Mødedato: 28.11.2001, kl. 13:00

Fordeling af tilskud fra Indenrigsministeriets restpulje 2002 (Bilag)

Fordeling af tilskud fra Indenrigsministeriets restpulje 2002 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. november 2001

 

Sager til beslutning

5. Fordeling af tilskud fra Indenrigsministeriets restpulje 2002 (Bilag)

FAU 435/2001 J.nr. 435/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives følgende tillægsbevilling til budget 2002:

Budgetansvarlig institution

6.0 Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Budgetområde 4, Voksne med særlige behov, konto 5.99 Øvrige sociale formål

Bruttoudgift: 2, 1 mio.kr. Indtægt: 2,1 mio. kr.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller endvidere,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgettiltæder, at midlerne fordeles på følgende måde:

  • Holmbladsgade Kulturcafé med 280.000 kr.
  • Pigeprojekt i Holmbladsgade med 240.000 kr.
  • Kvarterløftprojektet i Kgs. Enghave med 390.000 kr.
  • Kvarterløftprojektet Femkanten med 200.000 kr.
  • Kvarterløft Nørrebro Park med 85.000 kr.
  • Boligsociale aktiviteter for børn og unge og Beboerhusaktiviteter i Høffdingsvejområdet, Valby Bydel med 400.000 kr.
  • Joker - Værested for unge i Remisevænget / Dyvekevænget, Amager med 180.000 kr.
  • Opsøgende indsats for børn og Folkets Café i Tingbjerg – Utterslevhuse med 75.000 kr.
  • Kvarterløftsekretariatet til uddannelsesmæssig indsats 150.000 kr.
  • Administration m.v. af midlerne 100.000 kr.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i brev af 11. august 2001 søgt Indenrigsministeriet om tilskud til boligsociale aktiviteter. Ansøgningen er indsendt i.f.m. fordeling af tilskud til særligt vanskeligt stillede kommuner for 2002 ("restpuljen"). Ansøgningen har været forelagt for udvalget d. 8. august 2001. Se bilag 1.

Økonomiforvaltningen ved Kvarterløftsekretariatet har sideløbende hermed i brev af 8. august 2001 til Indenrigsministeriet søgt samme pulje til uddannelsesmæssige aktiviteter i.f.m. kvarterløftprojekterne. Se bilag 2.

Indenrigsministeriet har i brev af 28. september 2001 tilkendegivet, at Københavns Kommune under henvisning til de indsendte ansøgninger er tildelt et samlet tilskud på 2,1 mio. kr. under forudsætning af, at kommunen selv prioriterer anvendelsen af tilskudsmidlerne. Se bilag 3.

SAGSBESKRIVELSE

Indenrigsministeriet yder i henhold til § 20 i lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og amtskommuner et tilskud til kommuner i hovedstadsområdet, der har særlige økonomiske vanskeligheder. Den samlede tilskudspulje fordeles efter en fordelingsnøgle, mens restpuljen fordeles efter ansøgning.

Indenrigsministeriet har i lighed med tidligere år åbnet op for, at der kan søges midler til boligsociale aktiviteter af restpuljen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indsendt 8 ansøgninger til puljen. Det drejer sig om 2 fra kvarterløftområdet i Holmbladsgade, 1 fra kvarterløftområdet i Kgs. Enghave (indeholdende 2 delprojekter), 1 fra kvarterløftområdet Femkanten, 1 fra kvarterløftområdet Nørrebro Park kvarter, og 3 fra de boligsociale projekter Høffdingsvejområdet, Remisevænget og Tingbjerg - Utterslevhuse (indeholdende 3 delprojekter) - alle til konkrete boligsociale aktiviteter. Der henvises til bilag 1, der indeholder en kort beskrivelse af de fremsendte ansøgninger. I bilaget er projekterne prioriteret i 2 grupper, hvor gruppe 1. der indeholder projekter fra kvarterløftområderne gives første prioritet.

Sideløbende hermed har Økonomiforvaltningen ved Kvarterløftsekretariatet indsendt ansøgning til puljen om midler til uddannelsesmæssige aktiviteter i.f.m. kvarterløftprojekterne. Se bilag 2.

Indenrigsministeriet har i brev af 28. september 2001 tilkendegivet, at Københavns Kommune er tildelt et samlet tilskud på 2,1 mio. kr. under forudsætning af, at kommunen selv prioriterer anvendelsen af tilskudsmidlerne. Se bilag 3.

På denne baggrund foreslås det, at de tildelte midler fordeles på følgende måde:

  • 280.000 kr. til Kulturcafé i Holmbladsgade
  • 240.000 kr. til Pigeprojekt i Holmbladsgadekvarteret
  • 390.000 kr. til Integrationsindsats i Kgs. Enghave
  • 200.000 kr. til Integrationsprojekt i Femkanten
  • 85.000 kr. til Foreningen Dynamoen i Nørrebro Park Kvarter

- 400.000 kr. til Høffdingsvejsområdet, Valby Bydel (heraf 150.000 kr. til Børn og

ungeaktiviteter og 250.000 kr. til Beboerhusaktiviteter)

  • 180.000 kr. afsættes til Joker - Værested for unge i Remisevænget og Dyvekevænget på Amager
  • 75.000 kr. til Opsøgende indsats for børn og Folkets Café i Tingbjerg – Utterslevhuse
  • 150.000 kr. til uddannelsesmæssig indsats i.f.m. kvarterløftprojekterne.
  • 100.000 kr. til administration m.v. af midlerne

Fordelingen er foretaget i samarbejde med Kvarterløftsekretariatet, der er enig i den forslåede fordeling af midlerne.

Særligt vedrørende Høffdingsvejområdet, Valby.

