Mødedato: 25.06.2003, kl. 08:00

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høring om målsætninger til demenspolitik for Københavns Kommune (bilag)

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høring om målsætninger til demenspolitik for Københavns Kommune (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. juni 2003

 

Sager til beslutning

6. Sundheds- og Omsorgsudvalgets høring om målsætninger til demenspolitik for Københavns Kommune (bilag)

FAU 367/2003 J.nr. 367/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder vedlagte udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget som svar på høring om målsætninger til demenspolitik for Københavns Kommune.

RESUME

Ved brev af 25. april 2003 har Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø fremsendt Udkast til demenspolitik for Københavns Kommune til høring. Udkastet indeholder forslag til målsætninger for fem prioriterede områder.

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på sit møde d. 24. april 2003, at udkastet blev sendt til høring hos interessenterne.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har en række konkrete kommentarer til Udkast til demenspolitik for Københavns Kommune, jf. nedenfor.

SAGSBESKRIVELSE

Udkastet til målsætninger er udarbejdet som første fase i udmøntningen af punktet i budgetaftale 2003 om, at Sundhedsforvaltningen skal udarbejde oplæg til en demenspolitik for Københavns Kommune i samarbejde med andre relevante forvaltninger. Anden fase med forslag til konkrete indsatsområder forventes ifølge udkastet at være klar til august 2003.

Udkastet til målsætninger er udarbejdet med udgangspunkt i en række dialogmøder, som Sundhedsforvaltningen omkring årsskiftet 2002/2003 havde med relevante interessenter. Repræsentanter fra 8. kontor og fra Vesterbro lokalcenter deltog i det dialogmøde som blev afholdt d. 20. december 2002. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremførte på mødet synspunkter i overensstemmelse med punkterne i det notat, som fungerende borgmester Frank Hedegaard d. 16. december 2003 fremsendte til sundhedsborgmesteren.

I notatet peges der på følgende:

  • At der på demensområdet er behov for en klargøring af ansvaret mellem Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
  • At der med henblik på at sikre kontinuiteten af indsatsen i forbindelse med udskrivning af demente fra H:S bør udarbejdes en standard for, hvordan udskrivningen af den demente og det efterfølgende forløb skal tilrettelægges.
  • At der er behov for etablering af særlige botilbud, der matcher yngre dementes behov, herunder alkoholdemente, og
  • At det kunne være en løsning, at der i forhold til gruppen af demente etableres en støtte- kontaktperson ordning, svarende til den ordning der gælder på psykisk syge området.

Generelt kan det siges om de målsætninger, som Sundhedsforvaltningen har udarbejdet, og som nu foreligger til høring, at de er meget overordnede og generelle i deres indhold, og at de kun i begrænset grad er retningsgivende med hensyn til de tiltag og foranstaltninger, de skal udmøntes i.

I det følgende er de fremsendte målsætninger gengivet med de bemærkninger, målsætningerne umiddelbart giver anledning til.

Målsætninger for tidlig indsats

  • Alle borgere med demenssymptomer har krav på en demensudredning
  • En demensdiagnose skal altid følges op af tilbud om relevant støtte og behandling, herunder udarbejdelse af en konkret og målrettet plan for den enkelte og dennes pårørende
  • Der skal findes let tilgængelig information om demens og tidlige symptomer.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkning:

Det kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilslutte sig fuldt ud.

Målsætninger for skræddersyede tilbud

  • Borgere med demens skal have samme valgmuligheder i forhold til kommunens tilbud som øvrige borgere med behov for pleje og omsorg
  • De særlige botilbud til borgere med demens skal på samme måde som andre plejeboliger kunne medvirke til at danne ramme om et familieliv
  • Borgere med demens, der venter på et særligt botilbud, skal ikke vente længere end borgere, der venter på en almindelig plejebolig
  • Viden om, hvordan boligens indretning og rammer kan tage hensyn til borgerens demenssymptomer, skal gøres tilgængelig/formidles til alle relevante parter, også til pårørende til borgere i eget hjem
  • Borgere med demens og deres pårørende skal sikres rammer for, at der kan skabes den nødvendige tryghed, sikkerhed og værdighed, uanset hvordan sygdommen udtrykker sig. For at sikre dette skal personalet anvende kreativitet og fantasi for at skabe et passende miljø for borgeren med demens. Hvis den eksisterende indsats i hjemmet eller i botilbud ikke er tilstrækkelig til at modvirke, at borgeren fx forlader hjemmet og farer vild, skal kommunen anvende moderne teknologi i overensstemmelse med bestemmelserne for dette i lov om social service.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkning:

