Mødedato: 28.02.2001, kl. 13:00

Høring af forslag til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 i H:S, Københavns og Frederiksberg kommune (Bilag)

Høring af forslag til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 i H:S, Københavns og Frederiksberg kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. februar 2001

 

Sager til beslutning

9. Høring af forslag til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 i H:S, Københavns og Frederiksberg kommune (Bilag)

FAU 67/2001 J.nr. 38/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager forslag til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 til efterretning.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar til H:S.

 

RESUME

Forslaget til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 er en opfølgning på Sundhedsstyrelsens retningslinier fra 1998 om "Sundhedsvæsenets indsats i forbindelse med graviditet, fødsel og barselperiode".

I forslaget fra Fødeplanudvalget lægges der blandt andet op til, at antallet af ambulant fødende kvinder øges fra 3% til 20%, og at der samtidig sker en reduktion i antal tilbudte barselbesøg fra sundhedsplejen til ambulant fødende, hjemmefødende og tidligt udskrevne kvinder.

Forslaget indebærer, at servicetilbuddet til ambulant fødende, hjemmefødende og tidligt udskrevne kvinder ændres fra 2 til 1-2 barselbesøg således, at der som hovedregel tilbydes 1 barselbesøg men ved behov tilbydes 2 barselbesøg. Det er den enkelte sundhedsplejerske, der i samråd med forældrene vurderer, om der skal tilbydes 1 eller 2 besøg.

Forvaltningen tager forbehold for, at forudsætningerne i forslaget til plan for Svangreomsorg 2000-2005 holder stik. Specielt er forudsætningerne om andelen af ambulant fødende, hjemmefødende og tidligt udskrevne kvinder samt, at målgruppen er begrænset til absolut raske og sunde kvinder med normal graviditet og fødselsforløb, afgørende for det ressourcetræk planen vil medføre for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Såfremt forudsætningerne i planen holder, forventes det, at de sundhedsplejemæssige forpligtelser en vedtagelse indebærer, vil kunne dækkes indenfor den eksisterende budgetramme til sundhedsplejen.

Det foreliggende udkast til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 er sendt til bred høring. Liste over høringsparter vedlagt som bilag.

SAGSBESKRIVELSE

I 1998 udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinier for svangreomsorgen. I disse retningslinier lægges der blandt andet vægt på:

  • øget fokus på sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse
  • at det tværfaglige og det tværsektorielle samarbejde fremmes

Som opfølgning på de nye retningsliner fra Sundhedsstyrelsen er der nedsat et Fødeplanudvalg, hvis opgave er at koordinere indsatsen overfor gravide og fødende kvinder. I Fødeplanudvalget sidder repræsentanter fra Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning, Frederiksberg Kommune og H:S.

Der er i dag ingen samlet plan for svangreomsorgen i H:S området. Det rådes der bod på med det udkast til plan for Svangreomsorgen 2000-2005, som nu er sendt til høring. Planen dækker den samlede og generelle indsats for gravide og fødende kvinder, herunder sundhedsplejens indsats og ydelser i graviditeten og barselsperioden og det tværfaglige samarbejde omkring gravide og fødende kvinder.

Plan for Svangreomsorgen 2000-2005

En stor del af anbefalingerne og målene i forslaget til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 vedrører primært organiseringen og tilrettelæggelsen af arbejdet i H:S. Følgende mål kan dog have betydning for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen:

at svangreomsorgen skal understøtte sammenhæng og kontinuitet i det samlede forløb med særlig vægt på fødselsindsatsen og samarbejdet mellem sektorerne

at svangreomsorgen skal forankres lokalt således, at opgaverne løses så tæt på brugerens lokalmiljø som muligt

For at sikre kontinuitet og sammenhæng i svangreomsorgen er der på hvert fødested oprettet et tværfagligt team, bestående af repræsentanter fra fødestedet, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Frederiksberg Kommune.

I Sundby Syd er en del af jordemoderkonsultationerne fra medio september 2000 allerede som følge af de nye retningslinier udlagt til lokalområdet, hvor jordemødrene har lokalefællesskab med sundhedsplejerskerne. Dette øger blandt andet muligheden for tidlig tværfaglig indsats overfor de sårbare gravide. Erfaringerne fra dette samarbejde vil kunne danne grundlag for en vurdering af om lignende tilbud eventuelt skal etableres andre steder i byen.

