Mødedato: 28.05.2003, kl. 08:00

Etnisk Ligestilling - år 2003, Fokusprojekter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Etnisk Ligestilling - år 2003, Fokusprojekter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. maj 2003

 

Sager til beslutning

32. Etnisk Ligestilling - år 2003, Fokusprojekter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Bilag)

FAU 313/2003 J.nr. 313/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget udpeger de nedenstående projekter som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fokusprojekter i forbindelse med Etnisk Ligestilling år 2003.

at der fra "Puljen til markering af Etnisk Ligestilling – år 2003" afsættes i alt 2 mill. kr. til de nedenstående fokusprojekter.

RESUME

Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet har vedtaget, at 2003 er fokusår for etnisk ligestilling. I den forbindelse er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blevet opfordret til at udvælge eksisterende - eller igangsætte nye - projekter og initiativer, der kan bidrage til at sætte fokus på etnisk ligestilling i Københavns Kommune.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har nu udpeget fem projekter, som vil kunne udgøre forvaltningens fokusprojekter i forbindelse med Etnisk Ligestilling – år 2003. På hver deres måde retter projekterne sig mod at skabe muligheden for, at alle mennesker uanset race, religion etc. kan udfolde deres liv i kommunen, indenfor rammerne af demokrati. Projekterne kan således bidrage til at synliggøre, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fokuserer på etnisk ligestilling, både internt i kommunen og i den kommunale indsats overfor borgerne.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtog den 13. januar 2003 en opfordring fra Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet om at deltage aktivt i fokusåret "Etnisk Ligestilling – år 2003".

Målet med "Etnisk Ligestilling – år 2003" er at sætte fokus på etnisk ligestilling og dermed at skabe muligheder for, at alle mennesker uanset race, religion etc. kan udfolde deres liv i kommunen, indenfor rammerne af demokrati. Dette skal bl.a. ske via kampagner og fokus-projekter, så det bliver synligt for borgerne, at Københavns Kommune sætter fokus på etnisk ligestilling.

Med disse mål for øje opfordrede Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg de stående udvalg, herunder Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, til at udvælge igangværende/planlagte projekter eller afsætte midler til iværksættelse af fokusprojekter indenfor udvalgenes respektive områder.

Til afholdelsen af fokusprojekter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, godkendte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 30. april 2003 indstilling om overførsel af 2 millioner kr. af uforbrugte midler fra 2002 til oprettelsen af "Pulje til markering af Etnisk Ligestilling – år 2003", under IMK 5.60.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har nu samlet forslag til projekter, der kan bidrage til at øge fokuset på etnisk ligestilling i Københavns Kommune, indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område. Nedenfor vil projekt-ideerne kort præsenteres. For uddybende projektbeskrivelser henvises til bilagene til dette notat.

Fokusprojekt 1: Udmøntning af handlingsplan for etnisk ligestilling i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Københavns Kommune udarbejdede i 1998 en handlingsplan for etnisk ligestilling. Økonomiudvalget har besluttet, at handlingsplanen skal revideres med henblik på at intensivere arbejdet med etnisk ligestilling i alle forvaltningerne. På baggrund heraf har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet en handlingsplan, som også skal indgå som en del af kommunens samlede handlingsplan for etnisk ligestilling 2003-2005.

Det overordnede mål med Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningens handlingsplan er

  • at tiltrække og fastholde medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk,
  • at arbejde målrettet med at overvinde de barrierer, som medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk møder, når de er ansat i forvaltningen, og
  • at udvikle de enkelte arbejdspladser i forvaltningen, så de bliver gode til at drage fordel af de ressourcer, kvaliteter og styrker, som medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk kan bidrage med

Handlingsplanen beskriver derfor en række indsatsområder med dertil knyttede aktiviteter rettet mod at fremme etnisk ligestilling i forbindelse med rekruttering, ansættelsesprocedurer og selve ansættelsesforholdet.

