Tilbagemelding til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om den forstærkede indsats mod misbrug på Sundbygård og de øvrige socialpsykiatriske bocentre (Bilag)
Tilbagemelding til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om den forstærkede indsats mod misbrug på Sundbygård og de øvrige socialpsykiatriske bocentre (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 27. april 2005
16. Tilbagemelding til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om den forstærkede indsats mod misbrug på Sundbygård og de øvrige socialpsykiatriske bocentre (Bilag)
FAU 183/2005 J.nr. 183/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
tiltræder nedenstående forslag til fælles misbrugspolitik på de
socialpsykiatriske bocentre.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager
nedenstående redegørelse vedr. status for etablering af misbrugsfri afdelinger
på de socialpsykiatriske bocentre og status for arbejdet med handleplan på kort
og langt sigt til efterretning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsmarkedsudvalget
tilslutter sig forslagene principielt mhp. senere forelæggelse af
forslag til finansiering i forbindelse med udvalgets drøftelse af budget 2007,
idet ikke alle foreslåede tiltag kan gennemføres indenfor den nuværende budgetramme.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog på sit møde d. 26. november 2003 forslag om at forvaltningen skal fremkomme med forslag til en forstærket indsats omkring mennesker med psykisk sygdom og misbrug (dobbeltdiagnoser).
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forslag blev forelagt på udvalgets møde d. 3. marts 2004. Udvalgets drøftelse udmundede i flere ændringsforslag, som forvaltningen herefter arbejdede videre med. På grundlag af forvaltningen reviderede forslag vedtog udvalget herefter på sit møde d. 4. august 2004, at der skal iværksættes følgende initiativer til forstærket indsats over for misbrug på de socialpsykiatriske bocentre:
· Der skal etableres en misbrugsfri afdeling på bocentret Sundbygård, evt. to, hvis der er behov for det
· Der skal udarbejdes en plan for et misbrugsfrit botilbud på alle bosteder, hvor der er behov for det.
· Der skal udarbejdes en misbrugspolitik for hvert enkelt bocenter.
· Der skal igangsættes en række nærmere angivne initiativer som led i en henholdsvis kortsigtet og langsigtet handleplan mod misbrug på de socialpsykiatriske bocentre.
Hermed følger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens første tilbagemelding til udvalget om de igangsatte initiativer og i tilknytning hertil forelægges til udvalgets godkendelse forslag til en fælles misbrugspolitik for de socialpsykiatriske bocentre.
Der er tre hovedelementer i denne indstilling.
1. Forslag til fælles
misbrugspolitik for de socialpsykiatriske bocentre.
Forslaget til misbrugspolitik er baseret på den hovedtanke, at ansvaret for behandlingen af den enkelte beboers misbrug ligger i bocentret, og at alle beboere skal tilbydes behandling for deres misbrug.
2. Status vedr.
etablering af misbrugsfri afdelinger.
Sundbygård har nu etableret en misbrugsfri afdeling. Det drejer sig om bolig 6, hvor langt hovedparten af de hidtidige beboere har underskrevet en pædagogisk kontrakt og dermed tilkendegivet, at de er indforstået med at bo i boligen efter at denne er omdannet til en misbrugsfri afdeling. På to andre bocentre, Hedelund og Lindegården påtænkes igangsat en planlægningsproces med henblik på etablering af misbrugsfri afdelinger på de to bocentre inden for det næste halve år.
3.
Status og forslag om videre gennemførelse
af den af udvalget vedtagne
handleplan på kort og på langt sigt.
Der er i denne del af
indstillingen redegjort for, hvor langt forvaltningen er nået med at gennemføre
den vedtagne handleplan på kort og på langt sigt, ligesom der er redegjort for
de yderligere tiltag, der planlægges gennemført inden for de eksisterende budgetmæssige
rammer.
SAGSBESKRIVELSE
1. Forslag til fælles
misbrugspolitik for de socialpsykiatriske bocentre.
