Mødedato: 24.10.2001, kl. 13:00

Boliger og boligfællesskaber til særligt udsatte grupper ( 4 X 10 mio. kr.) (Bilag)

Boliger og boligfællesskaber til særligt udsatte grupper ( 4 X 10 mio. kr.) (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2001

 

Sager til beslutning

8. Boliger og boligfællesskaber til særligt udsatte grupper ( 4 X 10 mio. kr.) (Bilag)

FAU 390/2001 J.nr. 390/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager aftalen mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Samarbejdsorganet vedrørende boliganvisning om principper for udmøntning af frikøbsaftalen til efterretning.

RESUME

I forbindelse med aftalen om frikøb af kommunens tilbagekøbsrettigheder i den almene sektor og løsning af boligsociale opgaver (BR 137/2000) blev det besluttet, at Københavns Kommune i perioden 2001-2004 anvender 10 mio. kr. pr. år til en intensiveret boligsocial indsats i den almene boligsektor. Desuden var Boligorganisationerne og Københavns Kommune enige om , at der skal tilstræbes en yderligere anvisning på 6-800 lejligheder årligt inklusiv boliger og bofællesskaber for særligt udsatte grupper. De nødvendige tiltag hertil fastlægges i det samarbejdsorgan, som Københavns Borgerrepræsentation i forbindelse med vedtagelsen af status for det boligpolitiske handlingsprogram den 19. september 1997 har nedsat vedrørende boliganvisning (BR 815/96,133/97 og 190/97).

Borgerrepræsentationen har i forbindelse med vedtagelsen af den boligpolitiske strategiplan for 2001-2004 den 13. juni 2001 (BR 297/01), besluttet at muliggøre finansiering et større antal almene boliger/bofællesskaber til særligt udsatte grupper som en delvis udmøntning af frikøbsaftalen. Parterne blev derefter enige om at søge hovedparten af de 4x10 mio. kr. anvendt til etablering af nye boliger/bofællesskaber til særligt udsatte grupper.

By- og Boligministeriet har efter vedtagelsen af den boligpolitiske strategiplan oplyst, at man agter at fremsætte lovforslag om nedsættelse af den kommunale grundkapital (kommunens medfinansiering i nyt alment boligbyggeri) fra de nuværende 14% til 7% for tilsagn givet efter 15. juni 2001 og 3 år frem. Det betyder at kommunen får større mulighed for at finansiere nybyggeri til de særligt udsatte grupper, hvilket bl.a. har medført en nyvurdering af udmøntningen af frikøbsaftalen.

På denne baggrund har man udarbejdet den som bilag optrykte aftale om udmøntning af den boligsociale del af frikøbsaftalen.

SAGSBESKRIVELSE

Nogle af de væsentligste udfordringer på boligområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i de kommende år er manglen på botilbud til psykisk syge, handicappede, hjemløse, misbrugere og unge med særlige behov.

Generelt er der mangel på botilbud på tværs af områderne. Det gælder udsatte unge, der skal støttes ved overgangen til et voksenliv, samt handicappede, psykisk syge og misbrugere, der har behov for støtte og hjælp i egen bolig eller døgntilbud. Der er dels ventelister og dels et behov for renovering og forbedring af standarden i en stor del af de eksisterende boliger.

Da udbygningsbehovet er stort, vil der være behov for flerårige udbygningsplaner, der er sammentænkt med den øvrige boligplanlægning i Københavns Kommune. Samtidig er det nødvendigt at satse på fleksible boformer, hvor man hurtigt kan målrette botilbuddene mod de grupper af borgere med særlige behov, der har mest brug for tilbuddene.

Aftalen om frikøb af tilbagekøbsrettigheder og løsning af boligsociale opgaver ('hjemfaldsaftalen') mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer fra år 2000 indholder en aftale om, at det tilstræbes at Københavns Kommune årligt får stillet 6-800 flere boliger til rådighed, og at kommunen i perioden 2001-2004 anvender 10 mio. kr. pr. år til en intensiveret boligsocial indsats i den almene boligsektor. Det åbner mulighed for at der i samarbejde med boligorganisationerne kan skabes særlige botilbud til særlige grupper i form af opgangsfællesskaber, bofællesskaber, hybler og boliger til "skæve eksistenser".