Erfaringer viser, at det er vanskeligt at skabe synlige resultater, hvis ikke indsatsen prioriteres helt konkret ude på de enkelte arbejdspladser samtidig med, at der er et overordnet fokus på etnisk ligestilling. For at opnå succes med aktiviteterne i forvaltningens handlingsplan for etnisk ligestilling, er det således vigtigt at prioritere indsatsen højt og fremme arbejdet i samarbejde og dialog med de enkelte arbejdspladser.

Det foreslås derfor, at der ansættes en ressourcemedarbejder i en foreløbigt 1-årigt projektstilling. Ressourcemedarbejderen skal implementere og følge op på forvaltningens handlingsplan for etnisk ligestilling og skal primært færdes lokalt med henblik på at yde konkret hjælp og vejledning om etnisk ligestilling på arbejdspladserne.

Fokusprojekt 2: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens deltagelse i projekt "mangfoldig arbejdsplads"

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med KTO udbudt et projekt "mangfoldig arbejdsplads", der skal omfatte fire arbejdspladser i kommunen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har forhåndstilkendegivet at være interesseret i at medvirke i projektet.

Begrebet "mangfoldig arbejdsplads" drejer sig blandt andet om at udnytte medarbejdernes forskellighed mht. køn, alder, etnisk og social tilhørsforhold. Lokalcenter Nørrebro har tilkendegivet, at centret ønsker at stille sig til rådighed for projektet og dermed medvirke til at afprøve og beskrive metoder til mangfoldighedsledelse. Centret har en medarbejdergruppe med relativt mange nydanskere samt en multikulturel befolkningssammensætning i lokalområdet.

Projektet kan understøtte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen's handlingsplan i relation til etnisk ligestilling, hvor der ønskes fokus på rekruttering af nydanskere, herunder at undersøge muligheder og barrierer for ansættelse af nydanskere i de lokale centre.

Fokusprojekt 3: Beskæftigelsesfremmende indsats for boligl&os lash;se somaliere

Forvaltningen har i december 2002 igangsat et samarbejdsprojekt med Kirkens Korshær København for somaliske mænd uden bolig. Formålet med projektet er at hjælpe en gruppe yngre somaliske mænd uden bolig samt ringe tilknytning til det danske arbejdsmarked. Gruppen består af omkring 12 personer.

Udgangspunktet for igangsættelsen af projektet er at få de somalistiske mænd til at deltage i en beskæftigelsesrettet indsats eller få dem i ordinært arbejde. Forvaltningen stillede derfor et antal lejligheder til rådighed på betingelse af, at gruppen forpligtede sig til at deltage i udarbejdelsen af en handleplan, der skulle munde ud i en beskæftigelsesrettet indsats i form af enten uddannelse, jobsøgningskurser, efteruddannelse eller dokumenteret jobsøgning.

I løbet af den første fase af projektperioden har det imidlertid vist sig, at flere i gruppen har ubearbejdede psykiske problemer. Dette betyder ikke, at gruppen ikke kan motiveres til at komme i arbejde, men det betyder dog, at der eksisterer en række hindringer herfor, som må elimineres inden en succesfuld integration på arbejdsmarkedet kan finde sted.

Af den grund ønskes projektet udvidet med en indsats bestående af udslusnings- og støttetilbud til gruppen. Dermed udvides projektet således, at det ikke kun retter sig mod at stille udsigten til bolig op som motivation for deltagelse i beskæftigelsesfremmende indsats, men ligeledes retter sig mod en bearbejdning af de hindringer, gruppen af somaliske mænd måtte have for deltagelse i den beskæftigelsesrettede indsats.

Fokusprojekt 4: Beskæftigelsesfremmende indsats overfor kvinder gift med traumatiserede flygtninge og indvandrere

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gennemførte i 2001 en undersøgelse af kommunens kontanthjælpsmodtagerne. Undersøgelsen viste, at der er en stor overvægt af etniske kvinder på passiv kontanthjælp, sammenlignet med etniske mænd og sammenlignet med danske kvinder.

Det vurderes, at der er behov for en ekstra indsats for at gøre etniske kvinder i stand til at indgå i den almindelige kommunale beskæftigelsesindsats, som led i målet om at integrere disse personer på det danske arbejdsmarked. Det vil sige en indsats, der kan bygge bro mellem dét at gå passiv og dét at deltage aktivt i et beskæftigelsesfremmende tilbud.

