Mødedato: 27.11.2002, kl. 15:30

Udmøntning af budgetaftalen for 2003 og budgetforslag 2003 - Servicetilbud til børnefamilier

Udmøntning af budgetaftalen for 2003 og budgetforslag 2003 - Servicetilbud til børnefamilier

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. november 2002

 

Sager til beslutning

2. Udmøntning af budgetaftalen for 2003 og budgetforslag 2003 - Servicetilbud til børnefamilier

FAU 521/2002 J.nr. 521/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at de i budget 2003 afsatte demografimidlerne på 164 mill. kr. til daginstitutionsområdet udmøntes som følger: 113 mill. kr. anvendes til anlæggelse af nye daginstitutionspladser, 49 mill. kr. anvendes til drift af nye daginstitutionspladser, 118.000 kr. anvendes til at forhøje den samlede ramme for kommunallægerne og 1,2 mill. kr. anvendes til at forhøje den samlede ramme for sundhedsplejen

at de i budget 2003 afsatte 40 mill. kr. fra en forventet budgetoverførsel af mindreforbrug på daginstitutionsområdet udmøntes til etablering af nye daginstitutionspladser med særlig fokus på bydele med lang ventetid og til implementering af handleplaner i integrerede institutioner, hvor antallet af vuggestuepladser udgør mere end 45 procent af det samlede antal vuggestue- og børnehavepladser med henblik på at garantere at vuggestuebørn kan forblive i integrerede institutioner ved overgang til børnehavedelen, jf. FAU 505/202. En del af beløbet ventes anvendt til alternative pladser, herunder udflytterpladser og indkøb af nye busser.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen undersøger muligheden for at fremrykke pladsudbygningen yderligere med henblik på en drøftelse heraf i aftalekredsen primo 2003

at fastlæggelsen af indsatsmålene i folkesundhedsplanen sker i forvaltningens sektorplaner, således at folkesundhedsplanmålene prioriteres i sammenhæng med forvaltningens øvrige mål

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder et forslag til Økonomiforvaltningen om, at de i budget 2003 afsatte 2 mill. kr. til administrative opgaver på daginstitutionerne anvendes til at iværksætte forsøg i 4 bydele, hvor der ydes hjælp til forskellige typer af administrative opgaver i daginstitutionerne.

RESUME

Ved budgetaftalen 2003 og i budgetforslaget 2003 er daginstitutionsområdet blevet bevilliget omkring 210 mill. kr. til nye eller udvidede aktiviteter på området.

I denne indstilling redegør Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for, hvorledes forvaltningen foreslår midlerne udmøntet. Derudover redegør forvaltningen for, hvordan den vil ansøge om andele i nogle af de midler, som kommunens øvrige forvaltninger i første omgang er blevet tildelt.

SAGSBESKRIVELSE

1. Udmøntning af demografimidlerne på daginstitutionsområdet, samt udmøntning af forventet mindreforbrug på 40 mill. kr. i 2002 på daginstitutionsområdet

    1. Udmøntning af demografimidlerne til etablering og drift af nye pladser
    2. Antallet af 0-5 årige i København er stigende, og der er behov for at udbygge på daginstitutionsområdet for at kunne opretholde kommunens nuværende gennemsnitlige pladsgaranti på 11 måneder. Derfor er Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blevet bevilliget 162 mill. kr. i demografimidler fordelt med 113 mill. kr. til anlæg og 49 mill. kr. til drift af nye daginstitutionspladser. Demografimidlerne gør det muligt at etablere og drive 210 nye vuggestuepladser og 415 nye børnehavepladser, samt et mindre antal pladser i dagplejen og den private børnepasningsordning.

      Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil i forbindelse med udarbejdelsen af projektplanen vurdere, hvorledes midlerne konkret skal udmøntes i pladser, herunder basispladser, med henblik på at sikre pladsgarantien i byen. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil i december 2002 få projektplanen til godkendelse.