Derved kan en del af det udækkede behov for boliger til psykisk syge, handicappede og andre med særlige behov dækkes. Der kan samtidig sættes en proces i gang, hvor mennesker med særlige behov som i dag bor i selvstændig bolig kan tilbydes at flytte til de nybyggede og omdannede "særboliger" efter nærmere aftale mellem de involverede partnere.

Anvisningsretten til boligerne tilfalder Københavns Kommune, der også forpligter sig til social støtte i fornødent omfang.

Ændring i den kommunale grundkapitals størrelse.

By- og Boligministeriet har oplyst, at man agter at fremsætte lovforslag om at nedsætte den kommunale grundkapital (kommunens medfinansiering i nyt alment boligbyggeri) fra de nuværende 14% til 7% for tilsagn meddelt eller som meddeles i perioden 15. juni 2001 til 14. juni 2004. Det betyder at kommunen får større mulighed for at finansiere nybyggeri til særligt udsatte grupper.

Blandt andet på baggrund af den varslede nedsættelse af den kommunale grundkapital har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og boligorganisationerne på ny drøftet anvendelsen af det afsatte beløb til boligsocial indsats.

På denne baggrund har man udarbejdet den som bilag optrykte aftale om udmøntning af den boligsociale del af frikøbsaftalen.

Aftalen.

Man er enige om, at der i løbet af de førstkommende år skal opføres/omdannes 600-1200 boliger, der skal fungere som bofællesskaber for særligt udsatte grupper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Hensigten er, at der skal opføres/omdannes flere boliger end der umiddelbart er behov for, idet en række borgere ville kunne opnå en mere optimal bolig i et bofællesskab fremfor nuværende solistbolig i en almen boligafdeling.

Den ene halvdel af de 600-1200 bofællesskaber skal være nybyggeri og den anden halvdel skal være i eksisterende almene boliger.

Det er hensigten, at der skal være en sammenhæng mellem de boligorganisationer, der kan præstere omdannelse af eksisterende boliger til boliger i bofællesskaber og de, der skal være byg- og driftsherre på nybyggeriet af boliger i bofællesskaber således at den boligorganisation, der leverer et antal boliger i den eksisterende boligmasse får rollen som byg- og driftsherre på nybyggeriet af et tilsvarende antal boliger i bofællesskaber. Samarbejdsorganet udarbejder principper for boligorganisationernes muligheder for at byde ind på ovenstående sager, så der sikres flere aktører samt kreativitet, kvalitet, udvikling og konkurrence.

Der afsættes 28 mio. kr. (4 gange 7 mio. kr.) af de 40 mio. kr. til dækning af den kommunale nettoudgift af grundkapitalen i forbindelse med nybyggeriet af 300-600 almene boliger i bofællesskaber.

De resterende 12 mio. kr. (4 gange 3 mio. kr.) anvendes til styrkelse af det generelle boligsociale samarbejde og realiseringen af de ønskede bofællesskaber.

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Ingen

ØKONOMI

Aftalen indebærer at der ansætte 3 medarbejdere i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Medarbejderne skal indgå i arbejdet med at realisere det forudsatte antal særboliger og bofællesskaber samt i styrkelse af det generelle boligsociale samarbejde i forbindelse med aftalens virkeliggørelse.

Stillingernes finansiering:

Den ene stilling finansieres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

De 2 stillinger finansieres af de 10 mio. kr. afsat årligt i perioden 2001-2004 fra aftalen vedrørende frikøb af kommunens tilbagekøbsrettigheder.

(Kassemæssig dækning indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen IMK.5.99 bevillingsområdet "Voksne med særlige behov").

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Aftale om udmøntning af den boligsociale del af frikøbsaftalen. Dateret 27. september 2001.
  • Aftale om frikøb af tilbagekøbsrettigheder og løsning af boligsociale opgaver.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top