Etnisk Rådgivningscenter Noor har udarbejdet et forslag til et projekt, der netop har til formål at yde en indsats for at løfte en gruppe af etniske kvinder fra de passive til de aktive foranstaltninger.

Gruppen består af kvinder, der er kommet til Danmark ved familiesammenføring til herboende flygtninge og indvandrere før Integrationslovens ikrafttræden i 1999. Kvinderne er således ikke omfattet af de rettigheder og pligter, som integrationslovsudlændinge har og har derfor aldrig fået et selvstændigt integrationstilbud. Samtidig er disse kvinder meget svære at hjælpe i gang med en arbejdsmarkedsrettet indsats via andre systemer.

Kvindernes ægtefæller har ikke magtet at introducere dem til det danske samfund, og de lever som usynlige bipersoner på kontanthjælp. På længere sigt vil de endvidere få et andet alvorligt forsørgelsesproblem, idet de ikke har ret til pension på grund af deres udlændingestatus. Det er derfor af væsentlig betydning, at disse kvinder hjælpes til at komme i nærmere tilknytning til arbejdsmarkedet, så de på sigt bliver i stand til at blive selvforsørgende. Projektet sigter mod dette.

Målet med projektet er at få skabt en realitisk fremtidsplanlægning for kvinderne, under hensyn til de vanskeligheder, der er i ægteskaber, hvor manden er/har været behandlingskrævende. På kort sigt retter projektet sig imod at forbedre livskvaliteten for kvinderne. Og på længere sigt retter projektet sig imod at skabe en realistisk arbejdsmarkedstilknytning for den enkelte.

Metoderne til at nå disse mål er: udredning af de sociale forhold samt individuel rådgivning med erhvervsmodnende og afklarende sigte. Derudover vil der også være mulighed for, at kvinderne kan deltage i særligt tilrettelagte praktikforløb i forhold til individuelle ønsker.

Det er planlagt, at projektet løbende kan have indskrevet 24 personer. Forløbet for den enkelte formodes at have en varighed af ca. 1 år. Udslusning fra projektet vil ske i henhold til detaljeret handlingsplan, længerevarende praktikforløb, tilknytning til erhvervsrettede forløb eller til arbejdsmarkedet.

Fokusprojekt 5: Kompetenceafklaring af etniske kvinder

I maj 2002 fik forvaltningen foretaget en undersøgelse af konsulentfirmaet PLS-Rambøll: Fra Kabul til København, der viser, at den hidtidige integrationsindsats i kommunen ikke har været fuldt tilstrækkelig i forhold til, at flygtninge og indvandrere kan opnå selvforsørgelse i Danmark på et niveau, der svarer til deres uddannelsesmæssige baggrund fra hjemlandet.

Modtageenheden, der er en del af Københavns Kommunes integrationsenhed, gennemførte i efteråret 2002 et pilotprojekt for de såkaldt selvforsørgende udlændinge med en længerevarende uddannelsesmæssig baggrund, med henblik på at hjælpe dem i arbejde hurtigst muligt på et niveau, der svarer til deres kvalifikationer.

Pilotprojektet bestod af tre aftens-sessioner samt opfølgningssamtaler med hver enkelt udlænding. Der blev lagt vægt på at give deltagerne en forståelse for de formelle og uformelle krav, som det danske arbejdsmarked stiller til personer med en akademisk baggrund. Derudover blev der foretaget en kortlægning af kompetencer, afklaring af karriereplaner og udarbejdelse af CV for hver enkelt deltager. Og endelig bestod projektet af en session, hvor der blev givet mulighed for at diskutere rekruttering og ansættelse med repræsentanter for det danske arbejdsmarked.

Resultaterne af projektet blev, at over halvdelen af deltagerne enten er kommet i arbejde indenfor det felt de ønskede, eller er påbegyndt uddannelser, der skal bringe dem på kandidatniveau indenfor deres hidtidige uddannelsesniveau.

