Mødedato: 24.09.2003, kl. 19:00

Ansøgning til Socialministeriet om forebyggelsesprojekt (Bilag)

Ansøgning til Socialministeriet om forebyggelsesprojekt (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. september 2003

 

Sager til beslutning

4. Ansøgning til Socialministeriet om forebyggelsesprojekt (Bilag)

FAU 518/2003 J.nr. 518/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at vedlagte ansøgning om Sats-puljemidler fremsendes til Socialministeriet.

RESUME

Vedlagte ansøgning om Sats-puljemidler har til hensigt at afprøve en række nye indsatsformer ift. socialt udsatte og handicappede børn og unge. Fokuspunkterne vil være

  • at styrke og ansvarliggøre forældrene
  • at øge normalområdets rummelighed i forhold til udsatte børn og unge
  • at implementere en ny samlet strategi overfor kriminelle og kriminalitetstruede unge under 15 år.

Projektet har til hensigt at afprøve og udvikle nye indsatsformer, der kan sikre en kvalitativ udvikling i det sociale arbejde og samtidig kan virke bremsende på den udgiftsudvikling, der har præget indsatsen overfor socialt udsatte og handicappede børn og unge i en årrække.

Der ansøges om midler i alt 80 mill. kr. i perioden 2004-2007. Ved Sats-puljebevillingens udløb vil en række initiativer skulle afvikles og integreres i forvaltningens eksisterende tilbud. Enkelte tiltag vil kunne fortsætte efter ansøgningsperiodens udløb, såfremt det har været muligt at realisere de forventede besparelser.

Samlet set forventes ansøgningen ikke at medføre øgede udgifter til forvaltningen.

SAGSBESKRIVELSE

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard har anmodet forvaltningen om at udarbejde en ansøgning om Sats-puljemidler til en række udviklings- og metodeaktiviteter, der skal sikre en ændret tilgang til socialt udsatte og handicappede børn og unge, en højere faglig kvalitet og en opbremsning af udgiftsudviklingen på området.

Projektet består af 4 sammenhængende delprogrammer:

1. Program A - Familien i Centrum

Program A indeholder et kompetenceudviklingsprojekt for børnefamilieteammedarbejdere. Herunder udvikles et evaluerings- og effektmålingskoncept, som implementeres i de øvrige 3 programmer. Desuden etableres en ny familiebehandlingsenhed, "Familien i Centrum", som danner den organisatoriske ramme for en ny familieorienteret arbejdsmåde og behandlingsform. Indsatsen sigter på at nedbringe antallet af foranstaltninger, herunder antallet af anbringelser udenfor hjemmet, gennem en styrkelse af forældrenes ressourcer til at tage ansvar for deres børn.

Målet med Program A er at fastholde, at barnet er forældrenes ansvar, og sikre at familien kan forblive samlet.

2. Program B - Fastholdelse i normalsystemerne

Udfra tanken om at fastholdelse og integration i normalsystemet er centralt i forhold til en positiv socialisering af et sårbart barn, skal program B udvikle nye metoder og tilbud, der kan fastholde udsatte børn i normalsystemerne – herunder iværksætte et aktivt tværgående samarbejde, der understøtter den generelle proces med at øge normalsystemernes rummelighed.

Målet med program B er at understøtte og udvikle normalsystemet for at undgå stigmatisering af de sårbare børn og sikre, at færre børn og unge har behov for specialforanstaltninger.

3. Program C – Særlig indsats overfor familier med handicappede børn

Program C henvender sig til familier med børn med handicap. Gennem en styrkelse af den tidlige forebyggende indsats skal initiativerne støtte forældrene og familierne i at mestre en hverdag, der såvel er påvirket af barnets handicap som af den vanskelige sociale situation, som ofte er følgen af – eller som uddybes af – at få et barn eller en søskende med handicap.

Målet med program C er at udvikle metoder og tilbud, der adresserer de særlige vanskeligheder, der er forbundet med at være en familie med et handicappet barn, således at familien støttes i at forblive samlet.

4. Program D – Konsekvent indsats overfor kriminelle og kriminalitetstruede unge under 15 år

Kriminalitet og anden anti-social adfærd er et alvorligt samfundsproblem - også blandt unge under 15 år. Program D skal skabe en konsekvent og øjeblikkelig social indsats overfor de helt unge lovovertrædere gennem udviklingen af nye metoder, tilbud og samarbejdsformer, der demonstrerer, at "samfundet gælder", og som forpligter familien til at tage medansvar for de unges adfærdsændring.

