Mødedato: 24.08.2005, kl. 15:30

Indstilling om bookingsystem

Indstilling om bookingsystem

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. august 2005

 

 

5.      Indstilling om bookingsystem

 

FAU 389/2005  J.nr. 389/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at det ikke er muligt at indføre et bookingsystem til pasning i vuggestue uden en medfølgende forøgelse af tomme pladser,

 

at arbejdet med et bookingsystem til pasning i vuggestue indstilles.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har vedtaget, at forvaltningen undersøger mulighederne for at indføre et bookingsystem til vuggestuer.

 

Et sådant system vil skabe både institutioner med tomme pladser og institutioner med for mange børn i forhold til normeringen og de fysiske rammer.

SAGSBESKRIVELSE

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 18. august 2004 under punkt 2 "Analyse af Pladsanvisningen og ventelistereglerne" vedtog udvalget:

 

 

at forvaltningen bedes undersøge mulighederne for at lave et anvisningssystem, som ved hjælp af reservering af pladser, giver forældre mulighed for at planlægge tilbagevenden til arbejdsmarkedet mv. lang tid i forvejen.

 

 

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 2. marts 2005 under punkt 6 "Bookingsystem til vuggestuer" vedtog udvalget:

 

 

at Familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder videre med at etablere en model for et bookingsystem.

 

 

Anvisningsbetingelser i Københavns Kommune

Formålet med at indføre et bookingsystem er, at forældrene kan få mulighed for at vide med sikkerhed, hvornår de kan få plads til deres barn i den institution, de har ønsket. Et bookingsystem ville således være en gevinst f.eks. for forældre, der har ønsker om eller føler sig forpligtede til at vende tilbage til en arbejdsplads på et bestemt tidspunkt. Kommunen har allerede med akutlisten en mulighed for at tilbyde forældrene plads på et tidspunkt inden for to måneder (oftest hurtigere) i deres bydel eller nabobydel, men ikke til en på forhånd defineret konkret institution.

 

Stor usikkerhed

Booking af plads i dagtilbud kan ikke sidest illes med booking af f.eks. en pladsbillet til intercity-toget. For når man booker plads til togrejsen meddeler man samtidig, hvor man står af. En pasningsplads i Københavns Kommune er en "åben billet", hvor forældre og pædagogisk personale er medbestemmende i forhold til, hvornår pasningen skal ophøre.

 

Det er ikke muligt på forhånd at sige, hvilke børn der følger det normale overflytningstidspunkt og hvilke der ikke gør. Dette betyder, at usikkerheden i forhold til, i hvilke konkrete institutioner pladser er ledige til forventet tid er meget stor.

 

Forskellige udmeldelsestidspunkter for vuggestuebørn kan skyldes:

-         Familien flytter

-         Overflytning til anden institution

-         Afholdelse af ferie i.f.m. overgangen fra vuggestue til børnehave

-         Afholdelse af opsparet orlov i.f.m. overgangen fra vuggestue til børnehave

-         Pædagogisk vurdering af, at et barn ikke er børnehave-parat

 

For at der er en plads at booke i en bestemt institution, forudsætter det, at der til en præcis dato bliver en ledig plads. Men usikkerheden om hvilken dato indskrevne børn stopper i institutionerne er større end først antaget.

 

 

Eksempel 1:

Et barn i en vuggestue vil i august måned fylde 2 år og 10 måneder og Pladsanvisningen tilbyder derfor ved juletid at booke pladsen til et barn, der står på venteliste til den konkrete institution.

Forældrene siger ja tak til tilbuddet.

I løbet af foråret beslutter vuggestuebarnets forældre at holder to måneders ferie, så de melder derfor deres barn ud pr. 1. juni.

Resultat:

den bookede plads står ledig i to måneder fra 1. juni til 1. august.

 

Eksempel 2:

Et barn i en vuggestue vil i august måned fylde 2 år og 10 måneder og Pladsanvisningen tilbyder derfor ved juletid at booke pladsen til et barn, der står på venteliste til den konkrete institution.

Forældrene siger først ja tak til tilbuddet. Barnet er i fin udvikling, men pædagogerne skønner dog senere i samråd med forældrene, at det vil være bedst for barnet at blive i vuggestuen, til barnet er fyldt 3 år.

