Budgetfordelingsmodeller for bo- og aflastningstilbud samt dagtilbud for voksne handicappede.
Budgetfordelingsmodeller for bo- og aflastningstilbud samt dagtilbud for voksne handicappede.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 27. november 2002
Sager til beslutning
23. Budgetfordelingsmodeller for bo- og aflastningstilbud samt dagtilbud for voksne handicappede.
FAU 523/2002 J.nr. 523/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager den ny økonomistyringsmodel og handicaprapporten til efterretning
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at bo- og dagtilbud får overførselsadgang mellem budgetårene fra og med udgangen af 2003 med forbehold for den årlige politiske godkendelse heraf i forbindelse med det endelige regnskab.
RESUME
I forbindelse med analysen på handicapområdet i foråret 2001 blev det besluttet, at der med virkning fra budgetår 2003 skulle udarbejdes nye budgetfordelingsmodeller på handicapområdet.
I forbindelse med arbejdet med budgetfordelingsmodellerne blev der nedsat en styregruppe, en projektgruppe og en referencegruppe.
Der er i vedlagte rapport udarbejdet en ny budgetfordelingsmodel baseret på en fast pladspris og et grundbeløb pr. tilbud. Budgetfordelingsmodellerne er udgiftesneutrale inden for de nuværende budgetrammer.
SAGSBESKRIVELSE
Proces
I forbindelse med analysen på handicapområdet i foråret 2001 blev det besluttet, at der med virkning fra budgetår 2003 skulle udarbejdes nye budgetfordelingsmodeller på handicapområdet. Arbejdet med budgetfordelingsmodellerne blev iværksat i slutningen af 2001. Målet for budgetfordelingsmodellerne er en fast pladspris og et grundbeløb.
I forbindelse med arbejdet med budgetfordelingsmodellerne blev der nedsat en central styregruppe samt en projektgruppe med deltagelse af forstandere og dagtilbudsledere. For at sikre en bred drøftelse af delresultater i forløbet, blev der i forstander- og dagtilbudslederkredsen desuden nedsat en referencegruppe, hvor samtlige forstandere og dagtilbudsledere havde mulighed for at deltage.
Budgetmodellernes udgangspunkt er en beskrivelse af tilbuddene, herunder brugersammensætningen. Brugersammensætningen er i modelberegningerne udgangspunkt for en fordeling af budgetrammerne på tilbuddene.
Målet for budgetfordelingsmodellerne er en fast pladspris og et grundbeløb. Formålet med budgetfordelingsmodellerne er, at
- Sikre ensartethed samt forudsigelighed i ressourcetildelingen
- Forstanderne får ejerskab til de udmeldte budgetter
- Sikre fleksibilitet og mulighed for tilpasning til brugernes behov
- Opnå en bedre økonomistyring
- Forebygge strukturelle budgetproblemer
Botilbuddene har tidligere haft overførselsadgang, som blev frataget dem i forbindelse med Handicapanalysen i 2001, dagtilbuddene har ikke tidligere haft overførselsadgang.
I forbindelse med gennemførelsen af budgetfordelingsmodellen tilstræbes overførselsadgang mellem budgetårene indført fra og med udgangen af 2003 indenfor forvaltningens overordnede budgetramme.
De konkrete overførsler vil skulle godkendes hvert år i fbm. den politiske behandling af regnskabet og de tilknyttede overførsler mellem budgetårene.
Tilpasning af tilbuddenes budgetter i henhold til modellen vil ske i løbet af en 3 årig periode.
Der har i løbet af efteråret 2001-efteråret 2002 været afholdt 3 stormøder, hvor forstandere og dagtilbudsledere er blevet orienteret om arbejdet med modellerne og har kunnet bidrage med løsningsforslag vedr. konkrete problemstillinger. Disse løsningsforslag er indarbejdet i modellen. Derudover er samtlige spørgeskemaer vurderet i forstandernes referencegruppe inden udsendelse.
Forstandere og dagtilbudsledere har bidraget aktivt med input i processen, og der har været en positiv dialog mellem forvaltningen forstandere og dagtilbudsledere.