Der er tale om ambitiøse, men gode og rigtige målsætninger ud fra et menneskeligt synspunkt. Hvad der måske mangler, er en målsætning vedr. yngre beboeres særlige behov. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i sit oplæg peget på behovet for, at der etableres botilbud, der matcher yngre menneskers behov, og tilsvarende har Sundhedsforvaltningen i sin statusredegørelse om demens s. 22 peget på, at det ikke er hensigtsmæssigt for en yngre borger med demens at skulle bo et sted, hvor der er stor forskel på ens egen og de øvrige beboeres alder, interesse og aktivitetsniveau.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bør derfor foreslå, at ovennævnte målsætninger suppleres med en målsætning, der omhandler denne problemstilling, f.eks.: "Det sikres at der ikke er for stor aldersspredning mellem demente beboere i samme botilbud."

Målsætning for behandling og samarbejde.

  • Borgeren skal have mulighed for at profitere af den nyeste viden om behandlingsmetoder indenfor demensområdet, herunder medicinering
  • Borgeren skal opleve en opsøgende, sammenhængende og professionel indsats fra demenssymptomernes opståen og i det videre forløb.
  • Ressourcerne skal følge borgerens behov, således at hjælpen tager udgangspunkt i borgerens sundhedsproblemer uanset boform og upåvirket af, hvilken del af sundhedsvæsenet der yder hjælpen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkning:

Målsætningerne formuleret ud fra borgerens synsvinkel. De er i overensstemmelse med de punkter i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens oplæg, der vedrører behovet for en afklaring af ansvarsfordelingen mellem Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og punktet om, at der udarbejdes standarder for, hvordan udskrivningen og det efterfølgende forløb skal tilrettelægges. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bør derfor kunne tilslutte os målsætningerne.

Målsætninger for pårørende

  • De pårørende skal have tilbud om støtte i form af både aflastning, råd, undervisning og vejledning som et integreret tilbud i alle faser fra den tidlige diagnosticering til efter dødsfald.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkning:

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke i sit oplæg omtalt de pårørende, men ovennævnte målsætning kan vi ikke være uenig i.

Målsætninger for personale

  • Personalet skal besidde den tilstrækkelige og nødvendige tværfaglige kompetence til gavn for støtte, pleje og omsorg for borgeren med demens og dennes pårørende
  • Ældrecheferne og kontorcheferne for Pension og Omsorg har ansvaret for at sikre, forankre og udvikle den nødvendige viden og kompetence i de syv områder.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkning:

De angivne målsætninger for personalet meget lidt vejledende. Det foreslås, at de gøres mere konkrete med hensyn til hvad det er for kvalifikationer, personalet skal besidde, ligesom det bør fremgå at der er forskellige niveauer for kompetenceudvikling, både et generelt niveau og et specialistniveau.

Den angivne målsætning vedr. ældrecheferne og kontorcheferne kan næppe betegnes som en egentlig målsætning, men har vel mere karakter af en kompetencenorm, og hører egentlig med i fase 2, hvor det drejer sig om at konkretisere målsætningerne i indsatsområder og konkrete tiltag.

Udover ovennævnte bemærkninger, der knytter sig til de 5 hovedområder skal der peges på, at der i Statusredegørelsen vedr. om demens findes en beskrivelse af opgavefordelingen mellem Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen som anledning til misforståelser. Det drejer sig om bemærkningen nederst s. 11, hvorefter "Budgettet til borgere under 67 år ligger fortsat i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen". Det er vel nok hovedreglen, men der er mange undtagelser, og det give det forkerte indtryk at vi råder over en pose penge som vi kan bruge til nye aktiviteter. Derfor bør vi bede om at få sætningen slettet.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Udkast til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar
  • Brev af 16. december 2003 fra fungerende borgmester Frank Hedegaard med bilag i form af notater af 19. november 2002
  • Brev af 25. april 2003 fra Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø
  • Udkast til demenspolitik for Københavns Kommune

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top