Mødedato: 26.06.2002, kl. 19:00

Orientering vedrørende organisering af behandlingstilbud for udsatte unge som erstatning for Jobskolen

Orientering vedrørende organisering af behandlingstilbud for udsatte unge som erstatning for Jobskolen

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. juni 2002

 

Sager til beslutning

12. Orientering vedrørende organisering af behandlingstilbud for udsatte unge som erstatning for Jobskolen

FAU 288/2002 J.nr. 288/2002

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at orienteringen om organisering af behandlingstilbudet for udsatte unge som erstatning for Jobskolen tages til efterretning.

RESUME

Jobskolen der er et tværsektorielt dagbehandlingstilbud for marginaliserede unge mellem 13 og 16 år ophørte i september 2001.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte den 28. november 2002 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling om, at de af Jobskolens opgaver, der ikke kunne løses af de øvrige skole- og behandlingstilbud, fremover skulle varetages af dagbehandlingstilbuddet Skolen Sputnik. Det blev endvidere besluttet, at udvalgene løbende skal orienteres om projektet, første gang juni 2002.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet nedenstående orientering. Det fremgår heraf at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i maj 2002 har indgået undervisningsoverenskomst med Skolen Sputnik der således er et fungerende supplement til kommunens øvrige skole- og behandlingstilbud til de marginaliserede børn og unge.

SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning på mødet den 28. november 2002 har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet nedenstående orientering vedrørende organiseringen af behandlingstilbuddet som erstatning for Jobskolen.

Orienteringen indeholder en oplistning af de tilbud Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har til Jobskolens målgruppe samt en præsentation og beskrivelse af dagbehandlingstilbuddet Skolen Sputnik.

1. Tilbud til marginaliserede unge mellem 13 og 16 år

Københavns Kommune har en vifte af socialpædagogiske undervisningstilbud til utilpassede unge fra Jobskolens målgruppe:

Tilbud forankret under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen:

  • Specialundervisning i distriktsskolerne
  • Vidtgående specialundervisning
  • Støtte i klassen eller udenfor fra den almindelige skoles specialcenter
  • Observationsgruppe på egen skole i en periode
  • Observationsklasse typisk i flere år
  • Observationskolonier - typisk i 3 – 6 måneder (elevgruppen er typisk fra 7-14 år)
  • Skolegruppe som midlertidig undervisningsforanstaltning
  • Det Kongelige Opfostringshus (DKO)

Tilbud forankret under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen:

  • Dagbehandlingstilbud, eksempelvis "Solbakken" og "Kennedygården".
  • Døgninstitutioner for børn og unge med intern skole, f.eks. "Egelundshuset".

Endvidere samarbejder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om følgende tilbud:

  • Heldagsklasser på enkelte distriktsskoler, hvor der er knyttet både lærere og socialpædagoger til den enkelte klasse

  • Undervisning på "Spydspidsen", hvor Københavns Kommunes Ungdomsskole (KKU) er ansvarlig for undervisningen

  • "Grupperne", som er et terapeutisk undervisningstilbud under KKU

  • Undervisningstilbud under "Sjakkets Aktivitetscenter", hvor "Grupperne" er ansvarlig for undervisningen.

I et vist omfang købes i et samarbejde mellem de to forvaltninger pladser i private skole/dagbehandlingstilbud:

  • "Den Gule Flyver", "Basen" m.fl.

Således er der en række eksisterende skole- og dagbehandlingstilbud til marginaliserede unge.

Jobskolens primære målgruppe var de udadreagerende unge, der har et lavt selvværd, dårlige sociale færdigheder og utilstrækkelige skolekundskaber. Det er fortsat en udfordring for kommunen, at skabe tilbud, der formår at bringe disse unge i en positiv udvikling.

Skolen Sputnik er blandt de tilbud, som tager denne udfordring op.

2. Skolen Sputnik

Sputnik blev oprettet i 1998 som en afdeling af Hellig Kors Skole under Indre Nørrebro Bydel. I forbindelse med Bydelsforsøgets ophør den 1. januar 2002 blev Sputnik reorganiseret og drives nu under den selvejende institution Askovgården.

Kapaciteten er i forbindelse med omorganiseringen hævet fra 16 til 24 pladser. Skolens fysiske rammer er ved samme lejlighed blevet udvidet. Der er i maj 2002 indgået undervisningsaftale med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, således at alle pladser tilbydes Københavns Kommune.

Målgruppen er dels svært utilpassede skoleelever, dels børn og unge mellem 12 og 18 år fra socialpædagogiske døgninstitutioner.

Tilbuddet består af et integreret dagbehandling- og undervisningstilbud, der kombineres med praktikforløb og kendskab til tekniske skoler. Undervisningen sker i henhold til folkeskolelovens bestemmelser og sigter mod en afgangseksamen eller en skoleudtalelse. Overordnet følges Undervisningsministeriets læseplaner.

Skolens værdimæssige grundlag er fundamentale demokratiske værdier og samværsnormer, herunder anerkendelse af og respekt for individet, tolerance, accept af forskellighed og medansvar for fællesskabet.

For hver elev udarbejdes en individuel undervisningsplan, som er koordineret med skolens behandlingsmæssige og socialpædagogiske indsats. Denne plan er en integreret del af lokalcentrets handleplan.

Efter udslusningen følges eleven af Skolen Sputnik i minimum et år.

Eleverne er tilknyttet skole- og ungdomsvejlederen på Hellig Kors Skole. Vejlederen følger dem til de er 23 år. Denne udgift afholdes af Skolen Sputnik.

Det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at Skolen Sputnik, supplerer den vifte af tilbud til marginaliserede og utilpassede børn og unge, som er forankret i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Såvel som følge af Sputniks øgede kapacitet og i kraft af tilbuddets pædagogiske og undervisningsmæssige praksis og kvalitet vurderes det aktuelt, at være en velfungerende erstatning for Jobskolen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller på denne baggrund at Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager ovenstående orientering til efterretning.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

I forhold til Skolen Sputnik er takstbeløbet vedrørende undervisningsdelen på 11.750 kr. pr. elev pr. måned svarende til en samlet årlig udgift for 24 elever på 2,9 mill. kr. Dette beløb afholdes af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Med hensyn til den socialpædagogiske behandling er takstbeløbet på 11.250 kr. pr. elev pr. måned svarende til en samlet årlig udgift for 24 elever på 2,8 mill. kr. Dette beløb afholdes af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Begge beløb svarer til gennemsnitsprisen ved sammenlignelige private dagbehandlingsinstitutioner.

Beløbene afholdes inden for budgetrammerne.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

 

Peter Rasmussen Grethe Munk

 

Til top