LFS har været til en orientering om modellen fredag den 1. november. LFS støttede modellen. Modellen vil desuden blive forelagt HSU.
Metode
Arbejdet med budgetfordelingsmodellerne kan opsummeres i følgende punkter:
- Beskrivelse af tilbuddene herunder brugersammensætning
- Inddeling af botilbuddene i kategorier. Dagtilbuddene inddeles ikke i kategorier
- Beregning af fast pladspris og grundbeløb
- Beregning af budgettilpasninger ved 3-årig overgangsordning
I begyndelsen af marts modtog samtlige bo- og dagtilbud for voksne handicappede et skema til beskrivelse af tilbuddene, herunder bl.a. målsætninger, målgruppe, fysiske rammer mv. samt et skema til beskrivelse af beboere/brugere. Brugerne inddeles i kategorier fra 1-5, hvor 5 er de dårligst fungerende brugere.
For at sikre, at tilbuddenes besvarelser vedr. brugersammensætningen var sammenlignelige, blev der i maj nedsat en arbejdsgruppe, der skulle gennemgå besvarelserne.
Botilbuddene inddeles i kategorier ud fra brugertyngden. Samtlige botilbud i en kategori får i modellen samme gennemsnitlige ressourcemængde pr. plads. Dagtilbuddene inddeles ikke i kategorier, da en stor del af dagtilbuddene består af afdelinger med meget forskellig brugersammensætning.
Den gennemsnitlige brugertyngde er udgangspunktet for fordelingen af budgetrammerne.
En del af budgetrammerne fordeles individuelt, dvs. uafhængigt af den vægtede brugersammensætning.
1. Den konkrete model for botilbuddene
Inden fordelingen af budgetrammen ud fra beboersammensætningen, beregnes følgende elementer individuelt:
- Det faste grundbeløb (der består af lønnen til ledelsen samt faste ejendomsudgifter)
- Lønsum til nattevagter
- Lønsum til interne dagtilbud/helhedstilbud og fysioterapi
- Ekstraressourcer til beboere i kategori 5
- Minimumsdækning til små enheder
- Pensioner til overenskomstansatte pædagoger
- Takst 4-tillæg
- Lønsum til administrativ bistand
- Øvrig driftsbudget
Et antal beboere på botilbuddene vurderes at være så dårligt fungerende, at det ikke har været muligt at tage højde herfor i vægtningen af beboerkategorierne. Til disse beboere, der er kategoriseret i kategori 5, er der derfor beregnet ekstraressourcer ud fra konkret vurdering. Beboerne benævnes enkeltmandsprojekter. Denne definition af enkeltmandsprojekter svarer ikke til andre amters definition, hvor kriteriet for om der er tale om et enkeltmandsprojekt udelukkende er knyttet til ekstrabevillingens størrelse.
Et antal botilbud har så få pladser, at det ikke er muligt at opnå døgndækning ud fra den lønsum, der i modellen beregnes ud fra beboertyngden. Til disse tilbud er der efter konkret vurdering givet et tillæg i minimumsdækning.
De 2 aflastningstilbud på Tomatvej og Kjærstrupvej omstruktureres fra 1. januar 2003. Denne omstrukturering indebærer, at tilbuddene får fælles ledelse. Der er derfor ikke udarbejdet en budgetfordeling for aflastningstilbuddene. Ud fra budgetrammen til aflastning er beregnet fast grundbeløb og pladspris.
Botilbud og aflastningstilbud indbydes fra 2003 til årlige budgetdrøftelser.
Modellens resultater for botilbuddene og aflastningen fremgår af bilag 1.
Budgettildelingen sker fremover ud fra pladspriserne. Såfremt der sker en udvikling i brugertyngden, som der ikke er taget højde for i modellen, vil det blive drøftet på årlige møder mellem forvaltningen og tilbuddene.
Modellen giver relativt store afvigelser sammenlignet med budget 2002. Budgetterne tilpasses derfor over 3 år. Der vil ikke ske afskedigelser i forbindelse med tilpasningen.
Forvaltningen vil også fremover følge botilbuddenes økonomi tæt og tilbyde botilbuddene kurser i økonomistyring.
