Mødedato: 28.05.2003, kl. 08:00

Gaderummet som selvejende institution og relationen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Gaderummet som selvejende institution og relationen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. maj 2003

 

Sager til beslutning

34. Gaderummet som selvejende institution og relationen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

FAU 321/2003 J.nr. 321/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at Gaderummet organiseres som selvejende institution med egen bestyrelse.

at den selvejende institution Gaderummet organiseres i overensstemmelse med reglerne i fondsloven for at sikre, at der er tale om et selvstændigt retssubjekt.

at Gaderummet skal søge dispensation i Civilretsdirektoratet (fondsgodkendelse) med henblik på at opnå godkendelse ved en kapital på 10.000 kr.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen accepterer, at Civilretsdirektoratet for at give denne dispensation vil kræve, at Gaderummet bliver undergivet offentligt tilsyn af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, da driften overvejende er dækket af offentlige midler.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, når Gaderummet som selvejende institution er godkendt efter fondslovens regler, indgår en samarbejdsaftale med bestyrelsen for Gaderummet.

at Socialministeriet og Gaderummet meddeles, at Gaderummets botilbud oprettes efter Servicelovens § 91.

at der omkring den fremtidige finansiering af Gaderummet tages forbehold for godkendelse af aftalen om satspuljemidlerne til indsats over for socialt udsatte.

at Konsulentkompagniet og Gaderummet tilsendes denne dagsorden og beslutningsprotokol til brug for en nærmere afklaring om den fremtidige organisering af Gaderummet.

RESUME

Af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutningsprotokollat fra møde den 11. december 2002 fremgår det:

"at Gaderummet skal etableres som en selvejende institution med egen bestyrelse " suppleret med,

"- Konkret bud på en juridisk holdbar konstruktion omkring organisation og ledelse (evt. selvejende institution). En afklaring af hvilken institutionstype Gaderummet skal være fremover."

I nedenstående indstilling opstilles forslag til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets krav til Gaderummet til brug for en nærmere afklaring for Konsulentkompagniet om den fremtidige organisering af Gaderummet.

SAGSBESKRIVELSE

1. Der skal være offentligt tilsyn

Et privat tilbud er omfattet af reglerne i Retssikkerhedslovens § 43, stk. 2 og 3 om, at reglerne i offentlighedsloven og forvaltningsloven er gældende, hvis tilbuddet er et led i opfyldelsen af amtskommunens forpligtelse efter serviceloven.

Da hensigten er, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår aftale med Gaderummet, er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forpligtet til at føre tilsyn med aktiviteterne jf. retsikkerhedslovens § 16 og § 39

2. Organiseringen som selvejende institution:

En selvejende institution er et alternativ til forskellige selskabsformer som personlig eje, aktieselskaber, anparts- og andelsselskaber, interessentselskaber, som oftest har til formål at generere overskud til ejerne og formentlig også foreningseje.

En selvejende institution kan være et mere eller mindre selvstændigt retssubjekt afhængigt af, i hvilken grad vedtægten er udformet med henblik herpå.

Hvis vedtægten er udformet således, at den opfylder fondslovens grundbetingelser, vil den selvejende institution kunne anerkendes som et selvstændigt retssubjekt.

Dette har betydning i relation til de mulige aftaler, aftaleparter, lån- og tilskudsgivere, skattemyndighederne og eventuelle kreditorer, som institutionen kommer i berøring med. Det har også væsentlig betydning for retsstillingen for institutionens bestyrelse.

Hvis fondslovens betingelser er opfyldt, vil bestyrelsen for institutionen som udgangspunkt blive anset for at have handlet på vegne af den selvejende institution / fond.

Hvis institutionen derimod ikke overholder fondslovens grundbetingelser til fonde, kan der være usikkerhed om institutionens juridiske karakter, herunder om institutionen er et selvstændigt retssubjekt.

Det kan i sådanne tilfælde måske betyde, at bestyrelsen f.eks. ved kreditorforfølgning og skattekrav må anses for at have truffet beslutninger på egen regning. Bestyrelsen kan således risikere at komme til at hænge på regningen personligt, hvis institutionen ikke er et selvstændigt retssubjekt.

Både for den selvejende institution, dens bestyrelse og for det offentlige som tilskudsgiver er det således vigtigt at institutionen har orden på sin organisering, således at institutionen bliver konstrueret som et selvstændigt retssubjekt.