Planens forslag om tilbud til ambulant fødende

Tidspunkt

Nuværende tilbud til ambulant fødende

Svangreomsorgen 2000-2005 tilbud til ambulant fødende

Dag 1

Ophold 4-6 timer på fødegang

Ophold op til 24 timer på fødegang

Jordemoderkonsultation ved udskrivning

Dag 2

Jordemoderbesøg

 

Dag 3

Sundhedsplejerskebesøg

Sundhedsplejerskebesøg

Dag 5

Jordemoderbesøg

Jordemoderbesøg

Dag 7

Sundhedsplejerskebesøg

 

Om planens tilbud til ambulant fødende kan endvidere tilføjes:

at der vil være en udskrivningssamtale med jordemoder inden mor og barn forlader fødegangen - hvis familien tager hjem samme dag, som fødslen har fundet sted, gives to jordemoderbesøg i hjemmet.

at der er mulighed for genindlæggelse.

at der er mulighed for telefonisk rådgivning fra fødestedet

Formålet med det nye tilbud er at styrke den tidlige familiedannelse. Målgruppen er absolut raske og sunde kvinder med normal graviditet og fødselsforløb, og tilbuddet er frivilligt.

Forvaltningen er positiv indstillet overfor ideen om de nye ambulante fødesteder, hvor der er mulighed for, at hele familien kan opholde sig på en familiestue i op til 24 timer efter fødslen.

Konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

H:S forventer, at der i de kommende år vil være 20% ambulant eller hjemmefødende kvinder, men planen for Svangreomsorgen 2000-2005 omhandler ikke konkret gruppen af kvinder, der bliver udskrevet indenfor 72 timer efter fødsel – den gruppe der kaldes "tidligt udskrevne". Det er overfor forvaltningen oplyst, at H:S forventer, at hovedparten af de kvinder, der i dag vælger at lade sig udskrive tidligt, fremover vil vælge at føde ambulant på grund af de forbedrede forhold for ambulant fødende på fødegangene.

Da tilbuddene om ambulant fødsel, hjemmefødsel og tidlig udskrivning er frivillige, er det meget vanskeligt at forudsige, hvad de københavnske kvinder vil vælge. Det er forvaltningens udgangspunkt, at alle 3 kategorier af fødende kvinder skal have samme tilbud om barselbesøg fra sundhedsplejen, fordi der en række forhold i de første 3 døgn efter fødslen som eksempelvis amning og udvikling af gulsot, der kan kræve sundhedsfaglig støtte og tilsyn, uanset om man vælger at føde hjemme, ambulant eller lader sig tidligt udskrive.

I planen foreslås det, at tilbuddet til de kvinder, der føder ambulant, er hjemmefødende eller udskrives tidligt, reduceres således, at de kun skal modtage 1 barselbesøg af sundhedsplejen, mod i dag 2.

Vurdering af ændringerne

De seneste tal fra H:S viser, at ca. 3% af de fødende i dag vælger at føde ambulant, under 1% vælger at føde hjemme og ca. 14% vælger at lade sig udskrive indenfor 72 timer. Det betyder, at ca.17% af de fødende kvinder får tilbudt 2 barselbesøg af en sundhedsplejerske.

Ikke alle hjemme- eller ambulant fødende eller tidligt udskrevne kvinder vælger i dag at tage imod tilbuddet om 2 barselbesøg. Således blev der i 1999 i gennemsnit givet 1,2 barselbesøg pr. ambulant fødende, hjemmefødende eller tidligt udskrevne kvinde.

Målgruppen for dette tilbud er de sunde og velfungerende familier. De samme familier har i forbindelse med budget 2000 fået et ændret sundhedsplejetilbud med færre hjemmebesøg og flere gruppeydelser. En forudsætning for, at disse familier kan klare sig med færre hjemmebesøg af en sundhedsplejerske er, at de har fået den nødvendige hjælp i barselperioden.

