Mødedato: 27.11.2002, kl. 15:30

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde (Bilag)

Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. november 2002

 

Sager til beslutning

11. Samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde (Bilag)

FAU 522/2002 J.nr. 522/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder den vedlagte reviderede samarbejdsaftale for 2002 med Blindes Arbejde omfattende et budgetløft på 269.610 kr. i 2002 for Blinde Arbejde, kvalitetsmål for Blindes Arbejde indsatser, regler for visitation mv.

at Familie- og Arbejdsudvalget tiltræder, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ekstraordinært kan afholde et evt. underskud ved Blindes Arbejdes projekt i Århus i 2002.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde opsiges.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der fremover indgås en årlig samarbejdsaftale, hvor Københavns Kommune køber et antal pladser fra Blindes Arbejde på entreprenørbasis.

RESUME

På baggrund af Blindes Arbejdes årligt tilbagevendende underskud på budgettet, har forvaltningen gennemført en række tekniske drøftelser med Blindes Arbejde omkring budgettet for 2002.

Det har ikke været muligt at opnå enighed mellem Blindes Arbejde og Københavns Kommune om samarbejdsaftalen for 2002.

Uenigheden skyldes Blindes Arbejdes ønske om at blive en landsdækkende beskyttet virksomhed, med overførelsesmulighed fra år til år, og driftsoverenskomst med Københavns Kommune. En driftsoverenskomst betyder, at Københavns Kommune som driftsherre årligt inddrager evt. overskud og dækker evt. underskud.

Blindes Arbejde ønske skyldes bl.a. et projekt Blindes Arbejde gennemfører i Århus med en butik med tilhørende produktionsværksted. Udgiften til dette projekt har i perioden 1999 –2001 været finansieret eksternt.

En aftale efter Blindes Arbejdes ønske vil efter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering betyde, at Københavns Kommune vil løbe en økonomisk risiko i forhold til tilbud, der ikke kommer borgere i Københavns Kommune til gode.

Det er i stedet forvaltningens vurdering, at Blindes Arbejdes ønsker mht. at blive en landsdækkende beskyttet virksomhed med mulighed for at overfører midler fra år til år bedst kan opfyldes ved at opsige driftsoverenskomsten og der i stedet fremover indgås en årlig samarbejdsaftale, hvor Københavns Kommune køber et antal pladser fra Blindes Arbejde på entreprenørbasis.

Dette betyder, at Blindes Arbejdes ønske om driftsoverenskomst ikke bliver opfyldt, men til gengæld vil Blindes Arbejde få mulighed for at udvikle sig som ønsket af Blindes Arbejde, samtidig med at Københavns Kommune ikke kan blive pådraget en økonomisk risiko ved aktiviteter, der ikke kommer borgere i Københavns Kommune til gavn.

Med henblik på at give Blindes Arbejde mulighed for at indlede forhandlinger om Blindes Arbejdes projekt i Århus indstilles det herudover, at Københavns Kommune i 2002 ekstraordinært afholder udgiften ved et evt. underskud ved Blindes Arbejdes projekt i Århus.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har driftsoverenskomst med Blindes Arbejde, som primært beskæftiger blinde og svagsynede personer indenfor de gamle håndværk; børste-/kostebinding, kurvemageri og stoleflet. Blindes Arbejde er beliggende på Tomsgårdsvej i København NV, hvor der er administration og produktion.

Der er endvidere butikken "Vi Ses", beliggende i Valkendorffsgade, København K., hvorfra der sker salg af Blindes Arbejdes produkter. Butikken er omfattet af driftsoverenskomsten, men er driftsneutral for kommunen, jf. vedlagte bilag om permanentgørelsen af butikken "Vi Ses".

Blindes Arbejde har nu ønske om at modtage ressourcer til denne butik, i alt 90.030 kr. i 2002. Hermed vil butikken ikke længere som forudsat være omkostningsneutral for Københavns Kommune.

Blindes Arbejde ønsker herudover, at institutionen skal udvikles rent produktionsmæssigt med deraf følgende ændringer i produktudvikling, forøgelse af medarbejderstab, udvikling af salget m.m.

Blindes Arbejdes "koncept" har endvidere indebåret, at beskæftigelsen kan ske ved oprettelse af hjemmearbejdspladser. På denne baggrund, er der mulighed for, at blinde og svagsynede med bopæl udenfor Københavns Kommune kan deltage i den beskyttede beskæftigelse. Bopælsamtet betaler for tilknytningen og indtægter ved salget af pladser fra

fremmede amter indgår i budgettet for Blindes Arbejde.

