Økologiprojekt på daginstitutionsområdet i forbindelse med Dogme (Udsat fra mødet den 19. juni 2002) (Bilag)
Økologiprojekt på daginstitutionsområdet i forbindelse med Dogme (Udsat fra mødet den 19. juni 2002) (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. juni 2002
Sager til beslutning
15. Økologiprojekt på daginstitutionsområdet i forbindelse med Dogme (Udsat fra mødet den 19. juni 2002) (Bilag)
FAU 305/2002 J.nr. 283/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,
at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udmønter 1.35 mio. kroner til i samarbejde med Miljøkontrollen og Økologisk Oplysningsforbund at igangsætte pilotprojekt på daginstitutioner i lokalområdet Sundby Syd om omstilling til økologisk madlavning som følge af Københavns Kommunes indtrædelse i Dogme 2000.
RESUME
Ved indtrædelse i Dogme 2000 forpligtede Københavns Kommune sig til at arbejde hen mod at indføre 75% økologiske fødevarer i kommunale kantiner og køkkener.
Omlægningen til økologisk madlavning på daginstitutionerne vil starte som et pilotprojekt i Sundby Syd, hvor daginstitutionerne vil få tilbudt kursus i økologisk omlægning. De enkelte daginstitutioner vil blive undersøgt med hensyn til brug af økologiske fødevarer og omfanget af bespisning, herefter vil de blive tilbudt kurser tilpasset deres profil.
Der er planlagt en midtvejsevaluering og en endelig evaluering af projektforløbet. Erfaringer fra pilotprojektet skal bruges til at omlægge daginstitutioner i andre bydele til økologisk madlavning, og inden udgangen af 2003 skal der udarbejdes en plan for økologisk omlægning af de resterende daginstitutioner.
SAGSBESKRIVELSE
Dogme 2000
Ved indtrædelse i Dogme 2000 forpligtede Københavns Kommune sig til at arbejde hen mod at indføre 75% økologiske fødevarer i kommunale kantiner og køkkener. Borgerrepræsentationen har givet en bevilling på 8 mio. kroner til et fælles Dogme økologiprojekt frem til udgangen af 2004.
Der er i Dogme 2000 afsat 1.35 mio. kroner til økologisk omstilling i daginstitutioner i samarbejde mellem Miljøkontrollen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Selvforvaltning
I 2000 blev der indført selvforvaltning i daginstitutionerne. Det betyder blandt andet, at den enkelte forældrebestyrelse disponerer over institutionens budget og dermed også bestemmer, hvorvidt der skal serveres mad for børnene og om det i givet fald skal være økologisk mad.
Daginstitutionerne kan således ikke pålægges at deltage i projektet. Det vil derfor være nødvendigt at lave en tilbundsgående undersøgelse af de enkelte institutioner og deres behov/motivation for at indgå i et økologiprojekt. Det er væsentligt, at daginstitutionerne er motiverede for og ikke bliver pålagt at deltage i projektet.
Primo 2002 foretog Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en stikprøveundersøgelse på samtlige daginstitutioner i bydelen Ryvang. Med en svarprocent på 60 kunne det konstateres, at 75% af daginstitutionerne er fuldt omstillet til økologiske fødevarer, at 15% af daginstitutionerne er delvist omstillet til økologiske fødevarer, og at de resterende daginstitutioner har ikke angivet omstillingsgraden. Med udgangspunkt heri forventes daginstitutionerne at være motiverede til at indgå i projektet.
Økologisk omstilling i daginstitutioner
Der har været afholdt møde mellem Miljøkontrollen, Økologisk Oplysningsforbund og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om en model for økologiske omlægningsaktiviteter i daginstitutionerne. Der er i forlængelse heraf udarbejdet en samarbejdsaftale mellem Miljøkontrollen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om gennemførelse af projektet.
Samarbejdsaftalen mellem Miljøkontrollen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fokuserer på at etablere et eller flere netværk i udvalgte lokalområder og løfte områderne som en helhed fremfor at fokusere på enkelte institutioner. Dette giver samtidig mulighed for at forankre projektet lokalt i et fællesskab.
Der skal iværksættes en målrettet støtte til eksisterende initiativer både for at sikre større fremdrift og for at sikre, at der ikke sker "tilbagefald" initiativerne. Endvidere skal igangsætning af nye lokale initiativer eksempelvis i regi af en køkkenmedarbejderklub, et lederfora eller et lokalt center understøttes.
