Ansøgning fra LEV om delvis finansiering af projektet: " Etniske minoritetsfamilier med handicappede børn og unge - oplysning, rådgivning og indflydelse" (bilag)
Ansøgning fra LEV om delvis finansiering af projektet: " Etniske minoritetsfamilier med handicappede børn og unge - oplysning, rådgivning og indflydelse" (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000
Sager til beslutning
4. Ansøgning fra LEV om delvis finansiering af projektet: " Etniske minoritetsfamilier med handicappede børn og unge - oplysning, rådgivning og indflydelse" (bilag)
FAU 615/2000 J.nr. 191/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afslår at støtte LEV`s ansøgning på kr. 343.180,- til ovenstående projekt.
RESUME
LEV har ansøgt Københavns Kommune om delvis finansiering af projektet: "Etniske minoritetsfamilier med handicappede børn og unge – oplysning, rådgivning og indflydelse". LEV ansøger om, at projektet støttes med 343,180 kr. Der ønskes finansiering til delprojekterne kommunale introduktionskurser, samtalegrupper samt etablering af forældrenetværk. Det indstilles, at ansøgningen afslås. Afslutningsvis redegøres for kommunens indsats overfor etniske minoritetsfamilier med handicappede børn.
SAGSBESKRIVELSE
LEV udarbejdede i 1999 en pilotundersøgelse af mødet mellem etniske minoritetsforældre til udviklingshæmmede børn og det danske velfærdssamfund.
Pilotundersøgelsen viste, at etniske minoritetsforældre med handicappede børn
- ikke har adgang til materiale på deres modersmål om deres børns rettigheder og kompensationsmuligheder i Danmark
- Sjældent får råd og vejledning fra flersprogede handicaprådgivere
- har lident kendskab til relevante patientorganisationer eller andre organisationer, hvor de kan få kvalificeret råd og vejledning
- har lident kendskab til dansk handicappolitik og samfundsforhold
- har ringe forbindelse med andre familier med handicappede børn
- har vanskeligt ved at indgå ligeværdigt i forskellige samfundsrelationer.
For at rette op på disse mangler har LEV udarbejdet projektet "Etniske minoritetsfamilier med handicappede børn og unge – oplysning, rådgivning og indflydelse." Projektet indeholder 10 delprojekter, som vil sikre, at etniske minoritetsforældre får samme muligheder som danske forældre i samme situation.
Projektet skal gennemføres i Københavns Amt og Århus Amt.
LEV ansøger Københavns Kommune om at være delvis finansierende på 3 af delprojekterne.
De 3 delprojekter er:
- Kommunale introduktionskurser
- Samtalegrupper
- Etablering af forældrenetværk inden for bestemte sprogområder på tværs af institutioner og regioner.
Det indstilles at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afslår at støtte projektet i sin nuværende form udfra følgende grunde:
- Projektet spænder geografisk bredt og falder dermed, også med hensyn til målgruppe, langt udenfor hvad kommunen yder støtte til.
- De økonomiske konsekvenser af at deltage i projektet er ikke begrænset til de ovenfor nævnte 343.180 kr.
I selve projektbeskrivelsen af delprojektet "kommunale introduktionskurser" fremgår det, at Københavns Kommune ved møderne, udover at stille socialrådgivere til rådighed som oplægsholdere, også skal afholde udgifterne til lokaler, tolke, fortæring til de deltagende samt børnepasning mens forældrene deltager i kurset.
I Københavns Amt forventes det, at der skal afholdes 40 møder af 3 timers varighed. Det fremgår ikke af projektbeskrivelsen hvor mange møder det forventes at afholde i Københavns Kommune.
De økonomiske konsekvenser af at støtte projektet rækker altså langt udover de 343.180 kr.
Afslutningsvis skal det nævnes, at man fra forvaltningens side kan genkende mange af de problemstillinger som LEV`s pilotundersøgelse viste. Det skal dog samtidig nævnes, at både forvaltningens sagsbehandlere samt personalet på vores specialinstitutioner er meget opmærksomme på disse problemstillinger når de har kontakt med kommunens etniske minoritetsforældre.
For at afhjælpe nogle af problemstillingerne, er der i Københavns Kommune blevet oprettet en forældregruppe for danske og arabiske forældre. Fælles for forældrene, er at de alle har børn under 7 år som er udviklingshæmmede, og at de alle er relativt nye i forhold til det offentlige hjælpesystem for handicappede.
Til møderne er inviteret både forældre, det handicappede barn samt søskende. Målet med møderne er
- at give en introduktion til Københavns Kommune og de muligheder der er for at få hjælp i lovgivningen og andre tilbud.
- at høre mere om de tilbud som forældrene har brug for
- at familierne lærer at kende hinanden på tværs af kultur og sprog.
Det skal nævnes, at LEV vil bruge denne forældregruppe som "model" for deres projekt og at LEV har fået tildelt en observatørplads i gruppen.
Afslutningsvis skal det nævnes, at såfremt det er nødvendigt anvendes der altid tolk ved sags- og visitationsmøder samt at der afholdes et ugentligt mødregruppemøde for mødre med handicappede børn og at mødre fra etniske minoritetsfamilier også deltager i disse møder.
For fremtiden er det forvaltningens plan, at der skal etableres forældregrupper for flere sprogområder og at der, på relevante sprog, skal udarbejdes pjecer om kommunens tilbud til familier med handicappede børn.
ØKONOMI
Den samlede økonomiske udgift for de 3 delprojekter er 686.360 kr. LEV ansøger om, at Københavns Kommune finansierer halvdelen dvs. 343.180 kr. (se projektbeskrivelsen s.10-13) for nærmere beskrivelse af budgettet for de tre delprojekter).
Budget for 3 delprojekter:
- Kommunale introduktionskurser : 170.376, - kr.
- Samtalegrupper : 222.464,- kr.
- Etablering af forældrenetværk inden for
- bestemte sprogområder på tværs af institutioner
- og regioner. : 293.522,- kr.
I alt : 686.360,- kr.
Københavns Kommunes andel : 343.180,- kr.
HØRING
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Bilag 1: Ansøgning fra LEV
- Bilag 2: Projektbeskrivelse fra LEV
Grethe Munk
/
Torben Brøgger