    3. Udmøntning af forventet mindreforbrug på 40 mill. kr. på daginstitutionsområdet
    4. Det er i budgetaftalen for 2003 besluttet, at:

      "Det forventes p.t. at der kan overføres 40 mill. kr. på dagpasningsområdet fra 2002 til 2003. Anvendelsen af disse midler vil kunne bidrage til at nedsætte ventetiden."

      Af de 40 mill. kr. anvendes 5 mill. kr. til implementering handleplaner i integrerede i integrerede institutioner, hvor antallet af vuggestuepladser udgør mere end 45 procent af det samlede antal vuggestue- og børnehavepladser med henblik på at garantere at vuggestuebørn kan forblive i integrerede institutioner ved overgang til børnehavedelen, jf. FAU 505/202.

      Forvaltningen forslår, at de resterende 35 mill. kr. anvendes til etablering af nye daginstitutionspladser med særlig fokus på de bydele med lang ventetid. Derudover bør der afsættes et beløb til alternative pladser, herunder udflytter udflytterpladser og indkøb af nye busser.

      I henhold til budgetaftalen 2003 vil forvaltningen i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen tilstræbe en yderligere intensivering af taskforce arbejdet med henblik på at finde egnede lokaler og grunde til daginstitutionsformål – særligt lokaler i eksisterende byggeri eller i forbindelse med etablering af bolig- eller erhvervsbyggeri.

      Forvaltningen vil tilstræbe at finde yderligere udbygningsmuligheder, som gør det muligt at fremrykke udbygningerne på daginstitutionsområdet. I den forbindelse vil forvaltningen i henhold til budgetaftalen udarbejde et oplæg til eventuel fremrykning af etablering af pladser og økonomiske konsekvenser som drøftes i aftalekredsen i foråret 2003. I oplægget vil indgå en belysning af konsekvenserne af den forlængede barselsorlov samt forslag til ny målsætning for pladsgarantien.

       

       

       

    5. Udmøntning af demografimidler til sundhedstjenesten

Som følge af det stadig stigende børnetal er kommunallægerne og sundhedsplejen i forvaltningen i 2003 blevet bevilliget demografimidler til sundhedstjenesten på henholdsvis 118.000 kr. og 1,2 mill. kr. Forvaltningen foreslår, at 118.000 kr. anvendes til at forhøje den samlede ramme for kommunallægerne og 1,2 mill. kr. anvendes til at forhøje den samlede ramme for sundhedsplejen.

2. Implementeringen af folkesundhedsplanen

2.1 Baggrund

Borgerrepræsentationen har d. 4. oktober 2001 vedtaget en overordnet ramme for de kommende 4 års folkesundhedsarbejde i Københavns Kommune.

2.2 Indsatsmål

Den overordnede ramme for folkesundhedsarbejdet, der danner grundlag for implementeringen, består af en række overordnede målsætninger og indsatsmål.

På daginstitutionsområdet er der formuleret et indsatsmål, der lyder: Forebyggelse af sygdomme og fremme af sundhed på kortere og længere sigt hos børn i dagpasningstilbud skal styrkes. Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal koordinere indsatsen på dette område.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har igangsat et projekt med håndhygiejne for at opfylde delmålet om at nedsætte sygeligheden hos børn i dagpasningstilbud.

2.3 Tidsplan

Den samlede planperiode er 2002-2005. Den første handlingsplan dækker perioden 2002-2003, hvor der arbejdes på at skabe de organisatoriske forudsætninger, der skal til før en egentlig implementering i perioden 2004-2005.

2.4 Handlingsplaner

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal udarbejdes en handlingsplan for hvert indsatsområde, der skal fungere som styringsredskab i udmøntningen af de politiske prioriteringer.

Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningens indsatsmål i forhold til Folkesundhedsplanen fastlægges i forvaltningens sektorplaner, således at målene prioriteres i sammenhæng med forvaltningens øvrige mål.

