Mødedato: 25.05.2005, kl. 18:15

Anmodning om øget serviceniveau for psykisk syge borgere i form af flere tilbud om beskyttet beskæftigelse (Bilag)

Anmodning om øget serviceniveau for psykisk syge borgere i form af flere tilbud om beskyttet beskæftigelse (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. maj 2005

 

 

8.      Anmodning om øget serviceniveau for psykisk syge borgere i form af flere tilbud om beskyttet beskæftigelse (Bilag)

 

FAU 267/2005  J.nr. 267/2005

 

 

INDSTILLING

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afslår anmodning fra Hans Knudsen Instituttet om regulering af bevillingsrammen til beskyttet beskæftigelse for psykisk syge borgere.

 

RESUME

 

Hans Knudsen Instituttet har med brev af 3. maj 2005 anmodet om regulering af bevillingsrammen til køb af tilbud jf. Lov om social service § 87 til gavn for psykisk syge borgere.

 

Idet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke kan påpege finansiering indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme, indstilles det, at anmodningen afslås.

SAGSBESKRIVELSE

Hans Knudsen Instituttet har med brev af 3. maj 2005 tilkendegivet ønske om regulering af bevillingsrammen til køb af tilbud jf. Lov om social service § 87 – beskyttet beskæftigelse, ikke mindst i forhold til psykisk syge borgere som er interesseret i at modtage tilbud.

 

Tilbud om beskyttet beskæftigelse gives jf. Lov om social Service:

·        § 87. Amtskommunen sørger for tilbud om beskyttet beskæftigelse til personer under 65 år, for personer, der den 1. juli 1999 er fyldt 60 år, dog 67 år, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet, og som ikke kan benytte tilbud efter anden lovgivning.

 

Jf. ovenstående, fastsatte Københavns Kommune, i sin funktion som amtskommune, serviceniveauet via disponering af midler til formålet i det årlige budget. Der er i budget 2005 afsat 10,111 mill. kr. til køb af beskyttet beskæftigelse for borgere med:

·        Synshandicap

·        Psykisk sygdom

·        Fysisk og / eller sociale forhold, der fordrer anvendelse af beskyttet beskæftigelse

·        Udviklingshæmmede

 

Fra institutionerne:

·        Blindes Arbejde

·        Hans Knudsen instituttet

·        Revacentret i København.

 

Budgettet for 2005 er for indeværende disponeret og der er p.t. venteliste for borgere, der afventer tilbud. Flere af disse er borgere med psykiske problemstillinger.

 

Forvaltningen får løbende henvendelse fra f.eks. bo-tilbud og distriktpsykiatriske centre om behovet for flere tilbud om beskyttet beskæftigelse, ikke mindst i relation til tilbud til borgere med psykiske problemstillinger.

Der skal ikke herske tvivl om at tilbud om beskyttet beskæftigelse er et godt tilbud for mange grupper af svage borgere, og herunder er et meget velegnet tilbud for borgere med psykiske problemstillinger til at skabe stabilitet i hverdagen og bryde isolation.

 

Imidlertid kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke påpege finansiering af ønsket indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme, hvorfor det indstilles at anmodningen afslås. Der er i den sammenhæng udarbejdet vedlagte udkast til svar.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Der er med budgettet disponeret i alt 10.111.000 kr. til køb af beskyttet beskæftigelse fra Hans Knudsen Instituttet, Revacentret i København og Blindes Arbejde. Der estimeres p.t. et mindre merforbrug for hele 2005 på dette budgetområde.

 

Budgettet for 2005 svarer stort set til niveauet for 2004, idet den eneste tilpasning der er foretaget for budgettet fra 2004 til 2005, er en generel besparelse på 78.000 kr. som følge af effektivisering på indkøb. 

 

Budgettet er for indeværende disponeret i forhold til indgåede aftaler.  Forskydninger i antallet af borgere i tilbud i forhold til tidligere år skal bl.a. ses i lyset af den nye prisstruktur, der er etableret fra 1. januar 2005 i overensstemmelse med  Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 5. februar 2003 om overgang til entreprisemodel.

 

Forøgelse af serviceniveauet forudsætter tilførsel af midler til formålet. Det estimeres, at afvikling af den eksisterende venteliste primo maj 2005 vil medføre årlige merudgifter på  468.562,05  kr. årligt. Det skal dog her tilføjes, at en afvikling af den eksisterende venteliste kan betyde, at lokal-, handicap- og rådgivningscentrene vil øge antallet af henvisninger af borgere til tilbud, idet centrene er bekendt med at der p.t. er venteliste for tilbud.

 

I forhold til ovenstående skal det bemærkes, at der på andre funktionsområder også er afsat midler til køb af beskyttet beskæftigelse. Her forventes på bevillingsområdet Voksne med særlige behov i 2005 et mindreforbrug.

 

Mindreforbruget vedrører bocentrene til psykisk syge samt et mindreforbrug på køb af udenamtslige pladser. Mindreforbruget på bocentrene vedrører dels indtægter fra 2004 samt bocentrenes mulighed for opsparing. Mindreforbruget på køb af pladser skyldes lavere aktivitet end budgetteret. I 2006 og frem forventes aktiviteten at være tilpasset, og der forventes ikke mindreforbrug, hvorfor der ikke på bevillingsområdet Voksne med særlige behov kan findes varig finansiering.

 

Der kan hermed ikke fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen påpeges finansiering indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme til forøgelse af serviceniveauet.

 

Endelig skal det bemærkes, at der i forbindelse med udkast til ny sektorplan for Københavns Kommunes indsats for stofmisbrug i forvejen er fremsat forslag i forbindelse med budget 2006 om etablering af tilbud om beskyttet beskæftigelse til borgere med stofmisbrug.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.  

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Henvendelse fra Hans Knudsen Instituttet af 3. maj 2005.

·        Udkast til afslag fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Torben Brøgger.

 


 

Til top