Mødedato: 25.06.2003, kl. 08:01

Ansøgning om tilskud til drift af Seniorklub for fysisk handicappede i København (Bilag)

Ansøgning om tilskud til drift af Seniorklub for fysisk handicappede i København (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. juni 2003

 

Sager til beslutning

1. Ansøgning om tilskud til drift af Seniorklub for fysisk handicappede i København (Bilag)

FAU 389/2003 J.nr. 389/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der oprettes en Seniorklub for fysisk handicappede borgere i København.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Seniorklubben finansieres med 166.000 kr. fra fkt. 5 32 – klubtilbud efter §65 og 400.000 kr. fra fkt. 5 32 – pleje og omsorg.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der permanent flyttes 400.000 kr. fra fkt. 5 32 – pleje og omsorg til driften af Seniorklubben.

RESUME

Dansk Handicap Forbunds Københavnsafdeling har indtil 31/12-2002 drevet et klubtilbud efter §65 - Omsorgsklubben. Disse aktiviteter var man imidlertid nødt til at lukke ned ved årsskiftet bl.a. pga. dårlig økonomi og gældssætning, jf. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, beslutningsprotokol fra ordinært møde den 13. november 2002, FAU 488/2002.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte den 13. november 2002, at Omsorgsklubben dels fik en engangsbevilling til dækning af gæld til vognmand og dels at Københavnsafdelingen selv skulle finde en realistisk afdragsordning for den resterende del af gælden til Dansk Handicap Forbund under forudsætning af at Københavnsafdelingens aktiviteter fortsætter under andre former i 2003.

Københavnsafdelingen har således fremsendt en fornyet ansøgning, hvor man ønsker tilskud til drift af en seniorklub for fysisk handicappede borgere i Københavns Kommune. Seniorklubben skal drives med lønnet arbejdskraft i modsætning til Omsorgsklubben, som var baseret på frivillig arbejdskraft.

SAGSBESKRIVELSE

Dansk Handicap Forbunds Københavnsafdeling har fremsendt ansøgning om tilskud til drift af en seniorklub for fysisk handicappede borgere i Københavns Kommune.

    1. Seniorklubbens formål og målgruppe
    2. Formålet er at skabe et tilbud i Københavns Kommune for ældre mennesker med fysiske handicaps, der har behov for et kontinuerligt ståsted, hvor der kan knyttes venskaber, og hvor netværk kan fastholdes. Klubben skal byde på socialt samvær og hyggelige timer, hvor der tages udgangspunkt i de enkelte medlemmers interesseområder i form af foredrag, sangaftner, bankospil m.v.

      Målgruppen er alle interesserede borgere i Københavns Kommune med et fysisk handicap, som ikke umiddelbart har mulighed for at benytte eksisterende alternative sociale tilbud i kommunen. Det vurderes, at der vil være et behov svarende til et medlemstal på ml. 40-50 personer, hvoraf de fleste vil være kørestolsbrugere eller have ganghjælpemidler som f.eks. rollator. Målgruppen kan p.t. ikke få dækket deres behov for aktiviteter andre steder, primært fordi borgerne har et støttebehov og et behov for transport til og fra stedet, som normalområdet ikke kan opfylde.

      Der er tale om et tilbud til en gruppe mennesker, som ikke kan benytte andre eksisterende tilbud om social aktivitet pga. deres fysiske handicap, kravene til indretning og behovet for hjælp. Der er således tale om en gruppe mennesker, som typisk lever meget isoleret pga. af deres fysiske handicap og derfor ikke har det sociale netværk, som andre jævnaldrende har. Seniorklubben skal derfor ses som et tilbud, som kan give en bestemt gruppe mennesker mulighed for at komme ud blandt andre og dermed give dem en oplevelse af, at deres handicap ikke lægger begrænsninger på deres sociale udfoldelsesmuligheder.

      Seniorklubben foreslås drevet efter Servicelovens §65.

    3. Organisering og åbningstid
    4. Seniorklubben foreslås etableret som en selvstændig klub med selvstændige vedtægter under Voksenklubben på Strødamvej 50C, 2100 København Ø. Klubben skal indgå driftsaftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Voksenklubbens bestyrelse vil få det overordnede ansvar for klubben, hvorimod den daglige drift vil blive varetaget af et klubråd.

      Klubrådet vil bestå af 3 repræsentanter fra Seniorklubben, 1 medarbejderrepræsentant og 1 repræsentant fra Dansk Handicap Forbund, som alle er på valg hvert 2. år. Formanden vælges blandt de 3 klubrepræsentanter. Klubrådet vil primært skulle varetage tilrettelæggelsen af aktiviteter og indholdet i seniorklubben.

      Seniorklubben skal være åben hver onsdag mellem 18.30-21.30 i 48 uger pr. år.

    5. Drift og lokaleforhold

Seniorklubben lejer sig ind på Strødamvej 50C i lokaler, som hører under Voksenklubben, hvor Omsorgsklubben tidligere har lejet sig ind.

Personalet skal rekrutteres gennem Voksenklubben og aflønnes efter samme overenskomst. Der påregnes at skulle bruges 2 uddannede og 2 uuddannede medarbejdere, som hver aflønnes 5 timer ugentligt. Tilrettelæggelse af klubbens aktiviteter og deltagelse i klubråd er indregnet i det samlede timetal.

Den daglige økonomistyring foreslås varetaget af Voksenklubbens regnskabsmedarbejder. Der oprettes en selvstændig konto til klubbens aktiviteter og den daglige drift bogføres i egen klassekladde. Der udarbejdes et selvstændigt revideret årsregnskab. Den overordnede økonomistyring skal varetages af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Seniorklubben har indsendt følgende budgetforslag:

Indtægter

61.600 kr.

Udgifter

627.561 kr.

Nettobudget

565.961 kr.

Der søges således om et driftstilskud på 565.961 kr. (helårsvirkning). Seniorklubben kan ikke blot køre videre med samme driftstilskud som Omsorgsklubben, idet Seniorklubbens målgruppe er ældre handicappede med et hjælpebehov, som kræver en eller anden form for lønnet arbejdskraft. Omsorgsklubbens aktiviteter var baseret på frivillig arbejdskraft.

I budgetforslaget indgår en huslejeudgift på 91.403 kr. Huslejeudgiften er udregnet på baggrund af en fastsat fordelingsnøgle, som er aftalt mellem Dagcenter Strødam, Voksenklubben og det daværende Omsorgsklubben, der alle benytter lokalerne på Strødamvej 50C. Aftalen går på, at de tre tilbud deler de samlede ejendomsudgifter udfra, hvor mange timer det enkelte tilbud benytter faciliteterne. De samlede ejendomsudgifter er 1.811.998 kr. i 2003.

Der er i øjeblikket 166.000 kr. i uforbrugte midler på fkt. 5 32 – klubtilbud efter §65. De resterende 400.000 kr. foreslås finansieret via centrale midler på fkt. 5 32 – pleje og omsorg.

ANDRE KONSEKVENSER

I tilfælde af at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter, at Seniorklubben ikke skal startes op, vil Københavns Kommune have en forpligtelse overfor Dansk Handicap Forbund mht. at få afviklet Omsorgsklubbens gæld, jf. tidligere behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, FAU 488/2002. Gælden er opgjort til 153.000 kr.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Ansøgning om tilskud til Seniorklub fra Københavnsafdelingen v. Janne Sander Knudsen vedlagt.
  • Beslutningsprotokol fra 13. november 2002 vedr. Omsorgsklubben vedlagt.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top