Mødedato: 28.11.2001, kl. 13:00

Projekt Menneske

Projekt Menneske

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

6. Projekt Menneske

FAU 437/2001 J.nr. 437/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at det private behandlingstilbud Projekt Menneskes ambulante afdeling i København sammenlægges med Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej og videreføres som en kommunal behandlingsinstitution for stofafhængige.

RESUME

Projekt Menneske har efter en forsøgsperiode, hvor det var fuldt statsfinansieret, ikke haft indtægter nok til at finansiere sine aktiviteter på 12 mill. Kr. årligt, på trods af at Københavns kommune efter forsøgsperiodens afslutning har sikret Projekt Menneske med et driftstilskud på 2,1 mill. kr. årligt til ambulante aktiviteter og køb af døgnpladser for ca. 2,5 mill. Kr. Projekt Menneskes behandlingstilbud anses blandt behandlere og brugere i København at være et attraktivt alternativ til Minnesotabehandlingen på det private marked. Der er derfor udarbejdet et forslag til, hvordan Projekt Menneske fortsat kan indgå i Københavns Kommunes behandlingssystem for stofafhængige.

Forslaget indebærer:

  1. Projekt Menneskes ambulante aktiviteter, dvs. dagbehandling, Hotelprojektet samt bofællesskaberne, kommunaliseres og fusioneres med Afgiftninginstitutionen Pumpehusvej med henblik på etablering af et samlet stoffrit behandlingstilbud.
  2. Der gennemføres en tilpasning af kapacitet og behandlingsindhold i de igangværende aktiviteter på Pumpehusvej og i Projekt Menneskes ambulante del med henblik på etablering af et samlet stoffrit behandlingstilbud i Københavns kommune med i alt 40 ambulante pladser og 14 døgnpladser.
  3. Tilbuddet forventes iværksat pr. 1.1. 2002
  4. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 14. november 2001 tiltrådt indstilling til Borgerrepræsentationen om, en tillægsbevilling på 6,8 mill. kr. til videreførelse af Projekt Menneskes døgnbehandlingstilbud Strandgården som en kommunal behandlingsinstitution.

Institutionssammenlægningen har været behandlet i det lokale samarbejdsudvalg for Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Projekt Menneske etableredes i 1996 som et tre-årigt forsøgsprojekt med 100 pct. statsfinansiering. Projektets idegrundlag var at tillbyde et sammenhængende behandlingstilbud bestående af et ambulant motiverings- og forbehandlingsforløb i miljøet på Vesterbro, stoffri døgnbehandling på Strandgården og ambulant efterbehandling, herunder aktivering /erhvervs- eller uddannelsesforberedelse (bl.a. i Projekt Menneskes restaurant/hotelprojekt) på Vesterbro evt. kombineret med ophold i projektets bofællesskab.

Siden projektperiodens ophør i 1999 har der gentagne gange været problemer med finansiering af Projekt Menneskes aktiviteter, som sammenlagt beløber sig til ca. 12 mill. kr. Det var ikke muligt indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme fuldt ud at videreføre disse aktiviteter. Socialministeriet fandt det tilsvarende problematisk at videreføre driften af en behandlingsinstitution på Finansloven.

Efter drøftelser mellem Københavns kommune og Socialministeriet overgik Projekt Menneske 1. januar 2000 til at være en privat, selvejende institution. Organisatorisk og finansielt opdelt i den stoffri døgnbehandlingsinstitution i Fakse Ladeplads (Strandgården) med 25 pladser, og det ambulante behandlingstilbud på Vesterbro med 80 pladser. Døgninstitutionen finansieres ved salg af pladser på entreprisebasis til landets amtskommuner, herunder Københavns kommune, og de ambulante aktiviteter, som i højere grad retter sig mod Københavns kommunes klienter alene skulle finansieres ved driftstilskud fra Københavns kommune og indtil videre også Socialministeriet. Mod forventning bortfaldt Socialministeriets driftstilskud til den ambulante virksomhed allerede fra 2001.

Københavns kommune har ikke driftsoverenskomst med Projekt Menneske. Rådgivningscentrene træffer løbende aftale om køb af enkeltpladser i døgninstitutionen, og der er indgået aftale om et årligt driftstilskud på 2,1 mill. kr. (2001- pris- og lønniveau) fra Københavns kommune til den ambulante virksomhed på Vesterbro.

Ved bortfaldet af Socialministeriets tilskud til de ambulante aktiviteter fra 2001 besluttede Projekt Menneskes ledelse at opretholde det hidtidige udgifts- og aktivitetsniveau og finansiere det forventede driftsunderskud på ca. 2,5 mill. kr. med opsparede midler fra tidligere års driftsoverskud optjent på salg af døgnbehandlingspladser.

