Telefontolkeordning i Tolkeformidlingen (bilag) (Udsat fra mødet den 14. maj 2003)
Telefontolkeordning i Tolkeformidlingen (bilag) (Udsat fra mødet den 14. maj 2003)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. maj 2003
Sager til beslutning
25. Telefontolkeordning i Tolkeformidlingen (bilag) (Udsat fra mødet den 14. maj 2003)
FAU 303/2003 J.nr. 241/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens oplæg til en telefontolkeordning i Tolkeformidlingen.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at tolketelefonordningen tilbydes de nuværende brugere af Tolketelefonen, dvs. alle institutioner i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt skoler og fritidshjem i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 1. april 2003, at nedlægge den eksisterende Tolketelefon samt at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen undersøger muligheden for at oprette en akut tolkevagttjeneste (J.nr. FA 178/2003).
Tolketelefonen/Tolkeformidlingen har allerede i dag etableret en vikartelefontjeneste, hvor der anvendes freelance tolke tilknyttet Tolkeformidlingen som vikarer for telefontolkene i tilfælde af sygdom, afspadsering, ferie, kurser og lignende. Ordningen fungere på den måde at opkald til Tolketelefonen, hvor telefontolken ikke er tilstede, viderestilles via Tolketelefonens database til en vikartolk, der herefter forestår tolkningen.
En permanent ordning, hvor de til Tolkeformidlingen knyttede freelance tolke anvendes til akut telefontolkning vil kunne etableres med udgangspunkt i den eksisterende ordning.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 1. april 2003, at nedlægge den eksisterende Tolketelefon samt at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen undersøger muligheden for at oprette en akut tolkevagttjeneste (J.nr. FA 178/2003).
Tolketelefonen har allerede i dag oprettet en vikartelefonordning i tilfælde af sygdom, afspadsering, ferie, kurser eller lignende hos Tolketelefonens faste telefontolke.
Der er p.t. tilknyttet 21 tolkevikarer til Tolketelefonen. De 21 vikarer "dækker" de 12 sprog som Tolketelefonens faste personale varetager. Vikartolkene er allerede godkendt som tolke af Tolkeformidlingen og har således indgået en samarbejdsaftale med Tolkeformidlingen. Ved tilknytning til Tolketelefonen underskriver tolken et tillæg til samarbejdsaftalen.
Vikartelefonen er en applikation som er "tilbygget" Tolketelefonens database. I databasen er oprettet en liste over vikartolke, 2-3-stk. pr. sprog for at der altid vil være en tolk tilgængelig.
Ordningen fungere på den måde, at ved opkald til Tolketelefonen indtaster brugeren sit bruger id.nr., som identificeres af databasen. Brugeren bedes indtaste sprog, hvorefter brugeren automatisk viderestilles til en relevant vikartolk.
Databasen registrere automatisk, hvilken tolk der har været aktiveret. Databasen registrere ligeledes automatisk, hvilket sprog, der har været tolket på samt varigheden af tolkningen.
Vikartolken aflønnes med en ½ tolketime pr. opkald, p.t. 131,35 kr., idet Justitsministeriets retningslinier for honorering af tolke anvendes. Vikartolken udfylder et tolkebilag pr. opkald. Vikartolkene aflønnes ikke for at stå til rådighed.
Brugen af vikartelefonen har hidtil været gratis for brugerne, idet vikartolkene har været aflønnet over Tolketelefonens budget.
Ved nedlæggelse af Tolketelefonen med fastansatte telefontolke og ved etablering af en ordning, hvor en række tolke godkendes som akutte telefontolke, vil udgiften til telefontolkning skulle betales af brugeren i lighed med ved almindelig tolkning.
Forvaltningens evaluering af Tolketelefonen viste, at der i 2002 havde været gennemsnitligt 100 opkald pr. måned til Tolketelefonen fordelt med ca. 90% fra institutioner under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og ca. 10 % fra skoler og fritidshjem under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Med udgangspunkt i dette forbrug af telefontolkning vil brugernes årlige omkostninger til telefontolkning således skønsmæssigt kunne opgøres til:
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen: 150.000 kr.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen: 20.000 kr.
En ordning med akutte telefontolke vil umiddelbart kunne administreres af Tolkeformidlingen, idet de tekniske faciliteter er til stede i den nuværende Tolketelefondatabase.
Samtidig vil databasens tolkeliste kunne udvides til at dække flere sprog, end hvad Tolketelefonen dækker i dag.
Det foreslås, at ordningen skal være tilgængelig for brugerne i tidsrummet mandag til torsdag kl. 9.30 – 17.15 og fredag kl. 9.30 – 15.30.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Anvendelse af den eksisterende Tolketelefon har været gratis for brugerne. Ved etablering af den foreslåede ordning vil brugerne skulle betale for telefontolkning.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Beslutningsprotokol vedr. tolketelefon fra mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 1. april 2003.
Grethe Munk
/ Torben Brøgger