Det har også betydning i relation til mulighederne for at blive omfattet af fondsbeskatningslovens regler. Dvs. at fondslovgivningen løser en række skattetekniske problemer i.f.m. indtægter og eventuelt overskud.

Fondslovens grundbetingelser er, at der skal være oprettet en vedtægt med bestemmelse om et formål, en formue, at formuen aldrig kan gives tilbage til stifterne, en selvstændig bestyrelse og en opløsningsbestemmelse, herunder bestemmelse om anvendelse af formue i tilfælde af ophør. Herudover er der forskellige formkrav, krav om minimumsformue, tilsynskrav og dispensationsbestemmelser.

Konklusion:

  1. Gaderummet skal som selvejende institution være et selvstændigt retssubjekt
  2. Gaderummet bør oprettes som en selvejende institution i overensstemmelse med fondslovens regler, så det sikres at Gaderummet er et selvstændigt retssubjekt.
  3. I fg. fondslovens § 8 skal der være tale om aktiver på mindst kr. 250.000, men Civilretsdirektoratet kan søges om dispensation. Der er praksis for, at der kan opnås godkendelse ved en kapital på kr. 10.000, hvis fonden i øvrigt opfylder visse betingelser. Disse betingelser er blandt andet, at "driften overvejende er dækket af offentlige midler og er undergivet tilsyn af det offentlige".

    Konklusion:

  4. Gaderummet skal søge dispensation i Civilretsdirektoratet (fondsgodkendelse) med henblik på at opnå godkendelse ved en kapital på 10.000 kr.
  5. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal føre tilsyn med Gaderummet.

3. Godkendelsesregler og tilsyn:

I ansøgningen til Socialministeriet fremgår, at Gaderummet yder tilbud efter servicelovens § 88 (aktivitets- og samværstilbud ) og § 94 (midlertidigt ophold i boformer for hjemløse under amtskommunen).

I forhold til godkendelse og tilsyn af et privat botilbud fremgår det af Servicelovens § 94a at godkendelseskravet omfatter private botilbud efter servicelovens § 91 (midlertidige ophold i kommunale boformer som aflastning, optræning, afprøvning af bomuligheder mv.)

§94 om midlertidige ophold i boformer for hjemløse under amtskommunen er ikke nævnt som godkendelsespligtigt område. Det skyldes måske, at lovgiverne ikke har forudset, at sådanne private botilbud kan oprettes uden en driftsaftale med et amt.

Endvidere er § 94 institutioner (amtskommunale midlertidige boformer) underlagt div. indberetninger m.v. grundet statsrefusion, hvilket i sin konsekvens vil kræve et meget tæt tilsyn med stedet.

§ 94 ikke må anvendes, hvis der er andre muligheder i lovgivningen (§ 94 er subsidiær i forhold til andre bestemmelser).

Derfor bør Gaderummet organiseres efter Servicelovens § 91 (kommunalt tilbud) fremfor § 94, og vil dermed blive underlagt de godkendelseskrav og den tilsynsforpligtigelse der ligger i § 94a jf. § 91.

Det fremgår af aftale mellem Københavns Kommune og Socialministeriet omkring satspuljen, som skal godkendes i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 28. maj 2003, at de satspuljemidler som bevilges private organisationer vil blive udbetalt via en driftsaftale mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og organisationen. Det bemærkes, at tiltrædelsen af aftalen sker under forudsætning af godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Konklusion:

  1. Når Gaderummet er blevet en selvejende institution i overensstemmelse med fondslovens regler, indgår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en samarbejdsaftale med Gaderummet.
  2. Socialministeriet og Gaderummet meddeles, at Gaderummets botilbud oprettes efter Servicelovens § 91, og ikke som angivet i ansøgning til Socialministeriet § 94

Samarbejdsaftalen bør tage udgangspunkt i reglerne om godkendelse af private opholdssteder efter Servicelovens § 91 jf. § 94a. Princippet i bestemmelserne er, at bestyrelsen beskriver målgruppe, indhold og økonomi. Derefter er det op til bestyrelsen løbende at orientere om udviklingen og dokumentere økonomi m.v. gennem årlige regnskaber, udviklingsplan m.v. Vilkårene herfor aftales i samarbejdsaftalen.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

-

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Beslutningsprotokol fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde d. 11. december 2002.

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top