtage vejledning og supervision".

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke p.t. godkende Gaderummet bl.a. af følgende grunde:

  1. Gaderummet ikke har myndighedernes tilladelse til at bo på stedet.
  2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke godkende de vedtægter som i juni 2003 er sendt til Civilretsdirektoratet, jf. punkt 1.3.
  3. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan p.t. ikke godkende de fysiske rammer, den behandlingsmæssige indsats og det samlede personales kvalifikationer.

Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter den første del af indstillingen vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forsøge straks at finde egnede lokaler til Gaderummet. Gaderummet skal derefter straks opfylde de krav en godkendelse af et opholdssted for voksne kræver. Dette jævnfør ovenstående beskrivelse af godkendelseskrav, samt de krav som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutninger december 2002 (FAU 544/2002) og maj 2003 (FAU321/2003) beskriver, samt nedenstående uddybende beskrivelse omkring tilsynsforpligtigelse

2.2 Forstærket tilsyn

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde d. 28. maj 2003 ( FAU 321/2003) "at der indenfor kommunens ramme til Gaderummet sættes midler af til et forstærket tilsyn med Gaderummet".

Den normale procedurer er, at en aftale om tilsyn udfærdiges i forbindelse med en godkendelse af opholdsstedet. Som beskrevet ovenfor kan Familie- og Arbejdsmarkeds–forvaltningen p.t. ikke godkende Gaderummet som opholdssted for voksne jf. Serviceloven, og Civilretsdirektoratet har ikke godkendt Gaderummet som selvejende institution med en juridisk og økonomisk ansvarlig bestyrelse. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har derfor ikke den nødvendige juridisk ansvarlige forhandlingspart at indgå tilsynsaftalen med.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har overvejet, hvordan et midlertidigt forstærket tilsyn kunne iværksættes. Problemet er, at Gaderummet ikke kan leve op til al mindelige standarder for botilbud til voksne, jf. nedenstående overordnet krav til tilsyn:

  • sundhedsfagligt tilsyn (vurdering af behandling, vedligeholdelse, hygiejne m.v.)
  • socialfagligt tilsyn (brug af handleplaner, personalets faglige sammensætning, personaledækning udenfor dagtimer, visitation m.v.),
  • praktisk tilsyn (beboernes kost, boligindretning og rengøring m.v.)
  • økonomisk tilsyn (Konsulentkompagniets opgave, men hvor der p.t. er problemer)

Hvis der gennemføres anmeldte og uanmeldte tilsyn i Gaderummet på nuværende tidspunkt, vil tilsynsrapporterne blive en beskrivelse af alle de krav som Gaderummet ikke efterlever, jævnfør afsnit om status vedrørende Gaderummet og nedenstående uddybende afsnit om tilsyn.

2.3 Uddybende afsnit omkring tilsyn af bosteder for voksne

Det forstærkede tilsyn vil kunne gennemføres af forvaltningen i overensstemmelse med den praksis, som i forvejen findes på området. Formålet med det skærpede tilsyn vil være at påse:

  • at beboerne får den hjælp, som de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har truffet,
  • at hjælpen er tilrettelagt og bliver udført på en faglig og økonomisk forsvarlig måde og
  • at forebygge ved at gribe korrigerende ind, inden problemerne udvikler sig yderligere.

Tilsynet vil bl.a. omfatte:

  • om de fysiske rammer er godkendte og hensigtsmæssige
  • om Gaderummet når ud til den målgruppe botilbuddet er tiltænkt
  • om der er overensstemmelse mellem målgruppe, målsætning og værdisæt
  • om brugersammensætningen fungerer hensigtsmæssigt
  • om dagligdagen fungerer hensigtsmæssigt for de unge
  • om de unge har indflydelse på deres tilværelse
  • om der er noget samarbejde med pårørende
  • om de pædagogiske metoder og indfaldsvinkler er acceptable
  • om personalet har kendskab til regler og retningslinjer.

Ud over Socialministeriets vejledning omkring tilsyn vil forvaltningen kunne benytte samme koncept for tilsyn som kontoret for psykisk syge benytter ved deres tilsynsbesøg for opholdsteder for voksne med psykiske vanskeligheder. Det vil sige, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blandt andet vil kunne tage kontakt med embedslægeinstitutionen m.h.p. at lave en aftale omkring et sundhedsfagligt tilsyn foretaget af dem.