Århus Kommune har i mange år haft ca. 30% ambulant fødende kvinder (dog kun flergangsfødende kvinder). De ambulant fødende kvinder i Århus Kommune kan opholde sig 6-8 timer på fødegangen og et døgn på et patienthotel efter fødsel og får ikke ekstra ydelser fra sundhedsplejen i barselperioden. Det første sundhedsplejerskebesøg bliver blot aflagt tidligere, hvis der er behov for det. Der tilbydes ikke samlet flere besøg i barnets første leveår end i Københavns Kommune. Sundhedsplejen i Århus kommune har ikke konstateret nogen påvirkning af ammefrekvensen hos de ambulant fødende kvinder i negativ retning.

Forvaltningen har overvejet om det sundhedsfagligt er forsvarligt at nedsætte antallet af barselbesøg fra 1 til 2 og specielt, om disse familier vil få et øget behov for kontakt til sundhedsplejen, som følge af en mindre indsats i barselperioden. Konklusionen er, at tilbuddet om 1 barselbesøg er sundhedsfagligt forsvarligt, hvis muligheden for at give et ekstra barselbesøg er til stede, ligesom forvaltningen fastholder, at der skal tilbydes barselbesøg til de tidligt udskrevne.

Med den elektroniske børnejournal, der indføres medio 2001, vil der blandt andet blive mulighed for at overvåge konsekvenserne af det nye tilbud.

Forvaltningens anbefalinger

En ændring i tilbuddet fra 2 til 1 barselbesøg vil kunne opfattes som en besparelse og en forringelse af tilbuddet til de velfungerende familier.

Familie- og Arbejdsforvaltningen anbefaler derfor, at der som hovedregel tilbydes 1 barselbesøg, men at der ved behov kan tilbydes 2 barselbesøg. Det er den enkelte sundhedsplejerske, som i samråd med forældrene vurderer, om der skal tilbydes 1 eller 2 barselbesøg.

ØKONOMI

Forvaltningen fik i 1993 og 1994 i alt overført 1,5 mill. kr. til at udføre 2 barselbesøg hos ca. 2.000 ambulant fødende eller tidligt udskrevne kvinder.

H:S forventer, at ca. 20% af de fødende i fremtiden vil vælge at føde ambulant, samt at de kvinder, der før valgte at lade sig udskrive indenfor 72 timer, nu vil vælge at føde ambulant.

Med et forventet fødselstal på 8.000 i 2001, betyder det, at det kan forventes, at ca. 1.600 kvinder vil vælge at føde ambulant eller lade sig tidligt udskrive. Det er mindre end de 2.000 fødende kvinder forvaltningen har fået midler til at tilbyde 2 barselbesøg.

Forvaltningen tager forbehold for, at forudsætningerne i forslaget til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 holder stik. Specielt er forudsætningerne om andelen af ambulant fødende, hjemmefødende og tidligt udskrevne kvinder samt, at målgruppen er begrænset til absolut raske og sunde kvinder med normal graviditet og fødselsforløb, afgørende for det ressourcetræk planen vil medføre for forvaltningen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Forslaget til plan for Svangreomsorgen 2000-2005 har været sendt til høring hos serviceteamcheferne og de koordinerende sundhedsplejersker i de lokale centre.

Sammenfattet er der udtrykt bekymring for konsekvenserne af at ændre det generelle tilbud om 2 barselbesøg til 1 barselbesøg.

Som beskrevet ovenfor er det overvejelser, som forvaltningen også har gjort sig, og derfor anbefales det også, at der skal mulighed for at tilbyde 2 barselbesøg ved behov. Konsekvenserne af det ændrede tilbud vil blive overvåget gennem en forbedret registrering for at vurdere, om det på sigt har negative følgevirkninger.

I forbindelse med høringen er der også blevet udtrykt undren over, at de hjemmefødende kvinder ikke tilbydes barselbesøg på 3. dagen ligesom de ambulant fødende, men at besøget blot skal falde indenfor barnets første 10 levedage.

Forvaltningen er enige heri og har allerede bedt H:S om at få dette ændret i planen således, at tilbuddet om barselbesøg er enslydende for hjemme- og ambulant fødende kvinder.

BILAG

  • Udkast til høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til H:S
  • Udkast til plan for Svangreomsorgen 2000-2005
  • Høringsskrivelsen fra H:S

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top