Projektet udføres i samarbejde med Økologisk Oplysningsforbund, der har stor erfaring med økologisk omlægning på daginstitutionsområdet.
Pilotprojektet vil finde sted i Sundby Syd løbende fra juni 2002 til udgangen af 2002.
Projektets mål
Projektets mål er,
- At gennemføre en kortlægning af de nuværende initiativer, ressourcer og resultater af økologisk omlægning på daginstitutionsområdet,
- At give daginstitutioner i udvalgte lokalområder tilbud om rådgivning, inspirationskurser og temadage i økologisk omlægning i perioden fra medio 2002 til udgangen af 2004, og
- At fastsætte mål, indsatsområder og budgetoverslag for resten af daginstitutionsområdet inden udgangen af 2003.
Projektets succeskriterium er:
- At 90% af de daginstitutioner, som har modtaget efteruddannelse eller rådgivning under Dogme økologiprojektet skal per 1. november 2004 tilbyde ernæringsrigtig kost, som indeholder mindst 75% økologiske fødevarer.
Der er planlagt en midtvejsevaluering for projektet i august 2003 og en endelig evaluering af projektet i december 2004.
Kortlægning af daginstitutionerne og skræddersyede kurser
I løbet af det halve år vil daginstitutionerne få præsenteret projektet og få tilsendt spørgeskemaer til vurdering af fødevareforbrug, omfang af bespisning m.m.. Økologisk Oplysningsforbund besøger endvidere samtlige institutioner for at kortlægge deres fødevareforbrug og resultatet af spørgeskemaundersøgelsen og kortlægningen vil blive gennemgået med daginstitutionerne for at skræddersy de økologiske kurser til de enkelte institutioner.
Der vil efterfølgende blive afholdt kurser for daginstitutionerne. Længden af kurserne vil afhænge af, hvor langt institutionerne er i den økologiske omlægning. Hver daginstitution vil få en kostanalyse og ernæringsberegning og ud fra dette en individuel omlægningsrådgivning.
Rådgivning og lokal netværksgruppe
I implementerings- og omlægningsperioden vil Økologisk Oplysningsforbund stå til rådighed med rådgivning.
Der vil blive nedsat en lokal netværksgruppe, der kan støtte op omkring initiativet - også når Økologisk Oplysningsforbund trækker sig ud af projektet.
Det samlede aktivitetsforløb vil vare cirka et år.
Det videre forløb
Sideløbende med pilotprojektet vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indhente informationer om anvendelsen af økologiske fødevarer i de øvrige lokalområder til brug for udvælgelse af områder til økologisk omlægning efter pilotprojektet. Dette vil ske løbende, således at alle interesserede daginstitutioner vil være omlagt i løbet af år 2004. Afhængig af interessen for projektet forventes det, at daginstitutioner i cirka 5 bydele ønsker økologisk omstilling.
Hvis projektet skal udbredes til samtlige 15 bydele vil det betyde en ekstra omkostning på cirka 3 mio. kroner. Skal der i forlængelse heraf være vikardækning i de uger, hvor køkkenpersonalet er på kursus, vil der være en merudgift på cirka 12 mio. kroner. De 15 mio. kr. til udvidelse af projektet er påført Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ønskeliste til budget 2003.
ØKONOMI
Der er bevilget 1.35 mio. kroner af Borgerrepræsentationen til økologisk omlægning i de københavnske daginstitutioner.
Der er afsat følgende økonomiske rammer for gennemførelse af daginstitutionsprojektet.
Omlægnings- rådgivning |
Uddannelse |
Information/ Møder |
Sum |
450.000 |
800.000 |
100.000 |
1.350.000 |
En eventuel vikardækning finansieres af daginstitutionerne.
MILJØVURDERING
Indførsel af økologiske fødevarer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner vil have stor betydning for københavnske børns forståelse for miljø og økologi. Gode miljømæssige vaner starter i barndommen, og det er vigtigt på et tidligt tidspunkt at få bevidsthed om miljøet.
Indførsel af økologiske fødevarer i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner har samtidig en positiv indvirkning på miljøet i og med, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er en stor aftager af fødevarer.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Samarbejdsaftale mellem Miljøkontrollen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen