Lov om ændring af lov om social pension m.fl. - ændring af regler om personlige tillæg, helbredstillæg og forhøjelse af satser
Lov om ændring af lov om social pension m.fl. - ændring af regler om personlige tillæg, helbredstillæg og forhøjelse af satser
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000
Sager til beslutning
5. Lov om ændring af lov om social pension m.fl. - ændring af regler om personlige tillæg, helbredstillæg og forhøjelse af satser
FAU 619/2000 J.nr. 115/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Københavns Kommunes vejledende retningslinier for medicinkort, tandbehandling og kiropraktorbehandling opretholdes uændret indtil en eventuel lovændrings ikrafttræden, som forventes 1. marts 2001.
Sundhedsforvaltningen vil den 23. oktober 2000 forelægge Sundheds- og Omsorgsudvalget indstilling om, at ovennævnte retningslinier opretholdes uændret indtil en eventuel lovændring.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen har i fællesskab udarbejdet et forslag til præcisering af retningslinierne for tildeling af personlige tillæg.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har i møderne henholdsvis den 9. februar 2000 og 17. januar 2000 besluttet at udsætte sagen og behandle den i forbindelse med behandlingen af budget 2001.
Til budget 2001 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (og Sundhedsforvaltningen) foreslået ændring af hidtidig praksis, således at der ikke længere tages udgangspunkt i pensionisternes bruttoindtægter. Tildeling af personlige tillæg skal herefter fra 2001 ske på grundlag af en mere konkret vurdering af pensionistens indtægter sammenholdt med pensionistens rimelige faste udgifter. Med vedtagelse af budget 2001 er den foreslåede ændring tiltrådt. Som led i aftalen mellem Regeringen, SF og Enhedslisten er der fremsat Lov om ændring af lov om social pension m.fl. - ændring af regler om personlige tillæg, helbredstillæg og forhøjelse af satser.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget har i møderne henholdsvis den 9. august 2000 og den 28. august 2000 tiltrådt, at Københavns Kommune følger aftalen mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening om, at kommunerne bør anvende en formuegrænse på 50.000 kr. pr. hustand ved tildeling af personlige tillæg, således at den nye grænse trådte i kraft 1. september 2000.
Lovforslag
I forbindelse med kommuneaftalen har regeringen tilkendegivet, at der overvejes ændringer i reglerne om medicintilskud.
Socialministeren har - som led i aftalen mellem Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten - den 11. oktober 2000 fremsat lovforslag (Lov om ændring af lov om social pension m.fl. - ændring af regler om personlige tillæg, helbredstillæg og forhøjelse af satser), som blandt andet omhandler ydelser af et helbredstillæg efter faste regler til dækning af folke- og førtidspensionisters udgifter til medicin, tandbehandling, fysioterapi, kiropraktorbehandling og fodterapi, såfremt udgiften vedrører en ydelse, som den offentlige sygesikring yder tilskud til efter sygesikringsloven. Forslaget vil umiddelbart få betydning for kommunens vejledende retningslinier for tilskud til medicin (medicinkort), tandbehandling og kiropraktorbehandling.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår derfor, at Københavns Kommunes vejledende retningslinier på nævnte områder opretholdes uændret indtil lovændringens forventede ikrafttræden 1. marts 2001.
Lovforslaget ændrer i øvrigt ikke på at der - efter en konkret, individuel vurdering - kan ydes personlige tillæg til samme formål som hidtil, herunder eventuelt supplement til det helbredstillæg som ifølge forslaget skal ydes efter faste regler.
Indførelse af en mere konkret individuel økonomisk vurdering
Med vedtagelsen af budget 2001 ændres hidtidig praksis, således at der ikke længere tages udgangspunkt i pensionisternes bruttoindtægter. Tildeling af personlige tillæg skal herefter fra 2001 ske på grundlag af en mere konkret vurdering af pensionistens indtægter sammenholdt med pensionistens rimelige faste udgifter.
Socialministeriet har - som tidligere nævnt - tilkendegivet, at personlige tillæg bør ydes på grundlag af individuelle skønsmæssige vurderinger.
Det findes herefter nødvendigt at indføre en rådighedsvurdering ved tildeling og udmåling af personlige tillæg.
Rådighedsbeløb
I forbindelse med behandling af budget 2001 er det endvidere foreslået indført et rådighedsbeløb på 4.000 kr. månedlig for enlige og 6.6000 kr. månedlig for gifte og samlevende ved tildeling af personlige tillæg.
Ved rådighedsbeløb forstås fastsættelse af et beløb, som pensionisten skal have til rest til dækning af øvrige leveomkostninger (herunder kost, tøj, toiletartikler, fritidsaktiviteter og transport, opsparing til diverse formål, mv.), når rimelige faste udgifter til husleje, el og varme samt forsikringer, Tv-licens, telefonabonnement mv., fratrækkes de samlede nettoindtægter.
Hvis en pensionist ligger over det fastsatte rådighedsbeløb, medfører det ikke i sig selv et afslag, men at tilskuddet nedsættes, eller at der fastsættes en større egenbetaling.
ØKONOMI
Udgiften til personlige tillæg hører til det lovbundne område med 50 procents statsrefusion.
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere de økonomisker konsekvenser af lovforslaget.
HØRING
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/ Torben Brøgger