Forslaget til fælles misbrugspolitik tager udgangspunkt i den holdning og praksis, der er ved at udvikle sig under begrebet Recovery. Begrebet udtrykker den holdning, at det er muligt at "komme sig" af den psykiske sygdom og at skab udgangspunktet for en ny tilværelse. Her må tages udgangspunkt i de ressourcer, som findes tilbage hos den enkelte. Begrebet udtrykker dermed optimisme og respekt for menneskelige værdier som selvbestemmelse og ligeværdighed.
I forhold til misbrugsbehandling er det et væsentligt perspektiv at indgive håb og samarbejde med brugeren, også på brugerens betingelser.
Det er væsentligt, at beboeren får mulighed for at indgå i en positiv cirkel, hvor den ene positive erfaring og udfordring understøtter og forstærker den anden.
Den Positive Cirkel
Sund kost
Intellektuelle Fysisk aktivitet
Udfordringer Motion
Idræt
Mange sociale
relationer på
forskelligt niveau
Der skal ifølge den vedtagne handleplan på kort sigt udarbejdes en misbrugspolitik på alle bocentre. Indtil nu er det alene bocentrene Hedelund og Lindegården, der har udarbejdet en sådan. Lindegården har for nylig foretaget en revision af sin misbrugspolitik.
Forvaltningen er efterfølgende nået til den opfattelse, at der også er behov for en fælles misbrugspolitik, der gælder for hele området. Hensigten med en sådan politik er at opstille en ramme for indsatsen, holdningsmæssigt og metodemæssigt, for derved at sikre størst mulig positiv effekt af indsatsen. Da den fælles politik skal tjene som rettesnor for de øvrige tiltag, som kommer til at indgå i den forstærkede misbrugsindsats, har forvaltningen besluttet at udarbejde en fælles misbrugspolitik som en af sine første initiativer.
Formålet med politikken.
Formålet med misbrugspolitikken er at tilbyde behandling til psykisk syge misbrugere der modsvarer gruppens behov. Behandlingen skal mindske skadevirkninger af misbruget og derved forbedre beboernes livskvalitet.
Misbrugspolitikken skal imødegå de forhold, som gør det vanskeligt for psykisk syge uden et misbrug, at bo og leve sammen med misbrugere.
Misbrugspolitikken skal tydeliggøre ansvaret og koordineringen af den samlede indsats.
Principper for
behandling.
·
Målet
med behandlingen må være den højest opnåelige livskvalitet, defineret ud fra
både den enkeltes og samfundets generelle holdning til, hvad dette er.
·
Alle beboere på bocentrene, der har et misbrugsproblem
skal have tilbud om behandling af misbruget, samtidig med og på lige fod med
den psykiske sygdom.
· Bocentrene skal tilbyde beboerne aktiviteter og sociale fællesskaber, der kan give indhold og struktur i dagligdagen.
· Hvis en beboer ikke ønsker behandling, som reducerer misbruget, skal der udarbejdes en plan for, hvordan skadevirkningerne af misbruget kan mindskes.
· Bocentrene bør altid være opmærksomme på, om en beboers misbrug og adfærd er til gene for de øvrige beboere.
Organisering af indsatsen.
· Ansvaret for at behandlingen bliver udført, og at der foregår en koordinering, ligger i bocentret.
· Behandlingen af misbruget skal være tværfaglig og indsatsen være af psykiatrisk, sundhedsfaglig, pædagogisk og psykologisk karakter.
· For at forebygge og reducere misbrug skal der løbende foregå et holdnings- og informationsarbejde i bocentrene.
·
Der
skal etableres et samarbejde med politiet i det omfang, det er nødvendigt for
at forebygge og forhindre salg af euforiserende stoffer og anden alvorlig
narkokriminalitet.
·
Der skal foregå en løbende kompetenceudvikling af
medarbejderne på bocentrene, sådan at medarbejderne kan varetage både den
medicinske og den psykosociale behandling. Det drejer sig om efter- og
videreuddannelse på misbrugsområdet, så medarbejderne har kendskab til
evidensbaserede metoder.