Borgerrepræsentationen besluttede i 1998 at videreføre byudvalgsindsatsen i Høffdingsvejområdet for perioden 1999 - 2003 udelukkende ved kommunale midler, da projektet havde fået afslag på støtte fra Regeringens Byudvalg.

Indsatsen består af opsøgende arbejde og aktiviteter for socialt truede børn og unge, herunder lektiehjælp, computerværksted, weekend og ferieaktiviteter og samarbejde med omkringliggende institutioner og klubber. Beboerhusaktiviteterne er primært for førtidspensionister, misbrugere og ældre, og består dels af en Café drevet af frivillige, der er åben 3 dage om ugen, samt forskellige sociale og kulturelle arrangementer, herunder udflugter m.v.

Projektet har en grundbevilling fra BR – kommunen på 290.000 kr. årligt. Projektet har fået tilskud fra Valby Bydel, dels i form af en børn-og ungemedarbejder og dels i form af tilskud til huslejen. Derudover modtager projektet støtte fra Indenrigsministeriets restpulje i 2001 og tidligere år til børn- og unge aktiviteter.

Høffdingsvejområdet vedrører kategorien "projekter, der går på tværs af forvaltninger" og blev behandlet på møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13. juni 2001. Udvalget besluttede, at:

"Den boligsociale indsats i Valby besluttet i BR videreføres. Det anbefales, at de øvrige dele af det boligsociale arbejde skal overvejes nærmere, herunder skal de økonomiske rammer afklares".

Børn- og ungearbejderen i projektet vil kunne fortsætte efter forsøgsbydelens ophør enten med forankring i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen eller Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen, såfremt forvaltningerne træffer beslutningen herom. Midlerne til børn- og ungemedarbejderen i Høffdingsvejområdet er p.t. tildelt FAF, men spørgsmålet om, hvor midlerne skal placeres skal drøftes endnu en gang på et møde imellem de to forvaltninger i uge 47.

Et væsentligt problem i forhold til videreførelse af projektet i dets nuværende udformning er imidlertid den forholdsvis store husleje:

Huslejen udgør i alt 420.000 kr. årligt inkl. varme.

Projektet lejede sig ind i forholdsvis dyre lokaler i første Byudvalgsperiode fra 1994 - 98, hvor projektets faste bevilling var væsentlig større. Valby Bydel besluttede at lade projektet blive boende i samme lokaler ved projektets videreførelse pr. 1.1.1999. Dette har bl.a. kunnet lade sig gøre, fordi to lokale aktiveringsprojekter - Fodfæste og Hamarat – har dækket en stor del af huslejen. Ud af de 420.000 kr. har aktiveringsprojekterne tilsammen betalt 243.000 kr. af huslejen. Valby Bydel har dækket evt. underskud de enkelte år.

Pr. 1.1.2002 ophører projekt Fodfæste. Der er endnu ikke truffet aftale med andre om overtagelse af Fodfæstes lejemål. Det er ligeledes ikke afklaret om Hamarat fortsætter. Handicapcentret i Valdemarsgade er interesseret i at overtage Fodfæstes lejemål til en hjemmeplejegruppe på 22, herunder at kunne bruge caféen i det boligsociale projekt som kantine, men mulighederne herfor er endnu ikke afklaret fuldt ud, såvel som der ikke er truffet beslutning herom. Opsigelsesfristen på lokalerne er 6 mdr.

Valby Bydel har i brev af 3. oktober 2001 henvendt sig til borgmesteren vedrørende en afklaring af videreførelsen af de boligsociale projekter i Valby Bydel efter 31.12.2001, herunder Høffdingsvejområdet. Borgmesteren har i brev af 10. oktober 2001 oplyst, at forvaltningen stiller sig positiv i forhold til en videreførelse, også den del der er besluttet af Valby Bydel. Dog under forudsætning af, at finansieringen er indeholdt i de økonomiske rammer, der er overført til Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen i forbindelse med bodelingen. Borgmesteren har samtidig bedt Valby Bydel give et bud på løsningen af de rejste problemstillinger, og tilkendegivet at forvaltningen gerne indgår i en dialog herom.

Da der således ikke på indeværende tidspunkt er en afklaring af , hvem der bliver de fremtidige lejere af lokalerne, er situationen nu den, at det boligsociale projekt ikke kan videreføres i de eksisterende lokaler efter 31.12.2001 uden et økonomisk tilskud.

Det anbefales derfor, at der i første halvdel af 2002 arbejdes frem mod en forankring af aktiviteterne på et mere realistisk økonomisk niveau, om nødvendigt at søge aktiviteterne flyttet til andre lokaler. Dette skal ske i samarbejde med Valby Bydel/det kommende lokale center, beboere, boligorganisation m.v. Indtil da at søge huslejen reduceret mest muligt, og finansiere evt. udækket husleje af Indenrigsministeriets restpulje i afklaringsfasen. Afklaringsfasen forventes afsluttet senest med udgangen af juni 2002.

Tillægsbevilling

Med henblik på at sikre, at udgifterne kan afholdes foreslås det, at der gives en tillægsbevilling i 2002 til at afholde de med projekterne forbundne udgifter og oppebære indtægter i form af tilskud fra Indenrigsministeriet til finansiering af disse udgifter.

ØKONOMI

Tilskuddet fra Indenrigsministeriet på 2,1 mio. kr. vil blive udbetalt over kommunens tolvtedelsrater i 2002. Der stilles ikke krav om kommunal medfinansiering.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • Indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget af 8. august 2001 med bilag
  • Ansøgning fra Kvarterløftsekretariatet af 8. august 2001.
  • Brev fra Indenrigsministeriet af 28. september 2001.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top