Forsikring af borgere i praktik i henhold til lov om aktiv socialpolitik (Bilag)
Forsikring af borgere i praktik i henhold til lov om aktiv socialpolitik (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. maj 2003
Sager til beslutning
31. Forsikring af borgere i praktik i henhold til lov om aktiv socialpolitik (Bilag)
FAU 328/2003 J.nr. 328/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående redegørelse om forsikringsforhold for borgere i praktik til efterretning
RESUME
Kontanthjælpsmodtagere, der placeres i praktik eller arbejdsprøvning på en virksomhed, vil ud fra de forudsætninger, som forvaltningen stiller til indholdet af virksomhedspraktikken, være omfattet af arbejdsgiverens obligatoriske arbejdsskadeforsikring. Denne forudsætning fremgår af de blanketter, der anvendes i forbindelse med virksomhedspraktik i kommunens beskæftigelsesindsats.
Forvaltningen vil komme med en indstilling til, hvordan Københavns Kommune kan påtage sig forsikringsudgift/ansvar for alle borgere, der er i max 1 måneds praktik. En fremtidig ordning på området søges tilrettelagt under hensyn til de bestemmelser, der måtte blive fastlagt i den kommende lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og kommunens forsikringspolitik og selvforsikringsordning.
SAGSBESKRIVELSE
1. Den almindelige lovgivning på området
1.1 Arbejdsskadelovgivningen
Enhver, der mod løn eller som ulønnet medhjælper, er antaget til i en arbejdsgivers tjeneste, varigt, midlertidigt eller forbigående at udføre arbejde her i landet, er sikret mod følger af arbejdsskade efter arbejdsskadesikringslovgivningen, jf. bekendtgørelse af lov om sikring mod følger af arbejdsskade, §1,stk.1. Hvorvidt en person er sikringsberettiget afgøres konkret. Som udgangspunkt er det afgørende, at der etableres et tjenesteforhold med dertil hørende beføjelser vedr. instruktion, tilsyn m.v. for arbejdsgiveren.
I vejledningen til lov om aktiv socialpolitik beskrives det således. De aktiverede vil være omfattet af arbejdsskadesikringslovgivningen i alle de situationer, hvor aktiviteten må anses for arbejde i lovens forstand. Også i det tilfælde, hvor der ikke foreligger et egentligt ansættelsesforhold, men hvor den aktiverede udfører arbejde af værdi for en virksomhed, forening eller lignende, vil den aktiverede være omfattet af loven om arbejdsskadeforsikring efter et nyttekriterium. Arbejdskadestyrelsen har i den sammenhæng om nytteværdibegrebet udtalt, at et udgangspunkt vil være, om de ledige via diverse beskæftigelsesordninger og ved arbejdsgiverens instruktionsbeføjelse bliver sat til noget, som denne kan bruge til noget.
Kontanthjælpsmodtagere, der placeres i praktik eller arbejdsprøvning på en virksomhed, vil i alle normale situationer udfra disse kriterier være sikrede.
1.2 Uddannelsessøgende
For uddannelsessøgende m.fl. er der gennem socialministerens bekendtgørelse om arbejdsskadesikring af uddannelsessøgende m.fl. nr. 40 af 18/1-2001 herudover fastsat særlig bestemmelser om , at uddannelsessøgende og andre, der opholder sig på en arbejdsplads som led i uddannelses- og praktikforløb, er omfattet af lov om arbejdsskadesikring, også selvom der ikke foreligger et egentlig arbejdsgiver-arbejdstagerforhold og selvom den uddannelsessøgende ikke gør nytte.
1.3 Andre skader under praktikforløb, herunder tingskader på virksomheden
En arbejdsgiver hæfter normalt for det erstatningsansvar, som hans arbejdstager uforsvarligt måtte have pådraget sig. Kun ved forsæt eller grov uagtsomhed kan arbejdsgiveren gøre krav gældende over for arbejdstager. Den samme retstilling gælder ved tingskade, der er selvstændigt forsikret. Staten, kommunen eller en anden offentlig institution, der i almindelighed er selvforsikret er stillet som om forsikring er tegnet, jf. erstatningsansvarslovens § 20.
2. Praksis i Københavns Kommune
2.1 Selvforsikringsordningen
Kommuner og amter er ikke forpligtet til at tegne en arbejdsskadeforsikring eller anden forsikring, men kan vælge selvforsikring og Københavns Kommune har valgt at være selvforsikrende på området. Arbejdsskadeansvaret er i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen placeret centralt. I Bygge- og Teknikforvaltningen har budgetansvaret i nogle år været lagt ud til institutionerne.
Hvad angår arbejdsgiveransvaret i forhold til de skader arbejdstager påfører andre herunder tingskader på virksomheden er der en selvrisiko for den berørte forvaltning på kr. 100.000 pr. skade. Udgifter derover refunderes af Økonomiforvaltningen via selvforsikringsordningen.
2.2 Den aktuelle procedure ved praktikordninger
I forbindelse med praktik på offentlige og private virksomheder anvender Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats en særlig praktikaftaleblanket, der underskrives af såvel praktikant, praktiksted og kommunal medarbejder. I blanketten er det tilkendegivet, at forvaltningen forudsætter, at praktikanten ved tilskadekomst m.v. er dækket af praktikstedets arbejdsskadeforsikring.
3. Fremtidig forsikringspraksis på området
I lovforslag til lov om en aktiv beskæftigelsesindsats bemyndiges beskæftigelsesministeren til at fastsætte regler om, at arbejdsformidlingen og kommunen betaler erstatning ved en persons tilskadekomst under virksomhedspraktik og ved vejledning og opkvalificering. I sidstnævnte tilfælde dog under den betingelse, at skaden ikke er dækket af en anden forsikring.
Beskæftigelsesministeren bemyndiges herudover til at fastsætte regler om kommunens ansvar for de skader, som en person forvolder på virksomhedens ejendele ved ovennævnte tilbud. Erstatningen skal dog udredes efter almindelige erstatningsretlige regler, hvorfor det er uklart, hvori ændringerne kommer til at bestå.
Endelig fastslås det som princip, at kommunen kan gøres ansvarlig efter almindelige ertstatningsregler for fejlvisitering i forbindelse med praktik, der måtte pådrage en virksomhed et tab, fx en faglig bod, fordi den ledige burde have været ordinært ansat.
Forvaltningen vil komme med en indstilling til, hvordan Københavns Kommune kan påtage sig forsikringsudgift/ansvar for alle borgere, der er i max 1 måneds praktik, hvor sigtet ene og alene er at afgøre, om borgeren skal i ordinær beskæftigelse/læreplads,
jf. beslutningsprotokol fra ordinært møde onsdag den 14. maj 2003
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI< /P>
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Praktikaftale om ulønnet erhvervsafklarende praktik
- Breve til praktikanter i Københavns Kirkegårde
Grethe Munk
/
Torben Brøgger