2. Etablering af misbrugsfri
afdelinger på bocentrene.
Etablering af en
misbrugsfri bolig på Sundbygård.
Som et første led i planlægningen af en misbrugsfri bolig på Sundbygård gennemførte bocentrets ledelse i september 2004 en spørgeskemaundersøgelse, hvor samtlige beboere blev spurgt om deres interesse for at bo i en misbrugsfri bolig. 35 beboere af de 157 beboere, som deltog i spørgeskemaundersøgelsens tilkendegav, at de ønskede at bo i en såda n bolig, samtidig med, at de af deres kontaktperson blev vurderet til at kunne overholde de regler, der vil komme til at gælde i en misbrugsfri bolig.
Ud fra resultatet af spørgeskemaundersøgelsen blev bolig 6 udpeget som den kommende misbrugsfri bolig på Sundbygård, bl.a. fordi mange beboere i bolig 6 ved spørgeskemaundersøgelsen havde tilkendegivet, at de ønsker at bo i en sådan bolig.
Beboerne og personalet i bolig 6 blev informeret om denne beslutning på et møde i begyndelsen af december 2004. Mødet blev efterfulgt af yderligere informationsmøder for personale og beboere, samtidig med at der blev udleveret skriftligt informationsmateriale til beboerne.
Efter de afholdte informationsmøder blev der i løbet af december og begyndelsen af januar afholdt samtaler med beboerne i bolig 6, enkeltvis.
Til stede ved disse samtaler var den enkelte beboer, dennes kontaktperson og den projektansvarlige medarbejder, der er ansat som psykolog ved bocentret. Endvidere havde beboeren mulighed for at have en bisidder med, og 2 af beboerne valgte her at tage pårørende med.
Interiør fra bolig 6 – se også bilag.
Samtalen formede sig som en dialog for at afklare beboerens motivation og vurdere om beboeren var parat til og i stand til at til at overholde principperne for den misbrugsfri bolig.
Som et væsentligt element i dialogen indgik en præsentation og gennemgang af den pædagogiske kontrakt, der skal gælde for beboerne i den misbrugsfri bolig. Kontrakten er udarbejdet af Sundbygård og angiver de overordnede regler og pligter, som beboeren skal overholde.
Ifølge kontrakten forpligter beboeren sig til at overholde boligens husordensregler, og erklærer sig indforstået med, at disse også gælder beboerens eget værelse. Beboeren erklærer sig indforstået med, at brug af ulovlige euforiserende stoffer medfører, at han eller hun må flytte til en anden bolig på Sundbygård, og det samme er tilfældet, såfremt beboeren gentagne gange overtræder husordensregler. Beboeren kan til enhver tid fortryde sit valg om at bo i en misbrugsfri afdeling og bede om at blive flyttet til en anden bolig. Kontrakten underskrives af beboeren og af bocentrets leder.
Der boede på daværende tidspunkt 13 beboere i bolig 6, mens 2 boliger var ledige. Efter de afholdte samtaler valgte 12 beboere at underskrive den pædagogiske aftale og de erklærede sig dermed indforstået med at bo i bolig 6 som misbrugsfri bolig. En beboer var og er fortsat her i marts måned 2005 indlagt på hospital og har derfor endnu ikke taget stilling til, om han ønsker fortsat af bo i bolig 6.
For en mindre gruppe af de beboere i bolig 6, som har underskrevet den pædagogiske aftale gjaldt det, at personalet eller den projektansvarlige psykolog var i tvivl om, hvorvidt de pågældende ville være i stand til at overholde reglerne i en misbrugsfri bolig. Personalet vurderede imidlertid, at de pågældende forholdt sig meget seriøst til valget om at bo i en misbrugsfri bolig, og at de var indstillet på at gøre noget ved deres misbrug, så de kan overholde de regler, der fremover vil komme til at gælde for bolig 6.
