Børnekulturhuset Sokkelundlille (Bilag)
Børnekulturhuset Sokkelundlille (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. juni 2003
Sager til beslutning
5. Børnekulturhuset Sokkelundlille (Bilag)
FAU 370/2003 J.nr. 370/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, hvorvidt der inden for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ramme skal findes de forventede manglende 884.000 kr. førend Børnekulturhuset Sokkelundlille overføres til Kultur- og fritidsforvaltningen.
RESUME
Børnekulturhuset har i brev af 13. februar 2003 ansøgt Kultur- og Fritidsudvalget om at overtage og videreføre Børnekulturhuset Sokkelundlille fra 2004 (bilag 1).
Kultur- og Fritidsudvalget har på møde den 24. april 2003 besluttet, at oversende ansøgningen "til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til videre behandling, idet Børnekulturhuset Sokkelundlille er et boligsocialt projekt og derfor ikke kan sortere under Kultur- og Fritidsudvalget, men derimod henhører under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ressort". (bilag 2)
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forventer ikke, at der kan findes budgetmæssig dækning i 2004 til Børnekulturhuset Sokkelundlille inden for det af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremsatte forslag til budget 2004.
SAGSBESKRIVELSE
1. Baggrund
Børnekulturhuset Sokkelundlille blev overtaget af Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningen som en del af det boligsociale projekt Degneren i efteråret 1994 med henblik på renovering som led i et lokalt beskæftigelsesprojekt. Foruden boligsociale midler er renoveringen gennemført med støtte fra EU´s Socialfond og Lokale- og Anlægsfonden. Børnekulturhuset blev indviet i 1998 og er formelt opbygget som en selvejende institution med egen bestyrelse. Bestyrelsen består af repræsentanter fra professionelle og beboere i bydelen.
2. Aktiviteter
Kerneydelsen i Børnekulturhuset Sokkelundlille er bygget op omkring et dramatek med en legekulisse på første sal, som altid følger et aktuelt tema, som f.eks. Valhalla eller H.C.Andersen. Daginstitutioner og skoler køber et forløb i Sokkelundlilles dramatek, hvor gruppen af børn med lærere eller pædagoger indføres af personalet i Sokkelundlille i det aktuelle tema og opfører er emnerelateret teaterstykke. Der gennemføres typisk fire forløb af tre timer pr. uge. Èn gang om ugen råder de lokale sundhedsplejersker over bygningen og tilbyder åben rådgivning og afholder mødregrupper og mødrekurser.
1-2 eftermiddage om ugen afholdes åbent hus, hvor områdets børn har mulighed for at lege i dramateket. Der er desuden et åbenthus-arrangement for forældre og børn en gang om måneden, og en pigegruppe samt nogle teater og hip-hop foreninger for børn har lokaler i huset. Derudover har der det seneste år været aktiviteter som dramahold for pædagoger, inspirationskurser for lærere, sprogstimulering af børnehavebørn fra en lokal daginstitution m.m. Derudover udlejes Sokkelundlille ca. 20 weekender om året til børnefødselsdage, barnedåb m.v.
I 2001 blev Sokkelundlilles aktiviteter besøgt af mere end 6.000 børn, overvejende fra 3-13 år og 1.500 voksne.
3. Personale og økonomi
I huset er ansat en leder og en medarbejder, begge på fuld tid, samt en rengøringshjælp 9t pr. uge. Derudover benyttes huset som aktiveringssted, og beskæftigelsesprojektet "Servicegruppen" medvirker ved opbygning af kulisser, samt vedligeholdelse af bygningen.
Huset budget ligger på 884.000 kr. årligt (se bilag 3) og finansieres af det boligsociale projekt Degneren, der ophører med udgangen af 2003.
4. Forankring
Som led i forankringen af de tre kvarterløfthuse Karens Minde i Kgs.Enghave, Kvarterhuset i Jemtelandsgade, Kvartercenter Nordvest og Børnekulturhuset Sokkelundlille blev der i efteråret nedsat en arbejdsgruppe under Kvarterløftsekretariatet med deltagelse af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningen. I arbejdsgruppen var der enighed om at arbejde ud fra et forslag, der indebar en forankring af alle husene under Kultur- og Fritidsforvaltningen, samt at arbejde for at få finansieringen husene med i indkaldelsescirkulæret. Desværre besluttede økonomiforvaltningen ikke at forsøge at få Børnekulturhuset med i indkaldelsescirkulæret.
Derfor har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen medtaget Børnekulturhuset Sokkelundlille på ønskelisten over projekter der ønskes forankret med udgangen af 2003.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Der var i 2002 afsat 13,245 mill. kr. til boligsociale aktiviteter i projekterne. Heraf udgjorde det statslige tilskud 5,09 mill. kr. (satspuljemidler).
I 2003 er det statslige tilskud reduceret til 5,032 mill. kr. (Det statslige tilskud til to af projekterne er ophørte pr. 31. december .2002 og 1. april.2003, men er i forbindelse med projekternes forlængelse til udgangen af 2003(FAU /2002) kompenseret på anden vis). og den samlede ramme til projekterne 13,187 mill. kr. Med udgangen af 2003 bortfalder det statslige tilskud til projekterne helt.
Derfor optræder 5 mill. kr. til dækning af det statslige tilskud som bortfalder i 2004 på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ønskeliste til budget 2004. Børnekulturhuset Sokkelundlille ét af de projekter, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har medtaget på ønskelisten til budget 2004, og vil i givet fald indebære en forankring i Kultur- og fritidsforvaltningen.
I relation til ønskelisten til budgetforslag 2004 skal anføres, at der omkring aktiviteter til socialt udsatte grupper er en særlig problematik vedrørende et udækket finansieringsbehov på hjemløseområdet på 10 mill. kr., som opstår ved bortfald af Socialministeriets særtilskud til gennemførelse af omstillingsplanen på hjemløseområdet fra 2004.
En løsning af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets udækkede finansieringsbehov anses som en forudsætning for Socialministeriets tildeling af det aftalte satspuljetilskud til Københavns kommune til indsats overfor socialt udsatte. Beløbet til dækning af dette finansieringsbehov er tilført ønskelisten for 2004, og opført højere oppe på listen end ønskelistepunkt vedrørende Sokkelundlille.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i efteråret 2002 spurgt bestyrelsen for Børnekulturhuset Sokkelundlille om deres holdning til forankring af huset. Bestyrelsen har tilkendegivet, at den ønsker at videreføre huset i dets nuværende form med en selvstændig bestyrelse bestående af repræsentanter fra bydelen. Bestyrelsen er enig i en evt. administrativ placering under Kvartercenter Nordvest og en bibeholdelse af de aktuelle samarbejdsrelationer med centret (se bilag 3).
BILAG
- Brev fra Børnekulturhuset Sokkelundlille af 13. februar 2003.
- Beslutningsprotokol fra Kultur- og Fritidsudvalgets ordinære møde 24. april 2003.
- Brev af 22. november 2002 fra Degneren boligsocial indsats
Grethe Munk
/
Torben Brøgger