Blindes Arbejdes projekt i Århus

I 1999 påbegyndte Blindes Arbejde et 3-årigt projekt i Århus. Projektet består i etablering af en forretning på 172 m2, hvor der er såvel produktionsværksted som forretning. Projektet blev finansieret af Dansk Blindesamfund, Støttefonden og Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Kommunen oplyste i den sammenhæng Blindes Arbejde om, at forvaltningen ikke bar nogen økonomisk risiko i forbindelse med igangsættelsen, driften og eventuel afvikling af projektet jf. vedlagte aftale. Projektet i Århus blev således ikke omfattet af driftsoverenskomsten. De 5 pladser i forretningen i Århus, har endvidere af forvaltningen i økonomisk henseende været betragtet som hjemmearbejdspladser på lige fod med øvrige hjemmearbejdspladser finansieret af bopælsamtet. Blindes Arbejde har ligeledes selv meddelt forvaltningen, at institutionen betragtede pladserne som hjemmearbejdspladser. Projektet har på den måde fungeret udgiftsneutralt for Københavns Kommune og uden overvæltning af merudgifterne ved projektet på pladsprisen, idet merudgifterne til driften af projektet som tidligere omtalt har været finansieret af eksterne parter.

Det er nu Blindes Arbejdes ønske, at Københavns Kommune indgår i finansieringen af butikken i Århus. Det er Blindes Arbejdes opfattelse, at Københavns Kommune, ved Blindes Arbejdes udlægning fra Staten i midten af 1970'erne til kommunen, blev forpligtet til at yde landsdækkende virksomhed igennem Blindes Arbejdes virksomhed, idet Blindes Arbejde tidligere har haft landsdækkende aktiviteter, bl.a. gennem udsalgssteder. Disse er siden udlægningen blevet lukket af Blindes Arbejde selv som følge af underskud.

Det er forvaltningens vurdering, at Københavns Kommune ikke har overtaget et sådant ansvar i forbindelse med udlægningen af revalideringsinstitutionerne fra Staten til amtskommunerne med Bistandslovens vedtagelse samt efterfølgende lovændringer, jf. vedlagte bilag herom. I denne forbindelse tilføjes det, at formålet med Blindes Arbejde er at tilbyde beskyttet beskæftigelse til hovedsageligt blinde og svagsynede i Københavns Kommune.

I relation til Blindes Arbejdes projektforretning i Århus finder forvaltningen således heller ikke, at Københavns Kommune har forpligtet sig til videreførelsen af denne. Det tilføjes endvidere, at forretningen i Århus giver et årligt underskud på ca. 400.000 kr. før tilskud, jf. vedlagte bilag fra Deloitte & Touche.

Herudover er det vurderingen, at hvis Århus-forretningen skal omfattes af driftsoverenskomsten, betyder det, at Københavns Kommune vil komme til at finansiere tilbud beliggende udenfor kommunen.

På baggrund af drøftelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 29. maj 2002 har der på den baggrund med vedlagte breve af 21. juni 2002 været skrevet til Amtsrådsforeningen og Århus Amt om problemstillingen i relation til Blindes Arbejdes ønsker.

Amtsrådsforeningen har med vedlagte brev af 12. september 2002 tilkendegivet, at økonomien for aktiviteter i Århus må holdes adskilt eller være udgiftsneutrale i relation til den aktivitet, som drives i relation til driftsoverenskomsten mellem Blindes Arbejde og Københavns Kommune. Dette med baggrund i, at evt. over-/underskud fra aktiviteten i Århus ikke må overvæltes til pladsprisen, og herved påvirke den pris amterne betaler for de ordinære hjemmearbejdspladser fra Blindes Arbejde, idet amterne ved et evt. underskud ville komme til at betale for et kvalitativt andet tilbud deres borgere ikke nyder gavn af, eller ved et evt. overskud, vil komme til at betale en lavere pris end den reelle udgift ved hjemmearbejdsplads er.

Århus Amt har med vedlagte brev af 10. september 2002 tilkendegivet, efter drøftelse af spørgsmålet med Århus Kommune, at Århus Amt og Århus Kommune er interesseret i at drøfte mulighederne med Blindes Arbejde for en etablering af Blindes Arbejde i Århus i forlængelse af projektet, herunder bl.a. de økonomiske forudsætninger.

