Mødedato: 28.11.2001, kl. 13:00

Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet

Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

9. Tilsyn på handicap- og psykiatriområdet

FAU 439/2001 J.nr. 439/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at der fra 1. januar 2002 iværksættes et sundhedsfagligt tilsyn med samtlige botilbud, herunder aflastningstilbud, på handicapområdet, herunder både tilbud til børn og voksne. Dette tilsyn foretages i dag på botilbuddene for psykisk syge.

at det sundhedsfaglige tilsyn udføres af Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner efter nærmere aftale.

at det socialfaglige tilsyn formaliseres og styrkes ved indførelse af årlige uanmeldte tilsynsbesøg på bo- og dagtilbuddene for voksne handicappede og psykisk syge og for handicappede børn.

RESUME

I forbindelse med økonomianalysen på handicapområdet har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2001 udarbejdet en rapport om køb/salg, visitation m.m. Rapporten indeholder bl.a. et forslag til det fremtidige tilsyn på handicapområdet, herunder både det sundhedsfaglige og det øvrige tilsyn.

I løbet af sommeren 2001 er desuden blevet vedtaget et lovforslag om tilsyn med indsatsen på ældreområdet (L 192). Der er herved sket en præcisering af amternes og kommunernes tilsynsforpligtelse og -udøvelse på ældreområdet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens botilbud er ikke omfattet af L 192.

Med baggrund i forslaget til tilsyn i økonomianalysen og L 192 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet forslag til omfanget og varetagelsen af det fremtidige tilsyn på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bo- og dagtilbud på handicapområdet og socialpsykiatriområdet.

Forslaget indebærer, at der sker en styrkelse af tilsynet med tilbuddene.

SAGSBESKRIVELSE

Regelgrundlag og målgruppe

Regelgrundlaget for tilsynet på handicapområdets og psykiatriområdets bo- og dagtilbud findes i § 39 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (retssikkerhedsloven) med tilhørende vejledning. Ifølge § 39 har amtsrådet pligt til at føre tilsyn med, hvordan de amtskommunale opgaver løses, både hvad angår opgavens indhold og udførelse.

I vejledningen til retssikkerhedsloven redegøres der nærmere for de overordnede principper for tilsynet, herunder formålet og redskaber.

Formålet er således:

  • at påse, at borgerne får den hjælp, som de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som amtsrådet har truffet,
  • at hjælpen er tilrettelagt og bliver udført på en faglig og økonomisk forsvarlig måde,
  • at forebygge ved at gribe korrigerende ind før mindre problemer udvikler sig til alvorligere problemer.

Kernen i tilsynsforpligtelsen er, at myndighederne har pligt til at holde sig informeret om indhold og fremgangsmåde i tilbuddene, samt at forholde sig til denne information i forhold til opgaver, formål og gældende lov. Som en vigtig del her af, skal myndighederne føre tilsyn med anvendelse af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i den personlige frihed, jf. Socialministeriets bekendtgørelse nr. 870 af 30. november 1999.

De mest brugte redskaber til at føre tilsynet er virksomhedsplaner/årsplaner, ressourcestyring, uddannelse af ledere og besøg på tilbuddene (opsøgende tilsyn). Endvidere peges der på en effektiv brugerindflydelse som en del af tilsynet.

Nuværende tilsyn på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handicap- og socialpsykiatriområde.

Tilsynet med bo- og dagtilbuddene på handicap- og psykiatriområdet udøves i dag som en integreret del af den løbende og tætte kontakt, som henholdsvis centralforvaltningen, handicapcentrene og lokalcentrene har med tilbuddene. Desuden fører Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner tilsyn med de socialpsykiatriske bocentre og bosteder samt LIONS-Kollegiet på handicapområdet. Embedslægeinstitutionens tilsynsbesøg aflægges ikke hver gang uanmeldt.

Desuden er der som led i Familie- og Arbejdsforvaltningens mål- og rammestyring krav om udarbejdelse af udviklingsplaner for de enkelte tilbud og ressourcestyring via budgetter og budgetopfølgning. Der sker en løbende uddannelse af ledere og personale. Brugerindflydelsen er prioriteret højt og organisatorisk udmøntet ved henholdsvis beboerråd, brugerråd eller pårørenderåd på de forskellige bo- og dagtilbud.

Tilbage er det opsøgende tilsyn, som efter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse bør styrkes og formaliseres i forhold til bo- og dagtilbuddene på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handicap- og psykiatriområde. Baggrunden er bl.a., at brugerne på de omfattede tilbud overvejende kan betegnes som værende lige så svage, som brugerne på ældreområdet, der er omfattet af L 192.

Forslag til fremtidigt tilsyn

Ved afklaring af det nærmere indhold i det opsøgende tilsyn finder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen det relevant, at se på, hvad det nye tilsyn på ældreområdet består i. Det fremgår her af, at den kommunale myndighed og embedslægeinstitutionen hver især skal foretage ét årligt uanmeldt tilsynsbesøg. Tilsynet skal omfatte indsatsen overfor beboere i kommunale botilbud, der modtager kommunale serviceydelser. På grundlag her af skal der udarbejdes en tilsynsrapport og en årlig samlet redegørelse om tilsynet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forestiller sig en lignende opdeling af det opsøgende tilsyn på handicap- og psykiatriområdet, hvor Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner fører tilsyn med de sundhedsmæssige forhold, og de øvrige tilsynsfunktioner varetages af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Det sundhedsfaglige tilsyn

I overensstemmelse med den nye lov på ældreområdet foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at det sundhedsfaglige tilsyn udbygges, for så vidt angår botilbuddene på de to områder. Også her vil tilsynet bestå i et årligt uanmeldt besøg på tilbuddene. Denne model gennemføres allerede i dag på de socialpsykiatriske botilbud, idet embedslægeinstitutionens besøg dog ikke altid aflægges uanmeldt.

Det nærmere indhold af det sundhedsfaglige tilsyn skal aftales med embedslægeinstitutionen men der kan bl.a. peges på følgende mulige elementer:

  • Vurdering af beboernes sundhedsfaglige behandling, herunder medicinering, lægelig behandling, hjælpemidler og den sundhedsmæssige omsorg og pleje.
  • Vurdering af botilbuddets fysiske rammer hvad angår vedligeholdelse og hygiejnestandard.

Det socialfaglige tilsyn

Det socialfaglige tilsyn udøves, som nævnt, i dag via den almindelige kontakt med tilbuddene og de besøg, som samarbejdet afstedkommer. Det socialfaglige tilsyn er rettet mod beboere, brugere, pårørende og i en vis udstrækning personalet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen agter at formalisere og omorganisere denne del af tilsynet.

Det planlægges således fra 2002 at gennemføre et årligt uanmeldt besøg på samtlige dag- og botilbud (herunder aflastning) på henholdsvis børnehandicapområdet og på voksen handicap- og psykiatriområdet. For såvidt angår midlertidige botilbud som bofællesskaber og solistboliger vil tilsynet blive gennemført på stikprøvebasis, da opgaven ellers vil blive for ressourcekrævende. Det socialfaglige tilsyn vil blive udøvet af medarbejdere i centralforvaltningen. Dette indebærer en flytning af ansvaret fra lokalcentre og handicapcentre til centralforvaltningens fagkontor.

For så vidt angår beboerne vil tilsynet omfatte en pædagogisk og en praktisk del:

  • Under den pædagogiske del hører,

  • Visitation: er brugersammensætningen hensigtsmæssig.
  • Handleplaner: hvordan arbejdes der med handleplaner for brugerne.
  • Brugerindflydelse: hvilken indflydelse har brugerne på egen tilværelse og indholdet i det pågældende dag- eller botilbud.
  • Magtanvendelse: foretages der indgreb i brugernes selvbestemmelsesret.
  • inddragelse af de pårørende.
  • tilrettelæggelse af det pædagogiske arbejde.
  • vurdering af brugernes trivsel
  • personalets faglige sammensætning i forhold til brugerne.
  • personalets motivation til omstilling, nytænkning og kvalitetssikring af indsatsen.
  • bliver personalet udsat for vold fra brugerne.
  • personalets kendskab til reglerne om magtanvendelse og tavshedspligt.
  • personaledækning uden for dagtimerne.

  • Under den praktiske del hører en vurdering af,

  • beboernes kost
  • beboernes bolig, herunder indretning og rengøring
  • beboernes hjælpemidler
  • beboernes penge, herunder overholdelse af retningslinier for registrering, opbevaring og administration af beboermidler

Som en vigtig del af beboertilsynet vil tilsynspersonen skulle afholde samtaler med 1-2 beboere.

Endvidere vil der skulle ske en vurdering af, hvordan indsatsen forholder sig til det pågældende tilbuds udviklingsplan.