Der vil blive tilrettelagt både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg jf. vejledningen.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Konsulentkompagniet og Gaderummet (statusrapport maj-juni 2003) anmoder om, at få anvist 50.000 kr. til dækning af uforudsete udgifter for perioden 1. januar 2003 – 31. maj 2003, samt om at få forhøjet deres arbejdsbudget til 125.000 kr. per måned fra 1. juni 2003. Dette er ændret til at Konsulentkompagniet i sidste statusrapport oktober 2003 anmoder om et ekstratilskud på 345.924 kr., samtidig med at krisebudgettet på 100.000 kr. månedligt fastholdes.

Der er afsat 2,5 mill. kr. på budget 2003 til Gaderummet.

Det blev i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 19. marts 2003 (FAU 161/2003) besluttet, at der kunne bruges midler indenfor den samlede bevilling på 2,5 mill. kr. til etablering, depositum m.v. i nyt lejemål.

Af bevillingen er der i forvejen afsat samlet 0,8 mill. til Konsulentkompagniet og evaluering, og anslået 0,2 mill. kr. til forstærket tilsyn jævnfør beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. maj 2003 (FAU 321/2003). Alt i alt udgifter til Konsulentkompagniet, evaluering og forstærket tilsyn på 1 mill. kr.

Det betyder, at der i alt er 1,5 mill. kr. igen til krisebudget samt eventuelle flytteudgifter m.v. i forbindelse med nyt lejemål. Det nuværende krisebudget med 100.000 kr. månedligt betyder en samlet udgift for 2003 på i alt 1,2 mill. kr.

Til rest bliver 0,3 mill. kr. til eventuel udbetaling af 345.924 kr. til ekstra udgifter. Der ud over fastholdes det nuværende krisebudget på 100.000 kr. månedligt.

Da tidspunktet på året nu er så langt fremskreden er det næppe realistisk, at der bliver brugt 1 mill. kr. i 2003 på Konsulentkompagniet, evaluering og tilsyn. Det skal dog bemærkes, at der bør påregnes udgifter i forbindelse med en eventuel flytning (istandsættelse af såvel gammelt som nyt lejemål)

Gaderummets bestyrelsesformand oplyser i brev af d. 11. august, at de p.t. har et samlet underskud på 272.772 kr. samt 38.967 kr. per måned siden 1. juni 2003, alt i alt en samlet underskud på 545.541 kr.

Der er således divergerende opfattelser af det opsamlede underskud og de månedlige ekstrabehov mellem Konsulentkompagniet og bestyrelsesformanden.

I ny statusrapport modtaget fra Konsulentkompagniet d. 17. september anmodes der om et akut tilskud på 100.000 kr. til Gaderummet. Det fremgår, at Gaderummet skylder 80.468 kr. i skat, og skal til møde ved Told og Skat d. 22. september 2003. Dette beløb vil være dækket ind i den anmodning, som er beskrevet ovenfor fra Konsulentkompagniets statusrapport fra maj-juni 2003. Og i sidste statusrapport fra Konsulentkompagniet oktober 2003 anmodes om 345.924 til ekstraudgifter for resten af 2003.

Der er i ovenstående beregninger ikke taget højde for dommen i byretten, hvor Gaderummet dømmes til at betale forhøjet husleje tilbagevirkende samt sagsomkostninger på 15.500 kr. til sagsøgeren.

Der henvises til uddybende bilag.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Uddybende notat om økonomi – ansøgning af ekstramidler
  • Beredskabsplan
  • Konsulentkompagniets statusrapport 1. juli 2003
  • Konsulentkompagniets statusrapport 17. september 2003
  • Konsulentkompagniet statusrapport 3. oktober 2003
  • Kalle Birch-Madsens brev samt notat til forvaltningen 7. juli 2003
  • Brev fra Gaderummet vedrørende økonomi 11. august 2003
  • Københavns Byret – boligretssag - udskrift af dombogen 20. juni 2003
  • Civilretsdirektoratets brev 4. juli 2003
  • Civilretsdirektoratets brev 12. september 2003
  • Socialministeriets vejledning om servicelovens regler om godkendelse af og tilsyn med visse private botilbud for voksne

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top