Mødedato: 28.11.2001, kl. 11:00

Jobskolen (Bilag)

Jobskolen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for fællesmøde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

5. Jobskolen (Bilag)

FAU 450/2001 J.nr. 450/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at den fremtidige organisering af behandlingstilbudet for udsatte unge som erstatning for Jobskolen godkendes.

RESUME

Jobskolen blev etableret i 1998, som et tværsektorielt udviklingsprojekt med det formål at nå marginaliserede unge mellem 13-16 år, som ikke kunne følge undervisningen i det ordinære skolesystem, og som i almindelighed var kendt af de sociale myndigheder.

I de følgende år blev det dog konstateret, at det ikke var muligt at skabe det indhold og de rammer, der skulle til for at tiltrække og fastholde målgruppen.

Som følge heraf fandt Center for Aktivering og Beskæftigelse (CAB), hvor projektet var organisatorisk forankret, at det ikke var hverken fagligt eller ressourcemæssigt forsvarligt at fortsætte med aktiviteten. Den sidste elev forlod Jobskolen september 2001.

På denne baggrund har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen undersøgt mulighederne for etablering af alternative og mere individualiserede skoletilbud til målgruppen til erstatning for Jobskolen.

Det er i den forbindelse undersøgt, om det er fagligt og økonomisk muligt og hensigtsmæssigt at kæde etableringen af et nyt tilbud sammen med en eventuel omorganisering af Sputnik – der er et socialpædagogisk skoletilbud i Indre Nørrebro Bydel – som efter bydelsforsøgets ophør den 1. januar 2002 skal overgå til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Problemstillingen har været drøftet med Indre Nørrebro Bydel og på baggrund af disse drøftelser er det vurderingen, at det vil være hensigtsmæssigt at samle de opgaver, der hidtil er blevet varetaget i Jobskolen og Sputnik.

Det er endvidere vurderingen, at hovedparten af opgaven kan løses af den selvejende institution Askovgården, der har stor erfaring og den nødvendige faglige viden med hensyn til de udsatte unge.

Den resterende gruppe af udsatte unge vil indgå i Grupperne, der er et terapeutisk undervisningsmiljø under Ungdomsskolen.

SAGSBESKRIVELSE

Målgruppe - elever med særlige behov

Folkeskoleloven beskriver målgruppen som "elever med særlige behov". Det er en elevgruppe, som det er vanskeligt at beskrive entydigt, fordi der er så mange forskellige årsager bag de symptomer, som eleverne udviser.

Det drejer sig hovedsagelig om elever, der på forskellig måde er "ude af stand til at honorere skolens krav om adfærd og socialt samspil", jf. Undervisningsministeriets "Vejledning om Folkeskolens indsats over for elever, hvis udvikling kræver særlig hensyntagen eller støtte", nr. 82 af 10. juni 1999.

Eksisterende foranstaltninger

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen råder over en række forskellige typer af tilbud til disse elever.

 

Tilbud forankret under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen:

  • Specialundervisning i distriktsskolerne

  • Vidtgående specialundervisning

  • Støtte i klassen eller udenfor fra den almindelige skoles specialcenter
  • Indskolingsklasser i 1 til 2 år
  • Observationsgruppe på egen skole i en periode
  • Observationsklasse typisk i flere år
  • Skolegruppe, som midlertidig undervisningsforanstaltning
  • Undervisning på børnepsykiatriske afdelinger

Disse tilbud varierer med hensyn til elevernes alder, elevernes problemer og vanskeligheder og tilbudets varighed.

Tilbud forankret under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen:

  • Dagbehandlingsforanstaltninger eksempelvis "Solbakken" og "Kennedygården"
  • Døgninstitutioner for børn og unge med intern undervisningsmulighed eksempelvis "Egelundshuset"

Herudover køber Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til nogle opgaver anbringelsespladser til børn og unge f.eks. i:

  • Familiepleje og

  • Socialpædagogiske opholdssteder

Endvidere samarbejder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om følgende tilbud:

  • Heldagsklasser på enkelte distriksskoler, hvor der er knyttet både lærere og socialpædagoger til den enkelte klasse

  • Undervisningtilbud på "Spydsidsen", således at KKU er ansvarlig for undervisningen
  • Undervisningstilbud i "Sjakkets Aktivitetscenter", således at Grupperne under KKU er ansvarlig for undervisningen

I et vist omfang købes i et samarbejde mellem de to forvaltninger pladser i private skole/dagbehandlingstilbud:

  • "Den Gule Flyver","Giraffen" m.fl.

Udover ovenstående har der endvidere været bl.a. følgende tilbud:

Jobskolen

Jobskolen blev etableret i 1998, som et tværsektorielt udviklingsprojekt med det formål at nå marginaliserede unge mellem 13-16 år, som ikke fulgte undervisningen i det ordinære skolesystem, og som i almindelighed var kendt af de sociale myndigheder. Grundideen var at skabe motivation via praktisk arbejde (produktionsværksteder) til igen at påbegynde undervisning. Jobskolens kapacitet var på 20-40 årspladser.