Blindes Arbejde har med brev af 24. september 2002 modtaget korrespondancen mellem Københavns Kommune og Amtsrådsforeningen og Århus Amt til kommentering.

Blindes Arbejde har svaret med brev af 27. september 2002.

Det er Blindes Arbejdes udgangspunkt, at Blindes Arbejde skal fortsætte som én enhed, hvorfor Blindes Arbejde ikke finder, at Blindes Arbejde kan indgå en selvstændig

driftsoverenskomst med Århus Amt eller Århus Kommune, som det ellers er ønsket fra Århus Amt, jf. Århus Amts brev af 10. september 2002.

Blindes Arbejde tilkendegiver herudover, at Blindes Arbejde fortsat ønsker en hel ny struktur for samarbejdet med Københavns Kommune som driftsherre. En struktur, der bl.a. muliggør, at Blindes Arbejde skal drive landsdækkende beskyttet virksomhed, hvor Københavns Kommune betaler for et fast antal pladser. Herudover ønskes der mulighed for at overføre over- og underskud fra år til år.

Forvaltningen har udarbejdet vedlagte notat af 5. oktober 2002 om Blindes Arbejdes svar på korrespondancen mellem Københavns Kommune, Amtsrådsforeningen og Århus Amt.

Det er forvaltningens vurdering, at Blindes Arbejdes ønsker til struktur og handlemuligheder bedst opfyldes ved at den eksisterende driftsoverenskomst med Blindes Arbejde opsiges og der i stedet fremover indgås en aftale mellem Københavns Kommune

og Blindes Arbejde om køb af et antal pladser på entreprenørbasis.

Dette betyder, at Blindes Arbejdes ønske om driftsoverenskomst ikke bliver opfyldt, men tilgengæld vil Blindes Arbejdes få mulighed for at udvikle sig som ønsket af Blindes Arbejde, samtidig med at Københavns Kommune ikke kunne blive pådraget en økonomisk risiko ved aktiviteter, der ikke kommer borgere i Københavns Kommune til gavn.

 

Butikken "Vi Ses" i København

Med hensyn til Blindes Arbejdes ønske om tilførelse af midler til driften af butikken i København, er det forvaltningens vurdering, på baggrund af Amtsrådsforeningens tilkendegivelser, at et tilskud til butikken i praksis vil svare til at over-/underskud for butikken overvæltes på pladsprisen, idet butikken ikke længere vil være udgiftsneutral.

På den baggrund finder forvaltningen at der ikke kan gives tilskud til butikken under den samlede driftsaftale mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde.

Dette vil i givet fald forudsætte,:

  • At butikken udskilles som en særskilt enhed med selvstændig driftsoverenskomst med Københavns Kommune, eller
  • At butikken organiseres som et af flere tilbud som beskrevet i det vedlagte notat af 5. oktober 2002, eller
  • At butikken indgår som en del af Blindes Arbejdes entreprenørvirksomhed overfor Københavns Kommune som beskrevet i det vedlagte notat af 5. oktober 2002.

MILJØVURDERING

Indstilling vurderes ikke at være forbundet med væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Budget 2002

Blindes Arbejde har foreslået et budget på 3.530.100 kr. Blindes Arbejde har ladet budgettet omfatte såvel butikken "Vi Ses" i København som projektet i Århus. Butikken "Vi Ses" er indarbejdet med udgifter på 90.030 kr. og projektet i Århus med udgifter på 605.919 kr. samt produktionsindtægter på 300.000 kr.

Det er Blindes Arbejdes forventning på baggrund af produktionsindtægterne på forventet 300.000 kr., at den reelle udgift for Københavns Kommune ved driften af butikken i Århus vil være af mindre betydning efter offentlige tilskud m.v.

Det er ikke forvaltningens vurdering af udgiften på basis af de hidtidige regnskaber 1999, 2000 og 2001 for butikken i Århus. På baggrund af disse må det forventes at den reelle udgift for Københavns Kommune vil blive i størrelsesordenen 250 – 400.000 kr. årligt eksklusiv udgifter til løn til revalidender, bl.a. fordi produktionsindtægterne ikke kan forventes at opnå det fastsatte mål i Blindes Arbejdes forslag.

Forvaltningen har på den baggrund, og i det der er tale om aktiviteter, der finder sted uden for Københavns Kommune, udarbejdet forslag til samarbejdsaftale med Blindes Arbejdes forslag som udgangspunkt, men eksklusiv butikken "Vi Ses" og projektet i Århus.

