Socialministeriets projekt "Virksomhedsrevalidering som vejen (tilbage) til arbejdsmarkedet" (bilag)
Socialministeriets projekt "Virksomhedsrevalidering som vejen (tilbage) til arbejdsmarkedet" (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000
Sager til beslutning
3. Socialministeriets projekt "Virksomhedsrevalidering som vejen (tilbage) til arbejdsmarkedet" (bilag)
FAU 616/2000 J.nr. 134/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen projektansøgning til Socialministeriet.
RESUME
Socialministeriet har d. 31. maj 2000 inviteret Københavns Kommune til at deltage i ovennævnte projekt, der etableres i 20 kommuner og 4 amtskommuner.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på sit møde d. 21. juni 2000 godkendt, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder et oplæg til ansøgning om Københavns Kommunes deltagelse i projektet.
Socialministeriet skulle senest d. 1. september 2000 have en tilbagemelding fra Københavns Kommune om hvorvidt man ønsker at deltage i projektet og i bekræftende fald i form af en foreløbig projektansøgning.
Denne er fremsendt til Socialministeriet d. 18. august 2000, og der foreligger nu en endelig projektansøgning, som skal indsendes til Socialministeriet senest d. 1. november 2000.
SAGSBESKRIVELSE
Socialministeriet har d. 31. maj 2000 inviteret Københavns Kommune til at deltage i ovennævnte projekt, der etableres i 20 kommuner og 4 amtskommuner.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på sit møde d. 21. juni 2000 godkendt, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder et oplæg til ansøgning om Københavns Kommunes deltagelse i projektet.
Projektet er et af regeringens initiativer til fremme af indsatsen for personer med langvarig offentlig forsørgelse og er blevet til i et samarbejde med LO, DA, KL og Amtsrådsforeningen.
Sigtet med projektet er:
- "at fremme og udvikle virksomhedsrevalideringen til gavn for bl. a. den alt for store gruppe af personer, der har modtaget kontanthjælp i flere år".
Kommunen tilbydes årligt:
- 600.000 kr. til projektledelse
- 80.000 kr. til kursusvirksomhed
- processtøtte mv. fra FormidlingsCenter Aarhus
- støtte fra de involverede organisationers konsulenter ud fra lokale ønsker og behov.
Projektets overordnede mål er, at bringe et større antal personer ind på eller tilbage til arbejdsmarkedet og dermed en aktiv tilværelse, hvor de i videst muligt omfang kan forsørge sig selv og deres familier enten i ordinære job eller i fleksjob. Det overordnede mål er endvidere at fastholde medarbejdere, der er i risiko for at miste arbejdet pga. nedsat arbejdsevne.
Formålet med projektet er,
- at fremme og udvikle virksomhedsrevalidering for udsatte grupper
- at metodeudvikle virksomhedsrevalidering
- at styrke og udvikle samarbejdet mellem virksomheder, kommuner, amtskommuner og revalideringsinstitutioner
- at opkvalificere efteruddannelse for sagsbehandlere og revalideringsmedarbejdere
- at opsamle erfaringer og formidle dem i form af redskabspjecer, generelle beskrivelser og efteruddannelser i projektet.
Målene er,
- at revalidenderne så vidt muligt bliver selvforsørgende eller delvis selvforsørgende (fleksjob), dvs. efterfølgende ansættelse i virksomheden eller anden virksomhed med tilsvarende funktioner
- at forhindre udstødning fra arbejdsmarkedet af syge ansatte via fastholdelse og revalidering
- at forkorte perioder med passive ydelser
- at øge brugen af virksomhedsrevalidering
- at øge antallet af virksomheder, der vil være med til at revalidere, og dermed øge det samlede antal virksomhedsrevalideringspladser.
Målgruppen er
- revalidender
- virksomheder
Ministeriet har opsat en række forudsætninger for deltagelse i projektet bl. a.,
- at der er basis for at udvikle virksomhedsrevalidering i samspil med lokale virksomheder både på ledelses- og medarbejderniveau
- at kommuner og amter er indstillet på at lægge ressourcer i projektet udover de centralt bevilgede midler
- at kommunale projekter udvikles i samarbejde med Koordinationsudvalget, der skal fungere som styregruppe for projekterne
For så vidt angår sidstnævnte har Koordinationsudvalget erklæret sig indforstået med at fungere som styregruppe for projektet.
Tidsperspektivet er følgende:
- Senest den 1. september 2000 skulle Socialministeriet informeres om, hvorvidt kommunen er interesseret i at deltage i projektet. Tilbagemeldingen skulle formuleres som en ansøgning, der forholder sig til ministeriets forudsætninger og skitserer projektet med udgangspunkt i ministeriets projektbeskrivelse.
- Socialministeriet tilsagn om deltagelse skal foreligge inden den 15. september 2000.
- Projektbeskrivelse fra kommunen skal indsendes til Socialministeriet senest den 1. november 2000 (Socialministeriets godkendelse af projektbeskrivelsen forudsættes givet inden den 1. december 2000).
- Kommunen skal stille en kontaktperson/projektleder til rådighed pr. 1. november 2000.
- Socialministeriets godkendelse af projektbeskrivelsen forudsættes givet inden den 1. december 2000.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har den 18. august 2000 tilskrevet Socialministeriet og meddelt at Københavns Kommune gerne deltager i projektet og vedlagt en foreløbig projektansøgning.
Socialministeriet har i brev af den 15. september 2000 imødekommet ansøgningen, jf. bilag.
Projektansøgningen er revideret og foreligger nu i sin endelige form, jf. bilag.
ØKONOMI
Københavns Kommune vil fra Socialministeriet årligt få tildelt
- 600.000 kr. til projektledelse og
- 80.000 kr. til kursusvirksomhed
Projektet vil derudover indebære diverse mindre administrative udgifter, ligesom forvaltningen i begrænset omfang stiller personaleressourcer til rådighed.
Eventuelle initiativer og projekter, der tager afsæt i nærværende projekt, må derfor søges finansieret via Koordinationsudvalgets puljemidler.
Ingen.
Ingen.
BILAG
Grethe Munk
/
Torben Brøgger