Siden starten af 2001 har Projekt Menneske oplevet en generel afmatning i amternes, herunder også Københavns kommunes, køb af døgnbehandlingspladser på Strandgården, og dermed faldende indtægter. Yderligere blev det i august 2001 konstateret, at en del af Strandgårdens klienter indtog hash, hvilket medførte øjeblikkelig bortvisning. Herved opstod tillige et akut likviditetsmæssigt problem.

I slutningen af september måned meddelte Projekt Menneskes daglige leder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at institutionen var i voldsomme økonomiske problemer, at al personale ville blive opsagt den 1. oktober 2001, at man havde til hensigt at nedlægge døgninstitutionen pr. 31. december 2001, samt at man ville forsøge en rekonstruktion af aktiviteterne på Vesterbro.

Den daglige leder har samtidig kontaktet Socialministeriet, som med henblik på afvikling har givet tilsagn om at dække Projekt Menneskes driftsunderskud i 2001.

Kommunalisering af Projekt Menneskes afdeling i København og sammenlægning med Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej.

På trods af vanskelighederne har Projekt Menneske siden 1996 etableret sig som et attraktivt behandlingstilbud. Af vigtige kvaliteter kan nævnes, at det er kendt af brugerne, at det har et godt image, og at det i brugernes og behandlernes bevidsthed anses for at være et positivt stoffrit behandlingsalternativ til Minnesotabehandlingen, der dominerer det private marked.

Projekt Menneskes kvalitet har bl.a. været langvarige sammenhængende forløb (ambulant og døgn) og at efterbehandlingsaktiviteterne var velintegrerede i det samlede behandlingsforløb.

Dette er bagrunden for, at Københavns kommune ønsker at fastholde Projekt Menneskes behandlingstilbud som en del af det samlede behandlingstilbud for stofafhængige i København med en kapacitet, der modsvarer niveauet for efterspørgsel.

Der er i den forbindelse set på det samlede stoffri behandlingstilbud i Københavns Kommune. Københavns kommune råder over Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej (14 døgnpladser, 10 ambulante pladser) og Behandlingsinstitutionen Kysten (15 døgnpladser, 10 ambulante pladser og et bofællesskab med udslusningsboliger).

Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej har gennem længere tid haft lav belægning på døgnpladserne. Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej er normeret til 14 døgnpladser og 10 ambulante pladser. Institutionen har haft lav belægning, 63% på døgndelen i 2000. De har haft svært ved at fastholde brugerne udover afgiftningsperioden, formentlig fordi længerevarende ophold på institutionen ikke er attraktivt. Dette skyldes dels boligforholdene, dels tilbuddets begrænsede karakter. Pumpehusvej har i år udvidet deres afgiftningstilbud, således at man tilbyder afgiftning også af personer, der er i metadonunderstøttet behandling med relativt høje doser. Dette betyder, at Pumpehusvej fremover kan tilbyde afgiftning i døgn til en langt bredere gruppe end tidligere.

For at sikre et attraktivt og sammenhængende stoffrit alternativ til de brugere, der ikke ønsker Minnesotabehandling og forbedre udnyttelsen af døgnpladserne på Pumpehusvej foreslår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der etableres et sammenhængende stoffrit behandlingstilbud i Københavns kommune med et ambulant introduktions- og efterbehandlingstilbud (dagbehandling samt beskæftigelsestilbud med adresse i Oehlenschlægersgade, udslusningsboliger/ bofællesskaber på Nørrebrogade) og afgiftning og korterevarende døgnophold på Pumpehusvej. Institutionen foreslås normeret med de hidtidige 14 døgnpladser og 40 ambulante pladser, hvilket skønnes at modsvare efterspørgslen. Tilbuddet forventes at kunne etableres fra 1.1.2002.

Dette behandlingstilbud etableres gennem en kommunalisering af Projekt Menneskes hidtidige ambulante aktiviteter og en fusionering af disse aktiviteter med Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej.

 

 

De personalemæssige konsekvenser

Da der i vid udstrækning er tale om identitet imellem den nye institutions ambulante afdeling i Oehlenschlägersgade og den hidtidige ambulatoriedel i Projekt Menneske vil der være tale om en virksomhedsoverdragelse.

Det følger heraf, at Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen har pligt til at overtage medarbejderne med de individuelle løn-og ansættelsesvilkår, der gælder i deres nuværende ansættelsesforhold.

Medarbejderne i Projekt Menneskes døgndel, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke overtager, er opsagt med udgangen af september 2001. Opsigelserne af disse medarbejdere fastholdes. Forpligtigelsen for de medarbejdere, hvis ansættelsesforhold rækker ud over 1. januar 2002, har Socialministeriet givet tilsagn om at varetage.

