Mødedato: 26.11.2003, kl. 15:00

Opfølgningsundersøgelse til "Kriminalprævention og integration på Indre Nørrebro" (Bilag)

Opfølgningsundersøgelse til "Kriminalprævention og integration på Indre Nørrebro" (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. november 2003

 

Sager til beslutning

13. Opfølgningsundersøgelse til "Kriminalprævention og integration på Indre Nørrebro" (Bilag)

FAU 615/2003 J.nr. 615/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ikke imødekommer forslaget om "Opfølgningsundersøgelse til 'Kriminalprævention og integration på Indre Nørrebro' ".

at afslaget gives som begrundet i vedlagte udkast til borgmesterens svar.

RESUME

CASA gennemførte i 2001 undersøgelsen "Kriminalprævention og integration på Indre Nørrebro" for det daværende bydelsstyre. Rapporten dannede baggrund for at Indre Nørrebro blev tildelt den Europæiske Kriminalpræventive pris for 2002. Prisuddelingsarrangementet for 2003 afholdes derfor i København i december 2003.

CASA foreslår, at der gennemføres en opfølgningsundersøgelse som en del af forberedelserne til prisuddelingsarrangementet, og at resultaterne forelægges på konferencen. Da CASA først har henvendt sig ultimo august og tidsrammen for undersøgelsens gennemførsel er 4 måneder, er dette dog ikke muligt.

Herudover vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at CASA i det fremsendte forslag ikke har tilstrækkeligt fat i forudsætningerne for at tilvejebringe en viden om de langsigtede virkninger af den kriminalpræventive indsats. En undersøgelse af den art der foreslås, vil ikke i tilstrækkelig grad kunne dokumentere forholdene og de dybe problemer, der gør sig gældende på Indre Nørrebro.

SAGSBESKRIVELSE

Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) gennemførte i 2001 undersøgelsen "Kriminalprævention og integration på Indre Nørrebro". Undersøgelsen blev udført for det daværende bydelsstyre under bydelsforsøget og dannede baggrund for at Indre Nørrebro blev tildelt den Europæiske Kriminalpræventive pris for 2002. Som konsekvens af at Danmark/København vandt prisen i 2002, skal prisuddelingsarrangementet afholdes i København i december i år. Det Kriminalpræventive Råd er ansvarlige for prisuddelingen.

I brev af 28/8-2003 til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmesteren foreslår CASA, at der gennemføres en opfølgningsundersøgelse af den kriminalpræventive indsats på Indre Nørrebro efter bydelsforsøgets ophør.

CASA foreslår, at undersøgelsen gennemføres som en del af forberedelserne til prisuddelingsarrangementet, og at resultaterne forelægges på konferencen. Da CASA først har henvendt sig ultimo august og tidsrammen for undersøgelsens gennemførsel er 4 måneder, har dette imidlertid ikke været muligt.

CASA foreslå følgende temaer og spørgsmål i opfølgningsundersøgelsen:

  1. Hvad er der sket med de unge?
  2. Hvordan er det gået de unge, der har deltaget i aktiviteterne på Indre Nørrebro mht. beskæftigelse, uddannelse, kriminalitet m.v.?

  3. Kriminalstatistik og statistik for bydelen.
  4. I den oprindelige undersøgelse er vist kriminalitetsudviklingen for 1995-2000. CASA forslå denne periode udvidet frem til 2003.

  5. Netværk og lokalt samarbejde.
  6. Hvordan har det lokale netværksbaserede samarbejde der var/er på Indre Nørrebro udviklet sig efter byrådets nedlæggelse?

  7. Gadeplansarbejderne.
  8. Hvordan anvendes gadeplansarbejderne i dag? Er de stadig en del af Københavns Kommunes indsats?

  9. Forankring og spredning af erfaringer.

Er erfaringerne fra Indre Nørrebros kriminalpræventive arbejde og integrationsarbejdet blevet videregivet til andre? Hvorledes har Københavns Kommune, som overtog projektet og initiativerne fra bydelsrådet, kunnet bruge erfaringerne?

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen mener, at der som udgangspunkt altid er behov for yderligere viden om de langsigtede effekter af det kriminalpræventive arbejde.

Forvaltningen vurderer imidlertid ikke, at CASA i det fremsendte forslag har tilstrækkeligt fat i forudsætningerne for at tilvejebringe en sådan viden. En undersøgelse af den art der foreslås, vil ikke i tilstrækkelig grad kunne dokumentere forholdene og de dybe problemer, der gør sig gældende på Indre Nørrebro.

Forvaltningen indstiller derfor, at CASA gives afslag om deltagelse i undersøgelsen fra Københavns Kommune med ovenstående begrundelse. Yderligere begrundes afslaget med, at CASA's umiddelbare formål med opfølgningsundersøgelsen, at fremlægge resultaterne på prisuddelingskonferencen, af tidsmæssige årsager ikke kan lade sig gøre.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ikke miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

CASA efterlyser primært en tilkendegivelse af, om kommunen er interesseret i, at undersøgelsen gennemføres. Såfremt Københavns Kommune er interesseret i undersøgelsen, men ikke vil bidrage til finansieringen, vil CASA søge denne dækket af f.eks. Justitsministeriet eller Det Kriminalpræventive Råd.

Undersøgelsen kan gennemføres for 284.750 kr. inden for en tidsramme på 4 måneder.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan ikke på nuværende tidspunkt pege på ledige midler i 2004, som kunne anvendes til undersøgelsen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Sagen har ikke været i høring.

BILAG

  • Brev fra CASA til Familie- og Arbejdsmarkedsborgmesteren af 28/8-2003 med forslag om opfølgningsundersøgelse.
  • Udkast til svarbrev.

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top