 

Resultat:

Begge børn har krav på en plads i 2 overlappende måneder.

 

 

 

Oversigt over udmeldte 2004:

 

½ - 1 år

2 %

1 – 1½ år

9 %

1½ - 2 år

11 %

2 – 2½ år

9 %

2½ - 3 år

43 %

3 – 3½ år

25 %

3½ - 4 år

1 %

ialt

100 %

 

Hvis man ser nærmere på gruppen af børn mellem 2½ og 3 år, så er der 62 % børn i denne gruppe, der bliver udmeldt mellem de er 2 år og 9 måneder og 2 år og 11 måneder.

 

Det vil sige, at kun 27 % af den samlede gruppe børn bliver udmeldt af vuggestuen på det forventede tidspunkt (dog med en margin på én måned til hver side).

 

Omvendt vil det sige, at 73 % af børnene blev meldt ud af vuggestuen på et andet tidspunkt end forventet med en margin på én måned til hver side, hvilket stadig kan skabe tomme pladser: I et eventuelt bookingsystem har selv mindre afvigelser i angivet udmeldelsesdato konkret stor betydning i forhold til tomme pladser eller overnormering. 

 

Modellen med at booke plads til en bestemt institution vil derfor kræve overkapacitet forstået som tomme pladser, for at bookingløfterne overfor forældrene kan respekteres, når nu usikkerheden om, hvornår hvilke pladser bliver ledige, er så stor.

 

Anvisning i andre kommuner

Forvaltningen har undersøgt om et lignende system bliver anvendt i andre kommuner, for at opnå ny viden om mulige booking-modeller, men det har ikke været muligt at finde. Den generelle tendens i styringen af pladser er, at der enten er pladsgaranti eller er mulighed for at ønske en specifik institution. De øvrige kommuner i 6by-samarbejdet har alle varierende systemer ud fra dette princip:

 

Odense: "Dit barn kan blive skrevet op til 3 forskellige pasningstilbud (…) det er dog ikke sikkert, at der kan tilbydes plads i det pasningstilbud, du primært ønsker."

 

Aalborg: " Pladsanvisningen forsøger så vidt muligt at tilbyde én af de 3 pladser, du kan ønske dit barn optaget i."

 

Århus: "For bl.a. at tilgodese forældre med behov for pasning  - frem for forældre som ønsket ét bestemt pasningstilbud – har Århus Byråd vedtaget, at ledige pladser fordeles efter følgende prioritering: …".

 

Randers: "Selv om pladsgarantien gælder i kommunen som helhed, vil I i videst muligt omfang få tilbud én af de pladser, I ønsker. (…) der er ingen begrænsning i, hvor mange institutioner/områder, I kan ønske."

 

Esbjerg: "Hvis du derimod ikke vil være omfattet af pasningsgarantien, vælger du selv, hvilke dagtilbud, dit barn skrives op til."

 

(oplysningerne stammer fra kommunernes respektive hjemmesider).

 

Service overfor forældrene

Med den pladsgaranti Københavns Kommune har i dag er forældrenes mulighed for at sikre pasning til deres børn væsentligt forbedret i forhold til tidligere.

 

Det er ikke muligt i det nuværende system at kombinere de eksisterende specifikke ventelister med et bookingsystem. Et sådant bookingsystem ville kræve, at der oprettes en form for generel venteliste for de børn, der ikke får plads via booking. Et bookingsystem ville kun være gennemskueligt for de forældre, som får booket plads. For de øvrige forældre ville gennemskueligheden og det frie valg forsvinde, da deres børn så måtte stå på den generelle venteliste.

 

Anbefaling

Fordelene ved et bookingsystem vurderes at være mindre end ulemperne. Den andel af forældre det er muligt at imødekomme med et bookingsystem vil være relativt få, da kun 27 % af børnene bliver udmeldt af vuggestuen på det forventede tidspunkt (+/- en måned).

 

 Forvaltningen kan således ikke anbefale booking til bestemte institutioner til bestemt dato. Forvaltningen anbefaler at bevare det nuværende system med dettes muligheder for at reducere tomme pladser.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Flere tomme pladser vil give øgede udgifter på daginstitutionsområdet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser

 

HØRING

Ingen høring

 

BILAG

Ingen

 

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top