Høring vedrørende bæredygtige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejde i Dogme 2000 kommunerne (Bilag)
Høring vedrørende bæredygtige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejde i Dogme 2000 kommunerne (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 27. april 2005
10. Høring vedrørende bæredygtige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejde i Dogme 2000 kommunerne (Bilag)
FAU 169/2005 J.nr. 169/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender
vedlagte udkast til høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget som svar på
høring om bæredygtige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejde i Dogme 2000
kommunerne.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde 13. juni 2001 at indgå i det såkaldte Dogme 2000 samarbejde, som er et forpligtigende miljøsamarbejde med fire andre kommuner (Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning).
Dette samarbejde indebærer udarbejdelse af et sæt fælles bæredygtige retningslinjer for byggeri og anlæg. Retningslinjerne er nu samlet i pjecen "Miljørigtigt byggeri – en smal sag", som Miljø- og Forsyningsudvalget på sit møde den 4. april 2005 besluttede at sende til høring i Bygge- og Teknikudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Efter høringen af udvalgene vil retningslinjerne blive sendt
til endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde 13. juni 2001 at indgå i det såkaldte Dogme 2000 samarbejde, som er et forpligtigende miljøsamarbejde med fire andre kommuner (Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning).
I samarbejdsaftalen for Dogme 2000 fremgår det, at der skal udarbejdes fælles bæredygtige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejder. Formålet med dette er at sikre, at miljø vægtes på linje med arkitektur, funktion og økonomi i alle faser af bygge- og anlægsprojekters livscyklus, og at dette fremover sker efter de samme retningslinjer i Dogmekommunerne. Retningslinjerne er nu samlet i pjecen "Miljørigtigt byggeri – en smal sag" og skal herefter forlægges til politisk godkendelse i Dogmekommunerne.
Retningslinjerne består af minimumskrav delt op efter 4 faser indenfor byggeri, nemlig planlægning, projektering, byggefasen samt drift og vedligeholdelse. Kravene er desuden opdelt efter temaerne bebyggelse, forsyningsområdet, materialevalg, ressourceforbrug, drift/vedligehold og udearealer. Desuden er der krav om miljørigtig projektering.
Forhold til pjecen
"Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri"
Københavns Kommune har siden 1998 haft sine egne miljøorienterede
retningslinjer for byfornyelse, støttet nybyggeri og kommunalt byggeri, samlet
i pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Den gældende udgave er fra
2001 og er for tiden under revision. Denne revision indebærer, at de
virkemiddelorienterede krav i høj grad erstattes af funktionsorienterede krav,
mens virkemidlerne angives som muligheder for at opfylde funktionskravene.
Dogmeretningslinjerne adskiller sig fra Københavns Kommunes retningslinjer på enkelte områder:
· På energiområdet kræver Dogmeretningslinjerne, at energiforbruget til opvarmning i nybygninger skal leve op til bygningsreglementets nye krav, der bliver gældende fra januar 2006. Dette indebærer et energiforbrug, der er 25 % lavere for nybyggeri, end det bygningsreglementet i dag foreskriver. Dette kan indebære en fordyrelse af projekter i anlægsfasen, selvom der i sagens natur vil være en besparelse i driftsfasen. I forbindelse med revision af kommunens egne retningslinjer vil det blive undersøgt, hvilke konsekvenser dette krav vil få.
· Med hensyn til trafikstøj stiller Dogmeretningslinjerne kravet: "Der sikres mod trafikstøj: Højst 55 dB(A) på minimum en af boligens facader, øvrige facader maks. 65 dB(A)". Den første del af kravet er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af den 9. juni 2004, mens den anden del indebærer en skærpelse i forhold til Københavns Kommunes nuværende krav i Kommuneplan 2001, hvor der kræves maksimum 70 dB(A). I forbindelse med arbejdet med Kommuneplanforslag 2005 er der igangsat en udredning af blandt andet konsekvenserne af en sænkning til 65 dB(A).
· Dogmeretningslinjerne anviser, at de øverste 0,5 m jord på ubefæstede arealer skal være dokumenteret ren jord. I kommunens retningslinjer gælder dette kun for opholds- og legearealer i daginstitutioner. I praksis stiller Miljøkontrollen dog allerede i dag tilsvarende krav ved andre byggerier med følsom anvendelse, herunder alt boligbyggeri, så kravet vil ikke have konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens byggerier.
· I Dogmeretningslinjerne opereres der med indeklimamærkede rengøringsmidler. Rengøringsmidler dækkes for Københavns Kommunes vedkommende gennem kommunens indkøbspolitik, hvorefter der stilles krav om indkøb og brug af miljøvenlige produkter.
· Der er i Dogmeretningslinjerne et enkelt krav til arbejdsmiljø. Sådanne krav er udeladt af de københavnske retningslinjer, da de er dækket af Arbejdsmiljøloven.
· Dogmeretningslinjerne bygger på virkemidler. I den kommende revision af de københavnske retningslinjer er denne indgangsvinkel i høj grad erstattet af en række funktionsorienterede mål suppleret med forslag til mulige virkemidler. Denne forskel bør der tages højde for i det videre arbejde med revisionen.
Forvaltningens vurdering
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at Dogmeretningslinjerne "Miljørigtigt byggeri – en smal sag" sammen med Københavns Kommunes retningslinjer "Miljørigtig byfornyelse og nybyggeri" vil medvirke til at gøre byggeriet i kommunen mere miljørigtigt.
Det anbefales dog, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager forbehold for kravene til energiforbrug og til støjgrænser, indtil der foreligger et resultat af de igangværende undersøgelser.
MILJØVURDERING
Sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes. Til sagstypen knytter sig miljømål i Samarbejdsaftalen om Dogme 2000, juni 2001, hvor det hedder, at kommunerne skal efterleve bæredygtige retningslinjer inden for bygge- og anlægsområdet.
Retningslinjerne vurderes at få positiv betydning for det fremtidige kommunale og støttede byggeri i miljømæssig henseende.
ØKONOMI
Enkelte af kravene
i retningslinjerne kan få økonomiske konsekvenser i anlægsfasen, herunder de
skærpede krav til energiforbrug til opvarmning, som dog vil medføre en besparelse
i driftsfasen. Der er igangsat en undersøgelse af konsekvenserne af dette krav.
Det vurderes ikke,
at kravene om udskiftning af jord og om indeklimamærkede rengøringsmidler har
økonomiske konsekvenser.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
· Pjecen "Miljørigtigt byggeri – en smal sag. Retningslinjer for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme kommunerne"
· Brev af 6. april 2005 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen vedrørende høring om bæredygtige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejde i Dogme 2000 kommunerne
· Udkast til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget
Grethe Munk
/
Torben Brøgger