Alle de ovennævnte punkter i tilsynet vil fremgå med en nærmere beskrivelse af et skema til brug for det årlige uanmeldte besøg hos tilbuddene, en slags checkliste til udfyldelse.

Efter besøget vil tilsynspersonen skulle udarbejde et notat, hvori hovedkonklusionerne fra besøget anføres. Notatet og skemaet sendes til tilbuddets ledelse til udtalelse.

Hvis der kan påpeges problematiske forhold, skal der følges op her på i et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og tilbuddets ledelse.

Egenkontrol og udvidet tilsyn

Det tilsyn som indtil nu er blevet beskrevet, herunder krav om udviklingsplaner, ressourcestyring, uddannelse af ledere, årlige uanmeldte besøg kan nærmere karakteriseres som det almindelige tilsyn. Under dette tilsyn kan desuden siges at falde visitation, indberetning om magtanvendelse, arbejde i sikkerheds- og samarbejdsudvalg og den almindelige daglige kontakt med tilbuddene.

Ved siden af dette tilsyn ligger der også indirekte et tilsyn i tilbuddenes almindelige daglige arbejde, et tilsyn som kan karakteriseres som egenkontrol. Herudover vil der også i særlige tilfælde kunne foretages et udvidet tilsyn. Der er tale om en skærpelse af det almindelige tilsyn, der sættes i værk når problematiske forhold kommer til forvaltningens kendskab. Af problematiske forhold kan nævnes:

  • Alvorlige klager fra beboere, pårørende, ansatte, organisationer m.v.
  • Dårlig økonomistyring der får afsmittende effekt på det pædagogiske miljø.
  • Overtrædelse af reglerne om magtanvendelse.
  • Dårligt arbejdsmiljø.

Både beboere, pårørende, ansatte og forvaltningen kan anmode om et udvidet tilsyn.

Godkendelse og tilsyn med private botilbud

Med en ændring af lov om social service, der trådte i kraft 1. juli 2000, har amterne fået beføjelse til at godkende og føre tilsyn med de private botilbud for voksne, som er beliggende i amtskommunen, jf. Servicelovens § 94 a.

Reglen om godkendelse og tilsyn omfatter botilbud efter servicelovens § 91 og § 93. Botilbud, som kommunen eller amtskommunen har en generel aftale med, er dog ikke omfattet af reglen.

Godkendelse af de eksisterende private botilbud skal ske inden udgangen af 2001. Amtskommunens godkendelse skal omfatte en samlet vurdering af botilbuddets egnethed. Heri indgår de organisatoriske, de økonomiske og de fysiske rammer og medarbejdernes personlige og faglige kvalifikationer sammenholdt med den målgruppe, botilbudet rette sig mod. De samme elementer indgår i det løbende tilsyn.

I Københavns Kommune er der på området for handicappede og psykisk syge for tiden 4 private botilbud, som er omfattet af reglerne om godkendelse og løbende tilsyn. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i gang med godkendelsesprocessen.

Med hensyn til det løbende tilsyn med disse private botilbud foreslås dette organiseret efter de samme retningslinier, som tilsynet med kommunens egne botilbud, jf. ovenfor.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Som konsekvens af den ændrede organisering og formalisering af det socialfaglige tilsyn på handicapområdets tilbud skal der ske en overførsel af ressourcer fra handicapcentrene svarende til 1 årsværk eller ca. 350.000 kr. årligt (2002 pris- og lønniveau).

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i forbindelse med reglerne om godkendelse og tilsyn af private botilbud fået økonomisk kompensation via bloktilskuddet på 462.000 kr. årligt (2002 pris- og lønniveau), hvoraf 308.000 kr. vedrører psykiatri- og handicapområdet.

I forbindelse med ændringer i Serviceloven vedr. magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fra år 2000 fået økonomisk kompensation via bloktilskuddet på 464.000 kr. årligt (2002 pris- og lønniveau). Disse midler er fordelt mellem de 11 lokalcentres team for voksne med særlige behov. Midlerne skal overføres fra de lokale centre til centralforvaltningen i forbindelse med ændringen af opgaveløsningen på tilsyns- og magtanvendelsesområdet.

Samlet set udgør finansieringen af tilsyns- og godkendelsesopgaven således 922.000 kr. årligt (2002 pris- og lønniveau), som afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens samlede ramme.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top