Målet med Program D er at udvikle en sammenhængende og kriminalitetsforebyggende indsats rettet mod unge under den kriminelle lavalder.

Perspektiver for projektet

Der sikres løbende evaluering, dokumentation, effektmålinger og formidling af programmerne og deres resultater.

Denne dokumentation danner grundlag for beslutningen om, hvordan aktiviteterne integreres i forvaltningens eksisterende tilbud efter projektperiodens udløb, samt hvorvidt og i hvilket omfang de enkelte aktiviteter skal fortsætte udover projektperioden med finansiering af de i projektperioden realiserede besparelser.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Området for børnefamilier og unge med særlige behov har været kendetegnet ved forbrugsstigninger i en årrække. Fra 2000 til 2003 er forbruget steget med ca. 17 pct. Området er vanskeligt at styre, hvilket bl.a. skyldes, at priserne på forebyggelsesområdet og døgnplejeområdet er fastsat af private udbydere, at brugernes behov og forventninger forandres og at politiske tiltag kan have betydelige udgiftsgenererende effekter (eks. indførelsen af ungdomssanktionen).

I figur 1 ses udviklingen i budget og regnskab for området for børnefamilier med særlige behov. Indtil 2003 er det faktiske regnskabstal, mens tallene efter 2003 er prognosetal.

Figur 1: Udviklingen i budget og regnskab (løbende priser)

Kilde: budget- og regnskabstal 2000-2004.

Tallene for 2004 er prognosetal. Prognosetallene bygger på en fremskrivning af budget i forhold til pl. og tillagt demografi, mens regnskabstallene er fremskrevet med den stigningspct., der rent faktisk har været fra 2000 til 2003.

Som det fremgår af figur 1, kan der i de kommende år forventes en fortsat stigning i udgifterne til bør nefamilier med særlige behov, der overstiger de forventede budgetstigninger. Ud fra forbrugsudvikling 2000-2003, forventes forbruget at stige med 24 pct. frem til år 2007, hvilket vil medføre et merforbrug på 69 mill. kr.

På området for børn og unge med handicap har der tilsvarende være en massiv forbrugsstigning.

Med ansøgningen om Sats-puljemidler er det forventningen, at de iværksatte tiltag vil have en udgiftsdæmpende indflydelse og dermed medføre en lavere udgiftsudvikling frem mod 2007.

Konkret ansøges Socialministeriet om i alt 80 mill. kr. i perioden 2004-2007 (inkl.). Projektet opererer med en gradvist stigende kommunal egenfinansiering svarende til de besparelser, som projektets tiltag forventes at realisere i projektperioden.

 

Tabel 1. oversigt over ansøgte midler

I mill. kr.

Engangsudgifter

2004

2005

2006

2007

Udgifter i alt

Udgifter

0

Ansøgt beløb

3,40

19,65

23,15

21,15

12,65

80,

Forventet realiseret besparelse/egenfinansiering

0

0

2,50

4,50

6,50

13,50

Samlet afvigelse

0

0

0

0

0

0

Ved Sats-puljebevillingens udløb vil de enkelte tiltag og metoder skulle integreres i forvaltningens eksisterende tilbud og dermed sikre en fortsat effekt og udvikling. Denne implementering forudsættes at ske indenfor den eksisterende budgetramme.

I ansøgningen forudsættes det, at der realiseres en samlet besparelse, der vil kunne indgå som finansiering af en fortsættelse af enkelte af de afprøvede tiltag og metoder. Såfremt der mod forventning ikke realiseres de forventede besparelser vil samtlige tiltag skulle integreres i de eksisterende tiltag indenfor forvaltningens eksisterende budgetramme.

Samlet set forventes ansøgningen således ikke at medføre øgede udgifter til forvaltningen.

ANDRE KONSEKVENSER

Projektetansøgningens målsætninger ligger i forlængelse af henstillingerne i aftalen om budget 2004 ift. en styrkelse af samarbejdet mellem den sociale indsats og dagpasnings- og skoleområdet og en styrkelsen af den tidlige forebyggende og kriminalitetsforebyggende indsats (jf. aftale om budget 2004 side 18).

HØRING

Ingen

BILAG

  • Ansøgning til Socialministeriet om Sats-puljemidler

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top