Sektorplanen for dagpasningsområdet, som vil indeholde handlingsplanen for folkesundhedsplanens indsatsmål på området, vil blive forelagt Familie - og Arbejdsmarkedsudvalget.

Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen er samarbejdspartner i forhold til andre forvaltninger i forhold til en række indsatsområder. Forvaltningen deltager på nuværende tidspunkt i de arbejdsgrupper, der udarbejder forslag til handlingsplaner for kost og skole området.

De enkelte handlingsplaner for de forskellige indsatsområder skal efter behandling i deres respektive udvalg, forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på koordination. Den administrative koordination påhviler Sund By styregruppen. Sund By styregruppen består af repræsentanter fra alle forvaltninger samt H:S og embedslægeinstitutionen.

2.5 Økonomi

Økonomiudvalget har indstillet, at arbejdet med folkesundhedsplanen forudsættes at kunne ske indenfor den afsatte ramme. Først når de enkelte handlingsplaner foreligger, vil det være muligt at afgøre, hvorledes der skal prioriteres indenfor rammen. Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil finansiere en implementering ved hjælp af centrale midler.

Indsatsen på dagpasningsområdet finansieres med Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningens centrale midler afsat til metodeudvikling på sundhedsområdet.

3. Administrativ hjælp til daginstitutionerne

I budget 2003 er der afsat 2 mill. kr. til at gennemføre forsøg med at yde hjælp til administrative opgaver i daginstitutionerne.

Driften af daginstitutionerne er decentraliseret. Det betyder, at ledelsen i de enkelte institutioner varetager en række administrative opgaver som bogføring i KØR, registrering af sygefravær, lønindberetninger, budgetlægning mv.

Lederne har meget forskellige forudsætninger for at løse disse opgaver og opgaverne har meget forskelligt omfang og karakter alt efter institutionens type og størrelse. I små institutioner kan disse opgaver komme til at tage uforholdsmæssigt meget tid, fordi ledelsen skal sætte sig ind i eksempelvis brugen af KØR selvom de måske kun skal kontere få regninger.

Der er også forskel på mængden af administrative opgaver i henholdsvis kommunale og selvejende daginstitutioner, fordi de fleste selvejende institutioner via administrationsbidraget betaler paraplyorganisationer for eksempelvis bogføring.

3.1 Forslag til forsøg

For at få afdækket behovet og mulighederne for administrativ hjælp foreslås det, at der gennemføres forsøg med hjælp til forskellige typer af administrative opgaver i forskellige bydele. Det foreslås, at forsøgene forankres på lokalcentrene, og at midlerne som udgangspunkt anvendes til at ansætte personale på centrene, der kan hjælpe institutionerne. De 2 mill. kr. svarer til ca. 5 fuldtidsstillinger årligt og udgifterne til forsøg med elektronisk registrering af indkøb/betalinger.

Alt afhængig af forsøgenes omfang vurderes det, at der kan gennemføres forsøg i 4 bydele, der hver kan tilbyde forskellige typer af hjælp til institutionerne. Nogle bydele kan således vælge at tilbyde bogføring i KØR, mens andre eksempelvis kan tilbyde hjælp med budgetlægning og –styring.

Alle forsøgene skal evalueres så der efterfølgende er mulighed for at vurdere, hvilket behov der er for assistance til de administrative opgaver, og hvordan det bedst kan organiseres.

Forsøgene iværksættes i samarbejde med brugerne.

3.2 Økonomi

Der udarbejdes et forslag til et konkret projekt der i forsøgsperioden er 100 procent centralt finansieret.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser, udover de afledte effekter af byggeri af nye institutioner. Miljøvurdering af de enkelte anlægsprojekter vil blive forelagt udvalget i forbindelse med indstillingerne om kapitalbevilling.

ØKONOMI

Indstillingen beskriver udmøntningen af budget 2003 på budgetområde 1.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

Ingen.

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

 

Til top