Den misbrugsfri bolig har herefter været i en proces, hvor beboere, personale og ledelse har samarbejdet om at udarbejde den alkoholpolitik og husordensregler, der skal gælde for den misbrugsfri bolig.
De to emner blev drøftet på en fælles temadag d. 2. marts 2005 for beboere og personale i boligen. Resultatet af drøftelsen blev at der blev opnået enighed om en alkoholpolitik, der indebærer, at alkoholindtagelse i den enkelte beboers værelse og i fælles lokaler ikke er tilladt. Der kan dog dispenseres fra disse regler i forbindelse med særlige arrangementer, f.eks. i forbindelse med højtider og runde fødselsdage. For at der kan dispenseres fra reglen skal beboere, personale og ledelse forud for arrangementet have drøftet og aftalt dispensationen på et fællesmøde.
Endvidere blev vedtaget husordensregler, der bl.a. indebærer, at det ikke er tilladt at færdes på fællesarealerne i beruset tilstand.
Parallelt hermed har der været igangsat en visitationsprocedure, hvor de to ledige boliger blev udbudt til de beboere, som ved spørgeskemaundersøgelsen havde ytret ønske om at bo i en misbrugsfri bolig. Ud af de 35, som havde ytret et sådant ønske boede de 5 i forvejen i bolig 6, så visitationsproceduren rettede sig mod de resterende 30 beboere.
Ud af de 30 beboere gav 4 beboere udtryk for, at de fortsat ønskede et m isbrugsfrit tilbud. De 4 beboere blev herefter indbudt til en visitationssamtale, hvor de og deres kontaktperson, samt evt. en bisidder, skulle drøfte de nærmere vilkår omkring deres evt. indflytning i den misbrugsfri bolig.
Visitationssamtalen viste, at en af beboerne havde misforstået ideen med den misbrugsfri bolig og vedkommende valgte derfor at trække sin ansøgning. En anden af de 4 beboere følte sig alligevel ikke parat, og ønskede derfor at blive boende i sin nuværende bolig.
De sidste 2 beboere var både egnede og parate til at flytte i misbrugsfri bolig, og det blev derfor aftalt, at de 2 beboere flytter i de to ledige boliger i bolig 6.
Status på tilbuddet om at bo i et misbrugsfrit bomiljø på
Sundbygård er således her i slutnigngen af marts måned 2005, at samtlige
beboere på Sundbygård, som aktivt har ønsket og søgt at bo i et sådant, nu er
bosiddende i den misbrugsfri bolig. Der er således ingen beboere på venteliste
til Sundbygårds misbrugsfri bolig.
Etablering af misbrugsfri afdelinger på
de øvrige socialpsykiatriske bocentre.
Forvaltningen har indhentet oplysninger fra de øvrige store socialpsykiatriske bocentre om muligheden for og behovet for at etablere en misbrugsfri afdeling på hver af disse bocentre. Det drejer sig om bocentrene Lindegården, Hedelund og Ringbo, samt Thorupgården.
Både Lindegården og Hedelund oplyser, at der allerede i dag på hver af de to bocentre er 3 boafsnit, som både af beboere og personale betragtes som reelt misbrugsfri eller stoffri.
Der er imidlertid hos de to bocentres ledelse interesse for formelt at kunne udpege et enkelt boafsnit som misbrugsfrit, bl.a. af hensyn til at kommende beboere med misbrugsproblemer kan visiteres uden om de respektive boafsnit.
Der planlægges på den baggrund i løbet af foråret 2005 igangsat et lignende planlægningsforløb, som det, der har været igangsat på Sundbygård. Heri vil indgå for det første at afklare interessen hos beboerne i Lindegården og Hedelund for at bo i en misbrugsfri afdeling, samt for det andet, hvis der er tilstrækkelig interesse at udpege et bestemt boafsnit, som det der fremover skal danne rammen om den misbrugsfri afdeling.