Det betyder, at Blindes Arbejde vil få et samlet budget på 3.134.151 kr. i 2002, og at Københavns Kommune ikke vil få udgifter til drift af hhv. butikken "Vi Ses" i København eller af projektet i Århus. Dette svarer til en budgetforbedring på i alt 269.610 kr. for Blindes Arbejde fra de 2.864.541 kr., der p.t. udgør budget 2002 for Blindes Arbejde ved pris-/lønfremskrivning af Blindes Arbejdes budget for 2001 på 2.809.853 kr.

I budgettet forudsættes salg af de 14 pladser, som Københavns Kommune har fortrinsret til, samt salg af 17 pladser til andre amter. Såfremt der er ubelagte eller usolgte pladser reduceres budgettet med 98.000 kr. pr. ubelagte plads. Blindes Arbjede varetager selv tilrettelæggelsen af evt. besparelser som følge af mindre belægning / salg.

Udover det beløb, der afsættes i samarbejdsaftalen for 2002, indstiller forvaltningen, at forvaltningen ekstraordinært kan afholder udgiften ved et evt. underskud i 2002 ved projektet i Århus. Dette med baggrund i,:

  • At det ikke kan forventes at andre amter / kommuner vil dække et evt. underskud ved driften af projektet i Århus i 2002
  • At give Blindes Arbejde mulighed for at indgå aftale med Århus Amt eller Århus Kommune om projektet i Århus
  • At der ikke må foregå en overvæltning af evt. over- / underskud fra projektet i Århus på pladsprisen jf. Amtsrådsforeningens brev
  • At Københavns Kommune som driftsherre for Blindes Arbejde under alle omstændigheder er forpligtet til at dække et evt. underskud hos Blindes Arbejde.

En evt. udgift ved projektet i Århus 2002 vil indgå i revalideringsbudgettet som en merudgift med heraf følgende virkning for et evt. underskud på revalideringsbudgettet. Beløbet vil dermed ikke indgå i Blindes Arbejdes budget for 2002, men anses som en engangsudgift, indtil Blindes Arbejde har truffet beslutning om sit samarbejde med Århus Amt og Århus Kommune.

Konsekvenserne ved en opsigelse af driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde

Der er 9 måneders opsigelse fra den første i en måned på driftsoverenskomsten mellem Københavns Kommune og Blindes Arbejde.

Det betyder, at Københavns Kommune sandsynligvis også i 2003 vil komme til at oppebære udgifter til projektet i Århus, medmindre der kan indgås aftale om en hurtigere overgangsperiode fra driftsoverenskomsten til aftale på entreprenørbasis.

Endelig skal de nærmere juridiske og økonomiske forhold for Blindes Arbejdes overgang fra driftsoverenskomst til drift som entreprenørvirksomhed afklares.

Det må her forventes, at Blindes Arbejde ved overgangen skal have tilført midler til dækning af bl.a. udgifterne til ferieløn for fastansatte medarbejdere næste ferieår, evt. formue i form af maskiner og varelager til fortsættelse af driften samt evt. egenkapital i forhold til lovgivningens krav. Dette kan evt. foregå som et lån fra Københavns Kommune til Blindes Arbejde i forhold til en nærmere aftalt rente. Betingelserne for en sådan overgang skal forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Beregningen af de konkrete udgifter ved en overgang kan ikke foretages for indeværende.

Problemstillingerne forventes dog at kunne afklares indenfor opsigelsesperioden, således at Blindes Arbejde efterfølgende kan fungere som en landsdækkende virksomhed med de heraf følgende økonomiske dispositionsmuligheder.

Konsekvenser for pladsprisen for Københavns Kommune

Ved en overgang af samarbejdet med Blindes Arbejde fra driftsoverenskomst til samarbejdsaftale på entreprenørbasis må det forventes at pladsprisen i starten vil stige, idet pladsprisen fremover også skal afspejle henlæggelser til ekstraordinær vedligeholdelse, ferieløn m.v. som i dag afholdes af Københavns Kommune.

Til gengæld vil Københavns Kommune bl.a. ikke være forpligtet til at dække evt. underskud ved Blindes Arbejdes drift, ligesom det på sigt kan antages, at pladsprisen tilpasser sig et mere konkurrencepræget marked.