Det nye ambulante behandlingstilbud, der etableres pr. 1.1.2002 i Oehlenschlägersgade, vil have et mindre antal medarbejdere ansat end det den ambulante del af Projekt Menneske hidtil har haft ansat. Der vil derfor være behov for en personalereduktion.

Der vil i den forbindelse kunne blive tale om såvel omplacering til andre passende stillinger i forvaltningen som afskedigelser.

Sagen er behandlet i et lokale samarbejdsudvalg for Afgiftningsinstitutionen Pumpehusvej efter gældende regler.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Budgettet for den nye kommunale institution er fastlagt med udgangspunkt i det nuværende budget for døgninstitutionen på Pumpehusvej samt det hidtil ydede driftstilskud til Projekt Menneskes ambulante aktiviteter.

Den nye Vesterbro-afdelings budget - der som nævnt som udgangspunkt svarer til Københavns kommunes hidtidige årlige driftstilskud - forhøjes herefter med udgifterne til bofællesskaberne på Nørrebrogade samt "Butikken", begge aktiviteter som hviler i sig selv, og altså modsvares af indtægter i samme størrelsesorden. Der budgetteres desuden med huslejeindtægt fra hotelprojektet, hvorimod beskæftigelsesprojektet/hotelprojektet som sådan ikke er indregnet i narkobehandlingsinstitutionens budget.

Institutionen på Pumpehusvej er normeret til 14 døgnpladser og 10 ambulante pladser, men kapaciteten er i de senere år kun udnyttet svarende til en gennemsnitlig belægning på ca. 65 pct. Der er således ledig kapacitet på ca. 5 helårspladser indenfor den givne budgetramme.

Sammenlignet med budgettet for Projekt Menneskes ambulante behandlingsaktiviteter er budgettet for den kommende ambulante afdeling i Oehlenschlägersgade beskåret med ca. 2,5 mill. kr. Besparelsen relaterer sig til de stordriftsfordele som opnås ved sammenlægning af de to institutioner. Der kan bl.a. peges på følgende besparelser:

  • På personalesiden spares en lederstilling samt administrativt personale svarende til ca. 1,1 mill. kr. : Desuden reduceres budgetterede udgifter til uddannelse
  • Udgifter til administrationsgebyr til Danske Daginstitutioner bortfalder
  • Udgifter til busdrift reduceres til ca. 1/3 , da der ikke længere skal transporteres klienter og personale mellem Fakse Ladeplads og København
  • Udgifter til kontorhold reduceres kraftigt

Den skitserede institution vil have en årsbudget på i alt 7.993.642 kr. netto.

Nettoudgiften til drift af den nye institutions Vesterbro-afdeling på 2,1 mill. kr. foreslås som hidtil finansieret over entreprisepuljen. Samtidig foreslås, at denne ordning permanentgøres, således at entreprisepuljen til køb af enkeltpladser fremover udgør i alt 18 mill. Kr.

Med det opstillede budget frigøres de midler, som rådgivningscentrene hidtil har anvendt til køb af døgnbehandlingspladser i Projekt Menneske , i alt ca. 2,5 mill. kr. pr. år, til køb af døgnbehandlingspladser i andre entrepriseinstitutioner.

Samtidig forventes en bedre udnyttelse af døgnbehandlingskapaciteten på Pumpehusvej, hvorved det samlede antal døgnanbringelser må forventes at stige med mindst ca.5 helårspladser.

Budget for ny institution

Pumpehusvej

Oehlenschlä-

I alt

Kr.

gersgade

Udgifter:

Løn

4.973.000

1.500.000

6.473.000

Ejendomsudgifter

282.706

1.250.000

1.532.706

Øvrige udgifter

660.227

574.000

1.234.227

"Butikken"

300.000

300.000

Udgifter i alt

5.915.933

3.624.000

9.539.933

Indtægter:

Klienters opholdsbetaling

51.291

645.000

696.291

Tilskud til "Butikken"

300.000

300.000

Huslejeindtægt fra

Hotelprojektet

550.000

550.000

Indtægter i alt

51.291

1.495.000

1.546.291

Nettoudgift

5.864.642

2.129.000

7.993.642

 

Københavns kommune må i en overgangsperiode, svarende til det omhandlede personales opsigelsesvarsler bære en ekstra lønudgift i gennemsnitligt 4 mdr. , svarende til en lønudgift på skønsmæssigt 0,4 - 0,5 mill. kr. Socialministeriet har imidlertid bekræftet, at de – uanset virksomhedsoverdragelsen – er indstillet på at dække underskuddet i 2001.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top