For så vidt angår Ringbo foregår der p.t. en omfattende tagrenovering, der forventes afsluttet i 2006. Mens tagrenoveringen pågår tjener et af Ringbos huse som midlertidig bolig for de beboere, som på et givet tidspunkt er berørt af tagrenoveringen. Når denne er afsluttet i 2006 vil dette hus stå tomt, og der vil så være mulighed for at ibrugtage huset som misbrugsfri afdeling. Det vil dog også her afhænge af, om der er tilstrækkelig interesse hos beboerne i Ringbo for at bo i en misbrugsfri afdeling.
For bocentret
Thorupgården på Nørrebro gælder det, at misbrugsproblemet fylder meget lidt i
hverdagen. Der bor et mindre antal lettere misbrugere på bocentret, men disse giver
ikke anledning til nævneværdige problemer.
På den baggrund vurderes der ikke at være behov for etablering af en misbrugsfri afdeling på Thorupgården.
3. Handleplan mod misbrug på kort og på langt sigt.
Der er denne del af indstillingen redegjort for, hvor langt forvaltningen er nået med at implementere den handleplan på henholdsvis kort og langt sigt, som udvalget godkendte på sit møde d. 4. august 2004.
Forvaltningen er i løbende dialog med bocentrene omkring de forskellige initiativer, som indgår i handleplanen. Der har bl.a. været afholdt et temamøde om misbrug med bocentrenes ledelser. Bocentrene havde forinden mødet indsendt oplysninger om hvordan de hver især griber misbrugsproblemerne an på nuværende tidspunkt, og hvordan de vil føre en forstærket indsats ud i livet.
Handleplanen på kort
sigt.
Forstærke samarbejde
med H:S om en fælles indsats i forhold til beboergruppen med misbrug. |
Der blev i 2000 indgået en samarbejdsaftale mellem FAF og H:S om at H:S stiller psykiatrisk konsulentbistand til rådighed for de socialpsykiatriske bocentre svarende til 4 fuldtidsstillinger. Det er således H:S, der varetager den primære psykiatriske behandlingskontakt til beboerne på bocentrene, og det gælder også for de bocentre, der er beliggende uden for København.
H:S har på Sct. Hans Hospital afd. M og det hertil knyttede ambulatorium på Øresundshospitalet etableret en specialafdeling for behandling af patienter med dobbeltdiagnose. Afdelingen modtager også i et vist omfang beboere fra de socialpsykiatriske bocentre til behandling og afvænning.
Der er mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og H:S igangsat et samarbejde omkring etablering af en bofunktion i bocentret Lindegården for beboere med dobbeltdiagnoser. Tilbuddet vil komme til at omfatte 4 beboere, som Sct. Hans Hospitals afd. M vil få et særligt behandlingsansvar for. Der skal som led i etableringen af den planlagte bofunktion opføres 4 boliger i form af let byggeri i tilknytning til Lindegården. Det forventes, at bofunktionen på Lindegården kan åbne i løbet af efteråret 2005. Bofunktionen etableres for SATS-puljemidler fra Socialministeriet.
H:S Sundhedsfaglige råd nedsatte i 2001 en arbejdsgruppe om "Behandling af psykotiske patienter med misbrugsproblemer i H:S" med repræsentanter fra hospitals- og distriktspsykiatri og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Arbejdsgruppen afleverede sin rapport til Sundhedsfagligt råd i 2002.
Rapporten munder ud i en række anbefalinger omkring organiseringen og principperne for behandlingen af patienter med dobbeltdiagnose. Det anbefales, at H:S skal udbygge behandlingskapaciteten på forskellige områder, bl.a. udvidelse af kapaciteten på ambulatoriet i Øresundshospitalet, samt etablering af et opsøgende psykoseteam. Et vigtigt princip, der slås fast i rapporten er, at behandlingen af den psykiske sygdom (psykoser) og misbrugsproblemet altid varetages af samme instans, som hovedregel af den psykiatriske behandlingsenhed.