For botilbuddene opretholdes/oprettes følgende centrale puljer:
- pulje til dækning af vikarudgifter ved medarbejderes langtidssygdom
- pulje til dækning af udgiften til større institutionshjælpemidler
- pulje til dækning af ekstraordinære situationer vedr. beboere, kategoriseret som enkeltmandsprojekter (kategori 5)
- bufferpulje til brug ved akut opståede problemer i tilpasningsperioden
2. Den konkrete model for dagtilbuddene
Inden fordelingen af budgetrammen ud fra brugersammensætningen, beregnes følgende elementer individuelt:
- Det faste grundbeløb (der består af lønnen til ledelsen samt faste ejendomsudgifter)
- Pensioner til overenskomstansatte pædagoger
- Lønsum til administrativ bistand
- Øvrig driftsbudget
Et antal beboere på botilbuddene, der er kategoriseret som enkeltmandsprojekter (kategori 5), har p.t. ledsager med fra botilbuddet under ophold i dagtilbud. Lønsum til denne ledsagelse flyttes fra bo- til dagtilbud, der fremover stiller ressourcen til rådighed.
Derudover har nogle dagtilbudsbrugere, der er kategoriseret i lavere kategorier, ligeledes p.t. ledsager med fra botilbuddene. Dagtilbuddene forventes selv fremover at stille denne ressource til rådighed, da der er taget højde herfor i deres kategorisering af brugerne.
Dagtilbuddene indbydes fra 2003 til årlige budgetdrøftelser.
Modellens resultater for dagtilbuddene fremgår af bilag 2.
Budgettildelingen sker fremover ud fra pladspriserne. Såfremt der sker en udvikling i brugertyngden, som der ikke er taget højde for i modellen, vil det blive drøftet på årlige møder mellem forvaltningen og tilbuddene.
Modellen giver relativt store afvigelser sammenlignet med budget 2002.
Budgetterne tilpasses derfor over 3 år. Der vil ikke ske afskedigelser i forbindelse med tilpasningen.
Forvaltningen vil også fremover følge dagtilbuddenes økonomi tæt og tilbyde dagtilbuddene kurser i økonomistyring.
Dagtilbuddene har besluttet, at der ikke skal være centrale puljer på dagtilbudsområdet. Dette betyder, at en pulje, der blev tilbageholdt primo 2001, genudmeldes til tilbuddene. Dagtilbuddene har fremover ingen muligheder for at søge udgifter dækket fra centralt hold. Der foreligger en indbyrdes aftale mellem dagtilbuddene om at de selv løser akutte situationer lokalt.
Tilbageværende problemstillinger
Det har i forbindelse med budgetfordelingsmodellen ikke været muligt at løse samtlige de problemstillinger, der gør sig gældende på området.
Et antal af botilbuddene har p.t. beboere, der ikke har dagtilbud, uden at der er givet ekstra ressourcer hertil. Det har ikke været muligt at gennemføre en sådan kvalitetsforbedring inden for den nuværende økonomiske ramme.
Der skal desuden gennemføres selvstændige analyser af tilbuddenes udgifter til transport, produktionsindtægter og klientløn samt udgifter til el, vand og varme.
MILJØVURDERING
Forslaget har ingen umiddelbare miljømæssige konskvenser.
ØKONOMI
Forslaget er udgiftsneutralt inden for de givne budgetrammer. Forslaget giver mere ensartede muligheder for, at samtlige tilbud fremover vil kunne overholde de udmeldte budgetter. Indførelse af overførslesadgang for tilbudene kan i de enkelte år medføre et mer/mindreforbrug, men vil over en årrække være udgiftsneutralt. På daginstitutionsområdet har de hidtidige erfaringer været en positiv opsparing (mindreforbrug for området som helhed).
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Modellen er præsenteret i forstander/dagtilbudslederkredsen.
LFS er orienteret om modellen.
HSU orienteres.
BILAG
- Bilag 1: modelresultater, botilbud
- Bilag 2: modelresultater, dagtilbud
- Bilag 3: Budgetfordelingsmodeller – Bo-, aflastnings-, og dagtilbud for voksne handicappede, November 2002
Grethe Munk
/
Sven Bjerre