Ved en evt. konkurs af Blindes Arbejde skal Københavns Kommune enten etablere egne tilbud til målgruppen eller købe pladser hos en anden entreprenør.

Konsekvenserne af overgang fra driftsoverenskomst til aftale på entreprenørbasis for Blinds Arbejde

Ved overgang til en ny samarbejdsform på entreprenørbasis vil Blindes Arbejde få mulighed for at virke som en landsdækkende virksomhed med afdelinger i flere byer, dvs. som en juridisk enhed med mulighed for at overføre over-/underskud m.v.

Dette betyder imidlertid også at Blindes Arbejde, som andre virksomheder, kan gå konkurs, hvis driften ikke varetages forsvarligt og med rettidig omhu.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Forvaltningen har på basis af Blindes Arbejdes svar af 27. september 2002 udarbejdet revideret udkast til indstilling. Udkastet blev sendt til kommentering hos Blindes Arbejde. Blindes Arbejde svarede med vedlagte brev af 23. oktober 2002.

Blindes Arbejde er på det overordnede plan enige med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om at gennem et samarbejde at finde en løsningsmodel, der kan sikre Blindes Arbejdes fremtid som en landsdækkende beskyttet virksomhed.

Blindes Arbejde ønsker dog at afklaringen af betingelserne for overgangen fra driftsoverenskomst til aftale på entreprenørbasis finder sted før driftsoverenskomsten opsiges.

Herudover har Blindes Arbejde en række bemærkninger til samarbejdsaftalen. Blindes Arbejdes bemærkninger til udkastet til indstilling er kommenteret i vedlagte notat af 24. oktober 2002. På baggrund af Blindes Arbejdes kommentarer er udkastet til indstilling på ny blevet revideret, dette bl.a. med henblik på at tydeliggøre uenigheder i indstillingens resume.

BILAG

  • Vedtægter og overenskomst for Blindes Arbejde
  • Blindes Arbejdes bemærkninger / udkast til samarbejdsaftale
  • Forvaltningens udkast til samarbejdsaftale
  • Projektbeskrivelse vedrørende forretningen i Århus
  • Forvaltningens breve af henholdsvis 26. november 1998 og 22. februar 1999
  • Brev af 22. februar 1996 til Blindes Arbejde om butikken "Vi ses"
  • Aftale af 10. marts 1999 mellem Blindes Arbejde og Københavns Kommune om forretningen i Århus med tilhørende meddelelse fra Århus Amt og garantierklæringer fra Dansk Blindesamfund til Københavns Kommune om projektet
  • Forvaltningens brev af 17. maj 2000 om forretningen i Århus
  • Regnskab for Blindes Arbejde projekt i Århus, Deloitte & Touche for årene 1999, 2000 og 2001
  • Lejekontrakt vedrørende forretningen i Århus
  • Notat af 10. april 2002 om "Blindes Arbejdes Landsdækkende virksomhed"
  • Notat af 9. april 2002 om "Beregning af udgifter i forbindelse med Blindes Arbejde"

  • Notat af 7. maj 2002 "Redegørelse Blindes Arbejde" fra Blindes Arbejde
  • Notat af 13. maj 2002 om "Bemærkninger til redegørelse fra Blindes Arbejde"
  • Notat af 15. maj 2002 om "Blindes Arbejde" fra Blindes Arbejde, omdelt på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 15. maj 2002
  • Notat af 22. maj 2002 om "Bemærkninger til notat om Blindes Arbejde af 15. maj 2002"

  • Notat af 22. maj 2002 om "Kalkulation af Københavns Kommunes nettoudgift ved Blindes Arbejde 1999 – 2001"

  • Breve af 21. juni 2002 fra Københavns Kommune til Amtsrådsforeningen og Århus Amt
  • Brev af 12. september 2002 fra Amtsrådsforeningen
  • Breve af 13. august og 10. september 2002 fra Århus Amt
  • Brev af 24. september 2002 fra Københavns Kommune til Blindes Arbejde
  • Brev af 27. september 2002 fra Blindes Arbejde til Københavns Kommune
  • Notat af 5. oktober 2002 om Blindes Arbejdes svar på brevene fra Amtsrådsforeningen og Århus Amt
  • Brev af 9. oktober fra Københavns Kommune til Blindes Arbejde
  • Brev af 23. oktober 2002 fra Blindes Arbejde
  • Notat af 24. oktober 2002 om Blindes Arbejdes svar af 23. oktober 2002.


Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

 

Til top