Der foreligger endnu ikke fra H:S' side nogen stillingtagen til rapporten. Fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er rapporten af stor interesse, fordi den lægger op til, at H:S i videre omfang end tilfældet er i dag stiller sin særlige ekspertise vedr. behandling af psykisk syge med dobbeltdiagnoser til rådighed for brugere af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilbud, og i øvrigt i tråd med ministerielle anbefalinger, påtager sig det primære ansvar for behandlingen af psykotiske misbrugere.
Der har på det seneste møde mellem direktionerne i H:S og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen været en drøftelse om H:S' stillingtagen til ovennævnte rapport og om tidshorisonten for en evt. gennemførelse af rapportens forslag. Det blev aftalt, at der skal nedsættes en fælles arbejdsgruppe mellem de to forvaltninger, der skal vurdere den fælles indsats i forhold til psykisk syge med misbrug og fremkomme med forslag til, hvordan denne indsats kan styrkes. Arbejdsgruppen er nu (ultimo marts ) nedsat og forventer at fremkomme med sine forslag inden sommerferien.
Tage initiativ til,
at der udarbejdes en vejledning til hvordan man skal forholde sig som kontaktperson
i forhold til beboere med misbrug. |
Det er tale om en faglig vejledning, beregnet for de medarbejdere, som arbejder som kontaktpersoner. Vejledningen planlægges udarbejdet af forvaltningen, men den vil blive sendt til drøftelse i bocentrene inden den færdiggøres. Vejledningen forventes at kunne foreligge til brug inden sommerferien 2005.
Arbejde for fastholdelse og forbedring af de tiltag, som allerede er iværksat, bl.a. specialafdelinger og misbrugsteam, som har særlig kompetence. |
Der er allerede i dag på de enkelte bocentre iværksat en række initiativer for at afhjælpe misbrugsproblemet. Der vil som led i den forstærkede indsats mod misbrug blive foretaget en evaluering af de enkelte tiltag med henblik på, om de har den tilsigtede effekt, og der vil i højere grad fremover blive lagt vægt på fælles initiativer, der omfatter samtlige bocentre.
Der arbejdes hele tiden pædagogisk med at motivere den enkelte beboer til at nedsætte eller ophøre med misbruget. En vigtig del af denne indsats udøves i samarbejdet mellem kontaktperson og beboer omkring den sociale handleplan, samt i behandlingskontakten mellem den psykiatriske konsulent og beboeren. Der må fremover i højere grad lægges vægt på en samordning af indsatsen mellem de forskellige faggrupper og en koordinering af den psykiatriske behandlingsplan og den sociale handleplan.
Der lægges vægt på, at beboerne deltager i udviklende beskæftigelse, fritids- og uddannelsestilbud. Rastløshed og manglende indhold i hverdagen kan være en væsentlig årsag til misbrug.
Nada- øre-punktur er indført som et tilbud på samtlige bocentre. Akupunkturen ydes af medarbejdere på bocentret, der har fået en særlig uddannelse. En positiv sideeffekt af akupunturen er, at den giver mulighed for tæt personlig kontakt mellem medarbejder og beboer.
Afdelingslederne har ofte misbrugsproblemer på dagsorden på beboermøder, her drøftes de negative følgevirkninger af misbruget i det sociale fællesskab, og der understreges, at ulovligheder vil blive politianmeldt.
Alle bocentre har etableret et løbende samarbejde med det lokale politi som led i en målrettet indsats for at stoppe forsyningsvejene af euforiserende stoffer.
Der er på flere bocentre etableret et misbrugsteam, sammensat af medarbejdere med særlig interesse og viden på misbrugsområdet. Teamet holder sig ajour med ny viden og sørger for at denne viden bredes ud til hele bocentret. Teamene har alene rådgivende kompetence. Det overvejes som led i den forstærkede indsats mod misbrug at styrke misbrugsteamenes rolle og give dem en øget kompetence.