Pilotprojektet ønskes nu gennemført overfor to nye grupper af udlændinge: yngre arabiske kvinder med en kortere uddannelsesbaggrund samt etniske kvinder med en længerevarende uddannelsesbaggrund. Begge grupper vil gennemgå et forløb svarende til forløbet i pilotprojektet. Det vil sige, at fokus vil være på information og vejledning om det danske arbejdsmarked og uddannelsessystem, på baggrund af en afklaring og udvikling af de ressourcer, som udlændingene besidder – og med det formål at skabe muligheden for deltagelse i det danske arbejdsmarked.

Administration

Integrationsrå dets sekretariat er tovholder for Etnisk Ligestilling år 2003. Integrationsrådets sekretariat er forankret i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens 11. kontor. Der er behov for tilførsel af ressoucer til tovholderfunktionen. Det drejer sig om ressourcer i fbm. gennemførelse af en intern informationskampagne for medarbejderne i kommunen, samt afholdelse og planlægning af 2 debatmøder i efteråret 2003.

MILJØVURDERING

Sagen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Udgifter til fokusprojekt 1

Til udmøntningen af handlingsplanen for etnisk ligestilling foreslås ansat en ressourcemedarbejder, i et foreløbigt 1-årigt projekt. Udgifterne til en 1-årig stilling som ressourcemedarbejder er kr. 500.000 inkl. overhead.

Udgifter til fokusprojekt 2

Projektet finansieres med halvdelen af rammen via overenskomstersmidler. Den anden halvdel søges finansieret eksternt, men der er behov for, at Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen bidrager med egenfinansiering på op til 150.000 kr.

Udgifter til fokusprojekt 3

Projektet mangler 200.000 kr. til aflønning af projektets medarbejder samt til tolkeudgifter mv., for at kunne fortsætte år 2003 ud.

Udgifter til fokusprojekt 4

Projektet er tidsbestemt til at have 3 års varighed. I løbet af de tre år vil der vil være udgifter til 2 fuldtidsmedarbejdere, konsulentbistand til supervision samt tolkebistand. I alt ansøges der om ca. 900.000 kr.

Udgifter til fokusprojekt 5

Projektet vil kunne iværksættes fra august 2003 og 3 mdr. frem. Der vil være udgifter til løn, til tolkebistand samt diverse materialer til deltagerne i vejledningsforløbene. Alt i alt indebærer dette udgifter på 50.500 kr.

 

Udgifter til administration

Der foreslås afsat udgifter til intern informationskampagne samt til afholdelse af debatmøder på i alt 199.500 kr.

Til afholdelsen af fokusprojekter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen godkendte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, den 30. april 2003, indstilling om overførsel af 2 millioner kr. af uforbrugte midler fra 2002 til oprettelsen af "Pulje til markering af Etnisk Ligestilling – år 2003", under IMK 5.60.

Under forudsætning af, at det er muligt at videreføre eventuelle uforbrugte midler i 2003 under "Pulje til markering af Etnisk Ligestilling - år 2003" til 2004, indstiller forvaltningen, at puljen udmøntes således:

Fokusprojekt 1 støttes med …………………………500.000 kr.

Fokusprojekt 2 støttes med …………………………150.000 kr.

Fokusprojekt 3 støttes med …………………………200.000 kr.

Fokusprojekt 4 støttes med …………………………900.000 kr.

Fokusprojekt 5 støttes med ………………………… 50.500 kr.

Administration……………………………………... 199.500 kr.

I alt ………………………………………………..2.000.000 kr.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Handlingsplan for etnisk ligestilling i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 2003-2005
  • Notat til direktionen vedr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen's deltagelse i projekt "mangfoldig arbejdsplads"
  • Projektbeskrivelse fra Kirkens Korshær Herberg
  • Projektbeskrivelse fra Etnisk Rådgivningscenter Noor
  • Projektbeskrivelse fra Modtageenheden
  • Henvendelse af 8. januar 2003 fra Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet vedrørende Etnisk Ligestilling – år 2003

 

 

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

 

Til top