Mødedato: 24.08.2005, kl. 15:30

Høring om Integrationspolitik i Københavns Kommune (Bilag)

Høring om Integrationspolitik i Københavns Kommune (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. august 2005

 

 

7.      Høring om Integrationspolitik i Københavns Kommune (Bilag)

 

FAU 386/2005  J.nr. 386/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Integrationsudvalget anbefaler:

 

at ligestilling for kvinder optages som selvstændigt tema.

 

at personalepolitik for Københavns Kommune optages som selvstændigt tema.

 

at begrebet medborgerskab erstatter begrebet deltagelse i det tværgående tema, så temaet bliver "tværgående, herunder demokrati og medborgerskab".

 

at  seksualitet optages under temaet sundhed.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har den 2., juni 2005 iværksat proces om revision af den eksisterende integrationspolitik den 2. juni 2005.

 

Integrationsudvalget har på den baggrund den 3. august 2005 besluttet at anmode Økonomiudvalget og fagudvalgene om at komme med forslag til problemstillinger, der kan indgå i arbejdet med revision af integrationspolitikken. Integrationsudvalget har i den sammenhæng oplistet en række temaer.

 

Det indstilles at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler, at følgende yderligere temaer / tilføjelser til temaer optages på listen til drøftelse:

· &n bsp;      Ligestilling for kvinder. Dette ikke mindst af hensyn til lige adgang til beskæftigelse

·        Personalepolitik, i kraft af Københavns Kommunes betydning for det københavnske arbejdsmarked

·        Medborgerskab, under det tværgående tema, for at tydeliggøre mål om aktiv deltagelse i den demokratiske diskurs om Københavns udvikling

·        Seksualitet, jf. budgetforliget for 2005 optages under temaet sundhed.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 2. juni 2005 (BR 325/05):

-         at Københavns Kommunes nuværende integrationspolitik (vedtaget i BR i juni 2002) revideres

-         at det rådgivende integrationsudvalg pålægges at igangsætte processen med inddragelse af de relevante fagudvalg, således at et samlet oplæg til en ny revideret integrationspolitik kan forelægges Borgerrepræsentationen inden 1. juni 2006. At pr. 1. januar 2006 overføres opgaven til det evt. nyetablerede Beskæftigelses- og Integrationsudvalg.

-         at det nyetablerede projektsekretariat i Økonomiforvaltningen bistår Integrationsudvalget i arbejdet med at revidere Københavns Kommunes integrationspolitik.

-         at alle partier opfordres til at komme med input til processen.

Integrationsudvalget har efterfølgende den 3. august 2005 besluttet at anmode Økonomiudvalget og fagudvalgene om at komme med forslag til problemstillinger, som vurderes at kunne indgå i arbejdet med at revidere integrationspolitikken. Revideringen af integrationspolitikken drøftes med udgangspunkt i følgende temaer:

·        Beskæftigelse

·        Uddannelse

·        Bolig

·        Familie, herunder pædagogiske tilbud mv.

·        Sundhed

·        Kultur/fritid

·        Tværgående, herunder demokrati og deltagelse

 

Det bemærkes, at fagudvalgene anmodes om ikke at fremsende konkrete forslag til projekter og at temaerne bør være de for Kommunen væsentligste problemstillinger.

 

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse, at temaerne til drøftelse tillige bør omfatte:

 

·        Ligestilling for kvinder. Det er kendetegnede at kvinder af anden etnisk herkomst end dansk i dag har en lavere deltagelse på arbejdsmarkedet end mænd af anden etnisk herkomst end dansk. Herudover er kvinder af anden etnisk herkomst end dansk i risiko for dobbeltdiskrimination. Dette i kraft af at være såvel af anden etnisk herkomst end dansk som af at være kvinde.

 

Det indstilles på den baggrund, at ligestilling for kvinder optages som tema. 

 

·        Personalepolitik. Københavns Kommune har en væsentlig betydning for det københavnske arbejdsmarked, såvel i forhold til antallet af medarbejdere som signalværdi overfor borgere, samarbejdspartnere og leverandører. Det må på den baggrund anses, at personalepolitik også er et væsentligt tema i integrationssammenhæng.

 

Det indstilles på den baggrund, at personalepolitik optages som tema.

 

·        Medborgerskab. Det tværgående tema omfatter p.t. begreberne demokrati og deltagelse. For at tydeliggøre mål om aktiv deltagelse i den demokratiske diskurs om Københavns udvikling anbefales det, at begrebet deltagelse ændres til begrebet medborgerskab.

 

Det indstilles på den baggrund, at begrebet medborgerskab erstatter begrebet deltagelse i det tværgående tema, så temaet bliver "tværgående, herunder demokrati og medborgerskab".

 

·        Seksualitet. Jf. budgetforliget for 2005 er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen  ved at foretage en erfaringsopsamling om de problemstillinger homo- og biseksuelle samt stofmisbrugere af anden etnisk herkomst end dansk møder. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har den 22. juni 2005 som led i arbejdet støttet en række initiativer på områderne.


Det er Forvaltningens vurdering, at temaet seksualitet har væsentlig betydning for mange borgere i København, idet det p.t. kan estimeres at ca. 1,77 pct. af befolkningen over den seksuelle lavalder er af anden etnisk herkomst end dansk og har præference for eget køn. Det må endvidere antages at andelen vil stige på sigt som følge af udviklingen i befolkningssammensætningen for København.

Det indstilles på ovenstående baggrund, at seksualitet optages under temaet sundhed. 

 

Den videre proces

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar vil indgå som baggrundsmateriale, dels til temadrøftelserne i Integrationsudvalget, dels som oplæg til drøftelse i den referencegruppe, som nedsættes i forbindelse med udarbejdelse af en ny integrationspolitik.

 

Fagudvalgene vil få forslag til den endelige integrationspolitik i høring i foråret 2006 forud for behandlingen i Borgerrepræsentationen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Indstillingen vurderes ikke at have nogle økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Konsekvenserne af en ny integrationspolitik for andre politikområder og indsatser afhænger af, hvilke ændringer en evt. ny politik betyder for de i dag gældende mål.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Brev fra Integrationsudvalget om fagudvalgshøring.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Torben Brøgger


 

Til top