Der er på flere bocentre foretaget en større eller mindre grad af samling af beboere med misbrug. På Hedelund er ét hus, Bakkehuset, målrettet misbrugere, og personalet her har gennemgået en målrettet kompetenceudvikling. På Lindegården er der etableret et særligt afsnit for beboere med udadreagerende adfærd (Hus 6), hvoraf hovedparten af beboerne samtidig er misbrugere. Også i botilbuddene Mette Marie og Sundbyhus har hovedparten af beboerne et misbrugsproblem.
Sikre fortsat adgang til efteruddannelse af personalet i problemstillinger vedr. misbrug. |
Der har siden 2002 været etableret et fælles efteruddannelsesprogram for medarbejdere på de socialpsykiatriske bocentre. Dette program fortsætter i 2005. Efteruddannelsen består af en omfattende generel t uddannelsesforløb for kontaktpersoner og en række specialmoduler med særskilte emner. Et af specialmodulerne omfatter emnet psykisk sygdom og misbrug. Specialmodulet omfatter både basal viden, men inddrager også de nyeste metoder.
Forvaltningens efteruddannelse har generelt været meget søgt. Foreløbig har 260 gennemgået kontaktpersonuddannelsen, og et tilsvarende antal har gennemgået specialmodulerne. Dette antal skal sammenholdes med at, at der i alt er antallet af ansatte med direkte beboerkontakt udgør ca. 1000 ansatte.
Det vurderes, at der – efterhånden som de forskellige initiativer i den forstærkede indsats mod misbrug implementeres - vil være behov for yderligere efteruddannelse i arbejdet misbrug.
Sikre, at der altid er adgang til supervision for de kontaktpersoner, som har den individuelle kontakt med beboere med misbrug. |
Gennem de senere år er man på bocenterområdet i stigende
grad blevet opmærksom på betydningen af supervision, og det er forvaltningens
indtryk, at stort set alle medarbejdere på bocentrene, der har direkte beboerkontakt,
i dag modtager regelmæssig supervision.
Gennemførelse af
projekt vedr. kvalitetsudvikling på Sundbygård (3,0 mill. kr.)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har vedtaget at stille et engangsbeløb på 3,0 mill. kr. fra det overførte mindreforbrug i regnskab 2004 til rådighed til etablering af et kvalitetsudviklingsprojekt på bocentret Sundbygård. Projektets formål er med udgangspunkt i den nye misbrugsfrie bolig 6 på Sundbygård at skabe bedre livskvalitet for beboerne på Sundbygård.
Der tænkes på en flerstrenget indsats, der både omfatter beboerne i bolig 6, og de øvrige beboere på Sundbygård. Det foreslås, at Sundbygårds Centerråd får en afgørende indflydelse på, hvordan kvalitetsudviklingsprojektet nærmere skal konkretiseres i enkeltprojekter. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i den forbindelse peget på, at følgende elementer bør inddrages i kvalitetsudviklingsprojektet.
At der igangsættes en oprustning af den sundhedsfaglige indsats i form af rådgivning om motion, hygiejne og kost mv.
At aktivitetstilbuddene udbygges bl.a. ved flere og bedre tilbud, der giver mulighed for at beboerne kan komme uden for bocentret.
At der sker en opdeling af en række af bocentrets køkkener med henblik på at etablere bedre og mere hjemlige forhold for beboerne, og
At der sker en opmaling af gangarealerne i bocentrets boliger med henblik at skabe mere festlige og smukke omgivelser for beboerne.
Handleplanen på langt
sigt.
En forbedring af de
fysiske rammer gennem en gennemgribende modernisering af bocentrene. |
Der er i den indstilling vedr. en forstærket indsats mod misbrug på bocentrene, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog stilling til d. 4. august 2004 nærmere redegjort for at de fysiske rammer i de socialpsykiatriske bocentre generelt er utidssvarende, og at der derfor er et stort behov for en modernisering af disse rammer. Ligeledes er der redegjort for, at en sådan modernisering vil løse en række af de problemer, som misbruget medfører i de socialpsykiatriske bocentre.
At tilvejebringe de nødvendige økonomiske midler til at foretage en gennemgribende modernisering af de socialpsykiatriske bocentre udgør derfor fortsat en væsentlig udfordring i de kommende år.
