Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfølgning på KPMG-analysen (Bilag) (Sagen eftersendes)
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfølgning på KPMG-analysen (Bilag) (Sagen eftersendes)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. februar 2001
Sager til beslutning
3. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfølgning på KPMG-analysen (Bilag) (Sagen eftersendes)
FAU 86/2001 J.nr. 8/01
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:
at orienteringen om KPMG-analysen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag til handlingsplan tages til efterretning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter de mulige afledte økonomiske konsekvenser i 2001 og de efterfølgende år.
RESUME
KPMG-analysen
Der henvises til den tidligere udsendte udgiftsanalyse samt til rapporten vedrørende økonomistyringen, jf. vedlagte bilag 3.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens handlingsplan
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har allerede iværksat en række tiltag, som skal sikre større præcision i budgettering og i budgetoverholdelsen.
- Forvaltningen er i færd med at centralisere den overordnede økonomistyring på hele det amtskommunale område i eet kontor i centralforvaltningen. Herved sikres en større økonomifaglighed, samt at færre er involveret i styringen og kommunikationen med institutionerne. Ansvars- og samarbejdsrelationerne bliver mere entydige og gennemskuelige. Denne omorganisering kræver organisatoriske tilpasninger både internt i centralforvaltningen samt mellem lokalforvaltningen og centralforvaltningen.
- På kort sigt etableres en særlig projektorganisation som skal analysere udvalgte institutioner på handicapområdet samt analysere køb/salgsområdet.
Handleplan
- Der etableres en central økonomistyring af handicapområdet.
- Der etableres en styregruppe, 2 projektgrupper og en referencegruppe.
- I styregruppen indgår Grethe Munk (formand), Birgitte Groes (1.kt.), Benthe Knudsen (3.kt.), Helle Rasmussen (8.kt.), 1 handicapcenterchef og 1 institutionsleder.
- De 2 projektgrupper bemandes med medarbejdere fra Bernstorffsgade.
- I referencegruppen indgår: de 3 handicapcenterchefer, som ikke sidder i styregruppen, et udvalg af institutionsledere, en eller flere repræsentanter fra dem der i dag står for visitation og en eller flere repræsentanter fra handicapteamene.
Ana-Maria Gallardo (1.kt.) samt ledere fra de 2 projektgrupper deltager i møderne.
Opgaverne som er beskrevet i vedlagte 2 projektbeskrivelser skal være løst inden 1. juni 2001. Herefter er styregruppen opløst.
De 2 projekter vil formentlig afdække behov for at der arbejdes videre med udvalgte problemstillinger (budgetfordelingsmodeller, organisatoriske afpudsninger). Der vil derfor være personsammenfald mellem dem der er involveret i den langsigtede handleplan og i den fremtidige økonomistyringsorganisation.
De 2 projekter vil omhandle problemstillinger som er sammenfaldende. Derfor vil nogle medarbejdere indgå i begge projektgrupper:
Personer fra institutioner og team indgår ikke i projektgrupper da opgaverne først og fremmest vedrører organisering af arbejdet og opsamling af viden på centralt niveau. Der er imidlertid behov for at etablere tråde til institutions- og teamniveauet. Det gøres på 3 måder:
- Institutionsledere fra udvalgte institutioner mødes med styregruppe/projektgruppe med hensyn til udredning og afklaring af konkrete budgetproblemer.
- Medlemmer fra referencegruppen fungerer som kontaktpersoner og ressourcepersoner for projektgrupperne.
- Der afholdes 1 til 2 work-shops mellem styregruppe, projektgrupper, referencegruppen og direktionen
Angående tidsplan og projektgruppernes opgaver, se vedlagte bilag vedr. tidsplan og projektgruppernes opgaver.
ØKONOMI
De økonomiske konsekvenser af KPMG-analysen
På baggrund af de økonomiske problemer på handicapområdet præsenteret for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i løbet af 2000, har udvalget besluttet at tilføre institutionerne på handicapområdet yderligere 11 mill.kr. i 2001. Disse midler fordeles til såvel dag-, døgn og aflastningsinstitutioner.
Regnskab 2000 udviser et merforbrug på alle tre institutionstyper. Det samlede merforbrug på institutionerne er 16,5 mill. kr. Dvs. at der ved et uændret forbrug på institutionerne i 2001 vil være et merforbrug på 5,5 mill.kr. (svarende til ca. 1,5%).
På køb/salg området er der, jf. KPMG analysen stadig usikre regnskabstal. Der forventes en ubalance på mellem 10 og 25 mill.kr.
Det betyder, at der samlet set forventes et regnskabsmæssigt merforbrug på mellem 15 og 30 mill.kr i 2001 på området – herunder køb/salg.
Dog er der på handicapområdet også et væsentligt merforbrug på hjælpemidler på ca. 15 mill.kr. i regnskab 2000. For 2001 forventer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen dette reduceret til ca. 7 mill.kr. pga. midler tilført til området. Presset på hjælpemiddelområdet forventes at vedblive de følgende år.
Det forventede merforbrug på handicapområdet i 2002 udgør ca. 15-30 mill. Kr. Det forventede merforbrug for 2002 afhænger bl.a. af ledsagerordningens udbredelse, presset på forbruget af hjælpemidler samt presset fra ventelister til en institutionsplads (i eller udenfor kommunen) samt prisudviklingen på køb af pladser i andre amter og kommuner.
HØRING
Ingen
BILAG
- Tidsplan for projekter (Bilag 1)
- Projekt 1 og 2 (Bilag 2)
- Rapporten vedrørende økonomistyringen (Bilag 3)
Grethe Munk
/
Sven Bjerre