Det viste sig imidlertid, at det ikke var muligt, at skabe det indhold og de rammer der skulle til for at tiltrække og fastholde målgruppen. Målgruppen var mere belastet end oprindeligt forudset og manglen på sociale færdigheder bevirkede at opgaven med at socialisere eleverne var mere krævende og omfattende end konceptet bag Jobskolen umiddelbart lagde

Dette førte frem til beslutningen om lukning af Jobskolen, da det hverken fagligt eller ressourcemæssigt, var forsvarligt at fortsætte med aktiviteten. Der er på denne baggrund sket en gradvis udslusning af de tilbageværende elever til andre aktiviteter, ligesom personalet i takt hermed er blevet overført til andet arbejde indenfor organisationen. Den sidste elev forlod Jobskolen pr. 1. september 2001.

Der henvises til vedlagte bilag for en nærmere gennemgang af forløbet vedrørende Jobskolen.

Tilbud i Indre Nørrebro Bydel - Sputnik

Det socialpædagogiske skoletilbud Sputnik i Indre Nørrebro Bydel blev etableret i 1999 som en afdeling under Hellig Kors Skole. Sputnik skal efter bydelsforsøgets ophør den 1. januar 2002 overgå til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Målgruppen for Sputnik er elever i alderen 8-18 år, som den lokale folkeskole ikke kan rumme. På nuværende tidspunkt er aldersfordelingen 12-17 år. Gruppen karakteriseres som 1) elever, der kommer fra skolebehandlingshjem og 2) stærkt socialt belastede børn og unge.

Der er 16 pladser i Sputnik hvoraf de 4 bliver solgt til andre bydele eller Københavns Kommune. Visitationen foretages af et udvalg bestående af lederen af Familieafdelingen, lederen af PPR NØ og skolens leder.

Det skal bemærkes, at der gennem en periode har være arbejdet med en forbedring af de fysiske rammer for Sputnik. Det har imidlertid ikke inden for de eksisterende økonomiske rammer været muligt at finde egnede lokaler. Det skal endvidere bemærkes, at lederen af Sputnik fratræder sin stilling ved udgangen af 2001, da vedkommende har fået ansættelse i Askovgården.

 

Grupperne

Grupperne er et terapeutisk undervisningstilbud under Ungdomsskolen for elever der i vid udstrækning har behov for særlig omsorg, støtte og særlige rammer. Gruppernes undervisningslokaler er placeret rundt om i byen i ikke skolelignende miljøer.

Grupperne varetager endvidere den faglige undervisning i Sjakkets aktivitetscenter (undervisningspligtige elever udenfor gruppernes eget regi). Grupperne rumme over 100 elever.

 

Ny ordning

Med lukningen af Jobskolen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen undersøgt mulighederne for etablering af alternative tilbud.

I den forbindelse er det blevet undersøgt, om det er fagligt og økonomisk hensigtsmæssigt at kæde etableringen af et nyt tilbud sammen med en eventuel omorganisering af Sputnik.

Det skal her bemærkes, at der et markant sammenfald mellem Jobskolens og Sputniks målgruppe og der er forvaltningernes vurdering, at eleverne med få undtagelser ikke kan optages i folkeskolen.

Det er på denne baggrund vurderingen, at det vil være hensigtsmæssigt at samle de opgaver, der indtil nu er blevet varetaget af Jobskolen og Sputnik. Blandt de foreliggende muligheder for en ny placering af tilbudene fremstår "Askovgården" som en relevant løsning.

Askovgården er en selvejende organisation med ca. 130 ansatte, der rummer daginstitutioner, socialpsykiatriske aktiviteter, familiebehandling, dag - og døgntilbud til unge samt psykologisk rådgivning/behandling og metodeudvikling. Askovgården har igennem mange år opbygget stor erfaring og den nødvendige faglige viden vedrørende behandlingen af de udsatte unge.

Såfremt denne løsning tiltrædes politisk vil Indre Nørrebro Bydel gennemføre en virksomhedsoverdragelse af Sputnik med henblik på fremtidig drift under Askovgården med virkning fra den 1. januar 2002. Elevtallet vil endvidere blive delvist udvidet med eleverne fra Jobskolen.

Askovgården er villig til at overtage personalet i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen, herunder varetagelsen af opgaven med det udvidede antal elever. Askovgården forventer i givet fald ikke at indgå driftsoverenskomst med Københavns Kommune, men i stedet vil pladserne i den påtænkte konstruktion blive solgt enkeltvis til kommunen. Der skal dog indgås overenskomst med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om undervisningens omfang, indhold og tilrettelæggelse. Med henblik på at sikre rådighed over et antal minimumspladser indgås en aftale der skitserer samarbejdet mellem Askovgården og Københavns Kommune. Den endelige samarbejdsaftale vil blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

For at sikre kvaliteten i visitationen i forhold til Askovgårdens reelle muligheder for at løfte opgaven, nedsættes et visitationsudvalg med repræsentanter fra såvel Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Visitationen vil for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vedkommende være forankret i det lokale center, som i det enkelte tilfælde køber en plads. I Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen varetages visitationen af PPR.

Den resterende gruppe af unge der ikke passer ind i Askovgårdens behandlingsprofil vil blive optaget i Grupperne.

ØKONOMI

Udgifterne til undervisningen af de elever, der visiteres til Askovgården finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalget efter folkeskolelovens § 22, stk. 5, og udgifterne til den socialpædagogiske indsats finansieres af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i medfør af servicelovens § 40 stk. 2.

Den samlede ordning afholdes inden for de afsatte budgetrammer.

HØRING

Ingen bemærkninger

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

BILAG

  • Orientering i forbindelse med Jobskolens ophør med underliggende bilag (forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 26. september 2001)

Peter Rasmussen Grethe Munk

 

Til top