Indretning af botilbuddene i forhold til udadreagerende misbrugere, evt. ved etablering af særskilte misbrugsenheder. |
Der indgår i tryghedsplanen forslag om etablering af et botilbud med 8 pladser til psykisk syge med misbrug. Som følge af, at det er en gruppe, som er umiddelbart vanskelig at placere foreslås projektet opført som "let byggeri" efter serviceloven, således at pladserne kan ibrugtages hurtigst muligt.
Forslaget er nærmere beskrevet som nyt projekt C i psykisk syge afsnittet i bilag 4 til den indstilling om tryghedsplanen, som blev forelagt på udvalgets møde d. 16. marts 2005.
En yderligere kompetenceudvikling af personalet på bocentrene. |
Der vil fremover,
bl.a. i forbindelse af indførelse af Recovery som et almindeligt princip på
bocentrene blive stillet øgede krav til den fortsatte kompetenceudvikling på bocentrene.
For at honorere disse krav vil det formentlig være nødvendigt at afsætte
yderligere ressourcer til efter- og videreuddannelse.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
De forskellige tiltag, der indgår i den foreslåede misbrugspolitik, vil blive igangsat i det omfang de kan rummes inden for de eksisterende budgetmæssige rammer. Det forventes at en yderligere del af disse tiltag vil være omfattet af det engangsbeløb på 3,0 mill. kr. , som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har bevilget til det ovenfor beskrevne udviklingsprojekt på Sundbygård. Tiltag herudover må afvente, at der tilføres yderligere budgetmidler.
Tabel over hvilke
dele af en forstærket indsats mod misbrug, der kan finansieres inden for
eksisterende budgetrammer, og hvilke der ikke kan.
|
Finansieres inden for eksisterende budgetramme. |
Krav om yderligere tilførsel af budgetmidler |
Handleplan på kort
sigt |
|
|
Misbrugsfri afdelinger |
Alle tiltagene |
|
Forstærket samarbejde med H:S |
Del af tiltagene |
Del af tiltagene |
Udarbejdelse af vejled- ning til kontaktpersoner |
Hele tiltaget |
|
Fastholde og forbedre eksisterende tiltag |
Alle tiltagene |
|
Fortsat adgang til efter uddannelse |
Hovedparten af tiltagene |
Mindre del af tiltagene |
Sikre supervision |
Hele tiltaget |
|
Handleplan på langt sigt |
|
|
Indretning af botilbud til udadreagerende psykisk syge misbrugere |
|
Jfr. ovennævnte forslag om etablering af botilbud med 8 pladser. |
Forbedring af de fysiske rammer v. modernise- ring |
|
Alle tiltagene |
Yderligere kompetence udvikling |
Del af tiltagene |
Del af tiltagene |
For så vidt angår forslaget i tryghedsplanen om etablering af 8 pladser til psykisk syge med misbrug fremgår det af tryghedsplanen, at der er afsat 750.000 kr. pr. plads til byggeri og 833.000 kr. pr. plads til grundkøb og jordarbejder mv. Dvs. i alt 12,7 mill. kr. Det skal i givet fald undersøges, om der kan bygges på Lindegårdens arealer, hvilket ifølge tryghedsplanen vil nedsætte prisen med 4,8 mill. kr.
Det skønnes at de årlige udgifter til drift af de 8 pladser vil udgøre 5,5 mill. kr., svarende hvad det koster at drive bolig 6 på Lindegården. Bolig 6 har en målgruppe, svarende til den som det er forudsat, at de 8 pladser skal have.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Berørte parter, herunder brugerrådene vil løbende blive inddraget ved udmøntningen af de forslag, der indgår i den forstærkede indsats mod misbrug på de socialpsykiatriske bocentre.
BILAG
· Hedelunds misbrugspolitik.
· Fælles rusmiddelpolitik for beboere og medarbejdere på Lindegården.
· Billeder fra Sundbygårds bolig 6
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen