Mødedato: 26.11.2003, kl. 15:00

Opfølgning på "sektorplan for Københavns Kommunes indsats over for stofafhængige 2001-2003" (Bilag)

Opfølgning på "sektorplan for Københavns Kommunes indsats over for stofafhængige 2001-2003" (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. november 2003

 

Sager til beslutning

8. Opfølgning på "sektorplan for Københavns Kommunes indsats over for stofafhængige 2001-2003" (Bilag)

FAU 628/2003 J.nr. 628/2003

 

INDSTILLING

Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller:

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager opfølgningen (bilag 1) til efterretning.

Familie-og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller endvidere, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender:

at kvalitetsmålet" ventetid på relevant, besluttet døgnbehandling må højst være 2 måneder" (sektorplanen side 32) slettes.

at følgende mål angivet i notat om Kvalitetsudvikling i det Ambulante Stofmisbrugsbehandlingssystem:

"Mindst 20% af brugerne i ambulatoriets interne ordning skal hvert år have opnået så højt et funktionsniveau (forstået som socialt, sundheds- og medicinsk stabilitet), at de kan visteres til ambulatoriets eksterne ordning, praktiserende læge/ lægeklinik, specialinstitution eller døgnbehandling."

"Brugere i substititutionsbehandling indskrevet i rådgivningscentrene med henblik på social integration skal delegeres til egen læge/lægeklinik inden 3 år efter indskrivning på rådgivningscentret"

"15% af brugerne i substitutionsbehandling i rådgivningscentret opnår hvert år så højt funktionsniveau, at de kan delegeres til praktiserende læge/ lægeklinik."

erstatter sektorplanens mål:

"at 10% af brugerne i ambulant substitutionsbehandling (rådgivningscentre og ambulatorier) årligt opnår et så højt funktionsniveau, at de kan overgå til medicinsk behandling hos praktiserende læge/ lægeklinik" supplerer og erstatter sammenlignelige mål i sektorplanen.

at sektorplanens kvalitetsmålsætninger og reviderede kvalitetsmål gælder frem til vedtagelse af en ny sektorplan for Københavns kommunes indsats overfor stofafhængige.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender tids- og procesplanen for udarbejdelse af ny sektorplan for Københavns kommunes indsats overfor stofafhængige.

RESUME

"Sektorplanen for Københavns Kommunes indsats over for stofafhængige 2001-2003" blev vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget november 2001.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blev orienteret om implementering af sektorplanen maj 2002.

Der er i oktober 2003 foretaget en opfølgning på målsætninger og mål, som det fremgår af bilag 1.

Som følge heraf indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager opfølgningen til efterretning, vedtager forslag om revision af mål og forlænger sektorplanens periode frem til vedtagelse af en ny sektorplan for området.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender proces- og tidsplan for udarbejdelse af ny sektorplan for området. Den nye sektorplan forventes i tidsplanen vedtaget sommeren 2005. I bilag 2 forefindes en nærmere beskrivelse af tids- og procesplanen.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har modtaget opfølgning på kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål fra sektorplanen for Københavns kommunes indsats overfor stofafhængige 2001-2003.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med opfølgningen på sektorplanen er følgende kvalitetsmål foreslået slettet eller revideret:

  1. "ventetid på relevant, besluttet døgnbehandling må højst være 2 måneder"
  2. Mål angivet i notat om Kvalitetsudvikling i det Ambulante Stofmisbrugsbehandlingssystem erstatter sammenlignelige mål fra sektorplanen.

AD 1

Kvalitetsmålet er ikke længere relevant og foreslås slettet. Med indførelse af behandlingsgarantien må ventetid på relevant besluttet behandling højst være 14 dage, til døgn såvel som ambulant behandling. Målet om ventetid på højst 2 måneder er derfor ikke i overensstemmelse med ny lovgivning.

AD 2

I notat om "Kvalitetsudvikling i det Ambulante Stofmisbrugsbehandlingssystem" er der angivet mål for visitation fra ambulatorier og rådgivningscentre. Målene både supplerer og skærper sektorplanens mål vedrørende delegation til praktiserende læger / lægeklinikker. Det indstilles, at målene i kvalitetsudviklingsnotatet erstatter det sammenlignelige mål i sektorplanen.

Sektorplanens kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål, herunder de reviderede kvalitetsmål, foreslås at gælde frem til vedtagelse af ny sektorplan for området.

I bilag 1 forefindes den samlede opfølgning på sektorplanen. Resumeet er gengivet nedenfor.

Proces- og Tidsplan for ny sektorplan

Den nuværende sektorplan løber fra 2001-2003.

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 12. november 2003 blev det foreslået, at der blev udarbejdet ny sektorplan for Københavns kommunes indsats overfor stofafhængige. Nedenfor er tids- og procesplanen opstillet i skematisk form:

26. november 2003

Opfølgning på sektorplan 2001-2003

Februar 2004

Temadag for FAU

Juni 2004

1. behandling i FAU af 1. udkast til sektorplan

September 2004

FAU godkendelse af 1. udkast til sektorplanen

September/oktober 2004

Skriftlig offentlig høring

December 2004

Fokusgruppe-interviews

Februar 2005

1. behandling i FAU af 2. udkast til sektorplan

April 2005

Vedtagelse af sektorplan i FAU

Juni 2005

Vedtagelse af sektorplan i ØU og BR

Tids- og procesplanen er nærmere beskrevet i bilag 2, herunder hvilke interessenter, der inddrages.

Resume af opfølgning på sektorplanen

Sektorplanen for indsatsen over for stofafhængige blev vedtaget 2001, og har siden da været grundlaget for indsatsen i Københavns kommune. Der blev i Sektorplanen lagt vægt på, at indsatsen skulle være helhedsorienteret, dvs. ikke kun rette sig mod misbruget, men i lige så høj grad mod brugernes sociale og helbredsmæssige problemer. Denne helhedsorienterede indsats er udmøntet i den overordnede kvalitetsmålsætning og i en række specifikke kvalitetsmålsætninger og –mål.

Efter 2001 har vi fået lov om behandlingsgaranti, et nyt cirkulære om ordination af afhængighedsskabende stoffer, og der har været et udvalgsarbejde mellem H:S og FAF om behandlingen af psykotiske stofmisbrugere. Dette har dog ikke ændret ved det forhold, at sektorplanen med dens målsætninger og mål fortsat er et relevant arbejdsgrundlag.

Antallet af stofmisbrugere er steget

Antallet af stofmisbrugere i behandling er steget fra 2001-2003. Samtidig er der grund til at justere skønnet over stofmisbrugere i Københavns Kommune fra det hidtidige skøn fra 1996 på 4000 til ca. 6000 i 2003, som bygger på et nyt landsdækkende skøn fra Sundhedsstyrelsen. Der er en tendens til, at gruppen af opiatmisbrugere er stagnerende, mens gruppen af hash- og kokainmisbrugere er stigende.

Den aktuelle situation

Københavns Kommune har ca. 25% af alle stofmisbrugere i Danmark, der er i behandling. Fra 1994 til juli 2003 har 4310 personer været registreret i behandlingssystemet for stofafhængige i Københavns Kommune. Heraf er 53% fortsat i behandling, mens 11% er udskrevet som færdigbehandlede og stoffri og ikke siden genindskrevet.

Første september 2003 var der i alt 2280 brugere indskrevet i behandling, heraf er 230 delegeret til praktiserende læge. Størstedelen af de indskrevne er opiatafhængige mænd over 39 år med mange års misbrug bag sig. Der ses en tendens til at flere indskrives med hash- og kokainmisbrug.

I 2003 har Københavns kommune i alt 1665 behandlingspladser (ambulant og døgn). Enhedsprisen på behandlingstyper er angivet nedenfor.

Oversigt over enhedspris* per årsplads opgjort på behandlingstype

Kr. per årsplads i 1000 kr.

2003

Rådgivningscentre (gennemsnitligt)

78

Byambulatorier (gennemsnitligt)

65

Lægeklinikker (gennemsnitligt)**

7

Ambulatoriet Forchhammersvej

113

Familieambulatori et

119

Kirkens Korshærs Ungdomscenter (ambulatorium)

131

Familiepleje

310

Kommunale døgninstitutioner (gennemsnitligt)

250

Entreprise***

254

Kilde: Takst for 2003, udregnet på bruttoudgifter ifølge udmeldte budget.

*Incl. udgifter til metadon, eksl. udgifter til adm. personale i rådgivningscentrene.

** Enhedsprisen for lægeklinikkerne er eksklusiv omkostningerne ved køb af metadon på apotek, som skønnet er 24.000 kr. pr bruger pr år.

*** Enhedsprisen for entreprisepuljen er skønnet

 

Den helhedsorienterede indsats og sociale handleplaner

I sektorplanens periode har behandlingssystemet fokuseret på at opnå forandringer i misbrugernes tilværelse på livsområder som bolig, beskæftigelse og sundhed, samtidig med at man søger at opnå kontrol over stofafhængigheden gennem substitutionsbehandling eller stoffri behandling.

Arbejdet med sociale handleplaner har været trængt i baggrunden i sektorplanens periode. Kun 20% af brugerne har i juni 2003 en opdateret social handleplan, og dette er hovedsageligt brugere, der visiteres til stoffri døgnbehandling. Der er iværksat en særlig indsats for at fremme handleplansarbejdet. Kvalitetsmålet indstilles derfor opretholdt.

Kapacitetsproblemet

Kapacitetsproblemet er fortsat det mest presserende problem, særligt på grund af manglende ambulante pladser. Behandlingsinstitutionerne mere end opfylder kvalitetsmålet, idet der samlet set er en overbelægning. Der er dog stor variation på belægningen mellem de ambulante behandlingsinstitutioner og de kommunale døgninstitutioner, som har problemer med at opfylde belægningskravet. Presset på rådgivningscentrene er det samme som ved sektorplanens vedtagelse, og der er meget begrænset viderevisitation fra rådgivningscentrene til ambulante pladser (kun mellem 1 og 4 % visiteres årligt til praktiserende læger/lægeklinikker, hvor målet er 10%). Der er udarbejdet indstilling om "Opfyldelse af behandlingsgarantien for stofafhængige gennem fortsat udbygning og omstilling af behandlingssystemet for stofafhængige i Københavns Kommune", der skal medvirke til løsning af kapacitetsproblemerne.

Behandlingsinstitutionerne har stort set opfyldt målet om, at brugerne skal have et behandlingstilbud indenfor 14 dage.

Kvalitetsmålet "Alle, der ønsker behandling, skal have et behandlingstilbud inden 14 dage efter henvendelse", som stemmer overens med lov om garanti for social behandling for stofmisbrug, indstilles opretholdt, mens kvalitetsmålet "ventetid på relevant besluttet døgnbehandling må højst være 2 måneder" falder bort, da det strider mod lov om behandlingsgaranti.

Tilbud til unge

Unge med misbrugsproblemer behandles i det almindelige behandlingssystem for stofafhængige. Kvalitetsmålene er stort set nået; hovedparten af de nye misbrugere visiteres til døgnbehandling. Næsten alle (93%) under 30 år visiteres til døgnbehandling, mens de ældre (over 40 år) sjældnere visiteres til døgnbehandling. Fra april 2004 etableres et særligt tilbud til unge misbrugere under 25 år. Tilbudet skal være et ambulant behandlings- og rådgivningssted.

Kvalitetsmålet indstilles opretholdt.

Behandling og social integration af voksne: Den stoffri behandling

Den stoffri behandling er en langvarig proces med mange tilbagefald. Resultatmålet (25% udskrives færdigbehandlede og stoffri) er stort set opfyldt, mens målopfyldelse om "tilbagefald" (højst 33% inden for et år) i 2002 er på 44%, og således ikke er opfyldt. Der er fortsat behov for at fokusere på social integration, som en sideløbende proces med behandlingen af misbruget, idet kun halvdelen af de der udskrives stoffri og færdigbehandlede er i et aktivt tilbud eller i beskæftigelse. Man bør nok erkende, at flere af dem, der bliver stoffri, har så store sociale og psykiske vanskeligheder, at de - uanset stoffrihed - ikke kan blive økonomisk selvhjulpne.

Kvalitetsmålet indstilles opretholdt.

Behandling og social integration af voksne: Den beskæftigelsesfremmende indsats

Den beskæftigelsesfremmende indsats er konsolideret ved etablering af tre gråzonetilbud, specielt henvendt til stofafhængige, til afklaring af og udvikling af arbejdsmarkedsrelevante ressourcer. Der er meget stor forskel på målopfyldelsen, hvad angår de beskæftigelsesfremmende aktiviteter i forhold til kontanthjælpsmodtagerne. Dette er dels målgruppeafhængigt, men også afhængigt af institutionernes og rådgivningscentrenes fokus på området.

Målet "at 15% af langvarige kontanthjælpsmodtagere over 30 år skal være i aktivt tilbud" er opfyldt med 12%. Målet " at 25% af kontanthjælpsmodtagere i substitutionsbehandling skal være i et aktivt tilbud" er opfyldt med 15%. Målet om, at "blandt samtlige i behandling i den erhvervsaktive alder og gruppe skal beskæftigelsesgraden øges med 2% om året" er opgjort som andelen af brugere i behandling, der er i ordinær beskæftigelse/uddannelse i januar måned. Andelen er øget fra 8% i 2001 til 10% i 2003.

Kvalitetsmålene indstilles opretholdt.

Alternativ til Strandgården " Future in".

Strandgårdens behandlingstilbud var opbygget som et højskoletilbud og en central del af deres tilbud var undervisning i forskellige almene færdigheder (intellektuelle og praktiske færdigheder, herunder madlavning) og personlig afklaring af fremtidig beskæftigelse. Målgruppen var blandet, men brugerne var hovedsageligt personer i længerevarende substitutionsbehandling. Strandgårdens tilbud findes ikke tilsvarende i døgnregi, hverken i kommunale eller på private institutioner. Det er forvaltningens vurdering, at det ikke er muligt inden for de givne økonomiske rammer at etablere et døgntilbud udfra Strandgårdens koncept. Til gengæld er det muligt at kombinere de nuværende beskæftigelsestilbud med eksisterende ambulante tilbud og evt. botræningstilbud

Forvaltningen vil indarbejde de positive erfaringer fra Strandgården i den fremtidige tilrettelæggelse af de 40 pladser i grå-zoneprojekterne: "Særlig tilrettelagt beskæftigelse", der henvender sig til bl. a Strandgårdens målgruppe. Grå-zoneprojekterne skal alle i udbud i løbet af 2004 jfr. Familie-og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om, at forvaltningen skal udarbejde forslag til udbudsforretning om forrevalidering, revalidering, særlig tilrettelagt beskæftigelse og beskyttet beskæftigelse. I udbudsmaterialet vil forvaltningen beskrive opgaven således, at der indgår læring af tilsvarende karakter, som den der blev tilbudt på Strandgården,og beskrive en projektorganisation, hvor "normalisering" vægtes højt og separation (udskillelse) fra andre grupper minimeres.

Forvaltningen vil kommunikere ovenstående muligheder ud til rådgivningscentrene med henblik på tiltagenes forankring.

 

Hjemløshed

Det er lykkes at nedbringe hjemløshed blandt stofafhængige i perioden gennem en boligsocial indsats, udbygning af §91-botilbud og anvisning af boliger efter boligsociale kriterier. Målet at " der skal etableres mindst 10 §91botilbud årligt" er opfyldt. Målet "at andelen af boligløse skal nedbringes med 33% om året" er opfyldt med 27% fra 2002 til 2003. Hjemløshed er dog ikke afskaffet for denne gruppe. Der er fortsat brug for en særlig støtte til denne gruppe i form af udbygning af særlige botilbud med støtte og en socialpædagogisk indsats der skal støtte brugerne i at fastholde egen bolig. Begge indsatser bør tilføres ressourcer i takt med udbygningen af indsatsen.

Kvalitetsmålene indstilles opretholdt.

Sygelighed blandt stofafhængige

De stofafhængige har en meget høj sygelighed, som tiltager med stigende alder, misbrugets varighed og graden af social marginalisering (hjemløshed). Hvis den høje sygelighed skal begrænses og afhjælpes, er det nødvendigt med en intensiv tværfaglig og – sektoriel indsats. Der pågår en løbende registrering og overvågning af sygeligheden og i hvilket omfang, der er lagt behandlingsplaner, der indebærer planer for samarbejde med sundhedsvæsenet.

Kvalitetsmålene indstilles opretholdt.

Socialt marginaliserede grupper

Der er etableret et kontaktsted i samarbejde mellem Mændenes Hjem og Forchhammersvej som opsøger brugerne på gadeplan (Vesterbro) og henviser dem til relevant misbrugsbehandling. Der er desuden etableret et 3-årigt forsøg med en forstærket social- og sundhedsfaglig indsats overfor stofmisbrugere, som mere end forbigående opholder sig på gaden. Der vil foreligge en evaluering ultimo 2004. En foreløbig opgørelse viser, at sektorplanens mål, hvad angår stofmisbrugsbehandling, "at mindst 50% af de opsøgte stofafhængige, som ikke er i behandling, i løbet af 3 måneder indskrives i misbrugsbehandling" er opfyldt.

Kvalitetsmålene indstilles opretholdt.

Vold og konflikt

Det er i vid udstrækning lykkedes at etablere et godt samarbejdsmiljø i behandlingssystemet, kontrollen er nedtonet, og det er lykkedes at undgå at udskrive brugere af medicinsk behandling, når de på grund af vold og trusler ikke har kunnet rummes på institutionerne. Der er enkelte områder, hvor konflikterne har nødvendiggjort særlige foranstaltninger, men som hovedregel er der en god modus vivendi mellem brugere og behandlere. Kvalitetsmålene er opfyldte, bortset fra målet om "at alle brugere skal inddrages i opfølgning af den sociale handleplan senest 6 måneder efter at den er udarbejdet", hvilket kun er sket for 20% af brugerne, og målet om "at højst 40% må udskrives i utide fra den stoffri behandling", hvor 54% er udskrevet i utide.

Kvalitetsmålene indstilles opretholdt.

Faglig udvikling og engagement

Kvalitetsmålene om, at der skal være medarbejderudviklingssamtaler og supervision til medarbejdere med direkte brugerkontakt er opfyldt.

Der har i sektor-planperioden været iværksat en række projekter: Injektionsprojekt på Stæren, Projekt X-felt, Nåleøjet. Projekterne er ikke afsluttede og derfor endnu ikke evaluerede. Endvidere er der foretaget undersøgelse af dødeligheden blandt stofmisbrugere i det københavnske behandlingssystem. Undersøgelsen er offentliggjort.

Kvalitetsmålene indstilles opretholdt.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Forvaltningen forudsætter, at opfyldelse af sektorplanens mål kan afholdes inden for den givne budgetramme til stofmisbrugsområdet, som det fremgår af budget 2004 samt at indstilling om "Opfyldelse af behandlingsgarantien for stofafhængige gennem fortsat udbygning og omstilling af behandlingssystemet for stofafhængige i Københavns Kommune".

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Stofmisbrugsbehandlingssystemet - rådgivningscentre og institutioner er blevet hørt i forbindelse med opfølgningen, hvor de er blevet bedt om kommentarer til / status på kvalitetsmålsætninger og mål.

Der er indkommet tilbagemeldinger fra de 4 rådgivningscentre, Behandlingsinstitutionen Forchhammersvej, Familieambulatoriet samt Ambulatoriet Bellahøj.

Resultaterne af opfølgningen af sektorplanen er blevet forelagt for forstanderkredsen på et forstandermøde den 21. oktober.

BILAG

1. Opfølgning på "Sektorplan for Københavns Kommunes indsats over for stofafhængige 2001-2003".

2. Sektorplan for Københavns kommunes indsats overfor stofafhængige – tids- og procesplan.

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

 

 

 

Til top